#1 2005-09-13 14:52:44

eme
Użytkownik

Wadliwe płyty...

Ostatnio kupiłem w sklepie 6 paków po 10 płyty dvd esperanzy każdy. Jak chciałem nagrywać te płyty to nagrywarka wogóle nie wykrywa płyt, po prostu ich nie widzi. Kurczę czy to znaczy że płyty są wadliwe?? Sprawdzałem różne płytki w 3 pakach i żadnej nie chce mi wykryć. Co ja mam teraz zrobić??? reklamować płyty czy sprawdzać na innej nagrywarce czy to kwestia programu. Ratujcie...

#2 2005-09-13 15:01:33

magus3
Użytkownik

Odp: Wadliwe płyty...

Może nagrywarka nagrywa ci tylko np DVD+ a ty kupiłeś DVD-

#3 2005-09-13 15:10:06

Kane
Administrator

Sprawdź typ płyt i co obsługuje twoja nagrywarka, jak wsio OK to sprawdź płytki na innej nagrywarce, jak nadal kiszka to reklamuj jezor

Imperare sibi maximum est imperium

#4 2005-09-13 15:19:56

kamyz
Użytkownik

najprawdopodobniej musisz aktualizować bios swojej nagrywarki dvd wejdź na strone www.cdrinfo.pl i tam wyszykaj swój model nagrywarki i ściągnij najnowszy bios do swojej nagrywarki a na czas wktualizacji najlepiej jakbys zaopatrzył sie w UPS'a mniejsze ryzyko smile i po tej operacji wszystko powinno być wporządku:)

#5 2005-09-13 15:39:18

Kane
Administrator

Dobry pomysł nie jest zły, ale niekiedy można mieć kłopoty z gwarancją po takim zabiegu :]

Imperare sibi maximum est imperium

#6 2005-09-13 16:42:21

kamyz
Użytkownik

Ale jeżeli jest to nagrywarka firmy Lite-on to nie bedzie z tym problemu dostajesz od reki nowa nagrywarke(sprawdzone na własnej skórze smile ) a jak jest z innymi firmami to nie wiem:)

#7 2005-09-13 18:17:02

Yang
Użytkownik

Z własnego doświadczenia wiem, że płyty DVD, w przeciwieństwie do CD, firmy Esperanza są kiepskie. Proponuje najpierw sprawdzić co to podali moi przedmówcy (ew spróbować innym softem, np alkohol, diskjuggler, clone CD czy inny), a potem pójść do sklepu z paragonem i bardzo miło się zapytać czy by nie chcieli wymienić na inny typ (ew różnice w cenie pokryć). Jeżeli nie będą chcieli po dobroci, to można się próbować powoływać na rękojmę i żądać wymiany towaru na działający.

#8 2005-09-13 21:01:40

jinjej
Użytkownik

Można by jeszcze uderzyć do producenta w związku z gwarancją ale Yang ma racje lepiej po prostu uderzyć do sklepu z paragonem bo albo możesz wtedy wymienić sobie na sprzęt nowy innej marki albo sprzedawca odda go do naprawy (niestety wybiera sprzedawca czy ma to być wymiana czy naprawa) no i gwarancja zacznie biec na nowo.:P -> a to jest raczej tzw. "niezgodność dobra konsumpcyjnego z umową"; rękojmia występuje jeśli kupujesz nagrywarki w związku z działalnością zawodową.

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

#9 2005-09-13 21:12:09

eme
Użytkownik

Druga nagrywarka w drugim komputerze obsługuje te płyty i normalnie się nagrywają. Dziwne, wcześniej nie było takich problemów. A co do tej nagrywarki która nie obsługuje tych płyt to była kupiona niecałe dwa miechy temu, więc z reklamacją nie wiem jak będzie...

#10 2005-09-13 21:22:41

Yang
Użytkownik

Chyba ktoś czegoś tu nie zrozumiał. Nie wymieniać nagrywarki, tylko wymienić płyty. I to wcale nie oznacza że płyty muszą być popsute, ale po prostu niekompatybline. Może to być problem z DVD R+ lub - . Jednak czasami po prostu czasami płyty nie chcą działać na jakiś nagrywarkach. Np ja na wypalarce CD używałem esperanza silver silver i wszystko mi pięknie działało, kupiłem silver-blue i nic nie dało się wypalić. Poszedłem do sklepu i wymienili mi na silver silver i było bez problemu.
A rękojmia obowiązuje przy każdym zakupie. Generalnie nawet jak kupujesz u kogoś na straganie obowiązuje prawo rękojmi. Wtedy idziesz do takiego gościa i rządasz wymiany, lub zwrotu pieniędzy. Jedynie sprzęt używany funkcjonuje na innych zasadach. A jeżeli jest sprzedawany jako uszkodzony, to nie podlega rękojmi. Tak więc lepiej jest się powoływać na rękojmie, a nie na gwarancje, bo wtedy sprawa musi być załatwiona od ręki, a przy gwarancji zgodnie z jej treścią. Czyli równie dobrze możemy być pozbawieni sprzętu na 2 miechy i nic z tym nie możemy zrobić.
Ale w tym przypadku o którym mówimy, czyli wymiana płytek na inne, gdy posiadamy paragon, nie powinna stanowić najmniejszego problemu.

#11 2005-09-13 21:41:58

(R)eV(iL)
Użytkownik

miałem taki sam problem z esperanzami... prawdopodobnie są niekompatybilne z nagrywarką (LG)... kupiłem 14 płytek (ok.20zl) - przez chytrość - w innym sklepie były platinumy których to wcześniej używałem i było wszystko oki oczkod różnica 20gr na płytce zaważyła ze kupiłem ten shit (esperanze)... ojej chciałem oddać ...ale cóż nigdy na płytki nie brałem paragonu...[wstyd] i tak teraz leżą sobie na biurku (dla ozdoby) ...może kiedyś uaktualnię firmware, a tak używam tylko TDK lub platinium[wstyd]

#12 2005-09-13 22:30:56

Yang
Użytkownik

Jak już tłumaczyłem, esperanza silver silver z LG jest w pełni kompatybilna. kiedyś udawało mi się nawet 20 mega overburna robić. Jednak silver-blue jest totalną porażką. Nadal używam esperanz silver-silver i nadal nie mam z nimi problemu (jedynie jak przypadkiem zarysowały się 2 z drugiej strony, czyli wydrapana została taka spora dziura, to wtedy z tej dziury nie dało się odczytać smile_big). A na każdej filmie można się zawieść. Np miałem takie verbatimy, że gorszego shitu chyba nie było, a to niby było super azo.
A inna sprawa że paragon zawsze trzeba brać. U nas tego tak nie pilnują, ale wiem że jak we włoszech czy tam hiszpani wprowadzili paragony, to potem sprawdzali klientów wychodzących ze sklepu. Jeśli nie mieli paragonu to dostawali mandaty smile_big.

#13 2005-09-13 23:57:28

AKUMA
Użytkownik

Ja tam na Esperanzy nie narzekam wsumie od zawsze na nich nagrywam i jestem zadowolony smile

#14 2005-09-14 08:17:20

jinjej
Użytkownik

Yang jak mówie że w tym przypadku nie ma rękojmi to jej naprawde nie ma -> Polecam lekture ustawy o szczególnych warunkach sprzedarzy konsumenckiej. Reguluje ona przypadki gdy po jednej stronie występuje zwykły człowiek - konsument a po drógiej przedsiębiorca - czyli sklepikarz. Urególowania tej ustawy zastępują rękojmie "niezgodnością dobra konsumpcyjnego z umową". Więc faktycznie usuwa regulacje kodeksową w tej materii. Rękojmi więc w tym przypadku nie ma. Co innego jak kupujesz od kumpla płyty lub jak byś zamawiał z hurtowni do swojego sklepu coś. To są niestety zmiany związane z implementacja dyrektyw UniEuropejskiej. Acha jak kupujesz od kogos na straganie generalnie rękojmia nie obowiązuje tylko "niezgodność..". Chyba że od osoby handlującej "po cichu." Ps.Czyżby Yang wszechwiedzący dał plamę w tej materii?:P Pss. Jeżeli czyta płyty w jednym napędzie a w drugim nie to chyba wina napędu tak też powie pewnie gość do którego uderzysz z płytami w sprawie ich wady; choć jak byś uderzał z napędem to powiedzieliby ci że to wina nośników; a co do esperanz to dziwna sprawa albo ludzie uwielbiają te płyty albo nienawidzą(nic pomiędzy).

日本はきれいなです. 日本女の子にも..

Stopka forum

© Animesub.info 2024