Nie jesteś zalogowany.
Wielkie dzięki Co do Mushishi to wciąż rozkminiam, moja polonistka jasno mi stwierdziła, że świat duchowy oznacza duszę człowieka. Co do filmów, to na celowniku mam jeszcze Harakiri, wciąż myślę nad 7 samurajami oraz wziąłem Ognie polne (Nobi). Chcę zrobić coś na zasadzie zestawianie samurajskiego kodeksu i honoru z zakrzywionymi wartościami (jak np. te w Nobi podczas II w.ś.). Porównam też 2 główne religie shinto i buddyzm, przedstawię pierwsze wizje piekła, zaprezentuje jakieś obrazy, polowałem jeszcze na jakąś nastrojową muzykę, ale na razie nic nie ma :/
Jeśli nie Ostatni Samuraj to może Siedmiu Samurajów? Nie wiem dokładnie w jakim kontekście odnosisz się do duchowości, ale analiza w jakich okolicznościach ginęli samurajowie może doprowadzić do ciekawych wniosków. I taki klasyk zdecydowanie dobrze będzie wyglądał w oczach komisji.
Właśnie dokonałem takiej zamiany ^^ Jedyny problem jest taki, że nie oglądałem filmu xD Poczytałem recenzje i opisy, ściągam go i zlukam powierzchownie na początek, wydaje się pasować do tematu
Siedmiu Samurajów jeśli dobrze pamiętam to japoński remake Siedmiu Wspaniałych więc nie bardzo pasuje
Odwrotnie, Camel, nie grzesz więcej.
"Skazany na zajebistość"
Dlaczego niby?
"Skazany na zajebistość"
Nie jestem przekonany co do odzwierciedlenia ów motywu w tym filmie, wszystko przez to, że go jeszcze nie widziałem, chyba czeka mnie zarwana nocka... Wstępnie podeśle bibliografię z 7 samurajami, ew. decyzja zapadnie po obejrzeniu, nie chcę ryzykować xD
@edit
Do bibliografii podmiotu planuję dodać te 2 linki:
Klik i Klik
Powinno się nadawać, są też jakieś ryciny, więc będę mógł je załączyć :3
Ostatnio edytowany przez ghostpl22 (2011-04-02 20:22:23)
Oczywiście mi również chodzi o bibliografię. Widać wszyscy się do matur rzucili, może wasze pomysły pomogą i mi. Temat fajny, przyjemny, niestety jego druga część wcale nie taka łatwa. Jutro mija termin a mi brakuje jednego rycerza... może mi go znajdziecie. Oczywiście trzeba poprzeć go książką ;P
Temat: Etos rycerski dawniej i dzis. Rozważ temat, odwołujac sie do wybranych utworów literackich.
I. Literatura podmiotu
Elizabeth Chadwick: Waleczny Rycerz
Jan Guillou: Droga do Jerozolimy, Rycerz zakonu templariuszy, Królestwo na krańcu drogi
James Clavell: Shogun: Powieść o Japonii
Aleksander Kamiński: Kamienie na szaniec
-
II. Literatura przedmiotu
-
III. Ramowy plan wypowiedzi
1. Kim byłi rycerze, czym się kierowali?
2. William Marshal, najwspanialszy z rycerzy.
3. Arn de Gothia, pokuta i służba u Boga.
4. Kodeks honorowy oczami Johna Blackthorne’a.
5. Szare szeregii, niezłomni harcerze.
Jak widać - przydałby się jeszcze jakiś przykład współczesnego rycerza (usiłujemy wykazać, że rycerskość nie zanikła i niekoniecznie potrzebuje metafory by zaistnieć w XX wieku) Pierwotnie chciałem na ostatni przykład wziąć generała broni Tadeusza Jordana Rozwadowskiego, niestety cała literatura z nim związana to biografia będąca pismem naukowym, czyli bardziej pasującym do literatury przedmiotu.
Wszystkie pomysły mile widziane...
Widzę, że masz podobny temat co ja rok temu na maturze. Z swojego doświadczenia wiem, że znalezienie tego jest raczej nikłe i na twoim miejscu dałbym właśnie bohaterów kamieni na szaniec jako przykład współczesnego ,,rycerstwa", bo na pewno zadadzą ci pytanie jak uważasz czy w dzisiejszych czasach ludzie jeszcze się stosują do etosu?. Na twoim miejscu bym dodał jako bohaterów Rolanda, Konrada Walenroda albo masz też całą trylogie Siękiewicza, a i zastanowił bym się na twoim miejscu z kodeksem samurajskim wież mi że się bardzo różni od europejskiego i poza tym poloniści raczej będą na to patrzeć krzywo.
Roland ; ] też był taki rycerzyk bodajże z krzyżaków
PC: i5 6600k, Gainward Phoenix GTX 970, DDR4 16Gb 3200Mhz.
Roland był obecny w pierwszej wersji - niestety wyrzuciłem go ponieważ przykład był zbyt podobny do Williama Marshala (greatest knight).
Na razie jako drugi przykład po kamieniach na szaniec wrzuciłem Eryka Ponti (książka:"zło"), który przeciwstawia się prześladowaniom w szkole.
A co do shoguna to nie wiem co robić. Ludzie mają bardzo różne zdania. Pare osób wręcz mnie zachęcało do umieszczenia tej książki w pracy.