Nie jesteś zalogowany.
A więc, żeby nie było wątpliwości napisałem do poradni językowej Uniwersytetu Jagiellońskiego . Zdziwiłem się, gdy po kilkunastu minutach dostałem odpowiedź . Oto pełne pytanie i odpowiedź na nie:
"Zadane pytanie:
Witam, chciałbym spytać, czy zwroty typu "Wasza Wysokość", "Jej Książęca Mość" w napisach filmowych powinno pisać się z dużej, czy też z małej litery? Wyczytałem, że zaimki osobowe powinno się pisać zawsze z małej litery, jednak tutaj chyba sprawa wygląda nieco inaczej... Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Odpowiedź:
Niekoniecznie wielkimi literami.
Prof.dr hab. Miroslaw Skarżyński"
Mnie taka odpowiedź nie dziwi, będę pisał zawsze z małej .
Sprawa rozwiązana. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Ostatnio edytowany przez ichini11 (2007-11-24 19:55:05)
Huh, to się dopiero nazywa 'przyłożenie' do sprawy Podziwiam Cię ;]
A więc, żeby nie było wątpliwości napisałem do poradni językowej Uniwersytetu Jagiellońskiego .
Trza było napisać do poradni urologicznej OSK we Wrocławiu. Ew. do poradni endokrynologiczno-diabetologicznej.
ichini11 napisał:A więc, żeby nie było wątpliwości napisałem do poradni językowej Uniwersytetu Jagiellońskiego .
Trza było napisać do poradni urologicznej OSK we Wrocławiu. Ew. do poradni endokrynologiczno-diabetologicznej.
BTW, ten prof.dr hab. Skarżyński, który Ci odpisał, to ten sam, którego wymieniłeś na pierwszej stronie. To dla Ciebie jakiś wielki autorytet, czy też mam to brać za dzieło przypadku? A może coś jeszcze innego[brakslow]
Nie mniej dobrze, że masz opinię eksperta, człowieka z odpowiednim papierkiem potwierdzającym jego wiedzę. Przynajmniej rozwiałeś wątpliwości. Udanej pracy z tworzeniem subów!:P
Ostatnio edytowany przez Shinma86 (2007-11-24 20:31:07)
Kliknij dla mnie http://r5.bloodwars.interia.pl/r.php?r=35262
[cytuj=Shinma86]BTW, ten prof.dr hab. Skarżyński, który Ci odpisał, to ten sam, którego wymieniłeś na pierwszej stronie. To dla Ciebie jakiś wielki autorytet, czy też mam to brać za dzieło przypadku? A może coś jeszcze innego[/quote]
Po prostu na stronie, na której znalazłem odpowiedź na pierwsze pytanie był podany jego e-mail .
Ja tak tylko całkowicie nawiasem, poza dyskusją
Znalazłem ten temat przypadkowo i widzę, że pojawiło się w nim nazwisko pana Skarżyńskiego. Chciałem tylko powiedzieć, że dla mnie nie jest on żadnym językowym autorytetem. Miałem ostatnio całkiem ciekawą dyskusję z Cainem na temat jednego przecinka. Oboje skończyliśmy ją, nie przekonując jeden drugiego do swojej racji. Nazajutrz postanowiłem wysłać zapytanie o ten przecinek do dwóch poradni językowych - uniwersytetów Jagiellońskiego i Warszawskiego. O ile w tej drugiej pani Dorota Kopczyńska odpowiedziała mi kulturalnie jak człowiek, rozwiewając przy tym moje wątpliwości, o tyle pan prof. dr hab. odpowiedział mi jak zwykły prostak, samemu przy tym nie zachowując zasad polskiej pisowni. Nic mi przy tym nie wytłumaczył, a tylko pojechał po mnie za moje pytanie. Jak mam takich profesorów o rady pytać, to już wolę bykami walić.
Żeby jednak nie było całkiem offtopowo: wku**ia mnie niesamowicie, jak ludzie wszędzie piszą "Ciebie", "Tobie" itp. Takie rzeczy, poza listami, piszemy z małej (formalne maile uznaję za listy). Tak samo, jako korektor, często muszę poprawiać "Cesarzy", "Królów", "Panów".
Ostatnio edytowany przez Zjadacz (2007-12-01 23:23:31)
"Skazany na zajebistość"