Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Witam
Jakieś 2 godziny temu zobaczyłem reklamę kawy w tv (chyba jakiejś nowej neski) jednak wyczułem coś znajomego .Mianowicie w tle leciała jakaś przeróbka piosenki wielu nam znanej tz "Fly me to the Moon" - ending z Neon Genesis Evangelion. Jak w tytule , strasznie mnie to podk[cenzura] , moje pytanie jest takie:
Czy słusznie się zdenerwowałem?
(piosenka do evangeliona mogła trafić przecież przez przypadek , może to nippończycy ją pierwsi od kogoś innego zabrali lub coś takiego).
Może was to nie ruszy ale mnie osobiście irytuje fakt że ktoś używa piosenki z takiego anime do zarabiania (naturalnie nie wiem czy może nescafe nie wykupiła praw do użytku tej piosenki , ale osobiście coś słabo w to wierze).
ma ktoś może jakieś informacje na ten temat , bardzo bym prosił o szczegóły jeśli ktoś wie więcej.
Wrzuć tą reklamę, albo podaj dokładnie jakiego produktu dotyczyła. Muszę to zobaczyć (a TV nie oglądałem już chyba od 2 tygodni)!
hmm nie widzialem tej reklamy, ale mysle, ze to po prostu jakas podobna melodia i tyle....a nawet jesli by bylo z NGE to nie jest to dla mnie problem
Żeby nie wiedzieć, że jest to piosenka Franka Sinatry z lat 60 (najbardziej znana wersja) - wstyd się przyznawać Panowie.
Ostatnio edytowany przez thomazo (2007-12-13 00:40:56)
Z tego co wiem, to ta piosenka powstała na długo przed evangelionem, a więc nie jest to własność twórców anime...
Jeśli się mylę, oświećcie mnie
Edit:
O, Thomazo mnie uprzedził! Jeden douczony!
Ostatnio edytowany przez FranzKafka (2007-12-13 00:35:57)
I malutki cytacik z wikipedii:
[cytuj]It has also been performed by Paul Anka, Shirley Bassey, Nat King Cole, Perry Como, Bobby Darin, Doris Day, Ella Fitzgerald, Judy Garland, Groove Armada, Joni James, Jack Jones, Julie London, Bobby Womack, Al Hirt, Diana Krall, Mabel Mercer (1960), Astrud Gilberto, Wes Montgomery, Anita O'Day, KT Sullivan (1997), Sarah Vaughan, Tom Jones, the Irish boyband Westlife, Nancy Wilson (1959), Matt Dusk, Agnetha Fältskog, Paul Gilbert, Claire Littley (the original ending theme of the anime series Neon Genesis Evangelion), Utada Hikaru, Astrud Gilberto, hellogoodbye, Ray Quinn, Dinah Washington, Oscar Peterson, Charlie Haden, Michael Bolton, Michael Bublé, Paula Toller and many others.[/quote]
Wrzuć tą reklamę, albo podaj dokładnie jakiego produktu dotyczyła. Muszę to zobaczyć (a TV nie oglądałem już chyba od 2 tygodni)!
Nihaha. Ja od około 4-5 lat Bo właśnie TV najbardziej mnie irytuje. Nie tylko reklamy. Kiedy włanczałem tv miałem ochotę telewizor obrzucić..
Enyłej..
Posłuchałem tej piosenki. Nie dziwię się, że ją wzięli jako podkład do reklamy kawy. Od razu skojarzyła mi się filiżanka świeżo zaparzonych, drobno zmielonych ziaren i łagodny obłoczek pary wedrujący ku sufitowi.
Piosenka usypia. Kontrowersyjne niczym szklanka mleka... albo kawy:-D
Gdyby użyli OPeningu z NGE do tej reklamy to co innego:P
Ostatnio edytowany przez marcin2 (2007-12-13 00:43:54)
Kamień z serca , już zastanawiałem się jaki jest e-mail do strasburga
Niech ktoś poda link do mp3, tej piosenki. :p
gondou.com
Może was to nie ruszy ale mnie osobiście irytuje fakt że ktoś używa piosenki z takiego anime do zarabiania
Mówiąc szczerze to ja nie mam pojęcia, czym się tak zdenerwowałeś.
Atem napisał:Może was to nie ruszy ale mnie osobiście irytuje fakt że ktoś używa piosenki z takiego anime do zarabiania
Mówiąc szczerze to ja nie mam pojęcia, czym się tak zdenerwowałeś.
Coz bedzie mial zawal w wieku 35 lat, jesli denerwuja go takie blahostki
ara ara...
Może was to nie ruszy ale mnie osobiście irytuje fakt że ktoś używa piosenki z takiego anime do zarabiania (naturalnie nie wiem czy może nescafe nie wykupiła praw do użytku tej piosenki , ale osobiście coś słabo w to wierze).
Wydaje Ci się, że samo anime nie służyło do zarabiania? Że jego emisji w TV nie przerywano reklamami?
Ja jestem poirytowany błędami ortograficznymi jakie tu widzę. ;]
A co do tematu, to dużo bardziej wkurza mnie, gdy w reklamie maszynek do golenia słyszę O Fortuna z Carminy Burany Carla Orffa, a już roznosi mnie, gdy arię królowej nocy z Czarodziejskiego fletu jakieś matoły wykorzystują, i to w żałosnej wersji, w jakieś bzdurnej reklamie chyba calgonu.
p.s. Nie wiedzieć, że Fly Me To The Moon jest Franka S. to faktycznie wstyd nie mały.
Ostatnio edytowany przez almisael (2007-12-13 01:56:43)
A co do tematu, to dużo bardziej wkurza mnie, gdy w reklamie maszynek do golenia słyszę O Fortuna z Carminy Burany Carla Orffa, a już roznosi mnie, gdy arię królowej nocy z Czarodziejskiego fletu jakieś matoły wykorzystują, i to w żałosnej wersji, w jakieś bzdurnej reklamie chyba calgonu.
Ufff, całe szczęście, że nie zawracam sobie głowy takimi duperelami, bo po przeróbce "Hit the road Jack" Raya Charlesa na "jestem groszek" mogłabym wylądować na oddziale intensywnej terapii.
p.s. Nie wiedzieć, że Fly Me To The Moon jest Franka S. to faktycznie wstyd nie mały.
Oj wstyd...
Ostatnio edytowany przez liia (2007-12-13 15:26:27)
Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)
Ta jak pierwszy raz tą reklamę zobaczyłam to tylko zwróciłam uwagę na piosenkę w tle:) Ale i tak wolę zmixowane wersje evangelion'a.
Ludzie wy to macie problemy, denerwowac sie piosenkami w reklamach
Może was to nie ruszy ale mnie osobiście irytuje fakt że ktoś używa piosenki z takiego anime do zarabiania
Przepraszam ale jesteś ignorantem?
Mnie irytowało to, że użyto takiej piosenki właśnie w NGE.
I co? Miałem dzwonić do Japończyków z pretensjami?
moje pytanie jest takie:
Czy słusznie się zdenerwowałem?
Może lepiej do psychologa napisz? Albo księdza spytaj?
Ludzie, ten temat jest jak lokata. Gość denerwuje się, bo użyto piosenki Franka w reklamie. Mnie za to może wkurzać, że tej samej piosenki użyto w NGE. I co, mam petycję pisać, żeby ją zdjęli? No litości...
Tak, tak, bo Japończycy zrobili NGE w celu "rozpowszechniania anime w świecie", bo o zarabianiu nie było mowy.
(naturalnie nie wiem czy może nescafe nie wykupiła praw do użytku tej piosenki , ale osobiście coś słabo w to wierze)
Dlaczego?
Kamień z serca , już zastanawiałem się jaki jest e-mail do strasburga
Gdybym nie zobaczył, że masz 20 lat, to bym chyba z 14 podejrzewał...
"Skazany na zajebistość"
Rany , chwile człowieka nie ma i już go wszyscy obsmarują , powaga , dotąt myślałem że to tylko plotki o trolach na tym forum ale widzę że nawet takie małe słowo jak "irytacja" w temacie wywołuje niemałe emocje... .
Tak czy inaczej dziękuję tym którzy wyjaśnili mi , że piosenka ta nie jest oryginalnie zrobiona pod NGE . A znajomym z loży szyderców dziękuję za czuwanie nad pojawianiem się bezsensownych i nikomu niepotrzebnych wątków
Ps: "loża szyderców" to przenośnia , nie miałem tu na myśli zespołu.
Atem napisał:Kamień z serca , już zastanawiałem się jaki jest e-mail do strasburga
Gdybym nie zobaczył, że masz 20 lat, to bym chyba z 14 podejrzewał...
Zjadacz to taki żart , nie baw się w byłego premiera.[baka]
Temat naturalnie do zamknięcia .
Strony 1