Nie jesteś zalogowany.
Co z tego, że AVI. Plik AVI też może mieć informacje o AR, co więcej przy kodowaniu XviDem można te informacje ustawić (ale właśnie nie wszystko to czyta).
No właśnie o to mi chodziło, Suchy:)
hmm czyli to wina playera ta?
A mam pytanie.. czy po ponownym kodowaniu.. bo i tak bede musiał to jeszce raz podowac..
Da sie ustawić tak zeby w kazdym playerze czytał tą samą rozdziłke ? (tak jak wszystkei inne filmy/anime) (tą większą rozdziłkę 852x480)
Odpowiedź:
[cytuj]
Jeśli XviD, WMV9, DivX itp. itd.:
AVISource("video.avi")
Lanczos4Resize(848,480)
Jeśli x264:
DirectShowSource("video.mkv", fps=23.976, convertfps=true) lub AVCSource("video.h264")
Lanczos4Resize(848,480)
To z AVS, a jak nie, to jakimś filtrem spod VDMod'a, jeżeli nim kodujesz:)
JoJo - toż masz wyjaśnienie powyżej, bardzo dokładne. Postać wygląda nienaturalnie, a obraz ma standardowe AR dla NTSC + w pliku IFO jest rozciągane na 16:9.
Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-01-14 01:05:03)
hmm
@~Hatake
no wiesz z kodowaniem to dopiero zaczynam swoją przygodę
teraz tak jesli chciałbym kodowac VDModem to da rade tym jednym programem na avi na mkv ?
co do samego kodowania to chyba lepiej w x264 ? Bedzie lepsza jakość ?
Aha i jeszce do tego mkv.. piszesz zeby ustawic 23fps.. a czesto jak odtwarzam mkv to wykrywa ze ma ono 25fps.. to bedzie miało na to jakis wpływ ?
tymku - da da, bo on moze na avi, na ogm i na mkv.
koduj do czego chcesz. osobiście taka teoria, że lepsza jakość bo x264 mnie denerwuje, bo tak wcale nie jest xD, tak, x264 jest lepszy od XviD'a i innych, ale jak ktoś potrafi kodować, to i zrobi ci super hq video i w XviDzie. Zakładam, że od amerykańców to przyszło, bo teraz wszystko tam idzie po najmniejszej linii oporu, jednak skoro zaczynasz z kodowaniem, to ta, x264, wiecej zrobi sam niż koder, więc o rozwalony gdzieś obraz nie masz sie za bardzo co martwić.
25 fps? Wierzysz SubEditowi? SE nie jest dla MKV, a odpala bo ma splittera i nie wykrywa poprawnego.
da da, bo on moze na avi, na ogm i na mkv.
Tylko, że VDMod zapisuje\odczytuje MKV w trybie zgodności z VfW co jest z deczka bezsensowne.
Lepiej użyć MeGui i zapisać bezpośrednio do MKV.
Ostatnio edytowany przez Suchy (2008-01-14 02:18:28)
Hatake napisał:da da, bo on moze na avi, na ogm i na mkv.
Tylko, że VDMod zapisuje\odczytuje MKV w trybie zgodności z VfW co jest z deczka bezsensowne.
Lepiej użyć MeGui i zapisać bezpośrednio do MKV.
No ta, ale wiesz, tak czy siak, odpalisz:D
Jubei napisał:Ta, to jest avi.
Tomusso to niby jaki odtwarzacz jest według ciebie taki dobry i niezawodny.MPC?
Hmmm... Tak trochę bez związku przytoczę pewną anegdotę. Niedawno odpaliłem sobie na kompie sklepowe, PAL-owskie DVD Las Vegas Parano. Ani MPC, ani Windows Media Player, ani The KMPlayer (co jest bardzo dziwne, bo on chyba nie korzysta z kodeków zainstalowanych osobno, tylko z wbudowanych w siebie) nie wyświetlały mi polskich napisów (wiem że są polskie napisy, bo wcześniej były i raczej nigdzie sobie z tego DVD nie poszły). Inny film na DVD, też sklepowy, odtwarzało z napisami. No sorawka, ale skoro MPC (którego, jako niedorobionego, zasadniczo nie używam) nie odpala napisów ze sklepowego DVD, to nie nazwałbym go niezawodnym.
MPC daaaleko do dobrego odtwarzacza,
po pierwsze BSplayer deklasyfikuje wszystkie playery pod względem szybkości.
Zero profesjonalizmu - w tym biją go choćby WMP czy CyberLink PowerDVD - czy jak ktoś woli niezawodność.
Nie jest w stanie odtwarzać rozrastającego sie pliku tak jak to robi VLC.
Jeśli ktoś potrzebuje efektów to jest VSfilter.
Jeśli ktoś ich nie potrzebuje to BSplayer i praktycznie wszystkie playery.
Jeśli ktoś ma słabego kompa to BSplayer. MPC zbyt wolny
Jeśli trudny/nieskończony plik to VLC player. MPC tu nie da rady
Jeśli DVD to BSplayer/CyberLink/WMP. MPC okazuje sie zawodny w tym przypadku
Jeśli ktoś robi napisy bez efektów to m.in Subedit. MPC tu też nie da rady
Bo MPC to jest po prostu odtwarzacz komputerowy, nie bajer nad bajery. XD
A może hm:
Pliki wmv najróżniejszej maści, vlc w dużej mierze, a subedit w całości, rozkładają się na nich.
VLC nie łyka rawowego AVC, nie odpali APE.
MPC potrafi poprawnie wczytać anamorphy.
A z DVD nie wiem - nie wiem jak z napisami, wiem, że poza ścieżką video i pierwszą audio w mpc było różnie, raz czytał, raz nie, raz mógł i suby, raz nie, tego jeszcze nie zbadałem - ale potrafi odprzeplacać w real time. VLC też potrafi, ale gówniano.
Ostatnio edytowany przez Hatake (2008-01-14 03:50:17)
Alternatywa dla MPC (dodam że bardzo dobra) to dla mnie GOM Player. Szybki, niezawodny, odtwarza nieskończone pliki, radzi sobie z ass/ssa - niestety już bez efektów i styli (po prostu jak srt), prosty interfejs i ogólnie cały czas rozwijany . Tak w ramach offtopa
A DVD odtwarzam poprzez PowerDVD.
dobre potroluję trochę
wywalcie wszystko i zainstalujcie mplayer XD
mplayer nawet nie dorasta do pięt jesli chodzi o szybkosc BSplayerowi, tez odtwarza ASS/SSA bez efektów. Zaden player na windowsa nie jest w stanie mu w tej kwesti dorównac. Mozna sciagnac i sie przekonac, zdaje sie ze jest platny, szczegolnie wersja PRO.