Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Nie znalazłem tematu poświęconego temu zagadnieniu. Jak powszechnie wiadomo, rozdzielczość filmu nie zawsze odpowiada właściwym proporcjom obrazu. Dotyczy to zarówno DVD (PAL anamorficzny), jak i DVD-rypów. Z niezrozumiałych dla mnie pobudek, rypującym ludziom zdarza się skalować obraz w dół do jakichś osobliwych rozdziałek, np. film o proporcjach obrazu 16:9 w rozdzielczości 640x352, choć na zdrowy rozum powinno być, powiedzmy, 640x360. Przeważnie kontener zawiera informację o proporcjach, więc właściwie skonfigurowane playery skalują obraz należycie, ale nie zawsze. Przykład - Doubutsu Takarajima (bardzo ładny DVD-ryp, nie pamiętam wersji) nawet smarowany powszechnie miodem MPC wyświetlał w takich proporcjach, jakie wynikały z rozdziałki. Proporcje (na oko) właściwe musiałem sobie znaleźć metodą prób i błędów. Zdarzają się też rozdzielczości i proporcje "podejrzane", tzn. obraz nie wygląda na zdeformowany, ale rozdzielczość i proporcje są nietypowe, co budzi podejrzenia, że jakieś piksele bez sensu urżnięto (pan scan). Przycinanie filmów na potrzeby TV (ewidentny pan scan, jak w przypadku Planetes) zwiększa panujący w tym burdelu zamęt.
Ponieważ na AniDB brak informacji o proporcjach obrazu (podane są tylko rozdzielczości), zwracam się niniejszym do Społeczeństwa z pytaniem o właściwe (Społeczeństwa zdaniem) proporcje dwóch filmów (a wątek może się jeszcze komuś przyda w przyszłości):
Tenchi Muyō! in Love - kinówka z 1996 roku (wersja [zx]). Z rozdziałki 640x336 wynikają proporcje 40:21. MPC nie zgłasza sprzeciwu i dobrze to wygląda (wszelkie słońca i piłki są raczej okrągłe). Filmy kinowe miewały frymuśne proporcje, ale ciekaw jestem, czy istnieje wersja np. 16:9 (a jeśli istnieje, to jak się nazywa, gdyż chciałbym sobie porównać z tą [zx], bo może to jakiś pan scan).
Seikai no Senki III (a.k.a. Banner of tha Stars III) Dyrektorskie Cięcie, czyli wersja reżyserska - dwuodcinkowa OAV-ka z roku 2005 sklejona w jeden film (wersja [PBB]), rozdziałka 640x352 (sic!). To na 99% ma być w 16:9, MPC też tak uważa. Jednak różnica między obrazem rozciągniętym w pionie o te osiem pikseli, a nierozciągniętym jest na tyle mała, że chciałbym wiedzieć, czy inne wersje są w 16:9.
Jeśli istnieje powszechnie dostępna baza danych zawierająca takie informacje, to sorawka, że zawracam głowę.
no naprawde ciekawy temat, zwłaszcza dlatego, że jeszcze się nie spotkałem z normalną rozdziałką ;/
no naprawde ciekawy temat, zwłaszcza dlatego, że jeszcze się nie spotkałem z normalną rozdziałką ;/
W jakim sensie normalną?
Z tego co mi się udało wygooglać:
Seikai no Senki 3 od ANBU - według AniDB 640x360.
Tenchi Muyo 1st Movie - według aniDB również są wersje w rozdzielczości proporcjonalnej. Np. APEX - 640x360, lub Baka-Anime, która wydała to w anamorficznym 16:9.
Jeśli o to chodzi, to są wersje "poprawne".
Jeśli chodzi ci o sam wątek rozdzielczości, zobacz np. to:
Proporcje obrazu
Tam masz rozpiskę, jakie standardy na tym świecie istnieją, jeśli chodzi o sposób analogiczny, ich zastosowanie i wytwarzanie.
Jeśli chodzi o sposób cyfrowy, tu jest inna bajka, ponieważ dochodzi takie coś jak piksele i wymagania kodeków, które muszą mieć rozdzielczość zgodną z mod4, mod8 czy mod16, więc rozdzielczości są pikselowo jak najbardziej przybliżane do standardów, ale właśnie z tymi wymaganiami. Tak więc prawie zawsze ujrzysz rozdzielczość o 4,8 czy 16 pikseli za dużą bądź za małą.
Tak powinno być, a te cuda co podałeś, 640x352, 640x336 to są najprawdopodobniej wymysły koderów, bo nie są one bliskie żadnemu standardowi.
Strony 1