Nie jesteś zalogowany.
Chyba każdy zauważył że w naszych TV (no fakt na ANSI nie każdy ogląda TV) w ostatnim tygodniu(chyba) można ujrzeć reklamę nowego magazynu nazwie "Manga". Ten dość oryginalny tytuł skrywa podstawy rysowania mang.
Pomysł dobry, jak nie patrzeć tańsza alternatywa "Jak powstaje Manga"* z dodatkowymi akcesoriami. To tym bardziej trafny pomysł że odbiorców tej tematyki przybywa, a magazynów z recenzjami itd. w Polsce nie warto wydawać (bo poco pisać o czymś co i tak w Polsce jedynie drogą nielegalną można nabyć?).
Mimo potencjału popełniona na starcie WIELKI błąd. A mianowicie znikomy nakład.
Gliwice nie są małe, ale w blisko 30 kioskach tego magazynu niema, nawet w sieciach Kolporter i Empik odmówiono mi sprowadzenia tego magazynu. Po dłuższej rozmowie i zbieraniu informacji okazało się że wybrane kioski dostały nie więcej niż 5 egzemplarzy O_o. To tragiczne tym bardziej że do tej pory trąbią te reklamy w TV a tego w Gliwicach jak i w Katowicach dostać nie mogłem xD Niema żadnych namiarów na w wydawnictwo itd. (strona internetowa itd.).
Stać ich na reklamę w TV na rożnych kanałach często powtarzaną , ale co z tego jak nie ma dodruków? Porażka.
*Teraz trochę o opłacalności, magazyn nie będzie zbyt obszerny a tylko 1 numer jest za 5zł reszta będzie po 15zł. W cenie 27zł(ale można i taniej) można kupić jeden tom z obszernej serii "Jak powstaje manga" ok. 120 stron duży format + spore wykorzystanie tematu. I jednak radził bym się zaopatrzyć w kurs waneko niż ten magazyn, bo jak to w Polsce bywa nie wiadomo czy zostaną wydane wszystkie numery. (bo to że ktoś zakupił przynętę to nie znaczy ze będzie bulił 15zł miesięcznie za parę kartek + kredki)
*Teraz trochę o opłacalności, magazyn nie będzie zbyt obszerny a tylko 1 numer jest za 5zł reszta będzie po 15zł. [..] (bo to że ktoś zakupił przynętę to nie znaczy ze będzie bulił 15zł miesięcznie za parę kartek + kredki)
Takie małe sprostowanie z mojej strony Kolejne numery mają kosztować 20 złotych (numer drugi 15 zeta), a wychodzić mają co dwa tygodnie. Całość kolekcji ma zaś liczyć około 60 numerów. W przeliczeniu co miesiąc za parę kartek musi bulić 40 złociszy, a całość kolekcji wykosztuje go w granicach 1200 złotych.
Zgrzyt - tu masz temat o tym samym - http://animesub.info/forum/viewtopic.php?id=255100
Chyba najlepiej by było połączyć obydwa tematy (na tym skrypcie w ogóle istnieje taka możliwość o.o?).
edit: w Warszawie jeszcze stoi na półkach (w niektórych kioskach, tych większych z reguły).
Ostatnio edytowany przez Pyuuu (2009-08-29 13:26:15)
Drugi kosztuje 15 zł Kolejne 20, w prenumeracie trzeba jeszcze 5 zł za wysyłkę ^.^ 25 x ok. 60 numerów = ~1500 zł. Już napisałem gdzieś, że lepiej kupić narzędzia i kursy na Allegro ;P
PS. W Poznaniu też trudno znaleźć ;p
Edit: Na tym ołówku i stalówce pewnie widnieje intrygujący napis "Made in China" :d
Ostatnio edytowany przez SevenMaster (2009-08-29 13:26:47)
Szukajcie w kioskach "Ruch" (takie zielone), tylko tam oni to ślą. Udało mi się dorwać jakieś pół roku temu drugi numer właśnie w Ruchu (w kolporterach, empikach, czy dworcowych In Media nawet nie wiedzieli o co mi chodzi, dawali w tym drugim wydanie waneko xD). Szkoda, bo Ruchy są na wymarciu >.>
Temat już był: http://animesub.info/forum/viewtopic.php?id=255100
Mieszkam w małym miasteczku (5000 mieszkańców) i dziwota bo w kazdym kiosku i sklepie (ja osobiście w spozywczaku kupiłem:)) to jest i to po pare.
Jak ktoś to kupie niech zeskanuje