Nie jesteś zalogowany.
Witam oglądając najnowszy odcinek Housa na samym końcu zauważyłem ciekawy zapis:
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Modyfikowanie napisów zabronione.
Napisy są chronione ustawą o prawie autorskim (Dz. U. 2006, nr 90, poz. 631)
Wie ktoś czy to tylko czcze życzenia autora napisów czy może faktycznie coś w tym jest? Pytanie z czystej ciekawości jak się mają takie pomysły do rzeczywistości.
<ciach mod>
bez osobistych wycieczek proszę!
Witam oglądając najnowszy odcinek Housa na samym końcu zauważyłem ciekawy zapis:
Wszelkie prawa zastrzeżone. Modyfikowanie napisów zabronione. Napisy są chronione ustawą o prawie autorskim (Dz. U. 2006, nr 90, poz. 631)
Wie ktoś czy to tylko czcze życzenia autora napisów czy może faktycznie coś w tym jest? Pytanie z czystej ciekawości jak się mają takie pomysły do rzeczywistości.
A nie mogłeś sam sobie sprawdzić w ustawie?
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Skracając.
Pomyśl sobie tak, wykonałeś napisy, poświeciłeś temu czas, i teraz czy życzył byś sobie by ktoś bez twojej wiedzy wziął sobie je i przypisał jako swoje. Pewnikiem nie? Mam nadzieję, że pomogłem.
A to z ustawy jeżeli by tobie było mało.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych1) (tekst jednolity)
„Art. 1. 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór)."
No nie znowu zaczyna się to samo. Czemu co jakiś czas ludzie drążą ten temat bez wcześniejszego przeszukania forum.
Wypowiedzi w tej kwestii znajdują się na przykład tutaj http://animesub.info/forum/viewtopic.php?id=33916
Ostatnio edytowany przez jinjej (2011-02-09 23:34:32)
日本はきれいなです. 日本女の子にも..
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych1) (tekst jednolity)
„Art. 1. 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór)."
Nie ma to jak skończyć coś czytać na 1 artykule xD
Czyje to trollkonto?
Nikt nie narzuca cytowania wszystkich podpunktów paragrafów. Każdy człowiek jest na tyle inteligentny, że w momencie gdy widzi Art. 1.1 to znaczy że są kolejne podpunkty (i może się nimi zainteresować. Mi zależało na zwrócenie uwagi na Art. 1.1 wyżej wymienionej ustawy). W przypadku ustawy o której jest mowa wyżej, uznałem że nie muszę wypisywać reszty podpunktów bo kogo interesuje to, że pod prawo autorskie podpada utwór lutniczy (Art. 1.4). I racja dużo dokładniejszą odpowiedzią było by wstawienie; Art. 16. „Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:
1) autorstwa utworu;
2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo;
3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania;
4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności;
5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu."
Z Rozdziału 3 o treści prawa autorskiego z USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych1) (tekst jednolity).
Ps. przynajmniej starałem się jakoś pomóc, nie to co wy.
MrTToban dzięki za rzeczową odpowiedź.
Art. 16. „Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, "
Ale aprawdę nie stanowi inaczej? Jestem prostym człowiekiem ale wystarczyło mi jednokrotne przeczytanie ustawy by dojść do odmiennych wniosków. ale co ja moge tam wiedzieć.
Ostatnio edytowany przez Hotei (2011-02-10 00:20:59)
Oczekiwanie przestrzegania praw autorskich w sieci ... kto będzie świnią to i tak napisy przywłaszczy. Powoływanie się na jakieś ustawy nic tu nie da.
Nie znalazłem bardziej odpowiedniego tematu, ale jeżeli wierzyć artykułowi to, "viva la pirates"
http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Co- … omosc.html
Te wiadomości są znane już od bardzo dawna, ale czytając artykuł, zwróćcie uwagę, że ma on więcej niż jedną stronę. Streszczając: jeżeli ściągamy ze strony www film/muzykę/grę/program PO DACIE JEGO OFICJALNEJ PREMIERY RYNKOWEJ, wtedy nic nam nie grozi. Ale jeżeli pobieramy z torrenta, wtedy jednocześnie również wysyłamy ten plik innym użytkownikom, a za to mogą nas już zgarnąć. Tyle w temacie.