#1 2011-03-22 07:47:02

123swistak
Użytkownik

Kawiarenka z pokojówkami

Witam , wczoraj rozmawiałem z znajomym który chcę otworzyć restauracje, ale jak wiadomo restauracji wszędzie pełno, wiec pytał się mnie czy mam jakiś pomysł na restauracje, która by czymś się wyróżniała ,dla zabawy mu powiedziałem , żeby otworzył kawiarenkę gdzie kelnerki były przebrane za pokojówki i udawały służące(jak w kaichou wa maid-sama) , chłopak się strasznie podniecił tym pomysłem , starałem się mu odradzić ten pomysł , bo może w Polsce w ogóle się nie przyjąć , ale on uważa , że jest świetny i była by to jedyna taka kawiarenka na Opolszczyźnie (mam wrażenie, że jedyna w Polsce)  , więc mam do was pytanie co wy o tym uważacie czy takie coś ma szanse się przyjąć . Jak był gdzieś już taki temat z góry przepraszam nie umiałem znaleźć.

#2 2011-03-22 07:50:39

Kensai
Użytkownik

Odp: Kawiarenka z pokojówkami

Nie ma szans się przyjąć ;]

#3 2011-03-22 08:22:44

Yngoth
Użytkownik

Lepszej godziny na założenie takiego tematu nie było? smile_big

Nie przyjmie się, to prawda. Ale jeśli jednak całość (jako zwykła restauracja/kawiarenka) będzie trzymała wysoki poziom, to te stroje pokojówek będą stanowić ciekawe urozmaicenie smile
No i problemem też jest ulokowanie tego lokalu - duże miasto, centrum, główna ulica spotkaniowo-turystyczno-towarzyska.

Jeśli to by się udało, to niewątpliwie taka kawiarenka stanowiłaby naprawdę ciekawe miejsce smile

#4 2011-03-22 10:10:13

Subarashi
Użytkownik

To może być zwykła kawiarenka a stroje pokojówek nie muszą być 'super-pokojówkowe' i mogą służyć jako zwykle uniformy. Udawanie służących też nie musi być jakieś specjalne - wystarczy odrobinę milej niż gdzieś indziej. Taka kawiarenka w stylu retro z miłym urozmaiceniem, gdzie kładzie się nacisk na obsługę (z tym w polskich lokalach jest kiepsko...).
Dlaczego ma się nie przyjąć? Europa to miejsce, gdzie pokojówki były czymś normalnym jeszcze kilka wieków temu, ale oczywiście wy musicie patrzyć na to przez pryzmat anime, mangi i pewnie jeszcze jakiś hentaiów smile_big

Moja rada: przeprowadzić badanie opinii publicznych. Niech kolega zbierze ludzi/zatrudni kogoś/wybierze się sam w miasto i przeprowadzi badanie, co ludzie sądzą o takim pomyśle. Zastanawiam się ile ludzie by w ogóle skojarzyło pokojówkę z mangą lub anime...

flzQwEU.jpg

#5 2011-03-22 11:25:06

Zjadacz
Użytkownik

Mnie tam bardziej ciekawi, gdzie same pokojówki znajdzie.

"Skazany na zajebistość"

#6 2011-03-22 11:55:06

Zgrzyt
Użytkownik

obieca się się kilku z urody znośnym Wietnamką wynagrodzenie 500zł i obywatelstwo i bach personel mamy.  Ogólnie niech twój znajomy najpierw zapozna się z drogą przez mękę by założyć w Polsce punkt gastronomiczny czy kawiarenkę. Jak uda mu się przebrnąć przez system, zgromadzić kapitał i ulokować swój interes w jakimś strategicznym punkcie to MOŻE mu się uda.

#7 2011-03-22 14:21:01

ksenoform
Użytkownik

Powiem tyle, że większość młodzieży nawet jak nie ogląda czy interesuje się mangą i anime, to na pewno o tym słyszała, wystarczy chodź trochę się interesować grami, technologią komputerową. Parę lat temu nie przypuszczałem, że u mnie na osiedlu ktoś wie co to anime, ale jak się okazał znajomi raperzy okradali biedne anime z bitów i nawijali swoje kawałki pod nie. Dodatkowo bardzo mało osób w Polsce nie oglądało: Czarodziejki z księżyca, Generał Daimos, Dragon Ball i parę jeszcze takich bardziej znanych. Czym mniej taka restauracja będzie przypominać Japońskie pokojówki tym mniej będzie kojarzona z anime.

Ostatnio edytowany przez ksenoform (2011-03-22 14:21:58)

#8 2011-03-22 14:46:26

marcin2
Użytkownik

Na pewno byłaby rzadkością... Jednak przez to, po pewnym czasie ugrupują się stali bywalcy, i to oni będą przynosić największe zyski...
Jeśli ma środki na realizację tego pomysłu, to imo warto spróbować. smile

#9 2011-03-22 14:52:16

Sir_Ace
Użytkownik

Skoro mamy restauracje w stylu staropolskim, orientalnym, średniowiecznym, to czemu nie mogłyby zaistnieć w 'pokojówkowym'?

Ale...

Ciekawe, po ilu nawalonych dziadach chcących sobie pomacać dziewoje rzucą robotę. Przed wejściem wstaw też napis 'Kelnerki nie świadczą żadnych dodatkowych usług', bo może być różnie.

#10 2011-03-22 15:03:21

Mammoth
Użytkownik

Już ja widzę te powitanie "Witaj w domu, panie"... Kiepsko mi się to widzi. Poza tym ja bym czuł się skrępowany w takiej kawiarni (choć w anime wygląda to świetnie).

Jak to się mówi - próbować każdy może, trochę lepiej, czasem trochę gorzej xD

Musi być świadom tego, że to innowacja w Polsce - daj mu obejrzeć Kaichou i może inne anime z takimi kawiarniami, niech sam potem zdecyduje. Problemem będzie, jeżeli zatrudni jakieś 'pasztety' (w anime narysować ładny obrazek dziewczyny nie jest trudno jezor)

Ogólnie co myślę? Ogromne ryzyko - wysoki % szans na to, że splajtuje bardzo szybko.

view?username=Mamut&style=normal

#11 2011-03-22 15:49:26

FAiM
Użytkownik

No-pan kissa xD

K5Cqyo6.png?1

#12 2011-03-22 15:57:22

123swistak
Użytkownik

Ryzyko jest zawsze , nawet zakładając zwykła restauracje/kawiarnie nie wiadomo czy uda się ją utrzymać. Ja podchodzę do tego trochę pesymistycznie, najgorzej to chyba by było znaleźć kelnerki , muszą być ładne , zgodzić się przebrać za pokojówkę , i do tego jeszcze walić te teksty , nie sądzę , żeby za małe pieniądze ktoś się zgodził  . Drugą sprawa jest , że celuję w wąska grupę klientów  bo tylko w mężczyzn , to chyba żeby zrobić jeszcze coś z facetami.
Co do obejrzenia anime to sądzę, że lepiej gdzieś na necie poszukać film o prawdziwej takiej kawiarence.

#13 2011-03-22 16:14:46

Subarashi
Użytkownik

Przecież to nie musi być 'kawiarenka z pokojówkami' pełną gębą smile Wystarczy zareklamować, że obsługa jest lepsza od konkurencji (ładne stroje - pokojówkowe, inne podejście do klienta etc.) i już znajdą się chętni, który zapłacą więcej niż gdzieś indziej.
Kelnerki wcale nie muszą walić tych tekstów. Sama obsługa się liczy - powitanie, zaprowadzenie do stolika, podanie karty etc. Bo współcześnie wszędzie preferuje się samoobsługę, więc dla wielu klientów takie coś będzie miłym urozmaiceniem.
Co nie zmienia faktu, że i tak będzie ciężko znaleźć pracownice - teraz chyba wszędzie z tym są problemy.
@Sir_Ace
Nikt nawalonych ludzi do kawiarni nie wpuści...

flzQwEU.jpg

#14 2011-03-22 16:31:38

dulu
Moderator

Subarashi napisał:

@Sir_Ace
Nikt nawalonych ludzi do kawiarni nie wpuści...

Zdziwiłbyś się.

Zawsze może zrobić kawiarnię z kelnerkami i kelnerami - pokojówkami i lokajami.

#15 2011-03-22 16:43:16

Isao
Użytkownik

dulu napisał:

Zawsze może zrobić kawiarnię z kelnerkami i kelnerami - pokojówkami i lokajami.

Ciii... a co z naszym host clubem Oo

#16 2011-03-22 17:46:17

dulu
Moderator

Nic nie bój, ptysiu, nikt nie ma z tobą szans, kiedy przywdziewasz kuse majteczki. cmok Nie boję się konkurencji.

#17 2011-03-22 18:23:34

Bad Shadow
Użytkownik

Może się przyjąć taka kawiarenka, aczkolwiek osobiście dziwnie bym się czuł, gdyby podszedł do mnie ktoś z obsługi i przywitał mnie w stylu "Witaj w domu, panie" bądź coś takiego. Wydaje mi się, że jedyną "nadzieją" dla tego pomysłu jest uruchomienie zwykłej kawiarenki z niezwykłymi uniformami (w tym przypadku są to stroje pokojówek).

#18 2011-03-22 18:23:41

Katana_Blade
Użytkownik

pokojowki0.jpg

Niestety dotykanie kelnerek w Maid Cafe nie jest mile widziane.

Pomysł fajny, tylko koncepcja wykonawcy,wyobraźnia i trafienie w potrzeby konsumentów aby zdobyć "sympatie" do takiej kawiarenki
to jest trudniejsza sprawa. Chociaż smaczne dania + miła obsługa (do tego atrakcyjna) to przyciąga konsumenta, po ciężkim dniu pracy należy się odpoczynek oczkod.

Ps.: Isao na otwarcie waszego Host Clubu musisz wysłać mi obowiązkowo zaproszenie, a ty też będziesz się przebierał ( oraz nosił taką beczułko piwa na szyi ratujący życie spragnionym w clubie oczywiście pięknym paniom jezor)

"Wysłuchaj wszystkich, ale miej własny rozum.
Vagabond MMV

#19 2011-03-22 18:23:53

ksenoform
Użytkownik

Dodatkowym utrudnieniem jest majętność Polaków, w małych miastach ciężko o klientów, w dużych bardzo duża konkurencja, ale myślę że ryzyko otwarcia tego lokalu w dużym mieście może się opłacić. Najważniejsza sprawa przy otwieraniu lokalu lub sklepu to DOBRA PROMOCJA na otwarcie, zachęcisz nowych klientów do sprawdzenia co to za lokal. Ale najważniejsza sprawa to dobry kucharz.

#20 2011-03-22 19:14:06

Wakabayashi
Użytkownik

Dla mnie pomysł w deche, chętnie bym do takiej kawiarni wpadł. Lecz jest wiele niepewności w takim przedsięwzięciu. Wspominano już o potrzebie znalezienia ładnych dziwczyn czy problemami z trzeźwymi inaczej. Ryzyko jest spore, ale osoba z odpowiednim zmysłem marketingowym mogłaby sobie z tymi problemami poradzić.

Stopka forum

© Animesub.info 2025