Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Tylko na podstawie suchego skryptu nie można określić współczynnika FPS napisów, o ile nie zostało one podane gdzieś w napisach. Można to na okrętkę zrobić. Sprawdź, ile ma klatek film (kiedy jest wypowiedziana ostatnia kwestia), później sprawdź w napisach, kiedy jest to zdanie. Porównaj, podziel, pomnóż i będziesz miej więcej wiedział, co robić dalej.
Ostatnio edytowany przez arystar (2011-05-07 21:10:40)
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Jak masz sub-edita możesz sobie policzyć. Ile masz klatek w jednej sekundzie.
spotkałem się jeszcze z FPS 0,999; 10,000 23,976; 24,000; 29,97; i 30;00; te z 10 i ,999 wychodziły gdy zmieniałem nawiasy w czasówce z [] na {} programik do edycji nie trawił mi kwadratowych...
Jeśli lubisz się bawić to polecam programik subtitle tool, tym programikiem wgrywasz napisy przypisujesz jedną z wyżej wymienionych wartości i sprawdzasz ostatnią linijkę napisów jeśli mniej więcej pokryje się z długością filmu to wygrałeś i czeka ciebie jedynie dopasowanie pierweszego wersu.
subedit i ctrl+F1, ctrl+F2 i sam ci dopasuje napisy.
Poczytaj:
http://matinf.pcz.pl/~subedit/polish/fa … tml#odp007
Pół biedy jeżeli to tylko fps, gorzej jak czegoś brakuje.
krzykr, ale [] to MPL2 - format czasowy - z dokładnością co do decysekundy. Natomiast {} to MicroDVD - format klatkowy. Więc się nie dziwię, że wychodziły Ci jakieś cudaczne fps.
Z tego co pamiętam, to były jakieś program, gdzie dało się dopasować napisy zaznaczając napis który miał się wyświetlić w danej chwili. <- patrz poprzedni post
Ostatnio edytowany przez FAiM (2011-05-07 22:14:37)
Dzięki chłopaki.
Na szczęście problem okazał się blachy, ale wiadomo, po paru browarach, kiedy w kolejny epie BSG zaczęły się robić problemy, dałem sobie spokój.
Wytrzeźwiałem, dałem topic i do boju.
Więc tak, żadne z 3 rodzajów nie działały, nawet przy zmianie FPS na w/w.
Problemy były właściwie 2:
- wersja extended
- Napisy do tej wersji były jedne, w MPL2(czego się nie spodziewałem że czasówki, to jeszcze że akurat ten sub będzie je miał).
Doszukałem się brakującej kwestii, wybrałem właściwe, dałem ctr+t -> mDVD, walłem 23,976 i gotowe.
Ale wskazówki zostaną zapamiętane.
Dzięki
Ostatnio edytowany przez LagoonCompany (2011-05-08 00:44:21)
krzykr, ale [] to MPL2 - format czasowy - z dokładnością co do decysekundy. Natomiast {} to MicroDVD - format klatkowy. Więc się nie dziwię, że wychodziły Ci jakieś cudaczne fps.
A więc to się nazywało MPL2 i microDVD postaram się zapamiętać. Może i cudaczne ale w kilka chwil z MPL2 robiłem działające w podanym programie microDVD.
Strony 1