#61 2013-03-09 10:36:58

Takto ^_^
Użytkownik

Odp: Nowy animowany film DBZ 30 marca 2013 r.

Brak obrazka smutny

edit.
Rozumiem smile

Ostatnio edytowany przez Takto ^_^ (2013-03-09 10:42:26)

#62 2013-03-09 10:38:28

Gerard
Użytkownik

Merry_Nightmare napisał:

Kuririn wygląda jak Jackie Chan w nowym filmie:

Takto ^_^ napisał:

Brak obrazka smutny

Link był dobrze wklejony oczkod
http://www.scifijapan.com/toei/DBZgods14.jpg

#63 2013-03-09 12:57:33

SoheiMajin
Moderator

#64 2013-03-13 19:22:31

vegeta391
Użytkownik

Podsumowując:
Dotychczasowe trailery:

1., 2., 3., 4., 5..

Super Saiyanin God:

Pokaż spoiler
Zapowiedź:
sor3as.png
Oryginalny plakat spod ręki Toriyamy:
supersaiyangod.jpg
Dwa fanarty:
1zptu1j.jpg
Nl2xzv5.jpg
Wiadomo, że Super Saiyanin God powstaje z mocy sześciu Saiyan o czystych sercach. Goku jest drugim w historii Super Saiyaninem Godem. Ongiś na planecie Vegecie grupa sześciu Saiyan o czystych sercach stworzyła SSJG, chcieli dzięki tej mocy "nawrócić" złych Saiyan, żądnych krwi i pragnących niszczyć. Niestety forma SSJG nie trwa długo i owi Saiyanie czystych serc zostali pokonani.

Goku zdobywa moc SSJG dzięki Vegecie, Gohanowi, Trunksowi, Gotenowi i Pan, będącej wewnątrz Videl w stanie błogosławionym. Ów stan rozpoznaje Dende, lecząc dziewczynę zranioną kikōhą xD. Co z Brą, córką Vegety i Bulmy, nie wiadomo.

Pilaf i jego banda:

Pokaż spoiler
Pilaf, Shu i Mai jakimś cudem dorwali się do Shen Lónga i wypowiedzieli życzenie. Prosili o odmłodzenie i jak zwykle wyszło nie tak, jak miało. Zostali zamienieni w dzieci.

Beers i Whis

Pokaż spoiler

Beers to jeden z 12 Bogów Zniszczenia. Każdy bóg przypada na osobny wszechświat. Nasz to Wszechświat Numer Siedem, a jego Ziemia, to Planeta #4032-877. Whis to nie tyle co pomocnik Beersa, a raczej jego mentor i mistrz. Wierząc słowom Beers, Whis jest od niego silniejszy. Ów towarzysz Boga Zniszczenia nie walczy w filmie.

Akira Toriyama rysując Beersa wzorował się na swoim kocie, przedstawicielu rasy cornish rex.

Prawdopodobnie fanowska grafika przedstawiająca 10 z 12 Bogów Zniszczenia:
Nekomajins.png

Co na to Kaioshini:

Pokaż spoiler
Źródła donoszą, że pojawi się Rō Kaiôshin i wraz z nim wspomnienie walki Gokū z Freezerem. Nic więcej nie zdradzono.

Gohan:

Pokaż spoiler
Nie, nie przejdzie do stadium Super Saiyanina.
Owa grafika, jak twierdzą autorzy kampani reklamowej, była tylko w celach promocyjnych. Za to wiemy, że nasz Mistyczny Super Saiyanin wpadnie w stan upojenia alkoholowego.  wow

Jeżeli ktoś ma nadal nadzieję, że ujrzy to w polskim kinie bądź czeka aż cały film udostępnią w sieci, to odradzam czytać, bo jest tam masa spoilerów.

wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad
MAL, YT, Eien no toku sentai

#65 2013-03-13 22:02:18

przemoc
Użytkownik

Gohanowy spoiler mnie nieco uspokoił. Pomysł kolejnych bogów, choć niby już poznaliśmy wcześniej wszystkich najważniejszych (tj. Dai Kaioshin, Kaioshinowie poszczególnych stron wszechświata i poniższych), wydaje się słaby. Zbyt wiele w trailerach nie pokazali. Animacja jakby nieco lepsza aniżeli w 30-minutowym filmie sprzed 5 lat, ale te CG mnie martwi. Np. woda w ostatnim trailerze wygląda żenująco, jak z gry na PSX czy PS2. Może poprawią. Trzeba poczekać na finalny efekt.

#66 2013-03-13 22:51:33

Prince_Vegeta
Użytkownik

Do mnie jakoś nie przemawia ten nowy film DB. Od stycznia zacząłem z dziewczyną oglądać DB i kilka dni temu skończyliśmy DB Kai. Teraz zabieramy się za wersje kinowe, ale tej nowej boję się ruszyć. Ta ostatnia -druga o Bardocku- była tak kiepska, że tylko w wersji abridged dało się ją obejrzeć. Nie wiem, może dlatego, że jestem fanem tej parodii?
Jakoś seria DB traci na uroku przez te wszystkie nowe rzeczy, które ciągle powstają - DB Kai, Kinówki, live action, gry ... No ile można?
W dodatku ten królik!! Co to ma być? Często w DB pojawiały się różne (denerwujące) postacie, takie jak np: gadające dinozaury czy niedźwiedzie. Ale to! Jakoś bardziej odpychające jest aniżeli miałoby mnie zachęcić. Mogli już te trailery inaczej zrobić, żeby przeciwnika nie pokazywać, przynajmniej w całości oczkod
Poczekam na opinię innych, żeby sobie serii do końca nie skopać ;P

Ostatnio edytowany przez Prince_Vegeta (2013-03-13 23:21:32)

Oczami Fana Blog ;]

#67 2013-03-13 23:10:40

SoheiMajin
Moderator

Prince_Vegeta napisał:

Jakoś seria DB traci na uroku przez te wszystkie nowe rzeczy, które ciągle powstają - DB Kai, Kinówki, gry ... No ile można?

Pierwszy film kinowy od 17 lat. Faktycznie - ile można!?

#68 2013-03-13 23:15:02

Prince_Vegeta
Użytkownik

A ten z Bardockiem, gdzie osiąga ssj? Co to było, jeśli nie kinówka, to sorry.. Nie jestem takim otaku jak niektórzy. Ale za dużo tego wszystkiego powstaje. Co roku nowa gra na konsole, nie różniąca się prawie niczym od poprzedniej itp. Samo DB Kai było "odgrzewaniem kotleta".  A ta kinówka, to co, to już "trzecie życie kurczaka" ...

Oczami Fana Blog ;]

#69 2013-03-13 23:20:53

HentaiDymon
Użytkownik

Prince_Vegeta napisał:

Do mnie jakoś nie przemawia ten nowy film DB. Od stycznia zacząłem z dziewczyną oglądać DB i kilka dni temu skończyliśmy DB Kai. Teraz zabieramy się za wersje kinowe, ale tej nowej boję się ruszyć. Ta ostatnia -druga o Bardocku- była tak kiepska, że tylko w wersji abridged dało się ją obejrzeć. Nie wiem, może dlatego, że jestem fanem tej parodii?
Jakoś seria DB traci na uroku przez te wszystkie nowe rzeczy, które ciągle powstają - DB Kai, Kinówki, gry ... No ile można?
W dodatku ten królik!! Co to ma być? Często w DB pojawiały się różne (denerwujące) postacie, takie jak np: gadające dinozaury czy niedźwiedzie. Ale to! Jakoś bardziej odpychające jest aniżeli miałoby mnie zachęcić. Mogli już te trailery inaczej zrobić, żeby przeciwnika nie pokazywać, przynajmniej w całości oczkod
Poczekam na opinię innych, żeby sobie serii do końca nie skopać ;P

To jest jedyna kinówka, do której swój spory wkład wniósł sam Toriama. Choćby z tego powodu będzie prawdopodobnie najlepszą.  oczkod

#70 2013-03-13 23:25:43

SoheiMajin
Moderator

Prince_Vegeta napisał:

A ten z Bardockiem, gdzie osiąga ssj? Co to było, jeśli nie kinówka

Czy filmy kinowe trwają 20 minut? To jest zwykły odcinek specjalny, dodatek do gry w zasadzie. Na przestrzeni tych ostatnich 17 lat wyszło ledwie kilka tego typu produkcji (konkretnie dwie, nie licząc remasterów), więc bez przesady z tym "ile można". Co do gier, mało mnie to obchodzi, bo nie gram. Skoro jest zapotrzebowanie, to wydają.

#71 2013-03-13 23:26:57

vegeta391
Użytkownik

Z Bardockiem był to odcinek specjalny, Episode of Bardock, adaptacja mangi o tym samym tytule autorki Naho Ōishi, rysującej dla Toriyamy. Moim zdaniem  był co najmniej zajebisty. O wiele lepszy niż OVA z 2008 r. Trzymał klimat i co najważniejsze rozwiewał tajemnicę legendy SSJ. Ale co kto lubi.

Co do gier, to Dragon Ball Online, Dragon Ball: Battle Royal i Dragon Ball Heroes to akurat zupełnie nowe pomysły, wprowadzające inne spojrzenie na świat DB.
Fakt, że taki Raging Blast 2 to nic nowego, ale przecież trzeba doić tyle, ile się da.

DB Kai - potwierdzam, totalne gówno. Ale cóż, nie wyszło im.

Poza tym skoro to wszystko powstaje, to chyba jest popyt, co nie? Aże tobie jednemu się to nie podoba, to trudno.

wikia o smoczych kulach - chcesz pomóc rozwijać polską encyklopedię Dragon Balla - wpadnij i zostaw po sobie ślad

#72 2013-03-13 23:56:42

Prince_Vegeta
Użytkownik

SoheiMajin napisał:
Prince_Vegeta napisał:

A ten z Bardockiem, gdzie osiąga ssj? Co to było, jeśli nie kinówka

Czy filmy kinowe trwają 20 minut? To jest zwykły odcinek specjalny, dodatek do gry w zasadzie. Na przestrzeni tych ostatnich 17 lat wyszło ledwie kilka tego typu produkcji (konkretnie dwie, nie licząc remasterów), więc bez przesady z tym "ile można". Co do gier, mało mnie to obchodzi, bo nie gram. Skoro jest zapotrzebowanie, to wydają.

Jak pisałem wyżej, nie oglądałem tego (w oryginale) więc nie wiem ile to trwało i czy było kinówką czy odcinkiem specjalnym oczkod Oglądałem tylko parodię, która i tak dość długa była, więc wydawało mi się, że to była wersja kinowa. Tak, skoro jest popyt, to można kożystać. Tylko też jest ryzyko, że się  s[klnie]li cała serię. Tak jak to (w moim przypadku) zrobiła pani Lain Hern z sagą "Opowieści rodu Otori" - gdzie w przeciągu kilku miesięcy dopisała dwa tomy, które były tak okropne, że -można powiedzieć- mam 'uraz' do tej serii. Na pewno już nie sięgnę po tę książkę. Gdyby pani Hern zostawiła to tylko na 3 tomach tak jak planowała, byłaby to najlepsza saga jaką czytałem. A tak, sama sobie strzeliła w kolano. Wiele czytelników miało podobne zdanie, że dwa ostatnie tomy były niepotrzebne. Więc nie zawsze warto jest na siłę coś nowego wprowadzać.

vegeta391 napisał:

Z Bardockiem był to odcinek specjalny, Episode of Bardock, adaptacja mangi o tym samym tytule autorki Naho Ōishi, rysującej dla Toriyamy. Moim zdaniem  był co najmniej zajebisty. O wiele lepszy niż OVA z 2008 r. Trzymał klimat i co najważniejsze rozwiewał tajemnicę legendy SSJ. Ale co kto lubi.

Tu mam odmienne zdanie, wolałem Kinówke z Bardockiem od OVA.

vegeta391 napisał:

Co do gier, to Dragon Ball Online, Dragon Ball: Battle Royal i Dragon Ball Heroes to akurat zupełnie nowe pomysły, wprowadzające inne spojrzenie na świat DB.
Fakt, że taki Raging Blast 2 to nic nowego, ale przecież trzeba doić tyle, ile się da.

Wyżej już napisałem o tym 'dojeniu'

vegeta391 napisał:

DB Kai - potwierdzam, totalne gówno. Ale cóż, nie wyszło im.

Dla mnie nie było takie złe, Co prawda mogli to sobie darować. Ale jak pomyślę, że teraz miałbym z dziewczyną oglądać 291 odcinków "Zetki", to jednak wolę to Kai.Tam przynajmniej nie ma tylu gadających dinozaurów i niedźwiedzi ;D

vegeta391 napisał:

Poza tym skoro to wszystko powstaje, to chyba jest popyt, co nie? Aże tobie jednemu się to nie podoba, to trudno.

Nie napisałem, że mi się nie podoba, bo jeszcze tego nie widziałem! Więc proszę nie przeinaczaj moich słów, albo czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że do mnie nie przemawia i boję się tego ruszyć, co nie znaczy, że nie ma prawa mi się spodobać, nie?
Poza tym czytając wypowiedzi innych, to nie tylko ja odnoszę takie wrażenie, więc proszę...  ostrzezenie

Ostatnio edytowany przez Prince_Vegeta (2013-03-13 23:58:37)

Oczami Fana Blog ;]

#73 2013-03-14 00:12:29

SoheiMajin
Moderator

Trochę zastanawiające, że oglądałeś jakąś parodię i twierdzisz, że odcinek był kiepski. Jak możesz powiedzieć, że był kiepski, skoro nie oglądałeś?

Akurat nie ma czegoś takiego jak "kinówka z Bardockiem". To stare to też był odcinek specjalny, tylko że telewizyjny smile_big

Co do rodu Otori, to podobał mi się cały cykl.

DBKai to niestety fail, ale z powodu plagiatowego podkładu muzycznego, który później wykasowano i zastąpiono muzyką z DBZ. Bo grafika grafiką, podejrzewam, że nie chciano się narażać i rysować od nowa - jestem pewien, że wtedy znalazłoby się tyle samo przeciwników serii, co obecnie.

Ostatnio edytowany przez SoheiMajin (2013-03-14 00:13:15)

#74 2013-03-14 00:28:26

vegeta391
Użytkownik

Prince_Vegeta napisał:

Tu mam odmienne zdanie, wolałem Kinówke z Bardockiem od OVA.

Gwoli ścisłości nie było żadnej kinówki. Był jeden OVA (original video anime, piszę w razie, gdybyś mylił definicję), za którego koncepcję w pełni odpowiadał Akira Toriyama oraz odcinek specjalny, oparty na trzyrozdziałowej mandze Naho Ōishi i Akiry Toriyamy.
Mi chodziło o to, że nowy odcinek o Bardocku podobał mi się bardziej niż OVA o Tarble'u, bracie Vegety.

Aże [...] odnosiło się głównie do gier, a w szerszej perspektywie do całego światku DB, nie do najnowszej kinówki, jak ty to odebrałeś.

Prince_Vegeta napisał:

Jakoś seria DB traci na uroku przez te wszystkie nowe rzeczy, które ciągle powstają - DB Kai, Kinówki, live action, gry ... No ile można?
W dodatku ten królik!! Co to ma być?

Z tego wywnioskowałem, że to, co się dzieje z DB, nie podoba ci się.

Prince_Vegeta napisał:

Więc nie zawsze warto jest na siłę coś nowego wprowadzać.

Ów film nie jest "na siłę", jak to ująłeś. Rzekłbym, że on jest "pod naciskiem". Akira Toriyama po wielu latach błagań, lamentów, szlochów  fanów i ofert producentów w końcu zgodził się podłubać przy swoim największym dziele.

Pokaż spoiler nawiasem

Takie moje żałosne wypiski:

'Jak pisałem wyżej, nie oglądałem tego (w oryginale) więc nie wiem ile to trwało i czy było kinówką czy odcinkiem specjalnym' + 3x  przecinek

'Kinówke' + mała litera i "ę"

'Tak, skoro jest popyt, to można kożystać.'

'tomach tak jak planowała' + przecinek

'Wieleu czytelników'

'Więc proszę nie przeinaczaj moich słów, albo czytaj ze zrozumieniem.'
przecinek, ale w innym miejscu

Zaraz pewnie moderacja da znać, że koniec waśni. xDDD

@Shonen, nie tylko plagiat OSTu. Aktorzy głosowi - starzy i chrypiący, wielu zastąpionych nowymi - jedni umarli, inni nie chcą grać, brzydkie "kolorki", jeśli mogę się tak wyrazić i ogólnie to już nie "to", co oglądaliśmy kiedyś.

#75 2013-03-14 00:34:30

Prince_Vegeta
Użytkownik

Trochę zastanawiające, że oglądałeś jakąś parodię i twierdzisz, że odcinek był kiepski. Jak możesz powiedzieć, że był kiepski, skoro nie oglądałeś?

Czemu tak sądzę? Bo sam fakt Bardocka SSJ już mi się nie podobał. Gdy Goku był na Namek, to Vegeta od samego początku gadał o tym Super Saiyaninie (tak to się odmienia?), ale nikt dokładnie nie wiedział na czym to polega (z tą całą transformacją) A tu okazuje się, że Goku w cale nie był taki niezwykły jak nam to z serii "Z" podawali. Co prawda później osiągnął więcej niż ktokolwiek inny, ale to takie nudne dla mnie było - mówię tu o tej przemianie Bardocka.
Poza tym, nigdy nie lubiłem tych ciągłych przemian itp. Ssj4 było dla mnie wielką porażką. A te inne wymyślane przez fanów? Nie wiem czym się podniecać nowym poziomem. Gdzie i tak jakby się przyjżeć dokładniej, to sama walka Goku SSJ3 z Buu już powinna rozwalić ziemię. Byle jaki puszczony pocisk Ki. Jak Frezza mógł niszczyć planety od tak sobie, to co dopiero mógł taki Mega wojownik?

Druga sprawa, to przeciwnik Bardocka. Ech... Nie wiem o co chodziło naprawdę, ale w parodii było to tak przedstawione, że wolę pozostać w niewiedzy oczkod
Sama parodia mi się podobała, bo nie oglądałem tego z nastawieniem "kontynuacji" Serii, albo jakiegoś tam wyjaśnienia czegoś.

Akurat nie ma czegoś takiego jak "kinówka z Bardockiem". To stare to też był odcinek specjalny, tylko że telewizyjny smile_big

xD
Mówiłem, że nie jestem otaku? Do tej pory myślałem, że to był film kinowy.

Oczami Fana Blog ;]

#76 2013-03-14 00:37:37

SoheiMajin
Moderator

vegeta391 napisał:

@Shonen, nie tylko plagiat OSTu. Aktorzy głosowi - starzy i chrypiący, wielu zastąpionych nowymi - jedni umarli, inni nie chcą grać, brzydkie "kolorki", jeśli mogę się tak wyrazić i ogólnie to już nie "to", co oglądaliśmy kiedyś.

Ci sami starzy aktorzy (a nawet o parę lat starsi) będą w nowym filmie. Będziesz z tego powodu po nim jechał? Mi osobiście nie przeszkadzają. Skoro ich biorą, to znaczy, że jeszcze się nadają do tej roboty. Odświeżone udźwiękowienie miało być jednym z plusów Kaia, ale plagiat to zniszczył i ogólnie cały wizerunek tej serii, a przynajmniej w moich oczach. Kolorki? Nie zauważyłem, może oglądałeś jakieś kijowe ripy z kolorami walącymi po oczach? W końcu poprawiono m.in. włosy Vegety na czarne, za co też plus. Za to cenzura na minus.

#77 2013-03-14 02:10:21

vegeta391
Użytkownik

Porównaj sobie te dwie sceny:
http://www.youtube.com/watch?v=J2RLvMUdBpE
Od 13:34:
http://video.anyfiles.pl/Dragon_Ball_Ka … video/2168

W tym z Kaia Ryo Horikawa brzmi jak zniedołężniały dziad. To po prostu nie uchodzi.
Nie mówię, że mieli go zastąpić, bo w tej roli jest niezastąpiony. Mogli użyć dubbingu z Zetki. Ale nie, bo poco. Trzeba nagrywać swoje 7:1, bo jest cool.

Co do tego "Będziesz z tego powodu po nim jechał?".
Zdaje mi się, że w nowym filmie bardziej się przyłożyli. Słychać to po krótkich scenach, zawartych w trailerach.
Wczoraj odbyła się także prapremiera filmu w Japonii i jak donosi DB4EVER fani powracający z seansu skomentowali seiyu następująco:

Wszystkie postaci miały swoje charaktery zgodne z tymi z serii anime. Dubbing był świetny (lepszy niż ten w Kai). Soundtrack... cóż, dawał radę smiley Cały film był wypełniony Toriyamowymi gagami, które były śmieszne. Fabuła jest w porządku.

Może to tylko tania gadka, ale skoro wspomniał o tym fan po seansie, to chyba rzeczywiście jest różnica.

#78 2013-03-14 04:26:33

SoheiMajin
Moderator

Że kto nagrywał 7:1?

Co do "dubbingu", to chyba jakiś wymysł db4ever. Śledzę newsy, i owszem, jeden fan* pisał, że jest lepiej niż w Kai, ale odnosiło się to do soundtracka. Seiyu do każdej produkcji przykładają się tak samo, więc głupie gadanie, jakoby "zniedołężniały dziad" miał się nagle poprawić ;p

* w zasadzie wszystkie "przecieki" pochodzą od jednej osoby

Ten film wideo zawiera treść od partnerów ABGroup i Funimation Entertainment. Co najmniej jeden z nich zablokował go w Twoim kraju na mocy praw autorskich.

Ostatnio edytowany przez SoheiMajin (2013-03-14 04:28:08)

#79 2013-03-15 17:12:34

vegeta391
Użytkownik

Hah, wybacz. Japońce zrobiły zwykłe stereo (2.0) xDDD. Nie spodziewałem się. Amerykańce miały w swoim wydaniu 5.1. Z tym 7.1 to się zagalopowałem smile.  Widać ponownie nagrali dubbing tylko po to, aby "był czystszy". Lepszy efekt by był, gdyby nałożyli filtry (tak, jak w przypadku wydania Shen Lóng no Densetsu na bluray), ale co ja tam wiem.

Co do "poprawionego Kaia", to zechciej zobaczyć, jak ładnie poprawili włosy Vegety we wspomnieniu Raditza:
DBZ RAW:

Pokaż spoiler
snapshot20130315154803.jpg

DB KAI RAW:

Pokaż spoiler
snapshot20130315154306.jpg

Także w tej serii spieprzyli wszystko oprócz muzyki. Nie, czekaj, muzyka była kradziona? No to wszystko.

#80 2013-03-16 11:15:44

Merry_Nightmare
Użytkownik

vegeta391 napisał:

Co do "poprawionego Kaia", to zechciej zobaczyć, jak ładnie poprawili włosy Vegety we wspomnieniu Raditza:
DBZ RAW:

DB KAI RAW:

Także w tej serii spieprzyli wszystko oprócz muzyki. Nie, czekaj, muzyka była kradziona? No to wszystko.

Tylko że to wersja HDTV. Sprawdź sobie ten sam odcinek na BD. Być może poprawili.

Stopka forum

© Animesub.info 2024