#1 2013-01-10 20:58:55

FAiM
Użytkownik

Boku wa Tomodachi ga Sukunai NEXT

Drugi sezon Boku wa Tomodachi ga Sukunai.

Parę obrazków na zachętę:

Pokaż spoiler
e7689447.jpg
bfeb3b19.jpg
166b4d02.jpg
e41deda5.jpg

Jak oceniasz serię?

1. ★★★★★ [5/5]
  2. ★★★★☆ [4/5]
  3. ★★★☆☆ [3/5]
  4. ★★☆☆☆ [2/5]
  5. ★☆☆☆☆ [1/5]
Oddano głosów: 16

Goście nie mogą przeglądać wyników ankiety.

Ostatnio edytowany przez FAiM (2013-03-30 21:02:12)

K5Cqyo6.png?1

#2 2013-01-10 21:04:21

bodzio
Użytkownik

Odp: Boku wa Tomodachi ga Sukunai NEXT

Dzięki za obrazki, będę wiedział, czego nawet kijem nie dotykać oczkod

wladza1.png

#3 2013-01-10 21:08:15

max-kun
Użytkownik

2  i 3 foto sugeruje że anime zmierza ku hentajowi i yaoi   szalony

Ostatnio edytowany przez max-kun (2013-01-10 21:08:49)

#4 2013-01-10 21:27:25

rorek
Użytkownik

UNIVERSE!!!
seria zapowiada się świetnie slina

XQwiDt5.png

#5 2013-01-10 22:52:34

Besamir
Użytkownik

bodzio napisał:

Dzięki za obrazki, będę wiedział, czego nawet kijem nie dotykać oczkod

Nie znasz się. Pierwsza seria była spoko.  bzdura

#6 2013-01-11 13:04:04

ill
Użytkownik

Parę scen było całkiem niezłych, ale reszta jakby ciągnięta za uszy w jakimś dziwnym kierunku.

GG: 1677958

#7 2013-03-31 18:07:47

Foris
Użytkownik

Generalnie seria mi się podobała, gdyby nie ostatni odcinek (i połowa 11) który obniżył moją ocenę. Jakby Kodaka miał jaja to seria dużo by zyskała a tak jest tylko średniakiem, jako komedia spisuje się całkiem dobrze.
Szczególnie na pochwałę zasługują postacie Yozory oraz Seny które mają interesujące osobowości.

Ostatnio edytowany przez Foris (2013-03-31 18:08:59)

#8 2014-01-06 15:05:14

Kenshiro
Użytkownik

Niedawno obejrzałem oba sezony Boku wa Tomodachi ga Sukunai ( i OAVkę) w wersji bez cenzury.  Muszę przyznać, że to jedno z lepszych anime, jeśli chodzi o ten gatunek. Była duża różnica między wersją TV, a BD gdyż porównałem z ciekawości niektóre odcinki i często były całkiem inne ujęcia (bez świecidełek, obcinania kadrów i celowego zasłaniania). Nie spodziewałem się tego, ale wszystkie dziewczyny zostały ukazane bez cenzury (jednak zaledwie raz lub dwa), a nawet niektóre sceny z gry (eroge Seny) wyglądały inaczej (bez cięć TV). Poza tym w wersji Blu-Ray nastąpiła poprawa jakości wizualnej/grafiki w stosunku do TV. Ogólnie powiem, że oglądało się je całkiem dobrze (chwilami było nawet świetne).  Powiedziałbym, że to jedno z najlepszych anime, jeśli chodzi o ecchi i komedie. : )

W II sezonie wyraźnie polepszyła się jakość wizualna, a OP/ED uważam za przyjemniejsze w słuchaniu (poza tym podobnie wysoki poziom jak I sezon).

Odnośnie obu sezonów to pewno jako największe zalety wymieniłbym świetny humor, rewelacyjne teksty (w dużej mierze te obraźliwe) i wyjątkowo dobry fanserwis (jeden z najlepszych jakie widziałem w takich anime).

Jeśli chodzi o bohaterki to najbardziej polubiłem Senę (miała najfajniejszy charakter, gdyż sympatyczny i słodki, ale zarazem co zabawne bardzo zboczony) bo niestety Yozora bywała często denerwująca, a w dodatku to prawie ciągłe obrażanie Seny jakoś mnie nie śmieszyło (znacznie część robiła jej na złość niż Sena dla niej). W niektórych odcinkach (chociażby epizod z grą eroge i smarowanie olejkiem) stosowała wyjątkowe mocne przezwiska w jej stronę, ale to zapewne miał być fanserwis słowny, czyli nic poważnego. : ) Zachowanie Seny niestety było całkiem nieadekwatne do sytuacji, ponieważ już sama zgoda na to obraźliwe przezwisko (meat) nie była normalna, ale wiadomo, że to wszystko miało być zabawne, czyli to jej zanikanie myślenia. : ) Jednak Sena nie zawsze taka była, gdyż rozsądnie również potrafiła się zachować, a poza tym to niewiele brakowało jej do ideału. : )

Jeszcze odnośnie Seny to warto wspomnieć o jej zachowaniu w stosunku do Kobato. : )
Poza tym ona chyba nie nosiła

Pokaż spoiler
majtek. Tak przynajmniej wyglądało.

Yozora to taka chłopczyca o dosyć dziwnym zachowaniu, ale chwilami też bywała fajna i słodka. Jednak nic dziwnego, że główny bohater postanowił

Pokaż spoiler
wybrać Senę, skoro był z nią zacznie bliżej (pójście na basen, wybieranie prezentu dla Kobato, spanie w jej domu i w ogóle częstsze przebywanie z nią), a Yozora w dodatku bardziej myślała o przeszłości i ciągle tylko podkreślała jak ważne jest to, że byli przyjaciółmi z dzieciństwa.

Yozora w jednym odcinku za to świetnie się ubrała. : ) Jednak potem tego żałowała.

Odnośnie Kobato i Marii to na pewno bez nich anime byłoby dużo gorsze (dwie dziewczynki o całkiem różnych charakterach). Dostarczały zarówno świetnego humoru (chociażby te wzajemne przezwiska i kłótnie), a zarazem były fajne i słodkie (szczególnie Kobato). Ciekawe jest to, że ich

Pokaż spoiler
nienawiść później zaczynała zamieniać się w przyjaźń.
Relacje Kobato i Seny były dla tej pierwszej niezbyt fajne, ale chwilami to się zmieniało. : ) Ten strach Kobato przed Seną był tak słodki. : )
A Maria prawie ciągle się śmiała i niczego się nie wstydziła. : ) Poza tym była bardzo naiwna. Nie pamiętam z innych anime takich niezwykłych charakterów jak w przypadku Kobato i Marii.

Jeśli chodzi o Rikę i Yukimurę to nie ma co zbyt wiele o nich pisać. Jak dla mnie to niezbyt fajne postaci. Z parodii to najbardziej nie spodobała mi się ta

Pokaż spoiler
kpina z Evangeliona w wykonaniu Riki.

Jednak niektóre były nawet zabawne jak na przykład odnośnie Seiken no Blacksmith. Maria była raczej na pewno parodią Index z "Toaru Majutsu no Index". : )

Zakończenie  Boku wa Tomodachi ga Sukunai NEXT było dosyć dziwne, a nawet smutne.

Pokaż spoiler
Yozora odeszła ze łzami w oczach dając do zrozumienia, że się poddała i zaprzestała walki o Kodakę. Takie anime powinno się jednak inaczej kończyć, czyli bardziej wesoło.

Na podsumowanie powiem, że mimo pewnych wad i zbytnich niedorzeczności (na przykład niemożność rozpoznania kto jest chłopakiem, a kto dziewczyną) i niektórych trochę nudniejszych odcinków, jest to anime warte obejrzenia dla każdego kto lubi serie z fajnymi bohaterkami, a zarazem dobrym fanserwisem i humorem.
Szkoda, że nie ma III sezonu bo jednak z chęcią obejrzałbym ich dalsze przygody (mimo takiego dziwnego zakończenia).

8.5/10

I sezon:

Pokaż spoiler

5ajrya.jpg

II sezon:

Pokaż spoiler

2e1f60w.jpg
2r5893c.jpg

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2014-01-06 15:13:00)

#9 2014-01-06 15:12:31

Besamir
Użytkownik

Kenshiro napisał:

Yozora to taka chłopczyca o dosyć dziwnym zachowaniu, ale chwilami też bywała fajna i słodka. Jednak nic dziwnego, że główny bohater postanowił

Pokaż spoiler
wybrać Senę, skoro był z nią zacznie bliżej (pójście na basen, wybieranie prezentu dla Kobato, spanie w jej domu i w ogóle częstsze przebywanie z nią), a Yozora w dodatku bardziej myślała o przeszłości i ciągle tylko podkreślała jak ważne jest to, że byli przyjaciółmi z dzieciństwa.

Nope.

Kenshiro napisał:

Zakończenie  Boku wa Tomodachi ga Sukunai NEXT było dosyć dziwne, a nawet smutne.

Pokaż spoiler
Yozora odeszła ze łzami w oczach dając do zrozumienia, że się poddała i zaprzestała walki o Kodakę. Takie anime powinno się jednak inaczej kończyć, czyli bardziej wesoło.

Nie, nie mogło, bo na tym mniej więcej skończył się ósmy tom LN, która przecież dalej wychodzi.

#10 2014-01-06 15:27:45

Hunter Killer
Moderator

Krótko i na temat. Pierwszy sezon był w miarę fajny. Czasem można było się pośmiać, czasem nie. Drugi sezon to już inna bajka (dosłownie i w przenośni). Zdecydowanie humor podupadł. Jest wtórny i z zdecydowanie gorszym smakiem. To już nie są ciekawe pomysły, a napakowana fanserwisem (bez większego sensu) papka z durnymi żartami. Dotrwałem do końca, bo nie lubię zakańczać w trakcie. Pierwszy sezon zobaczyć można, ale 2. już nie polecam.

155222.jpg zzsldjt.png

#11 2014-01-06 15:51:50

Kenshiro
Użytkownik

Besamir napisał:

Nope.

Nie czytałem nowelki. Chcesz powiedzieć, że

Pokaż spoiler
nikogo nie wybrał lub bliżej mu było do Yozory ?
Anime co innego sugerowało.

Besamir napisał:

Nie, nie mogło, bo na tym mniej więcej skończył się ósmy tom LN, która przecież dalej wychodzi.

Nie musiało być wszystko zgodnie z nowelką. : ) Chyba, że planują III sezon.

Hunter Killer napisał:

Pierwszy sezon zobaczyć można, ale 2. już nie polecam.

Możesz tak uważać, ale ja oglądałem II sezon od razu po I (domyślam się, że ty nie) i dużych różnic (poza lepszą grafiką) nie zauważyłem. Może minimalnie słabszy humor, ale nadal były bardzo dobre teksty i rewelacyjne postaci (jednak pojawiało się trochę więcej poważniejszych scen). A odnośnie sensu  to zarówno w I jak i w II sezonie było go niewiele. Fabuła też praktycznie nie istniała. Mimo to jak na ecchi/komedię bardzo fajne (Kobato i Sena były według mnie najmocniejszą stroną tego anime).

Poza tym średnie oceny są praktycznie takie same (a nawet z minimalną przewagą II sezonu), więc jak widać fani również tak uważają.

http://myanimelist.net/anime/10719/Boku … ga_Sukunai
http://myanimelist.net/anime/14967/Boku … kunai_Next

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2014-01-06 16:00:06)

#12 2014-01-06 15:58:16

marek2fgc
Użytkownik

Kenshiro napisał:

Poza tym średnie oceny są praktycznie takie same (a nawet z minimalną przewagą II sezonu), więc jak widać fani również tak uważają.

Zastanów się:
Ludzie oddający głos na pierwszy sezon to była przeróżnej maści grupa ludzi. Innym się spodobało, innym nie i powystawiali oceny.
Ci, którym się spodobało, ruszyli drugi sezon, a więc z góry ma już lepszą średnią.

Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2014-01-06 15:58:45)

#13 2014-01-06 16:08:16

Hunter Killer
Moderator

Kenshiro napisał:

Mal jest generalnie kiepskim źródłem dobrych opinii. Wszystkie nowe serie mają zawyżona średnia na maxa. Po kilku latach wszystko opadnie i zobaczysz, że jednak ta seria była szmirą. Pomijam, że tam w większości nie doceniają starych serii, co już w moim odczuciu skreśla ten serwis. Skoro kultowe serie lądują na 300 miejscu i niżej, to nie wiem, co mam myśleć o średnich tam wystepujacych.

Ostatnio edytowany przez Hunter Killer (2014-01-06 16:16:04)

155222.jpg zzsldjt.png

#14 2014-01-06 16:14:00

pyransc
Użytkownik

marek2fgc napisał:
Kenshiro napisał:

Zastanów się:
Ludzie oddający głos na pierwszy sezon to była przeróżnej maści grupa ludzi. Innym się spodobało, innym nie i powystawiali oceny.
Ci, którym się spodobało, ruszyli drugi sezon, a więc z góry ma już lepszą średnią.

Dokładnie, zresztą w większości przypadków tak jest. Np. Little Busters!: Refrain (8.35 shithappens) ma o wiele lepszą ocenę od Little Busters! na malu, chociaż jest to jeszcze większy crap od pierwszego sezonu.

Co do Boku wa Tomodachi ga Sukunai NEXT zawodzi na całej linii, chociaż moim zdaniem już pierwszy sezon nie był jakoś super wybitny. Tylko dla fanów serii.

Hunter Killer napisał:

Mal jest generalnie kiepskim źródłem dobrych opinii. Wszystkie nowe serie mają zawyżona średnia na maxa. Po kilku latach wszystko opadnie i zobaczysz, że jednak ta seria był szmirą. Pomijam, że tam w większości nie doceniają starych serii, co już w moim odczuciu skreśla ten serwis. Skoro kultowe serie lądują na 300 miejscu i niżej, to nie wiem, co mam myśleć o średnich tam wystepujacych.

Nie sposób się nie zgodzić.

Ostatnio edytowany przez pyransc (2014-01-06 16:16:27)

#15 2014-01-06 16:23:33

Besamir
Użytkownik

Kenshiro napisał:
Besamir napisał:

Nope.

Pokaż spoiler

Raczej to pierwsze.

Pokaż spoiler Upa dupa mega spoiler, klikasz na własną odpowiedzialność

Hgn_Vol_9_042.jpg

#16 2014-01-06 16:31:43

Kenshiro
Użytkownik

marek2fgc napisał:

Sądzę, że jeśliby fani (którym spodobał się I sezon) zawiedliby się kontynuacją to na pewno nie oceniliby go podobnie wysoko (można na anidb lub malu zobaczyć, że nie zawsze II sezon anime był wyżej oceniany).
Może chwilami były nudniejsze odcinki, ale to niewielkie różnice. Nic na tyle istotnego żeby uznać II sezon za wyraźnie słabszy od I.

Hunter Killer napisał:

Mal jest generalnie kiepskim źródłem dobrych opinii.

Podobnie jak anidb, ale jakieś średnie tam są.

Hunter Killer napisał:

Po kilku latach wszystko opadnie i zobaczysz, że jednak ta seria był szmirą.

Jak bardzo dobra seria może stać się szmirą ? Może ocena minimalnie spadnie, ale wątpię że więcej niż o jedną czwartą punkta.

Hunter Killer napisał:

Pomijam, że tam w większości nie doceniają starych serii, co już w moim odczuciu skreśla ten serwis. Skoro kultowe serie lądują na 300 miejscu i niżej, to nie wiem, co mam myśleć o średnich tam wystepujacych.

Faktycznie wiele ambitnych i naprawdę dobrych anime ma niższe oceny niż jakieś przeciętne romanse, parodie czy pseudo życiowe produkcje (Ano Hi Mita), ale cóż zrobić. : )
Zależy co kto lubi.

pyransc napisał:

Dokładnie, zresztą w większości przypadków tak jest. Np. Little Busters!: Refrain (8.35 shithappens) ma o wiele lepszą ocenę od Little Busters! na malu, chociaż jest to jeszcze większy crap od pierwszego sezonu.

Na anidb widzę dosyć niskie średnie oceny. Większość fanów faktycznie musiała się zawieść, chociaż ja tego jeszcze nie oglądałem.

Little Busters! - 6,42
Little Busters! Refrain - 7,19

II sezon jest gorzej oceniany od I chociażby w przypadku Gunslinger Girl. I sezon - 7,66. II sezon - 6,92

Więc jak widać, jeśli fani by się zawiedli (chociaż minęło 5 lat) to wystawiliby znacznie niższe oceny.

Besamir napisał:

Raczej to pierwsze.

Pokaż spoiler
To faktycznie niech już nikogo nie wybiera. Jeśli oczywiście w tym ukłonie chodziło o odrzucenie Seny. Po co w ogóle te idiotyczne scenki, które tylko irytują.

Może w 2015 będzie III sezon. : )

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2014-01-06 16:36:44)

#17 2014-01-06 16:33:45

Hunter Killer
Moderator

Kenshiro napisał:
Hunter Killer napisał:

Mal jest generalnie kiepskim źródłem dobrych opinii.

Podobnie jak anidb, ale jakieś średnie tam są.

A ja powiedziałem, że dobre opinie są na anidb?

155222.jpg zzsldjt.png

#18 2014-01-06 16:44:33

L0NG3r
Użytkownik

Nic tak nie rozbudzi dyskusji, jak mocne ecchi, he.

Kenshiro napisał:

Sądzę, że jeśliby fani zawiedliby się kontynuacją to na pewno nie oceniliby go podobnie wysoko.

Syndrom "lubię wszystko, co jest nowe", domniemam, a zacna pierś pogłębia stadium choroby.

P.S. Żeby nie było, obejrzałem tylko pierwszy sezon, który pod końcówkę zidiociał (początek był przyjemny). Z drugiego wiem tylko tyle, że znajomy przy mnie oglądał któryś tam odcinek, a ja to, co zauważyłem, podsumowałem tak: "Skończ, póki jeszcze możesz. Niedługo przekroczysz granicę, a most za tobą runie".

Mości panowie! na cześć onych przyszłych pokoleń! Niechże im Bóg błogosławi i pozwoli ustrzec tej spuścizny, którą im odrestaurowaną naszym trudem, naszym potem i naszą krwią, zostawujem. Niech, gdy ciężkie czasy nadejdą, wspomną na nas i nie desperują nigdy, bacząc na to, że nie masz takowych terminów, z których by się viribus unitis przy Boskich auxiliach podnieść nie można.

#19 2014-01-06 17:29:08

Sacredus
Użytkownik

Besamir napisał:
Kenshiro napisał:
Besamir napisał:

Nope.

Pokaż spoiler

Raczej to pierwsze.

Pokaż spoiler Upa dupa mega spoiler, klikasz na własną odpowiedzialność

Hgn_Vol_9_042.jpg

Ze spoilerów (9 tom nie jest jeszcze przetłumaczony) pamiętam, że to było mniej więcej coś takiego:

Pokaż spoiler z tomu 9
Sena, kocham cię, ale dla dobra klubu nie możemy ze sobą chodzić.

EDIT:
Znalazłem:

Pokaż spoiler
He replies to Sena that he loves her, but he can't go out with her. The insinuation of the summary is that he made this decision in considering what's best for the Friendship Club as well, not just what he wishes he could do (he definitely seems to state in no uncertain terms that he's sexually attracted to her, anyway)

Ostatnio edytowany przez Sacredus (2014-01-06 17:32:44)

#20 2014-01-06 18:17:54

Besamir
Użytkownik

@Sacredus

Pokaż spoiler
No to jest ogólnie ciekawa kwestia - kocha czy lubi. W chińskim tłumaczeniu skłaniają się bardziej ku temu drugiemu. Jednak cholera wie, co tak naprawdę powiedział.

Ostatnio edytowany przez Besamir (2014-01-06 18:18:08)

Stopka forum

© Animesub.info 2024