Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Hejo Ludziska,
Nie raz mnie ratowaliście od problemów z formatami i innym videobzdetami, więc mam nadzieję, że i tym razem się na Was nie zawiodę
Mam taki nietypowy problem. Moja ciocia robiła jakiśtam film do szkoły. Wzięła dziadostwo z kamery, odpicowała w moviemakerze i trwa to ze 1,5h, ale waży ponad 12gb ^_^ Stąd 2 pytania:
1. Jak i czym to teraz skompresować, by:
a) nie utracić zbytnio jakości
b) nie było problemów z synchronizacją audio i video
?
a następnie
2. Jak i czym to przyciąć, by dało radę to wpakować na płytę / płyty dvd?
W miarę możliwości fajnie by było, żeby program był w miarę łatwy w obsłudze albo chociaż na tyle dobrze wytłumaczony proces, żebym mógł to wyjaśnić przez telefon albo dał radę sporządzić instrukcję krok po kroku.
Wiem, że moja sprawa wygląda dość strasznie i może lipnie to opisałem, ale podejrzewam, że dla technicznych "maniaków", którzy zajmują się obróbką filmów to wszystko to jakiś banał
Pozdrawiam i byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc
Hej!
Można przygotować dość prostą paczkę, którą odpala się jednym kliknięciem i wszystko robi za ciebie, ale by to przygotować, wypadałoby podać dane dot. pliku. Zainstalować np. mediainfo,
https://mediaarea.net/pl/MediaInfo
otworzyć w nim ten plik, z zakładki "View" wybrać "Text" i podać wszystko, co się wyświetliło.
Chcesz to wpakować na DVD jako DVD-Video, czy może być po prostu jakiś plik (mkv, mp4)? Jeśli plik, to Handbrake.
Dzięki za odzew.
~mewochin - Podejrzewam, że cioci to już wystarczy wpakować ten plik na płytę i gitara. Czy mógłbyś podać jakieś ewentualne specyfikacje jakich ustawień użyć? Program niestety nie wydaje się na tyle prosty, żeby ciocia to ogarnęła, czy nawet taki laik jak ja.
I jeszcze, myślisz, że dałoby się taki film wpakować na jedną płytę z dobrą jakością czy jakoś to trzeba będzie dzielić?
~marek2fgc - Jak ciocia to ogarnie, to Ci powiem, co tam wyszło.
Pozdrawiam.
~mewochin - Podejrzewam, że cioci to już wystarczy wpakować ten plik na płytę i gitara. Czy mógłbyś podać jakieś ewentualne specyfikacje jakich ustawień użyć? Program niestety nie wydaje się na tyle prosty, żeby ciocia to ogarnęła, czy nawet taki laik jak ja.
I jeszcze, myślisz, że dałoby się taki film wpakować na jedną płytę z dobrą jakością czy jakoś to trzeba będzie dzielić?
Zależy jaka rozdzielczość i co w tym filmie jest. Jeśli to 480p, to zostaw wszystkie ustawienia na domyślnych, zmień tylko framerate na "same as source", ewentualnie zmniejsz trochę wartość "constant quality", i tyle. Powinieneś otrzymać około 1GB plik.
Najlepiej to w jakimś Megui puścić na CRF 18-20, ale pewnie to będzie za dużo roboty. Z drugiej strony na jutubach są tutoriale.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Tak, tylko trzeba go odpowiednio skonfigurować, bo inaczej będziesz mieć tragiczną jakość lub będzie zajmować więcej niż źródło.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2017-01-28 14:49:29)
Tak na szybko to format factory, na start prosty i o sporych możliwościach, dodatkowo pokazuje wielkość pliku wyjściowego i radzi sobie z popularnymi formatami napisów.
Ostatnio edytowany przez hazael (2017-01-28 17:54:25)
http://www.videoquality.pl/najwazniejsz … sora-x264/ tu masz opisane najważniejsze funkcje x264 które wpływają na jakość i rozmiar. Jak dobrze je ustawisz to jakość będzie adekwatna do rozmiaru.
Strony 1