#1 2006-02-23 14:06:03

belgrath
Użytkownik

Książki z serii Dragonlance

Może ktoś się znajdzie kto czytał lub obecnie czyta i wie w jakiej kolejności należy zacząć czytanie tej serii. Nie chciałbym skakać jak pszczółka z kwiatka na kwiatek  więc czekam na jakąś podpowiedź.Przeglądałem kilka stron w inernecie ale na różnych stronach jest podana różna chronologia. Czekam na pomoc i z góry dzięki.

#2 2006-02-23 14:28:23

Kane
Administrator

Odp: Książki z serii Dragonlance

Tutaj jest odpowiedź smile
Ja czytałem Kroniki i Legendy.

Imperare sibi maximum est imperium

#3 2006-02-23 14:36:19

Kelido
Użytkownik

Najpierw tak zwane kroniki Raistlina:
1.Kuźnia dusz
2.Towarzysze broni
Potem zwykłe kroniki:
1.Smoki jesiennego zmierzchu
2.Smoki zimowej nocy
3.Smoki wiosennego świtu
Potem trylogia legendy:
1.Czas bliźniaków
2.Wojna bliźniaków
3.Próba bliźniaków
Następnie, choć wg. mnie już nie koniecznie obowiązkowo:
tak zwany czwarty tom kronik: Smoki letniego płomienia
Dalej jest trylogia Wojna dusz, ale to też nie obowiązkowo, bo z tego co wiem między czwartym tomem kronik a wojną dusz są jeszcze jakieś książki, których chyba narazie nie przetłumaczyli na polski. Jeśli chcesz, to możesz czytać wojnę dusz, ale nie wiem, czy z początku będziesz wiedział, co w niej chodzi. Ja jestem na drugim tomie, i choć powiem, że jest ciekawe, to czasem ciężko się połapać. No... i tłumaczenie jest kiepskie [choćby rozbroiło mnie przetłumaczenie imienia własnego - Goldmoon na Złotą Lunę[brakslow]]

A pan Kane podał złą kolejność - tam są przecież tylko wpisane wszystkie książki Dragonlance. I niekoniecznie wszystkie warte uwagi.

Ostatnio edytowany przez Kelido (2006-02-23 14:45:28)

#4 2006-02-23 14:53:57

Raistlin
Użytkownik

Witam
Chciałbym sprostować jedną rzecz. Mianowicie tom 3 Wojny Bliźniaków "Próba bliźniaków" oraz 4 tom kronik "Smoki letniego płomienia" kłamią.
JA ZOSTAŁEM I NADALD JESTEM BOGIEM!!!!!!!!!!
Pan Bóg Czepialski Pozdrawia

#5 2006-02-23 14:56:58

Kane
Administrator

Kelido napisał:

A pan Kane podał złą kolejność - tam są przecież tylko wpisane wszystkie książki Dragonlance.

Nie podałem złej kolejności smile
Co najwyżej nie najlepszy link oczkod

BTW, Kroniki Raistlina, jak bardzo dobre są?

PS. Raist, idź sobie jezor
Zabili cię, pokonali, przegrałeś i smażysz się w piekle hehe

#6 2006-02-23 15:04:35

Raistlin
Użytkownik

Piekło nalezy do mnie...stary porządek przestał istnieć. Teraz istnieje tylko jeden BÓG. RAISTLIN!!!!!!!
Pan Czepialski Pozdrawia

#7 2006-02-23 15:11:04

belgrath
Użytkownik

dzięki za wszystkie odpowiedzi zaraz zabieram się do czytania[yahoo]

#8 2006-02-23 15:17:28

Kelido
Użytkownik

No cóż, Kroniki Raistlina są bardzo fajne, zwłaszcza, jeśli ktoś lubił Raista. W tych książkach jest on jeszcze taki... hm... bardziej normalny? Kuźnia dusz jest o tym, jak to się stało, że został czarodziejem, tam tez jest opisana jego "próba" po której podupadł na zdrowiu. Natomiast towarzysze broni to już zapowiedź wojny lancy, wyjaśnia też, skąd się wzieli smokowcy.
Panie Raistlin, nie może pan być bogiem, jeden bóg Majere już jest, dwóch nam nie potrzeba jezor

#9 2006-02-23 15:18:41

Kane
Administrator

BTW, belgrath, Kroniki mają jeszcze IV tom, ale jeśli nie chcesz (w pewien sposób) zepsuć sobie trylogii to nie czytaj jezor
Dopisali go troszkę na siłę i pomieszali kilka faktów jezor

Co do kronik samozwańczego boga, właśnie słyszałem inną opinię, że podobno jakościowo odbiegają od dwóch głównych trylogii smile ?

Ostatnio edytowany przez Kane (2006-02-23 15:20:57)

#10 2006-02-23 15:22:43

Raistlin
Użytkownik

Nie chciałem wpisywać nazwiska bo ci cholerni akwizytorzy by mi żyć nie dali. Skoro jednak jest to wymagane...Imię me to Raistlin Majere. Wasz jedyny BÓG!
Heretycy prawiący inaczej zapłoną na stosach!!!!!
Pan Czepialski Pozdrawia

#11 2006-02-23 15:28:52

Kelido
Użytkownik

Chodzi ci o Wojnę Dusz? No tak, nie są aż takie super jak reszta... Chociaż pomysł niczego sobie... Mnie osobiście wciągnęły dopiero w połowie drugiego tomu[wstyd] No, i to tłumaczenie nie jest zbyt dobre...
Raist, nie mądruj się, nie jesteś żadnym bogiem, nie dałeś rady pokonać nawet Takhisis;)

#12 2006-02-23 15:34:06

Raistlin
Użytkownik

Jak nie dałem rady pokonać....przypomnij sobie moment gdy mój pożałowania godny braciszek trafił do tej ich wieżyczki. Przypomnij sobie jaką tam scenę zastał i co było zapisane w księdze czasu!!!!
Ja stałem się Bogiem i pokonałem wszystkich innych uzurpatorów. Reszta część to kłamstwa wymyślane przez mych wrogów.
Pan Czepialski Pozdrawia
PS. Tom 3 Próba Bliźniaków...strona 71..."Było to ostatnie spotkanie Paladine'a z młodzieńcem, który pokonał Królowę Ciemności i zają jej miejsce."

Ostatnio edytowany przez Raistlin (2006-02-23 15:39:32)

#13 2006-02-23 15:46:20

Kelido
Użytkownik

Uhm, a potem Caramon wrócił do Solace, gdzie wszystko wyglądało, jakby przeszedł tamtędy Chaos? To, że wygrałeś, było winą tego, że Tas cofnął się w czasie. Niezbyt podobała mi się wizja Krynnu pod twoimi rządami, nie nadajesz się do tej roboty. A przecież potem znowu cofneli się w czasie, i za drugim razem już ci się nie udało - stałeś się więźniem Takhisis.

#14 2006-02-23 15:49:15

Kane
Administrator

A z tym więźniem to też różnie pisali o ile pamiętam, raz, że nam tam Raistlina ostro męczyli, i raz, że bynajmniej smile

#15 2006-02-23 19:17:46

Raistlin
Użytkownik

Ale raz udało się pokonać Takhisis. Za drugim razem natomiast Raist się lekko mówiąc rozmyślił i zmienił plany, tylko dlatego Królowa Ciemności wygrała.
Co do wyglądu Solace...to propaganda siana prze wrogów...naprawdę wszyscy żyli i byli szczęśliwi. Wszyscy przecież wiemy, że historię piszą i kształtują na swój punkt widzenia zwycięzcy.
Pan Czepialski Pozdrawia

#16 2006-02-23 19:59:04

opcy
Użytkownik

Dobra, dobra ty lepiej powiedz gdzieś ty córke zostawił? smile_big Poza tym jak na boga to tworzenie życia ci nienajlepiej wychodzi Raist. No chyba że taki już twój gust blee

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#17 2006-02-23 20:16:41

Kane
Administrator

hehe Wszyscy samozwańczy bogowie kiepsko się spisują na nowym stanowisku i zazwyczaj marnie kończą rip oczkod

Ostatnio edytowany przez Kane (2006-02-23 20:17:48)

#18 2006-02-23 20:21:58

biszkopt
Użytkownik

Hmmm to cudowna jest seria Dragonlance... hmm cudowna :)kazda czesc boska smile nie czytalem jeszcze jedynie dziejow Raistlina ale zamierzam to nadrobic smile pod choinke kupilem sobie Trylogie ta ostatnia o Zaginionym Gwiezdzie Upadlym Sloncu i Zaginionym Ksiezycu, bo tutaj chyba dopiero calkowicie koncza sie przygody bohaterow Kronik, choc powiem ze strasznie wymuszona byla ta seria :/ kolejnosc dobra juz podali wiec nie bede sie powtarzal, co do innych ksiazek z tej serii to sa to glownie poboczne opowiesci o rasach Krynnu, o wielkich bohaterach itd, jeszcze nie czytalem wiec nie moge polecic lub nie polecic smile Pewnie kontynuacje jest beda dalej pisane bo pare watkow fajnie ciekawie zrobili smile

Ostatnio czytalem "dokonczenie" trylogii Tolkiena, tez 3 tomu i powiem ze bardzo udane to bylo przedluzenie smile

Skoro lubisz te tematy polecam Ci tez serie o magicznych mieczach Tada Williamsa "Smoczy Tron" to chyba pierwszy tom, no i polecam tez Eragona i Najstarszego, jak dla mnie bomba :-)

Dzieki dragonlance bardzo polubilem anime Record of Lodoss War (tez druzyna rusza w boj ze zlem:) ) ale teraz go juz nie lubie z "wiadomych powodow smile pozdr

#19 2006-02-23 20:39:50

opcy
Użytkownik

Dragonlance to najlepsza książkowa adaptacja gry RPG (chodzi mi głównie o Kroniki), niestety inne tego typu adaptacje są najczęsciej tragiczne wiec można się za nie nawet nie zabierać.

Co do tego co bym polecał po Dragonlance to cykl Miecz Prawdy Terego Goodkinda (niestety od 5 tomu seria traci poziom, a jeśli lubisz humor poczytaj sobie Smoczego Rycerza Gordona Dicksona...

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#20 2006-02-23 20:54:50

Kane
Administrator

biszkopt napisał:

Ostatnio czytalem "dokonczenie" trylogii Tolkiena, tez 3 tomu i powiem ze bardzo udane to bylo przedluzenie smile

To coś innego niż 'Ostatni władca pierścienia'? (IMHO b.dobra pozycja, druga obowiązkowa po Silmarillionie smile_big

Stopka forum

© Animesub.info 2024