Nie jesteś zalogowany.
Braciak wywalil mi (ponoc przypadkowo) kilka giga anime z dysku, niestety nie nagralem ich na plyty a kiedys slyszalem ze istnieja programy do odzyskiwania danych z dysku moze wiecie skad moge zassac taki program. to dosc pilne jesli ktos wie to prosze o szybka odpowiedz i zgory dziekuje
Program nazywa sie EasyRecovery Professional. Ostatnio wstawilem go dla ~Hatake, mozesz tez skorzystac (UWAGA!! Program nie odzyskuje danych z dyskow, ktore maja fizycznie uszkodzone sektory).
Mod edit
Tutaj był link do "nieoryginalnego" programu.
Ostatnio edytowany przez gracol (2006-07-13 18:41:53)
wielkie dzieki ratujesz mnie czlowieku w potrzebie[respekt]
Jakbys mial jakies problemy z obsluga programu napisz do mnie na PM, to ci pomoge wszystko ustawic. Dzieki temu programowi, gdy utracilem partycje odzyskalem 40GB anime
Do to takiego czegoś wogóle nie powinno dojść.
W xp każdy powinien mieć osobne konto chronione hasłem i swoje dokumenty jako prywatne.
Chyba że nie masz xp.
Do to takiego czegoś wogóle nie powinno dojść.
W xp każdy powinien mieć osobne konto chronione hasłem i swoje dokumenty jako prywatne.
Chyba że nie masz xp.
Hasło z XP można zdjąć w przeciągu 2 minut. Poza tym, jeśli miałby uprawnienia administratorski to bez problemu może dziedziczyć prawa do folderów. System uprawnień w Windowsach jest praktycznie zerowy (chyba, że logowałby się do serwera domeny). Sam Microsoft przyznał, że uprawnienia u nich to shit. A Vista w tej dziedzinie czerpie dużo ze zwojego konkurenta linuksa. Lepiej późno niż wcale.
Ale to trzeba umieć a mało osób intresuje się takimi sprawami.
Jeśli ktoś się zna na komputerach i celowo chce komuś zaszkodzić to może oczywiście tak zrobić ,ale wątpię że w tamtym przypadku tak było.
Z tym rodzeństwem to różnie bywa. Znajomy jak pokłucił się z siorstrą o kompa, to ta ze złości wykasowała mu wszystko z dysku. Różnie bywa
No jeśli nie miał żadnego zabezpieczenia chociazby takiego jakie oferuje xp.
Zabezpieczenie i odrebne konta mamy niestety uzywamy tych samych programow do sciagania z internetu a on z Bitcometa wywalil mi dwie serie ktore prawie skonczylem jedna miala kolo 90% a druga 77% chyba, na szczęscie prawie wszystko odzyskalem
Jakie zabezpieczenia by nie były zawsze można formata dysku zrobić.
Ale nie odzyskasz juz tych danych, a jak odzyskaz to beda one rowniez zabezpieczone, wiec formata nie trzeba robic mozna po prostu usunac katalogplik i na jedno wyjdzie
zeby nie dało się odzyskać danych trzeba by było je usunąć i nagrać zupełnie coś nowego. Po formacie większość programów do odzyskiwania danych sobie radzi. A zabezpieczenia też da się zdjąć.
marduk666 ciekaw jestem jak odzyskasz dane usunięte po 7 przebiegach systemem NSA
Zaniesie do firmy odzyskującej dane (bodajże w Kaliszu taka jest). Oni czynią cuda Za grube pieniądze, ale to robią.
marduk666 ciekaw jestem jak odzyskasz dane usunięte po 7 przebiegach systemem NSA
Niestety w domowych warunkach tego nie zrobisz.
Firmy, które zajmują się takim odzyskiwaniem danych używają do tego specjalnych głowic.
Jeżeli użyjesz specjalnych programów (które oczywiście na sieci można zdobyć), to żadna firma nie będzie w stanie ich odzyskać. Robi się to przez nadpisywanie, poprzednich danych, okolo 7 razy. Jedno nadpisywanie, dysku 40GB, zajmuje mniej więcej 3godz., więc 3x7= 21godz.
Istnieje jeszcze inna metoda - bardziej zaawansowana technicznie, ale mniej czasochłonna, polegająca na usuwaniu danych działając silnym polem magnetycznym bezpośrednio na powierzchnię nośnika. Metoda ta gwarantuje usunięcie nawet tych danych, które zostały zablokowane przez S.M.A.R.T.
BTW Jestem ciekaw, czy ktos już próbował, którejś z tych metod
Ostatnio edytowany przez songoku (2006-06-26 14:18:43)
Dla ciekawskich Dobry program CClenear przy usuwaniu plikĂłw ma do wykorzystania 'bezpieczne usuwanie plikĂłw' od prostego (1 przebieg), przez DOD 5220.22-M (3 przebiegi), aĹź po uproszczony NSA ( 7 przebiegĂłw). Program darmowy, po polsku - jest to tzw. odkurzacz
ROTFL
P.S.
Jak pisał Ard.. tylko fizyczne zniszczenie (nie uszkodzenie) nośnika gwarantuje, że dane nie wpadną w czyjeś łapy.
Uszkodzone (nie zniszczone) powierzchnie dyskowe, z nich jeszcze dają rade ludzie odzyskać dane(oczywiście nie przeginajmy pały, przy 99% uszkodzenia nie odzyskają Ci 100% danych). Choć czas trwania i koszt jest zabójczy.