Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Wiem, że to nie forum na takie rzeczy, że to czy tamto, ale nie mam wyjścia...
Potrzebuje przetłumaczyć tekst z polskiego na rosyjski. Mam tak słabe oceny z ruskiego, że prawdopodobnie będzie 1 na świadectwie . Może ktoś z Was uczy się rosyjskiego. Tekst potrzebuję najlepiej od razu, bo na jutro muszę się go nauczyć na pamięć T_T
Proszę zrozumcie i jak możecie pomóżcie. A oto owy tekst, nie jest on ani ambitny, ani inteligentny, ale wystarczy:
Moskwa jest stolicą Rosji. Moskwa leży nad rzeką Moskwą. Jest jednym z najciekawszych ośrodków turystycznych Europy. Do najciekawszych zabytków możemy zaliczyć Kreml, Plac Czerwony i Mauzoleum Lenina. Główną ulicą Moskwy jest ulica Twjerskaja. Jest tam dużo sklepów, hoteli i restauracji. Inną ciekawą ulicą jest ulica Arbat. Jest tam dużo starych domów. W centrum Moskwy można znaleźć - Trjetjakowskom Galjerje - i - uniwersytet -. Moskwa jest bardzo "zielonym" miastem. Jest tam dużo parków. Największym parkiem jest - park kultury i otdycha - imienia Gorkowo. Moskwa to duże i piękne miasto.
Z góry dziękuję!
Sam pisałeś, czy z jakiegoś podręcznika, bo strasznie znajomo to wygląda. Szkoda, że rosyjski miałem tak dawno, chociaż powinienem mieć gdzieś na kompie taki tekst na temat Torunia (zmiany nazw ulic to chwilka). Jak znajdę to prześlę na maila, ale nie obiecuję.
No część zrobiłem z ruskiego na polski, żeby napisać takie krótkie opowiadanie, ale i tak nie umiem przetłumaczyć niektórych zdań (podrecznik się nazywa Nowyje Wstrjeci). Jak możesz to poszukaj tego tekstu, albo spróbuj jakoś przetłumaczyć początek tego tekstu (4 pierwsze zdania najlepiej, chociaż pierwsze umiem ). Czekam dalej...
Miałem gdzieś tłumacz rosyjskiego, ale nie mogę go znaleźć...
Sorka, sorka :-D
Ostatnio edytowany przez lb333 (2006-04-26 19:30:55)
Miałem gdzieś translator rosyjskiego, ale nie mogę go znaleźć...
Nie używaj słowa "translator" na tym forum
to prawda podręcznik z podobnym tekstem to nowyj wstriecia .Ja zabardzo ruska niekumam ale przeslalem koledze to co napisales ale go niema wiec moze pozniej przetlumaczy ale najlepiej nielicz na to bo zawse moze nieprzetlumaczyc ci tego.Jakby przetlumaczy to ci napisze
Widzę, że Matka Rosja żyje w nas.
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
Dla mnie rosyjski w szkole to nieporozumienie i pozostałość po komunie. W dodatku połowa nauczycielek rosyjskiego jest z Kazachstanu (przynajmniej w moim przypadku). Nie idzie się z nimi dogadać...
Ostatnio edytowany przez lb333 (2006-04-26 19:37:34)
Nieporozumienie? Do dziś żałuję jak cholera, że się do tego języka nie przykładałem, bo już miałbym świetną pracę w firmie zajmującej się eksportem na wschód . Z ekonomicznego punktu widzenia nasi wschodni sąsiedzi to kura znosząca złote jajka, tylko trzeba wiedzieć co, jak, gdzie i mieć pomysł i ZNAć JęZYK!
Ja do mojej nauczycielki od rosyjskiego nic nie mam. Tylko nie rozumiem wogóle niczego... Przez 6 lat miałem francuski a tu nagle w lic ruski .
Dobra udało mi się przetłumaczyć/przepisać z książki tyle:
Moskwa eto stolica Rosji. Moskwa ljeży nad rjekoj Moskwoj (nie wiem czy to jest dobrze). Jest jednym z najciekawszych ośrodków turystycznych Europy. Do najciekawszych zabytków możemy zaliczyć Kreml, Plac Czerwony i Mauzoleum Lenina.(do przetłumaczenia) Glawnom ulicom Maskwy jest ulica Twjerskaja. Zdjes mnogo krasiwych bolszich magazinow, gostinic i rjestoranow. Inną ciekawą ulicą jest ulica Arbat. Tam mnogo starych domow. W cjentrje Maskwy można znaleźć Trjetjakowskom galjerje i Moskowskij gosudarstwjennyj uniwjersitet. Maskwa eto zjelonyj gorad. Największym parkiem jest park kultury i otdycha imjeni Gorkowo. Moskwa eto bolszoj i krasiwyj gorad.
Jak możecie to sprawdźcie i dopiszcie brakujące częśći. To co jest pogrubione jak widać jest nie przetłumaczone. Błagam już prawie cały jest ^^
Ostatnio edytowany przez strusic (2006-04-26 19:57:08)
No i jak? Próbuje coś ktoś? Sorki za 2 posta pod rząd, ale ja tu się stresuję tak, że nie mogę myśleć
Też bym się stresował z takim tłumaczeniem A serio to nawet to co nie jest zaznaczone jest w większej części źle. Nie napiszę jak jest dobrze, bo sam bym pewnie blędów narobił, ale radze zadzwonić ci do kogoś ze znajomych z grupy/klasy, bo kiepsko cie widzę.
To co tam przetłumaczyłeś to raczej za dobrze niejest ale niemartw sie ja pewnie laske z polaka bede mial .Może ktoś ma program który tłumaczy całe zdania na rosyjski? ,miałem kiedyś taki tylko że na angielski tłumaczył.
To co tam przetłumaczyłeś to raczej za dobrze niejest ale niemartw sie ja pewnie laske z polaka bede mial.
Pocieszyłeś go, że hej.8-D
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
...
Dobra mam już przetłumaczony text. Ogromne podziękowania dla Wanderera, który takowe mi załatwił. Zobaczymy na ile to będzie dobrze jeszcze Mam nadzieję, że dostanę chociaż 4 ^^
Jeszcze jedno podziękowanie tym razem dla lb333 za tłumacza polsko/ruskiego
Ostatnio edytowany przez strusic (2006-04-27 08:12:52)
napisz jak się ta intryga zakończyła bo ciekawość mnie zżera
ja miałem kiedyś big problem z angolem w licku (a raczej z nauczycielami) i miałem słabą miarę na koniec wg ich ocen.
ale jak mature zdałem na 96 i 75 % to się pogarbili zdeko[roftl]
Mi wszyscy znajomi moich rodziców (wiek oscyluje w przedziale 35-60 lat) mówią żebym uczył się Rosyjskiego i Angielskiego, jeszcze też można Japoński i Niemiecki ale ja jakoś nie widzę żebym uczył się takich języków...
Ale co do rosyjskiego to warto się uczyć i może się będę uczył... teraz Angielski i Niemiecki, a potem to się zobaczy
Co do tekstu to życzę powodzenia
Mialem gdzies tlumaczenie podobnego teksty, bo sam musialem zaliczyc (ale ja to tego mialem ze 2-3 strony rekopisu) Jak bys potrzebowal o Petersburgu, to ci moge dac.
[cytuj]Inną ciekawą ulicą jest ulica Arbat. Jest tam dużo starych domów.[/quote]
A Arbat to czasem nie ulica artystow? Sorry, ze cie doluje, ale z takim tekstem to ty chyba zostaniesz przy tym 1
Ostatnio edytowany przez luczek (2006-04-28 13:17:20)
A Arbat to czasem nie ulica artystow?
Dokładnie. Ulubione miejsce Bułata Okudżawy
Sorry, ze cie doluje, ale z takim tekstem to ty chyba zostaniesz przy tym 1
Nie chciałem tego mówić Obyśmy nie wykrakali.
Strony 1