Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
siemka wszystkim
zna ktoś może jakąś dobrą nie dokumntalną książkę o samurajach , ninja itp.
szukam czegos co by mnie wciągneło i zebym sie nie nudził jeżeli ktoś zna takową książke
prosze o podanie tytułu i autora
pozdro!
Przede wszystkim sam powinieneś podejść do biblioteki żeby sprawdzić czy wogule coś mają .No chyba że niekoniecznie musi to być prawda , jeśli tak to polecem książki Lian Hearn z serii "Opowieści Rodu Otori" , pierwsza z trzech nosi nazwe " Po słowiczej podłodze" .
w biblotece nic nie mają a ze autora dzieki
jeśli tak to polecem książki Lian Hearn z serii "Opowieści Rodu Otori" , pierwsza z trzech nosi nazwe " Po słowiczej podłodze" .
Też polecam tą trylogie. bardzo fajnie się czyta. Zostaje jeszcze " Shogun "
Ostatnio edytowany przez MaX (2006-05-28 23:02:28)
Co do rodu Otori to radze być ostroznym bo pod otoczką "japońskości " mamy klasycznego Harlekina , kłania sie Daniele Steele itd. Ja natomiast polecam Komiks Usagi Yojimbo tyle ile tam jest smaczków i klimatów starczylo by na kilka książek.
Pozdrawiam
Ps.S Strona o komiksie
gg - już działa
Google+ m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny
HAHAHHA NA JETIXIE ODSTATNIO TEGO KROLKA W CZYMS WIDZIALEM
sorki za caps loka
Ostatnio edytowany przez gracol (2006-05-29 07:26:32)
"Ninja Niewidzialni Zabójcy" - Andrew Adams, strategia, szpiegostwo, trucizny, trening, broń i wiele więcej co byś chciał wiedzieć o Ninja - polecam
jest jeszcze książka Miyamoto Musashi (swoisty kodeks samuraijski według którego postępował) ale wątpliwe czy znajdziesz w Polsce
A ogolnie jakies ksiazki o Kraju Kwitnacej Wisni mozecie polecic? (historia, geografia, spoleczenstwo, gejsze )
Ostatnio edytowany przez luczek (2006-05-29 10:32:43)
Oparta na faktach historycznych jest książka "Samurajskie Chorągwie" (autora nie pamiętam, polecam.
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Jakiś czas temu pojedyncze krótkie opowiadania były dołączane do pisma "Kamikaze". Opowiadania pochodzą z książki pt. "Japonia - wspomnienia z czasów jedwabiu i słomy." Podtytuł to: "Portret miasteczka." Nie jestem pewien ale chyba zostało kilka takich wydanych i opisują różne miejsca. Ta mi się wydała na tyle ciekawa i dopisało mi szczęście, że zauważyłem w księgarni na rynku Wrocławskim to 1 egzemplarz kupiłem. Ceny nie pamiętam
Co do książek japońskich autorów nie mogę polecić nic co by mi wpadło w ręce i było ciekawe, jeśli lubisz tanią sensację amerykanin Marc Olden napisał wiele książek które to dzieją się w azji lub związane są z kulturą azjatycką głównie japońską. W polsce wydano kilka tego autora: DAI-SHO, GAIJIN, KRAIT, Giri.
Autorem "Samurajskich chorągwi" był Yasushi Inoue. Książka
interesująca i zgodna z realiami historycznymi, ale trochę trudna w odbiorze. Bardziej rozrywkowe są chyba powieści Jamesa
Clavella, już wymieniony "Shogun" czy "Gai-jin". Niestety ten autor luźno podchodził do historii i na przykład u niego piechota używała bagnetów już pod koniec XVI wieku. Co do literatury japońskiej ale obyczajowej warto chyba przeczytać satyryczną powieść "Jestem kotem" Notsume Sosekiego czy "Krainę śniegu" Yasunariego Kawabaty.
jest jeszcze książka Miyamoto Musashi (swoisty kodeks samuraijski według którego postępował) ale wątpliwe czy znajdziesz w Polsce
"Gorin - No Sho" po polsku "Księga pięciu kręgów". Bez problemu można kupić
Strony 1