#1 2006-06-15 15:24:08

Beavis
Zbanowany

Północna Korea - zdjęcia, wyprawy, info

Chciałbym wam polecić kilka stron związanych z Koreą Północną. Są to, w głównej mierze, zdjęcia zrobione przez turystów, którym udało dostać się do komunistycznego "raju". Oto one:
strzalka.gif Wandering Camera by Peter Yurievich Sobolev,
strzalka.gif A trip to North Korea by Artemii Lebedev
strzalka.gif Best North Korea Selection
strzalka.gif North Korea Pictures

Wiele z zdjęć powtarza się smutny, ale na każdej z podanych stron znajduje się wiele różniących się.
Są to o tyle ciekawe materiały, iż zostały wykonane przez cudzoziemców (turystów, poszukiwaczy przygód, podróżników) przedstawiają tym samym codzienne życie mieszkańców, ich miejsca pracy i wypoczynku domowego, miejsca gdzie można wyjść (odprężyć się?), zabytki, wszędobylskie symbole wodza narodu (i najlepiej jeszcze świata!) itp.

Mi najbardziej rzuciły się podobieństwa architektoniczne - bloki z wielkiej płyty, szare i odrapane budowle... jakbym patrzył tuż za oknem.

Poza tym - zasieki na plażach (żeby mieszkańcy nie mogli uciec za sąsiednich krajów), niedokończone budowle, popękane drogi, stare samochody... kurcze jak to oglądałem to wpadłem w depresję (jak można żyć w takim państwie blee), gdzie światła (bez wyjątkiu gasną przed północą, a jedyne wtenczas źródło oświetlenia to albo latarka albo świeczka. Na wsiach brud, smród i ubóstwo. Nie wspominając o obozach pracy.

A ten skurwiel Kim Dzong Il żyje sobie jak pączek w maśle, podczas gdy tysiące jego rodaków wymierają z głodu bzdura. Pomoc humanitarna innych krajów zamiast trafiać do ludzi - przehandlowywana jest na inne dobra (niekoniecznie później rozdawane dla mieszkańców).

Zapraszam do lektury wszystkich tych, którzy interesują się kulturą ludów skośnookich.

papa

Stopka forum

© Animesub.info 2024