Nie jesteś zalogowany.
Panuje powszechna opinia iz linuxowy mplayer nie obsluguje efektow ze skryptow ass i wyswietla wszystko jako zwykly tekst. Ja tez tak sadzilem... do dzisiaj. Przed godzina sciagnalem najnowsza wersje mplayera z svn, skompilowalem z obsluga biblioteki libass i to co zobaczylem po uruchomieniu mplayera bylo niewiarygodne - renderowane sa bardzo ladne napisy! I to nie tylko napisy statyczne ale tez karaoke. Sprawdzilem narazie na Samurai Deper Kyo od a-l gdzie cale karaoke jest w softsubie , a takze na wlasnym skrypcie karaoke ktory z nudow zrobilem dla X i dziala to bardzo fajnie, nie tak idealnie jak na windowsie lecz libass caly czas sie rozwija. niedlugo umieszcze tu screeny zeby nie byc goloslownym a takze jakis poradnik albo howto, narazie jestem zbyt podekscytowany zeby cokoliewk inteligetniejszego napisac .
Ostatnio edytowany przez m_jay (2006-07-09 19:57:38)
Słyszałem, że rozwijają wsparcie dla ass, ale nie wiedziałem, że jest już zdatne do użytku! Dzięki za info, zaraz przetestuję :]
Podspodem znajduja sie obiecane screeny:
Samurai Deeper Kyo
1 | 2 | 3 | 4
.hack roots
1
edit: jesli chodzi wydajnosc to zurzycie procka wzrastalo o okolo 2-5% przy statycznym tekscie w porownaniu do jego braku i okolo 10% przy karaoke sdk. Czuje ze wszystko jest na dobrej droze do wprowadzenia podgladu w edytorach napisow takich jak sabbu (zaraz pisze do autora).
edit2: zaraz lookne na dvd. Wsumie menu dvd i obsluga ass to byly dwie rzeczy ktorych mplayer nie mial, a gdy je posiadzie bedzie ultimate playerem
Ostatnio edytowany przez m_jay (2006-07-09 20:53:57)
.
Ostatnio edytowany przez pnat (2013-01-14 01:37:53)
ale z ogonkami widzę masz problemy
Co do obsługi ASS to cieszą wreszcie jakieś postępy w tej dziedzinie.
Ciekawe które polecenia obsługuje.
ale z ogonkami widzę masz problemy
Skrypcik pisany za czasow uzytkowania windowsa w cp1250, po przekonwertowaniu na utf8 wszystko chodzi ladnie.
Ciekawe które polecenia obsługuje.
Zapraszam do testowania .
A jak z obsluga menu dvd?
Niezaobserowalem niestety, ale istnieje opcja ze pominalem cos przy configu .
chętnbie bym, ale już mam tyle roboty, że na testy ni na bank czasu nie styknie
Co do polskich ogonków to wystarczy w configu ustawić automatyczne kodowanie na cp i po sprawie.
Czy obsługa .ass jest też w wersji dla windows? Narazie pobieżnie przejżałem i nic takiego nie znalazłem.
Czy obsługa .ass jest też w wersji dla windows? Narazie pobieżnie przejżałem i nic takiego nie znalazłem.
Chodzi ci o MPlayer czy ogólnie? Bo jak ogólnie to MPC od dawna ma zaimplementowaną tę funkcję A najnowszego MPlayera sam z chęcią wyprubuję w bliskiej przyszłości.
Jak uruchomic obsluge ass w mplayerze pod linuxem by m_jay
Najpierw musimy pobrac zrodla najnowszej wersji mplayera przy pomocy programu subversion (cos jak cvs tylko podobno lepsze ). W tym celu wykonujemy polcenie:
[cytuj]svn checkout svn://svn.mplayerhq.hu/mplayer/trunk mplayer[/quote]
W katalogu w ktorym aktualnie jestesmy utworzony zostanie katalog mplayer do ktorego sciagniete zostana najnowsze zrodla mplayera. Jest to o tyle wazne ze zmiany w obsludze ass beda zachodzily pewnie dosc czesto a stabilne relasy mplayera wychdza dosc rzadko.
Jesli chcemy uaktualnic nasze zrodla wydajemy polecenie z katalogu w ktorym sie one znajduja (w tym przypadku z katalogu mplayer):
[cytuj]svn update[/quote]
Teraz pora przejsc do wlasciwej kompilacji, odbywa sie ona w sposob identyczny jak zostalo to juz wiele razy opisane, wiec ja wskarze zas tylko kroki konieczne do uruchomienia obslugi ASS.
Skrypt konfiguracyjny wlaczy obsluge ass wtedy gdy znajdzie w systemie pakiety do niej wymagane:
freetype (sprawdzalem na wersjach 2.1.10 i 2.1.9 autorzy polecaja w tym przypadku jak najnowsza)
fontconfig
Jesli wszystko jest ok po wykonaniu ./configure powinnismy wsrod przelatujacych napisow zobaczyc cos takiego:
[cytuj]Checking for freetype >= 2.0.9 ... yes
Checking for fontconfig ... yes
Checking for SSA/ASS support ... yes[/quote]
po skompilowaniu (make) i zainstalowaniu (make install) pora na zobaczeniu ASS w akcji . Aby ten efekt uzyskac musimy mplayera uruchomic z parametrem -ass
[cytuj]mplayer -ass nazwa_filmu.mkv[/quote]
mozna wybierac napisy znajdujace sie w pliku mkv
[cytuj]mplayer -ass -sid 0 nazwa_filmu.mkv[/quote]
a takze zewnetrzne napisy ass
[cytuj]mplayer -ass -sub sciezka_do_napisow/napisy.ass nazwa_filmu.mkv[/quote]
Nowy sposob renderowania uzywany jest tylko do skryptow ass, do innych napisow uzywany jest stary sposob renderowania.
Zeby nie trzeba bylo za kazdym razem umieszczac parametru -ass mozna w konfigu umiesicic wpis wlaczajacy obsluge ass. Do pliku ~/.mplayer/config dopisujemy wiersz:
[cytuj]ass=on[/quote]
ASS mozna rowniez uzywac razem gmplayerem, ale w mojim przypadku dzialalo to gorzej (w mojim skrypcie napisy sie przesuwaly ale karaoke juz niedzialalo).
autor: m_jay
mail: m_jay@poczta.onet.pl
Zaraz sprawdze obsluge menudvd bo wczesniej brakowalo mi biblioteki libdvdnav . Zlookam jeszcze czy sa jakies windowsowe kompilacje mplayera ze wsparciem dla ass, jesli nie sprobuje skompiloawac samemu zeby windowsiarze tez mogli sobie zobaczyc jak to jest .
A tak wogole prosze wytykac wszystkie bledy i niejasnosci z tego opisu .
EDIT1: Hmm otrzymalem odpowiedz na moj list do autora sabbu
[cytuj]Hi,
Unfortunately video support under linux (or windows for that matter)
was never working properly.
Also I no longer have time/interest for working on sabbu.[/quote]
Niestety wynika z tego ze jesli ktos za ten projekt sie nie wezmie to szybko dobrego edytora na linuxa nie otrzymamy :/.
EDIT2: Po kilku godzinnym boju z dvdmenu (patchowanie dzisiejszego svn'a - kompilacja sie wywalala, kompilacja spatchowanego mplayera z 14.06 dostarczonego przez autora patchy rowniez nieudana) zwatpilem i poczekam az patche beda stabilne na tyle ze znajda sie w svn . Jak sie komus chce to niech sie bawi uzwyalem gcc 4.1.1.
Ostatnio edytowany przez m_jay (2006-07-10 11:08:43)
Chodzi ci o MPlayer czy ogólnie?
Chodzi mi o MPlayera pod Windows.
Hmmmm Słyszałem, że sabbu jest już niewspierane, ale chodziły też plotki, że projekt ma być reaktywowany. Hehe, nie wpadłem na to, żeby po prostu napisać do autora pytanie ;] Dzięki za info m_jay :]
Teraz zrobie offtopa we wlasnym temacie
Avisynth 3 wyjdzie rowniez na liuxa i bedzie uzywla gstreamera. Przynajmniej tyle ustalilem po pobieznym przeanalizowaniu tego watku .
Sredniowiecze linuxa jako platformy fansubersko-multimedialnej odejdzie w niepamiec i nadejdzie renesans. Wraz z pojawieniem sie bardziej stabilnych wersji Avisyntha3 autorzy aegisub'a nie beda mieli powodu by nie zrobic portu linuxowego o pelnej funkcjonalnosci wersji windowsowej, wiec pozostaje tylko czekac na rozwoj wydarzen .
EDIT: wlasnie ustalilem ze aegisub jest juz sportowany na linuxa . Do dekodowania audio i obrazu uzywa libavcodec. Wlasnie probuje skompilowac werske z svn, jeli mi sie to nie uda zapytam sie o jakies binarki na IRCu.
Ostatnio edytowany przez m_jay (2006-07-10 22:00:19)
Pora odswiezyc temat.
Wczoraj wieczorem udalo mi sie skompilowac aegisub pod linuxem. Jednak nadmierna stabilnoscia to on nie grzeszyl . W tej chwili ma problemy z otwieraniem wideo, przy probie odtwarzania takowego slyszymy kilkukrotnie szybsza sciezke dzwiekowa z filmu, 0 obrazu i okienko "fatal error". Za to zabawa z dzwiekiem dziala calkiem przyzwojicie w czasie krotkich testow aegisub nie wywalil sie ani razu. Podgladu napisow (asa) nie moglem stestowac z racji problemow z wideo .
chętnbie bym, ale już mam tyle roboty, że na testy ni na bank czasu nie styknie
Przypadkiem znalazlem tabelke przedstawiajaca porownanie mozliwosci poszczegolnych systemow renderowania (troche sie tego namnozylo ), moze sie przydac .
Ostatnio edytowany przez m_jay (2006-07-11 17:32:59)
Gdyby Aegi był dostępny na linucha to Winshit pozostałby tylko praktycznie dla business inteligence. :]
Niedlugo chyba bedzie.
Zrobilem pare screenow:
audio | audio + karaoke | video + audio (brak vyjscia wideo) | video (po nacisnieciu play sie wywali )
Jesli ktos chce stestowac aegisuba pod linuxm to zrobilem binarke, moze nawet zadziala .
W tej chwili dziala napewno sprawniej od linuxowego sabbu (wiecej obslugiwanych kodowan i formatow dzwieku).
Ostatnio edytowany przez m_jay (2006-07-11 11:08:59)
ano.. ale sprawa kodowania i obróbki wideo nadal jest lepiej dopracowana dla Win.
Mimo to systemy oparte na inuxie to dobre OSy na pewno warte uwagi.