#1 2006-09-09 17:28:06

FireSlash
Użytkownik

Poszukiwany solidny uploader

Nie wiedziałem gdzie umieścić ten topic więc zdecydowałem się na HydePark...
Otóż jestem w trakcie poszerzania bazy plików serwisu downloadowego który został już stworzony i właśnie przechodzi ostatnie fazy testowe. Mam kilku znajomych - maniaków filmów typu Anime, wg. których fajnie byłoby gdybym umieścił w downloadzie Anime i nie widzę w tym najmniejszego problemu. Jak już coś tworzyć to na dużą skalę, więc wymyśliłem sobie aby stworzyć największą polską bazę filmów Anime które można pobierać z serwera poprzez HTTP.:)
To tyle historii. Przejdźmy do konkretów:
Chciałbym nawiązać współpracę z kimś kto zająłby się uploadem filmów Anime na mój serwer i ogólnie byłby odpowiedzialny za cały dział z Anime. Wolałbym aby była to osoba posiadająca dość szybkie łącze Internetowe (z chyba wiadomych powodów). Jeśli ktoś widzi się na stanowisku takiego właśnie uploadera to proszę odzywać się do mnie poprzez komunikator Gadu-Gadu (numer: 7871347 - nie pisać jeśli nie jestem dostępny bądź na "zaraz wracam"), ewentualnie na adres email: fireslash[małpa]gmail.com

Dodatkowo moje pytanie - co sądzicie o tworzeniu takiej bazy? Macie może jakieś pytania? Propozycje? smile

Pozdrawiam,
FireSlash =]

#2 2006-09-09 17:38:03

BeAsTMaStEr
Użytkownik

Odp: Poszukiwany solidny uploader

piersze co to podał bys stan serwera

#3 2006-09-09 17:38:50

raziel4ever
Użytkownik

mam pytanie  czy HTTP  to masz na  mysli  serwery typu  megauploaded.com ??

#4 2006-09-09 17:45:04

BeAsTMaStEr
Użytkownik

pisał ze jego serwer tylko jaki ten serwer wazne pytanie

#5 2006-09-09 17:46:46

gracol
Użytkownik

Jeśli ma się to opierać o serwery hostujące typu MU, GS RP to jest to totalnie bez sensu (takich jest już w cholerę i jeszcze trochę)

#6 2006-09-09 17:47:06

FireSlash
Użytkownik

Nic z typu megaupload czy rapidshare. Jest to amerykański serwer dedykowany o tymczasowej pojemności 350GB i nieograniczonym limicie transferu. Gdy plików przybędzie serwer zostanie powiększony o kolejne GigaBajty smile

Pozdrawiam,
Fireslash =]

#7 2006-09-09 17:51:46

Farfarello
Użytkownik

nie jestem przeciw, ale... myślę, że po miesiącu, góra dwóch skończą ci się chęci, do kontynuowania projektu.

pozatym niebardzo sobie wyobrażam jak na domowym łączu, można stawiać jakikolwiek sensowny serwer http - wystarczy, że 10 osób zacznie pobierać i prędkość spada tak, że... hmmm... oczkod

jest jeszcze kwestia dostępności; coś takiego musi działać 24h na dobę, więc koszty (poza serwerem, który będziesz musiał kupić i łączem, które z wiadomych powodów nie może należeć do najwolniejszych) będą dość wysokie. ogólnie projekt ciekawy, ale zupełnie nierealny. więc jeśli chcesz się zabierać, za jakiś projekt zacznij od czegoś łatwego i niewymagającego. przykładowo zrób serwer do wow-a (niedługo wychodzi dodatek, więc popularność gierki na parę miesięcy po premierze bardzo wzrośnie) wystarczy niewielki dysk, 1-2gb ramu, jakiś procek i 1Mb (wzwyż) prędkości wychodzącej, i już możesz stawiać (jest z tego dużo większa satysfakcja niż z serwera http, co np. będziesz mógł się bawić w boga, a na forum będą ci ludzie kadzić, jaki to wspaniały serwer postawiłeś oczkod ).

edit. hmm pojawiły się nowe informacje o tym, jak to ma wyglądać, więc trzeba wypowiedź skorygować; jeśli to faktycznie profesjonalnie prowadzony serwer to możliwe, że będzie nieźle. jednak nadal pozostaje kwestia kosztów, a myślę, że te będą niemałe, ale jeśli jesteś bogaty to nie widzę problemu. jezor

edit2. owszem każdy może coś od siebie dać, ale po pierwsze nie każdy ma na to ochotę, po drugie nawet jeśli kilkadziesiąt(set - w co śmiem wątpić, bo prawdopodobnie będzie to naście) osób by dało raz (raz, to znaczy JEDENORAZOWO; a za taką przyjemność się płaci co miesiąc, albo naprawdę sporo w rozliczeniu półrocznym, lub rocznym), to nie sądzę, że dałaby ponownie.

edit3. spytajcie się tapiana ile kosztuje utrzymanie animesub, a przecież napisy mają nieporównywalnie mniejszą "wagę" niż film nawet najgorszej jakości. podsumowują; gdyby to było takie łatwe (i tanie) to byłoby już dziesiątki takich serwerów niemieckich francuskich belgijskich i całe mnóstwo innych, w których to państwach zarobki są o wiele wyższe niż nasze (w domyśle polskie).

Ostatnio edytowany przez Farfarello (2006-09-09 18:09:40)

#8 2006-09-09 17:53:41

BeAsTMaStEr
Użytkownik

kazdy mzoe cos od siebie dodac i bedzie spoko jak to amerykanski serwer jakis

#9 2006-09-09 19:39:36

FireSlash
Użytkownik

Jeśli chodzi o koszty serwera to zostawcie to mnie - ja poszukuję tylko solidnego uploadera z niekiepskim łączek który zajmie się wrzucaniem plików na serwer przy użyciu programu do FTP np. TotalCommander...

Pozdrawiam,
FireSlash =]

#10 2006-09-09 22:07:54

BeAsTMaStEr
Użytkownik

jak mi ktos pokaze jak to ja moge wrzucac jakies anime nie musze miec zadnej funkcji waze ze moge tam wrzucic a przy dobrych wiatrach transfer mam redu 80 kilo wiec całkem sporo anieme tez mam troceh nieduzo ale mam

mam mała kape wiec przeproaszam jak cos zle napisałem

Ostatnio edytowany przez BeAsTMaStEr (2006-09-09 22:08:22)

#11 2006-09-09 22:43:41

FireSlash
Użytkownik

Narazie szukam jednej osoby z dość dużym transferem i niemałą kolekcją anime (aby miał co wrzucać), zauważyłem na forum użytkownika DragonPK który stworzył topic:
http://www.animesub.info/forum/viewtopic.php?id=94261]

#12 2006-09-09 22:47:25

BeAsTMaStEr
Użytkownik

szczeze jak w jestes na amerykanskim serwerze to zobacz czy to w stanach jest legalne bo polacy ci nic nie zrobia jesli w stanach to jest legalne

#13 2006-09-09 23:52:43

gracol
Użytkownik

1# Krótko, bo już późno. Jeśli masz serwer w Hameryce, to przygotuj się na to, że jeśli będziesz hostował serie TAM zlicencjonowane, możesz spotkać się z nieoczekiwanym atakiem producentów na Ciebie, a jeśli nie będą w stanie ruszyć ciebie, to na firmę hostującą. Spotkałem się już z tym 2 krotnie i nie jest to żadna nowość.

2# Co do PL to wrzucaj serie u nas nie zlicencjonowane i będzie dobrze. Ale najpierw... patrz punkt pierwszy.

3# Dobranoc.

#14 2006-09-10 00:07:54

antila
Użytkownik

A ja mysle ze kolega chce zarobic na tym kase.
Sa juz takie serwery, mozna kupic dostep do nich np. 3$usd na miesiac i sciagac co tam jest z anime.
Do tego co tydzien nowe serie do sciagniecia.

A dlaczego tak pisze... bo sam posiadam serwery dedykowane wykupione w usa i europie i znam duzo osob z podobymi upodobaniami jak moje.
Nic nie ma za darmo i ewidetnie kolega cos kombinuje...

A co do prawa usa... jezeli wgra anime z licencja w usa a nie majaca w Polsce licencji, dostanie ostrzezenie albo odrazu mu wylacza serwer. Ale to musis ktos ladnego maila napisac do firmy hostingowej, albo maja osobe co sprawdza zawartosc dedykow.
#gracol - teraz przewaznie juz pisza osoby/instytucje do dostawcow serwerow dedykowanych; te lepsze firmy hostingowe maja w regulaminie ladnie napisane co mozna a czego nie wolno i jakie kary sa przewidziane i jak szybko wykonane.

#15 2006-09-10 07:21:12

Lompi
Użytkownik

Smieszne to jest. Załóżmy, że wgrasz anime i jak 20 osób zacznie sciągać to trasnfer im nie przekroczy 5kb.

#16 2006-09-10 08:26:30

FireSlash
Użytkownik

@antila: Nie rozumiem dlaczego nazwano to co robię "kombinacją", tworzenie downloadu (w którym przecież nie będzie tylko Anime) to jedno, a pozyskiwanie środków na jego utrzymanie to drugie. ZAPEWNIAM, iż nie będą wprowadzane żadne opłaty za pobieranie plików z serwera.

@Lompi: Czy mógłbyś uzasadnić swoją wypowiedź?

Pozdrawiam,
FireSlash

#17 2006-09-10 08:40:18

Farfarello
Użytkownik

Lompi nie zrozumiałeś chyba wcześniejszych wyjaśnień FireSlash-a; serwer będzie amerykański, czyli nawet jak 100 osób będzie zasysać, to transfer będzie powiedzmy 256KB (lub więcej). faktem jednak jest to, co powiedział gracol problemy mogą być z licencją (właściwie w grę wchodzą wyłącznie serie bardzo nowe), więc może dobrym pomysłem byłoby zrobienie serwera z rawami (był już taki temat wcześniej, tylko, na serwerach typu mu, albo rapid), do których torrenty znikają zupełnie po ok 2 miesiącach.

edit. jeszcze jedna sprawa znalezienie solidnego uploadera może być problemem (jeśli chodzi o rawy). dlaczego nie może być kilku mniej solidnych?

Ostatnio edytowany przez Farfarello (2006-09-10 08:42:34)

#18 2006-09-10 08:59:38

FireSlash
Użytkownik

Tymczasowo szukam jednego, ponieważ chcę sprawdzić początkowo jak to w w ogóle wyjdzie. Zależy mi na solidności i uczciwości, z doświadczenia wiem, że życie bywa brutalne, na FTP znajdują się również pliki konfiguracyjne oraz te z kodami źródłowymi skryptów - zależy mi na tym aby nic nie zostało uszkodzone itp. (Chodzi o brak zaufania spowodowany jego nadużyciem w innych moich przedsięwzięciach)
Chcę zobaczyć jak przedstawi się sytuacja z downloadem Anime, jeśli nie wyjdzie to dam sobie z tym spokój i zajmę się wrzucaniem tylko programów itp.
Ponawiam moje pytanie: czy posiada ktoś dane kontaktowe do użytkownika DragonPK? zauważyłem jego zaangażowanie w innym topicu, myślę, że to byłaby odpowiednia osoba.

Pozdrawiam,
FireSlash

#19 2006-09-10 09:04:37

hARaPL
Użytkownik

http://www.diromo.com/
napewno pomoze:]

#20 2006-09-10 10:02:09

gracol
Użytkownik

hARaPL napisał:

http://www.diromo.com/
napewno pomoze:]

Ale o co chodzi? Przeczytałeś chociaż ten wątek?

~FireSLash: Czyli tak naprawdę tworzy się jakiś warez, pod który chcesz podpiąć anime, tak? A  co do opłat ja ja wierzę - na reklamach można też zarobić, i to bardzo dobrze.

Stopka forum

© Animesub.info 2024