Nie jesteś zalogowany.
Na początek moja konfiguracja sprzętowa:
- AMD Sempron(tm) Processor 2800 + Częstotliwość 1600MHz
- Płyta główna ...Gogabyte Technology Co.,Ltd. K8T800-8237
- Karta grafiki.....NVIDIA GeForce 6200 (256mb)
- W tym dwa napędy optyczne (jeden zwykły CD a drugi nagrywarka DVD), zasilacz 350V, dysk twardy (kurde tego to nie pamiętam) 160GB myszka klawiatura i takie tam
Tera opis problemu:
No więc przy włączaniu gier , programów (np.gg) lub filmów ekran wchodzi w stan spoczynku i po kilku/kilkunastu minutach pojawia mi się cały niebieski ekran na którym pisze "Plikiem który spowodował błąd był: nv4_disp i było napisane że sterownik lub urządzenie jest uszkodzone. Zrzucanie pamięci fizycznej na dysk=*.s."
Oczywiście nie ma polskich znaków tylko jakieś hieroglify zamiast nich."nv4_disp.dll" to sterownik karty graficznej, tyle wiem. Nie wiem co się dzieje zainstalowałem stery do karty graficznej i do płyty głównej (XTreme-G 91-47.AD potem 91.31 NVIDIA i VIA HyperionPro V509A) i nic. Szukałem na google i wymienione sposoby nie zadziałały np.
-W opcjach biosu wziąłem Load Optimized Defauluts (nic)
- reinstalacja sterowników itp. (nic)
- Format i nowa instalacja systemu ...tego nie zrobiłem bo1) podobno nie pomaga 2)to nie wchodzi w rachubę jak przy innych problemach
Gdzieś znalazłem takie coś " Każda wersja nv4_disp.dll ma sknoconą procedurę przetwarzania obrazu, która w pewnym momencie się zapętla i zawiesza tym samym system."
Mam nadzieje że dobrze to opisałem i nikt się nie czepi
PS. to samo pisałem na innych forach, ale wiem że tu są fajni spece co pomagają
Ja ci powiem tak... Miałem identyczny problem ze zrzucaniem pamięci przez to, że mam podłączoną karte na slot AGR. Wyszło na to, że zainstalowałem Windowsa 2000 (wcześniej miałem XP), działało na 2000 pięknie przerzuciłem się spowrotem na XP i znów ten sam problem mi wyskakiwał...Jak wyżej, zainstaluj najnowsze sterowniki z org. strony jak nic nie da to moja rada zmień system ;p.
A XP z SP czy bez zadnego.
Starsze sterowniki instalowales tj. 84.21 (Najnowsze nie sa na twoja karte).
Przy zmieniania sterow odinstalowales poprzednie dobrze (tryb awaryjny). Ewentualnie uzyles Drive cleaner'a.
Przepisz nr. bledu STOP (np. 0x00000032 itp)
[cytuj]Gdzieś znalazłem takie coś " Każda wersja nv4_disp.dll ma sknoconą procedurę przetwarzania obrazu, która w pewnym momencie się zapętla i zawiesza tym samym system."[/quote] <- Bullshit.
Jesli to nowy komp czy zasilacz wyrabia.
zasilacz wyrabia i jakoś to z półobrotu naprawiałem ale takie problemy to jednak Ch****a z grzybnią posypana serem
Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2006-09-12 19:46:02)
Kumpel mial podobnie i okazalo sie ze mial walnieta jedna kosc RAMu.
ja miałem takiego problema, i bardzo długo szukalem przyczyny (w miedzy czasie praca na standardowych sterownikach xp do grafy) natomiast przyczyną okazała się za mocno dokręcona śruba mocująca karte graficzną w slocie pci-ex (mątując kompa musieli przykrecać śrubki elektryczna wkrętarka i tak mocno dowalili) Karta wówczas była nienaturalnie wygięta co powdowało zgrzyty hardwerowe i pojawianie sie niebieskiego ekranu. Może to być oczywiście osobny przypadek ale warto sprawdzić
U mnie na serwisie za wiekszosc takich przypadkow przy zrzucaniu pamieci fizycznej, mial wine ram (nie koniecznie od razu zepsuty byl), moj osobisty przypadek - to akurat w moim kompie zepsul sie zasilacz.
Polecam najpierw wyjac ram i karte graf. tez, i je odkurzyc (ich styki oraz ich sloty na plycie glownej).
Poza tym sprawdzic fizyczny pomiar napiec w zasilaczu (miernikiem). Ewentualnie jak to nie pomoze, to moge ci przeslac niskopoziomowy program do testowania pamieci (komp bedzie musial pochodzic gdzies przez 12h).
Jak to nie pomoze to trzeba bedzie szukac dalej, bo nie twierdze, ze to na pewno ktoras z tych usterek.
Ja z doĹwiadczenia wiem Ĺźe tzw: blue screen'y to efekt problemĂłw sprzÄtowych RAM'u, lub nazwyklej problem z komatybilnoĹcia niektĂłrych podzespoĹĂłw kompa...
<chociaĹź z XP'kiem to nawet sterowniki siÄ czasem krzaczÄ
w podobny sposĂłb>
Ot taki sobie (nie)zwykły człowiek...:)
a sterowniki do grafy warto też spróbować STARSZE, a nie tylko nowsze =)
np: na najnowszych ForceWare mam czarno-białe wideo
(nawet w mplayerze, więc wina kodeków odpada )
a potem może spróbować MemTestem przeskanować RAM,
bo także potrafi namieszać.
ciekawy problem miałem jak nie szło nawet zainstalować XP,
a w98 się dało i działał (tylko się czasem wieszał losowo),
oczywiście ram był stargany
ale to już OT