#1 2006-09-11 22:35:46

szefu
Zbanowany

problem-Sieć Lan

siemka czy mógłby ktoś pomóc w założeniu sieci ??? dorobiłem się drugiego kompa
i chciałym połączyć go kablem tak żeby na obu był net, ale problem jest następujący mimo iż kabale jest podłączony komputer widzi jako kabel sieciowy jest odłączony proszę pomóżcie

ps.wielu próbowało naprawde wielu i nikomu się nie udało może to nie lada gratka dla początkujących hakerów:P[szpan][szpan]

#2 2006-09-11 22:38:15

peger
Użytkownik

Odp: problem-Sieć Lan

A poprawnie wykonałeś skrętke (tj. kabelek)??

#3 2006-09-12 14:21:34

szefu
Zbanowany

nie wiem o jaką skrętke ci chodzi ale nic nie robiłem poszedłem do sklepu i porpsosiłem o skrosowany kabel wszystko dzięki za pomoc :/

#4 2006-09-12 14:51:25

marduk666
Użytkownik

Istnieje też duże prawdopodobieństwo, że w sklepie dali ci jednak zły kabelek, bez tzw przeplotu, którego się używa do łączenia sieci za pomocą switchy itp. Weź sobie dwie wtyczni do ręki i sprawdź kolejność żył (kolorki). Jeżeli są identyczne to wymień kabel. Jeżeli pary kolorów (najczęściej są to pary pomarańczowe i zielone) są zamienione miejscami to czytaj poniżej.

Jeżeli kabelek jest dobry, to teraz musisz na każdym komputerze nadać unikalny adres IP, oczywiście musi być przykryty tą samą maską. Może to być np takie ustawienie:

KOMP1
adres: 192.168.0.1
maska: 255.255.255.0

KOMP2
adres: 192.168.0.2

Jeżeli masz Win98 to musisz zresetować kompa, jeżeli inne to wystarczy naprawić połączenie. Od teraz powinno wszystko działać OK.

Ostatnio edytowany przez marduk666 (2006-09-12 14:58:06)

#5 2006-09-12 14:58:40

s0n1c
Użytkownik

Pytanie w jaki sposob chcesz dzielic neta.
Przez router na 2 kompy, czy 1 komputer bedzie pelnil role hosta, ale wtedy potrzebene beda 2 sieciowki w nim.

KiXBu

#6 2006-09-12 17:40:32

szefu
Zbanowany

marduk666 napisał:

Istnieje też duże prawdopodobieństwo, że w sklepie dali ci jednak zły kabelek, bez tzw przeplotu, którego się używa do łączenia sieci za pomocą switchy itp. Weź sobie dwie wtyczni do ręki i sprawdź kolejność żył (kolorki). Jeżeli są identyczne to wymień kabel. Jeżeli pary kolorów (najczęściej są to pary pomarańczowe i zielone) są zamienione miejscami to czytaj poniżej.

Jeżeli kabelek jest dobry, to teraz musisz na każdym komputerze nadać unikalny adres IP, oczywiście musi być przykryty tą samą maską. Może to być np takie ustawienie:

KOMP1
adres: 192.168.0.1

KOMP2
adres: 192.168.0.2

niesty ja nie moge dawać ipków ponieważ mi neta blokują musi być na atomatycznie ustawione (przynajmniej abonent tak powiedział) i ten z któego pisze ma pełnić role hosta.Aha i czym się różni router od switcha które by się mnie przydało???????

#7 2006-09-12 18:32:12

Yaoshin
Użytkownik

szefu: opisz dokladniej sytuacje?  Bo jest tak...
Jeśli chesz mieć na obu neta bez switcha to tak jak wyżej. potrzebujesz 2 karty sieciowe w 1 kompie Hostującym internet, a w drugim 1
podłącza kabel od internetu do kompa hostującego, i podłączasz kabel łączący oba te komputery. Zainstaluj sterowniki do karty sieciowej to bardzo ważne oczkod. Dalej na kompie hostującym jest taka opcja "Udostępniaj moje połączenie innym komputerom" czy jakoś tak to brzmi. włączasz tą opcje i powinno Ci działać wszystko gładko... oczkod
|
Jeśli chesz mieć rooter to musisz tylko przypisać dane adresy IP obu kompom.

Btw. Proponuje rozwiązanie rooter bo możesz mieć na przyszłość więcej kompów a to kosztuje w granicach 50-100zł... A od znajomego nawet za darmo bo to wystarczy nawet 366Mhz procek i tyle ;)256 ramu i tyle.

Ostatnio edytowany przez Yaoshin (2006-09-12 18:33:16)

#8 2006-09-12 18:55:49

Beavis
Zbanowany

Świetne miejsce do rozwiązywanie problemów z komputerami beznadzieja
~szefu najpierw poczytaj podstawy (bo ich nie masz skoro pytasz o różnice między hubem, a switchem... proste Google i już byś wiedział), a dopiero później bierz się za zadawanie pytań. Poza tym ANSI to nie forum poświęcone problemom komputerowym (i innym badziewiem, o które ciągle pytają ludzie).
Ani to nieciekawe, a na dodatek powoduje rozrost forum, na którym coraz trudniej będzie wyszukiwało się istotnych rzeczy (kto nie wierzy niech skorzysta z opcji szukaj oczkod)

papa

#9 2006-09-12 20:51:32

szefu
Zbanowany

Beavis nie podoba ci się to nie pisz ja prosiłem o pomoc osoby które są zainteresowane ponieważ wiele osób nie dało z tym rady a co do forum komputerowego to żadnego nie znam

Yaoshin bardzo ci dziękuje za pomoc postaram się jakoś w tygodniu skołować 2 kartę i sprawdze

Ostatnio edytowany przez szefu (2006-09-12 20:52:07)

#10 2006-09-12 21:17:02

Farfarello
Użytkownik

szefu napisał:

postaram się jakoś w tygodniu skołować 2 kartę i sprawdze

to jak do tej pory miałeś podłączone? o routerze nic nie wspominałeś... poza kablem sprawdź, czy sieciówki działają, i po podłączeniu kabla masz ustanowione podłączenie. sprawdź również, czy sieciówki działają z tą samą szybkością (speed/duplex setings bodajże).

edit. i faktycznie poczytaj troche, zanim zadasz jakieś pytanie nie dotyczące anime.

Ostatnio edytowany przez Farfarello (2006-09-12 21:24:43)

#11 2006-09-12 23:50:05

Maniack
Użytkownik

Tutaj masz dobrą strone na temat sieci lan:
http://sieci-lan.pl/index.php3

#12 2006-09-14 07:56:26

Beavis
Zbanowany

szefu napisał:

Beavis nie podoba ci się to nie pisz ja prosiłem o pomoc osoby które są zainteresowane ponieważ wiele osób nie dało z tym rady a co do forum komputerowego to żadnego nie znam

Nie znasz żadnego forum komputerowego i zabierasz się za konfigurację sieci?.
Powiedź, po prostu, że nie chciało Ci się nigdzie poszukać (wystarczy 5 minut na Google i już masz). Ja nie podam Ci żadnych linków... sam wykaż się inicjatywą smile

papa

#13 2006-09-14 08:13:26

Obiwanshinobi
Użytkownik

szefu napisał:

co do forum komputerowego to żadnego nie znam

To poznaj jakieś. http://tweak.pl/ na przykład. Nie twierdzę, że to musi być akurat Tweak, ale w takich razach używa się wyszukiwarki Google.
Mi nie przeszkadzają podobne od czapy wątki, jednakże forum animesub.info nie jest najwłaściwszym miejscem do ich zakładania z tego względu, że gdzie indziej łatwiej uzyskasz pomoc.

#14 2006-09-14 08:52:47

raziel4ever
Użytkownik

a ja mysle ze dobrze zrobil  zakladajac temat bo to wlasnie po to jest  dzial  forum 
Hydepark > O wszystkim i o niczym    jak sama nazwa  mowi  o wszystkim smile wiec o kompach tez smile. Jak cie t denerwuje to po prostu ignorujesz temat  i tyle  ( a tak sam  spamujesz forum niepotrzebnymi postami  typu  pisz na innym  forum smile ), a co gorsza to  forma w jakiej to wyraziles nie  byla zbyt grzeczna  ( cos w stylu spadaj  stary i nie zawracaj gitary smile) ale to moze tylko moje zdanie .
A co do tego lanu  to ja tez tak mam  i wystarczylo  tylko  2 sieciowki na jednym kompie  (  do ktorych podpiety jest net  i drugi komp ) i na drugim  tylko jedna  (  do ktorej  jest podlaczony kabel z pierwszego kompa ) i wystarczylo  zrobic  maske i ip  oraz wlaczyc  udostepnianie  na kompie ( z dwoma  kartami  )  i wszystko dziala smile,
a jesli chodzi  o  dostawce ze tylko  komp  moze  laczyc  sie przez karte sieciowa  ktorej adres fizyczny jest podany do admina to ja tez tak mam ,( spokojnie mozna nadac dowolny adres  ip  miedzy kompami) poniewaz ten drugi ( z jedna sieciowka ) bedzie sie laczyl z netem uzywajac kompa  ( z dwoma sieciowkami ), minusem  takiego rozwiazania jest oczywiscie fakt  iz  zeby net  byl na kompie ( z jedna sieciowka ) musi byc wlaczony ten komp  ( z dwoma ) smile

#15 2006-09-14 08:59:47

Shima
Użytkownik

ja jak mam problem to szukam odpowiedzi tu: www.searchengines.pl/phpbb203 w zakładce 'Kawiarenka PC' smile_big

#16 2006-09-14 09:08:26

Yaoshin
Użytkownik

btw. on ma neta przez USB i ma po sieciowce w kompie i ma podlaczony kabel tyle, ze hmm diody mu sie nie swieca? wiec albo zly cross bo karty sieciowe widzi mu komp z  tego co slyszalem od niego.

#17 2006-09-14 09:16:37

Obiwanshinobi
Użytkownik

raziel4ever napisał:

a ja mysle ze dobrze zrobil  zakladajac temat bo to wlasnie po to jest  dzial  forum 
Hydepark > O wszystkim i o niczym    jak sama nazwa  mowi  o wszystkim smile wiec o kompach tez smile. Jak cie t denerwuje to po prostu ignorujesz temat  i tyle  ( a tak sam  spamujesz forum niepotrzebnymi postami  typu  pisz na innym  forum smile ), a co gorsza to  forma w jakiej to wyraziles nie  byla zbyt grzeczna  ( cos w stylu spadaj  stary i nie zawracaj gitary smile) ale to moze tylko moje zdanie .

Jeśli zacytowana powyżej wypowiedź była adresowana do mnie, to przeczytaj co napisałem raz jeszcze (o ile choć raz przeczytałeś całego mojego posta).
Jeśli natomiast uważasz, że niechlujna forma Twojej wypowiedzi pisemnej (sugerująca lekceważenie adresata), nie czyni jej nieuprzejmą, to w nienajlepszym świetle ukazujesz osoby odpowiedzialne za wychowanie i edukację Twej Wielce Szanownej Osoby. Przemyśl to sobie.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-09-14 09:17:18)

#18 2006-09-14 09:55:51

raziel4ever
Użytkownik

~Obiwanshinobi   niestety nie trafiles smile  bo to do ciebie nie bylo smile pozdro

#19 2006-09-14 09:58:24

Obiwanshinobi
Użytkownik

Aha.

#20 2006-09-14 11:29:50

Beavis
Zbanowany

raziel4ever napisał:

Hydepark > O wszystkim i o niczym    jak sama nazwa  mowi  o wszystkim smile wiec o kompach tez smile. Jak cie t denerwuje to po prostu ignorujesz temat  i tyle  ( a tak sam  spamujesz forum niepotrzebnymi postami  typu  pisz na innym  forum smile ), a co gorsza to  forma w jakiej to wyraziles nie  byla zbyt grzeczna  ( cos w stylu spadaj  stary i nie zawracaj gitary smile) ale to moze tylko moje zdanie [...]

Inaczej... ANSI robi się wielkim o wszystkim i niczym, z podkreśleniem o niczym. Po prostu HydePark, a ja już w swoim wirtualnym świecieżyciu widziałem podobne schematy powodujące śmierć wielu for. Skoda, że to samo czeka i to obecne. Za pewne prędzej czy później wyłamie się grupka osób, która utworzy alternatywę, gdzie będą zakładane tematy manga/anime i wszystko co z nimi związane, bez powielania wątków bardzo dawno już rozwikłanych. Nie uważam, iż zakładanie tematów dobrze już rozpoznanych ma większy sens madrala.
Co do mojej wypowiedzi kierowanej do kolegi ~szefu - jak napisałem wcześniej... zanim się za coś zabiera potrzeba mieć wiedzę na dany temat; chyba, że nie rozumie się istoty sprawy (w co szczerze wątpię) lub nie ma się czasu i pieniędzy. Jeżeli zaś mój głos był zbyt niegrzeczny(?) to bardzo przepraszam - chciałem krótko i zwięźle określić pole działania smile_lol

P.S. ~raziel4ever zwróć uwagę na fakt, że odpowiadając na mój rzekomy spam sam dopisujesz nowe linie do niego oczkod

papa

Stopka forum

© Animesub.info 2024