#1 2005-06-24 13:16:05

Anaka
Użytkownik

Książki fantasy - co polecicie?

No właśnie, co moglibyście polecić do poczytania z tego gatunku? Pragnąc chwilowo odpocząć od bardziej poważnej literatury i wertowania historycznych grubasów chciałabym sięgnąć po coś lżejszego.
Propozocje mogą też ocierać się o s-f, choć generalnie preferuję fantastykę.
Przede wszystkim interesują mnie cykle, lub grube książki, a nie jakieś 300-stronicowe cienkusze, które są do przeczytania w 5 godzin. I żeby jeszcze można było nabyć w księgarni, a nie tytuły sprzed wieków jezor.
Coś w tym stylu:
Tad Williams cykl "Pamięć, Smutek, Cierń"
Mercedes Lackley wszystkie cykle ze świata Heroldów
Andrzej Zemiański cykl "Achaja"
Terry Goodkin cykl "Miecz Prawdy"
David Weber cykl "Honor Harrington" - wiem, że to s-f, ale lubię to
Tolkiena, Sapkowskiego, czy Pratchetta też już czytałam
Miałam sobie spisane kilka tytułów do nabycia, ale gdzieś mi się zawieruszyła ta lista smutny. Ostał mi się tylko Garth Nix.

#2 2005-06-24 13:40:18

amarthar
Użytkownik

Odp: Książki fantasy - co polecicie?

Polecam trylogie "Piesn Albionu" Stephena Lawheada ("Wojna o Raj", "Srebrnoreki" i "Wezel bez konca"). Nawiazuje do celtyckich mitow i bardzo fajnie sie to czyta.

#3 2005-06-24 13:53:14

mbell
Użytkownik

Z nowości absolutnym hitem jest z pewnością
- Jonathan Strange i pan Norel , własnie wyszedł III i ostatni tom.
naprawdę polecam.
Z innych starszych polecam do dostania raczej w antykwartiatach
* Roberta Silveberga - Cykl Majipoor ( 5 tomów )
* Gene Wolfe - Strona
szczególnie polecam cykl "Księga nowego słońca"
* oraz Frank Herbet z nieśmiertelnym cyklem "Diuna"
^_^
Z polskiej fantastyki to jest jeszcze Artur Baniewicz i cykl o magu Debrenie
( 3 tomy a ja z niecierpliwością czekam na następne )
oraz Anna Brzezińska i cykl o zbójuj Twardokęsku (jestem pod wielkim wrażeniem !)

gg - już działa
Google+     m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny

#4 2005-06-24 13:59:37

amarthar
Użytkownik

Jeszcze bylbym zapomnial.
Polecam tez cykl "Czarnej Wiezy" Stephena Kinga. Taki postapokaliptyczny fantasy-western-horror.
A z S-F to moge polecic zbiory opowiadan Phillipa K. Dicka "Ostatni pan i wladca" i "Raport Mniejszosci"

#5 2005-06-24 14:02:12

Yang
Użytkownik

Diuna. Hmmm sam chciałem to zaproponować, jednak nie mozna tego zaliczyć jako fantasy, gdy jest to klasyczny sf (podejście naukowe i nieposkromiona wyobraźnia tworząca fikcję). Seria która jako jedyna zmusiła mnie do ponownego przeczytania jakiejś książki w całości. A mało tego ten drugi raz był jeszcze lepszy od pierwszego. Jednak mankamentem jest fakt, że potem ciężko znaleźć kolejne ksiązki które potrafiły by równie dobrze zaspokajać nasze pragnienia (oczywiście umysłowe).

#6 2005-06-24 14:03:41

Yang
Użytkownik

Jak mówimy o dicku, to i ubika nie można pominąć oczkod. No i "przypomnimy to panu hurtowo" niezgorsze było. Tylko wtedy poznamy sporo podstaw do scenariuszy co fajniejszych filmów sf smile_big

#7 2005-06-24 14:06:01

mbell
Użytkownik

Stephen King ? Nie wiedziałam że pisze fantastykę ( lub fantasy ) , muszę się zainteresować.

gg - już działa
Google+     m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny

#8 2005-06-24 14:11:51

amarthar
Użytkownik

"Ubika" nie polecilem bo jeszcze go nie przeczytalem. Tak samo "Przypomnimy to panu hurtowo".

#9 2005-06-24 14:12:30

amarthar
Użytkownik

Ano mnie tez to troche zdziwilo jak sie dowiedzialem.

#10 2005-06-24 15:13:55

Anaka
Użytkownik

Noo... Diunę znam, twórczosć Dicka również nie jest mi obca. Ale dla mnie to klasyka, którą po prostu powinno się znać.
A naszło mnie z tą fantasy, bo w czwartek kupiłam sobie i przeczytałam dwie nowości: E.Dębskiego "Śmierć Magów z Yara" i J. Grzędowicza 1 tom "Pana Lodowego Ogrodu".

#11 2005-06-24 15:20:28

mruq
Użytkownik

Glen Cook - Kroniki Czarnej Kompanii
Nik Pierumov - 3 tomowe "Trzysta lat po wydarzeniach z Władcy Pierścieni" (Adamant Henny, Czarna Włócznia, Ostrze Elfów)
i może Christopher Paolini - Eragorn

#12 2005-06-24 15:37:52

Anaka
Użytkownik

Cyklu Glena Cooka to chyba już w całości w księgarni nie dostanę. A trylogię Nika Pierumova mam.

#13 2005-06-24 15:57:25

JaMES
Użytkownik

polecam cykle Davida Eddingsa: Belgariada, Mallorean, i jeszcze dwa ktorych nazw nie pamiętam (w jednym tomy mialy tytuły coś w stylu Szafirowa róża, diamentowy tron i coś jeszcze, a w drugim cyklu jeden tom mial tytuł Świetliści, ale nie pamietam jak sie cala seria nazywała)

#14 2005-06-24 17:55:48

raziel4ever
Użytkownik

czy ktos moglby podac jakis tytul gdzie akcja dzieje sie w kosmosie ( statki , planety , milosc ) cos podobnego i w stylu anime crest of the stars ( banner of the stars ) bardzo prosze i jak znacie to moze jeszcze jakis link do polskiej wersi ale to chyba bedzie nie mozliwe z gory dzieki

#15 2005-06-24 18:14:13

marduk666
Użytkownik

Polecam bardzo gorąco serię Dragon Lance. Fantasy o wojnie, honorze, magii, pięknych kobietach smile Więcej informacji tutaj. Pozdrawiam.

#16 2005-06-24 18:15:41

Yang
Użytkownik

Link do polskiej wersji językowej ksiązki? Hmmm co by ci tu zaproponować? Puknij się w czoło, ale to zdrowo? Książki się kupuję by sobie je poczytać. Nie stać cię na to, to idziesz do biblioteki i tam zaopatrujesz się na czas określony w jeden egzemparz, po czym go pochłaniasz i oddajesz w nienaruszonej formie oczkod. No chyba że ktoś jest totalny hardcorowiec i lubi nosić okulary, to nie ma jak czytać czarny tekst na białym tle na monitorze oczkod.

#17 2005-06-24 18:36:11

Tomusso
Użytkownik

Cóż, dla niektóych korzystanie z biblioteki jest jeszcze trudniejsze od korzystania z google'a smile_big

Anaka:: Ja polecam Zelaznego cykl o Amberze. Chociaż pierwszy tom jest przynajmniej o kilka kategorii lepszy od kolejnych... Ale to normalna rzecz przy cyklach. Ostatnio też Białołęcką czytałem, dobrze pisze smile

Raziel:: Poczekaj, aż ktoś przetłumaczy powieści spod znaku Crest of Stars na angielski smile

gls2.png

#18 2005-06-24 18:54:16

Freeman
Użytkownik

Więcej mógłbym poradzić z sf, ale z fantasy (oprócz wielu wymienionych już tu klasyków) polecam bardzo "Ostatniego jednorożca" Petera Beagle'a (książka jedyna w swoim rodzaju smile, cykl (4) "Ziemiomorze" Ursuli K. LeGuin, nom i klasyka fantasy (czy jak tam kto chce z podgatunku sword&sorcery)- Conan (opowiadania, powieści) i Salomon Kane Roberta E. Howarda, czy "Kane" (cykl) Karla Wagnera. Nie bardzo one pasują do Twojego wymogu grubości, ale to klasyka smile Z nowszych to mogę polecić z czystym sumieniem sagę o Alvinie Stwórcy Orsona Scott Carda (chociaż najbardziej bardziej to polecam jego sagi o Enderze i Groszku, ale to sf).

#19 2005-06-24 18:59:51

harnas02
Użytkownik

Ja mam jeszcze do polecenia książi Michaela Moorcoca (cholera nie pamiętam jak sie pisze to nazwisko weźcie mnie poprawcie).Napisał 3 cykle powiązane ze sobą.Runestaff, Władcy Mieczy i o Elryku. Polecam ale je trudno dostać, lepiej poprubuj w bibliotekach.Z SF polecam jeszcze cykl o Gigantach autorstwa Hogana

#20 2005-06-24 19:34:19

gracol
Użytkownik

Jeśli jużjesteśmy w tematyce tolkienowskiej to polecam KIRYŁ J. YESKOV "Ostatni władca pierścienia".

Stopka forum

© Animesub.info 2024