Nie jesteś zalogowany.
Na moje nieszczescie do jutra musze oddac deklaracje maturalna i zastanawiam sie nad wyborem tematu na czesc ustna z polskiego. Najbardziej w oko wpadl mi "Katastroficzne wizje i obrazy zagłady w dziełach literackich i filmowych". Zastanawiam sie jakie anime moznaby wykorzystac przy opracowywaniu tematu (szukalem wlasnie takiego, zeby go z anime polaczyc ^_^'). Poki co mysle o wykorzystaniu NGE, Rahxephona, Pale Cocoon i Saikano. Jak sadzicie, jakie anime jeszcze mozna pod to podpiac i czy realizowanie tematu z pomoca anime moze przyniesc jakis pozytywny skutek? Oczywiscie literature i 'live movies' tez bym wykorzystal. W temacie chce sie skupic na samej zagladzie, jej przyczynach i nastepstwach.
Hmm... anime to bym dorzucił jako ciekawostkę. Nie ma co pakować za dużo tytułów, bo w czasie będzie ciężko się zmieścić. Ot na podsumowanie filmu powiedzieć, że nawet w japońskiej kulturze masowej zagłada i katastrofa to chleb powszedni, czego przykładem mogą być komiksy i filmy animowane. Podałbym parę tytułów, a omówił dokładniej jeden, ewentualnie dwa. Wybór ciężki, bo może chodzić o różne katastrofy i zagłady. Katastrofy ludzkie, świata, wojny... Ja bym wybrał jakąś katastrofę życiową, a nie wizję zagłady świata. Jest ich mniej, jednak zdają się bliższe człowiekowi, bo obserwujemy te "małe zagłady" wokół siebie na co dzień.
Za ciężki dla mnie temat. Musiałbym poświecić sporo czasu na jego rozszyfrowanie. W tym celu skontaktowałbym się z polonistką. Chyba, że masz już wizję tego tematu.
Na pewno "Jądro ciemności" i oparty na nim "Czas apokalipsy" - jako wizje zagłady świata pod postacią wojny, a także katastrofa jednostki - pogrążanie się "w ciemności" Marlowa (nie jestem pewny bohatera).
Wracając do tematu - jakie anime?
Akira - bardziej znam wersję papierową od filmu, ale dzieło uznane, a wydaje mi się, ze lepiej jak tytuł jest chociaż kojarzony przez egzaminatorów. Można zajść z dwóch stron - pogarszanie się stanu psychicznego Tetsuo (dla uproszczenie nazwałem to stanem psychicznym) jako zagrożenie dla świata. Destrukcja jednostki i wszystkiego, co ją otacza. To nasuwa mi się od razu.
Przy wyborze pamiętaj, że musisz napisać, jakie wydanie danego filmu itd, ale tu można zawsze oszukać.
Ja będąc na Twoim miejscu wybrałbym coś prostszego. To jest dla mnie za trudne.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
Dzieki za rady. Jesli chodzi o wizje katastroficzne, to interesuje mnie zaglada swiata. Chce to przedstawic jako zaglady, po ktorych cos sie zaczyna od nowa i jako zaglady, po ktorych nie ma juz nic. Cos w stylu "cos sie konczy, cos sie zaczyna" (fajne motto, mozna uzyc ^_^). Oczywiscie omawial bede jedno/dwa anime ze wzgledu na wymogi czasowe. Do tego trzeba dodac jeszcze Biblie, jakies sredniowieczne wizje konca swiata i film (np. Dzien niepodleglosci, Armageddon - jako przyklady mozliwych zaglad, ich przyczyny, skutki i srodki zaradcze. przedstawienie malosci czlowieka wobec Boga i natury).
Co do zastosowania anime, to traktuje to jako taka tylka furtke. Moge powiedziec co chce, napisac co chce i zawsze mam sie czym zaslonic. A nikt tego nie sprawdzi :]
[cytuj]Ja będąc na Twoim miejscu wybrałbym coś prostszego. To jest dla mnie za trudne. [/quote]
Kwestia podejscia. Mnie bawia takie tematy, a nie mam ochoty omawiac Mickiewicza czy innego "wieszcza", ktorego nigdy nie lubialem.
Dzieki za rady. Jesli chodzi o wizje katastroficzne, to interesuje mnie zaglada swiata. Chce to przedstawic jako zaglady, po ktorych cos sie zaczyna od nowa i jako zaglady, po ktorych nie ma juz nic. Cos w stylu "cos sie konczy, cos sie zaczyna" (fajne motto, mozna uzyc ^_^). Oczywiscie omawial bede jedno/dwa anime ze wzgledu na wymogi czasowe. Do tego trzeba dodac jeszcze Biblie, jakies sredniowieczne wizje konca swiata i film (np. Dzien niepodleglosci, Armageddon - jako przyklady mozliwych zaglad, ich przyczyny, skutki i srodki zaradcze. przedstawienie malosci czlowieka wobec Boga i natury).
Co do zastosowania anime, to traktuje to jako taka tylka furtke. Moge powiedziec co chce, napisac co chce i zawsze mam sie czym zaslonic. A nikt tego nie sprawdzi :]
[cytuj]Ja będąc na Twoim miejscu wybrałbym coś prostszego. To jest dla mnie za trudne.
Kwestia podejscia. Mnie bawia takie tematy, a nie mam ochoty omawiac Mickiewicza czy innego "wieszcza", ktorego nigdy nie lubialem.
Tak myślałem, że skupisz się na zagładach świata, jednak będzie to dość sztampowe potraktowanie tematu. Chyba, ze o to tu tylko chodzi. Dlatego ja bym chyba podzielił wszystko na rodzaje katastrof. Od małych do tych naprawdę wielkich.
Dlatego pierwszym punktem byłaby katastrofa marzeń - zagłada ich w konfrontacji z rzeczywistością np
- Janko Muzykant
- Antek
Katastrofy dzieciaków najbardziej przejmują ludzi.
Później przeszedłbym do katastrof życiowych. Ludzie zatracają sami siebie przez alkohol, narkotyki, czy morderstwo. Tutaj wybrałbym Raskolnikowa i jego cudowne odrodzenie dzięki Soni.
Później katastrofy narodowe, wiec mogłyby być rozbiory i rządy caratu na ziemiach polskich, można sypnąć mickiwiczowskimi "Dzidami", a także czymś z literatury wojny i okupacji.
Później wizje zagłady świata i tu bym wkomponował głównie literaturę fantastyczno-naukową, a także coś z anime jako urozmaicenie, by praca nabrała większego wyrazu. Mocna końcówka jest bardzo ważna.
Dlatego radzę podejść do tematu dokładniej. Zbadać różne warianty interpretacji i dopytać się polonistki co ona o tym sądzi. Moja pani profesor zawsze mówiła, by nie robić wszystkiego tak, jak zrobią to wszyscy. Dlatego wcale nie trzeba zaczynać według epok, a apokalipsę można w ogóle pominąć. Ewentualnie wpleść ją do wizji wojny - Herbert napisał wiersz w takim stylu. Można by było ubić dwa ptaki jednym kamieniem.
Wybór jednak należy do Ciebie.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
Wybieram bramke numer 3
O tej wizji swiata takze myslalem. Jedno jest pewne, zdecyduje sie na ten temat. Jak znam zycie do maja powstanie kilka/kilkanascie koncepcji realizacji tematu.
Mozna ewentualnie polaczyc obie te wizje i realizowac zaglade swiata materialnego (koncowa 1/3-1/4 czesc wypowiedzi) oraz zaglade swiata uczuc (splatanie sie obu zaglad w Evie czy Rahxephonie, ewentualnie przedstawienie Grobowca Świetlikow jako dramatu ludzkiego w sferze fizycznej i duchowej). Na pewno bede unikal ubierania tego w jakies ramy oraz nawiazywania do "klasyki literatury polskiej". Temat bez watpienia jest ciezki i bedzie mnie kosztowal nie jedna zarwana noc, ale moze przynajmniej komisja nie bedzie przysypiala ^_^.
[cytuj]można sypnąć mickiwiczowskimi "Dzidami"[/quote]
moze jednak cos wezme z klasyki
Ktoś kto układał ten temat, zapewne myślał o czymś z mitologii greckej lub starego testamentu. A tu wyskoczysz im z Anime Uważaj, bo mogą ciebie potraktować niepoważnie. A przecież tu chodzi o egzamin dojrzałości. Nie sądzę, żeby ktoś zrozumiał, że rysunkowe filmiki też bywają. Ba! Często są poważne. Co prawda o zagładzie świata nie znam typowo "dorosłych" anime. Gdyby chodziło o dramat, to mógłbym sypnąć paroma tytułami.
Komisja chyba na wszystkim przysypia. Im się po prostu nie chce tego słuchać. Jak się mówi szybko i pewnie to są zadowoleni, że nie trzeba ciągnąć za język i pytany daje sobie radę sam. Jedno jest pewne - jeśli podejście do tematu będzie niekonwencjonalne to na pewno spodoba się większości komisji. Czasami trafi się jakiś zrzędliwiec, który będzie narzekał na brak czegoś z kanonu lektur szkolnych itd.
Co myślał układający? Pewnie, żeby przelecieć przez epoki poczynając od mitologii i biblii (żeby każdy sobie poradził - taka jest najprostsza budowa pracy na polski. Ambitniejsi realizują to trochę inaczej. ), a kończąc na II wojnie światowej, tudzież na upadku człowieka w dobie socjalizmu.
Ja bym realizował według swojej koncepcji, bo uważam, że mogłoby zaciekawić chociaż troszkę. Samo rozpoczęcie od czegoś innego niz. apokalipsa wydaje się być rewolucją.
Pamiętam jak sam robiłem swój temat. Na początku mocne uderzenie w postaci polemiki z wierszem Brylla, później klasyka (było tego - Dziady, Kordian, Nie-boska komedia, Lalka, Ludzie Bezdomni, Rozdziobią nas kruki, wrony...). Na końcu znów mniej schematycznie, bo zakańczałem "Solarisem" Lema z odwołaniem do "Fausta" - chociaż miałem tylko polska literaturę, ale nie mogłem się powstrzymać. Zresztą wydłubałem na tę okazję specjalny cytat z powieści Lema.
Sam byłem ze swojej pracy zadowolony. Chciałem osiągnąć balans pomiędzy tym, co jedni wymagają (lektury) i tym, co może zainteresować (polemika z wierszem na początku i Solaris, który z tematem miał niewiele wspólnego).
Dlatego myślę, że warto dać coś takiego, co zaliczamy do lektur obowiązkowych, jednak warto dodać coś spoza tego kanonu. Chyba każdy polonista tak radzi.
Życzę powodzenia. Na pewno będzie dobrze.
Aha jeszcze coś. Nie ma co się aż nadto produkować nad prezentacją. Do niczego ona później nie jest potrzebna, jednak fajnie mieć te 100%.
[cytuj]Nie sądzę, żeby ktoś zrozumiał, że rysunkowe filmiki też bywają. Ba! Często są poważne.[/quote]
Sorry, ale gdyby polonistka mi tak powiedziala, to bym jej tchawice przegryzl. Zreszta polonistki znaja moje zainteresowania i nie powinny z czyms takim wyskoczyc.
[cytuj]Uważaj, bo mogą ciebie potraktować niepoważnie.[/quote]
Prawde mowiac wole byc uwazany za nieszkodliwego idiote. Mozesz wiecej powiedziec niz ci "powazni".
Co lepsze tematy z mojej kartki ponad 300 tematów xD:
-Piosenka literacka w kulturze współczesnej. Przedstaw zjawisko, analizując tematyke i kształt artystyczny wybranych tekstów piosenek;
-Dokonując analizy języka piosenek jednego z zespołów lat 90-ych, wyjaśnij zasadność doboru środków wyrazu; (wydaje mi się to dosyć trudne, no ale zaciekawił mnie temat xD)
-Skonfrontuj różne interpretacje wybranego motywu mitologicznego w dwudziestowiecznej literaturze fantasy;
-Współczesna powieść fantastyczna jako nowoczesna wersja eposu heroicznego i poematu heroikomicznego. Uzasadnij tę tezę na wybranych przykładach; (wydaje mi się to dosyć dziwne... no ale xD)
-Od średniowiecznych motywów fantastycznych do fantasy. Zbadaj funkcje i sposoby wykorzystania elementów fantastyki w wybranych utworach różnych epok;
-Film jako dopełnienie dzieła literackiego;
-Język prasy. Omów różne rodzaje stylu publicystecznego; (troćhe nudnawe, IMO)
Może ktoś się pokusi o jedno, dwa słówka komentarza xD?
Matura...<kiedy to było??>
Warunek jest jeden, musisz się opierać na lekturach, a reszta dzieł to jedynie wsparcie..
Ale jesli wykażesz się sporą znajomością lektur <jak pisali poprzednicy/czki> to nie będzie problemyu...
Zagłada; jak wspominali tu wcześniej może istnieć i różnorakich postaciach i wymiarach.
Najlepiej wymienić kilka a skoncentrować się na jednym, który chcesz omówić i wtedy sypać przykładami
literackimi..
Najważniejsze mówić na temat i mówić pewnie, a jak komisja spyta to odpowiadać szybko i na temat..
A nad doborem "materiałów" ... pomyśl, wszak każdy mówi o tym co jest bardzej bliskie jego upodobaniom..
<ja osobiście oparłem sie na Panu Tadeuszu, a potem wspierałem się dziełami Jack'a Londona...i udało mi się to w spójną całość poskładać>
...i powodzenia (nie dziękuj)
Ot taki sobie (nie)zwykły człowiek...:)
[cytuj]-Dokonując analizy języka piosenek jednego z zespołów lat 90-ych, wyjaśnij zasadność doboru środków wyrazu; (wydaje mi się to dosyć trudne, no ale zaciekawił mnie temat xD)
-Współczesna powieść fantastyczna jako nowoczesna wersja eposu heroicznego i poematu heroikomicznego. Uzasadnij tę tezę na wybranych przykładach; (wydaje mi się to dosyć dziwne... no ale xD)
-Film jako dopełnienie dzieła literackiego;[/quote]
te mi wpadly w oko, erszty bym nawet nie bral pod uwage. Swoja droga dlaczego ty masz do wyboru inne tematy nizej ja :/ w calej Polsce powinny byc jednakowe.
Ad1. temat kiepski, bo nikt nie bedzie wiedzial o co chodzi (mowisz o wszystkim i o niczym)
Ad2. dobre jesli duzo czytasz. zamiast sie rozdrabniac mozna sie oprzec na dzielach Sapkowskiego i Tolkiena.
Ad3. prosty, nudny i oklepany. jak chcesz isc po najmniejszej lini oporu to brac i uszami klaskac
[cytuj]...i powodzenia (nie dziękuj)[/quote]
oczywiscie, ze nie \\dziekuje// bo to pecha przynosi...
Hehehe, a ja problemu nie miałam, bo miałam temat... dokładnie o mandze i zdałam w 100% xD
@Luczek - otóż to, otóż to... ja również wolałbym by były jednakowe tematy, no ale nie jest tak, niestety :/.
O luczek znam ten ból bo ja też bede mieć maturke w przyszłym roku i wybralam sobie temacik bohater pozytywny i negatywny w literaturze i w filmie .Na wybranych przykladach przedstaw sposoby klreacji bohaterów. Z literatury,,zbrodnia i kara" lub coś innego a z filmu myślalam o postaci vegety lub songa noi jakiegoś zlego typka. Jeszcze pogadam o tym z moją polonistką .Fajnie co . Matura zapasem a misie nieche uczuc od świtu do wieczora bym tylko ogladała teledyski i byczyła się.
Mozemy pouczyc sie razem ;]
Tak powaznie, to polecam
a) czytac knigi
b) duzo pisac (wor[l]d!)
Co do tematu, to jak dla mnie jest on banalny (gdybym tylko ja wiedzial co to jest klreacja). Ja bym na pewno nie wyskoczyl z Goku i Vegeta, bo z tego raczej nic dobrego by nie wyniknelo.
Powiem ci, ze jak ja pomysle o mojej fizyce i matmie i stosie ksiazek do przerobienia, to mnie az telepota. Polski i angielski zlewam, bo z tego sie nie da nie uzyskac 30%, chociaz patrzac jak piszesz, to ty mozesz miec z tym problemy.
Acha, zeby nie bylo niedomowien, takze uwazam sie za dysmozgowca (bledy, zjadanie liter), ale jak sie chce, to mozna. Zreszta temat dyslekcji uwazam raczej za sprawe wstydliwa, a nie taka ktora ludzie powinni sie chwalic. W koncu niefunkcjonalnosc mozgu to raczej nie jest powod do chwaly. A ze mamy u nas wielu niepelnosprawnych leni...
Powyzsza wypowiedz nie tyczy sie do ciebie, ale do przyszywanych dys--. Zwyczajnie jakos sie nie moglem powstrzymac, zeby tego nie napisac.
[edit]
[cytuj]Z literatury,,zbrodnia i kara" lub coś innego[/quote]
Ja bym bral cos innego, cos z bardziej zarysowanymi bohaterami. Bo ja Raskolnikowa bym na przyklad nie wiedzial czy dac do bohaterow pozytywnych czy negatywnych. Na pewno nie tykal bym postaci przechodzacych przemiane wewnetrzna (zreszta charakterystyczna dla tej epoki). Dal bym postacie biblijne (np. Kain i Abel), Tristana i Roland(literatura sredniowieczna to wrecz wykopalisko bohaterow pozytywnych), Hektor, Agamennon, Rzecki, Wokulski, Makbet, itp. Bohaterow poz. jest sporo, a i negatywnych nie malo by sie znalazlo
Ostatnio edytowany przez luczek (2006-09-25 12:37:02)
Luczek, czy ja wiem, czy Roland to taki całkowicie pozytywny bohater... JEst niewątpliwie wzorem rycerza, ale jednocześnie przyczynił się do śmierci swych żołnierzy, a konkretniej jego duma. A w przypadku tematu dotyczącego kreacji postaci, cóż... trzeba przede wszystkim zadbać o różnorodność ^^.
Jeżeli chodzi o postacie z anime (czy ogólnie o anime w prezentacji maturalnej), to nie należy tego wpychać na siłe. Jeżeli rzeczywiście w danym temacie pasuje jakiś konkretny tytuł, to gut, ale jeżeli wepchnie się coś tylko dlatego, że "to lubię"... cóż efekty mogą nie być zadowalające.
No faktycznie z tym Rolandem to troche nie pomyslalem ^_^'. Przycmila mnie jego slawa Zawsze mozna go wykorzystac jego idealy jako wzor dla bohatera pozytywnego. To jest polski, takze zawsze jakos da sie zrobic kij z jednym koncem.
Co do anime... powiem ci, ze DB nie pasuje mi do zadnej prozentacji, no moze troche, ale jak piesc do oka. Mozna cos wepchnac, bo wtedy rosna walory prezentacji (*), ale faktycznie musi to sie jakos komponowac, bo Goku jako bohater pozytywny moze byc i ja to rozumiem (pomijajac pewne epizody), ale nie wiem czy komisja zrozumie uzycia Pikachu jako 'bohatera po przejsciach'
(*) Sporo osob pewnie zastanawialo sie dlaczego na wypracowaniu za walory dostaje sie 0 (oczko) punktow za walory. Swego czasu troche pogrzebalem (;) i na wlasnej skorze wywnioskowalem o co w tym magicznym okresleniu chodzi. Otoz piszac np. wypracowanie o Konradzie nawiazuje sie do Makbeta i Iliady (przykladowo). Te wlasnie powiazania z innymi dzielami literackimi zwane sa walorami. Warto o tym pamietac, bo to 2 punkty za nic.
No z anime to nieprzeszło ale z zbrodnia tak.Luczek dzieki za rade jak chesz możemy sie wymienic pomysłami realizacji. Z literatury to mam ,,Zbrodnie i kare '' bohater pozytywny Sonia a negatywny Roskolnikow i ,,Nad niemnem" pozytyw Justyna Bohatyrowicz i nagatyw Różyc lub ktoś inny zobaczymy. No a z filmu to jeszcze niewiem ale chyba wezne ,,Piąty element" no i wcisne tam cichem dragona jako inny obraz kreaowania bohaterów no ogólnie.
Mam nadzieje że zadziała. Pozdro dla ciebie luczek.