#21 2006-09-25 14:41:18

DUDi
Użytkownik

Odp: Matura ustna - wybor tematu

Jak dobrze, że ja mam to już za sobą smile
Tak w ogóle to mówiłem o Leśmianie i wcale nie było tak strasznie. Tylko nauczycielkę miałem jędzę i strasznie się czepiała klnie. Nikomu takiej nie życzę!
I przy okazji pozdrowię sobie wszystkich tegorocznych matóżystuf... okej

#22 2006-09-25 14:44:28

Winged
Użytkownik

~Smoczek - pamiętam o języku piosenek chciał robić kolega. Musisz być obcykany zarówno w muzyce jak i wszelakich figurach retorycznych. Do tego scharakteryzować język danego zespołu. Ja się na tym kompletnie nie znam i dlatego miałbym problem. Konfrontacja literatury fantasy z mitami - ciekawe, ale czy łatwe. Winged zawsze szedł na łatwiznę, więc wypowiadać się nie powinien. smile
Na Twoim miejscu znalazłbym coś innego, ale ja to nie Ty. Wolałbym już temat ~luczek.

~luczek - dzisiaj robiłem zakupy i jakoś ni stąd, ni zowąd pomyślałem o Twoim temacie i przypomniała mi się lektura "Zdążyć przed Panem Bogiem." Na końcu pada ciekawy cytat o życiu. Rozchodzi się o to, że jedno uratowane życie jest niczym w porównaniu do milionów zagazowanych i przerobionych na mydło. Jednak każde życie to też 100%. Warto to wykorzystać przy omawianiu katastrofy samego świata. Bo przecież katastrofa życiowa jest katastrofą światową dla tego jednego człowieka. Ot taka myśl, może się przyda. smile

~oliwia90 - Goku... Vegeta... dla mnie to już przegięcie. smile

Ostatnio edytowany przez Winged (2006-09-25 14:46:20)

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"

#23 2006-09-25 14:52:10

luczek
Użytkownik

oj chyba musze sie wokol ciebie zakrecic, to moze praca mi sie sama zrobi oczkod
zobaczymy jeszcze co s0n1c wymysli za znajdywaniem swojej pracy, ale oczywiscie wszystkie pomysly bardzo mile widziane. moze jutro z polonistka pogadam, o ile na polski trafie bo ostatnio mam z tym problemy oczkod

#24 2006-09-25 15:05:39

Winged
Użytkownik

luczek napisał:

oj chyba musze sie wokol ciebie zakrecic, to moze praca mi sie sama zrobi oczkod

Jakoś ten Twój temat zaczął mi się podobać. smile Stąd pewnie co rusz przelatuje mi przez myśli przy okazji je zakrzątajac. smile

"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"

#25 2006-09-25 15:12:19

hwdp
Użytkownik

Ja mature juz pisalem , wybralem sobie temat "Obrazy totalitaryzmu w literaturze.Omow na wybranych przykladach" chyba tak to brzmialo[yahoo] do tematu mozna podpiac sporo liczbe ksiazek , choc ja wybralem 3, jedni powiedza ze to strasznie malo , mi wystarczylo , opowiadalem rowno 15 min , wiadomo mozna przedluzyc o 1 min ale nie zaraz o 5 min a jak ktos bedzie mial 7 ksiazek w literaturze podmiotu to ich nie zdazy napewno opowiedziec a wtedy komisja moze odjac wam punkty . Swoja prace napisalem sam , pierw przeczytalem ksiazki pozniej napisalem prace, dostalem max punktow a wiec 20 yahoo. Wielu znajomym prace pisali polonisci albo ktos kto sie na tym dobrze zna , ok tylko ze mieli na koniec moze 15 punktow czemu , ano dlatego ze nawet nie pofatygowali sie przeczytac ksiazek z literatury podmiotu a jak wiadomo komisja na koniec waszej prezentacji zapyta was z nich , nam dawali srednio po 6 pytan , ja na chyba 5 odpowiedzialem

Ostatnio edytowany przez hwdp (2006-09-25 15:15:54)

#26 2006-09-25 15:21:35

Mateuss
Użytkownik

A ja mam problem który temat będzie lepszy(czyt. łatwiejszy) do przygotowania:
-Komiks jako synteza sztuk. Omów to zjawisko kultury współczesnej na wybranych przykładach.
Albo:
-Język komiksu i jego rola w kreowaniu obrazu świata przedstawionego w tej formie wypowiedzi. Omów zagadnienie na dwóch wybranych przykładach.

#27 2006-09-25 15:48:33

Winged
Użytkownik

Moja literatura podmiotu wyglądała tak:

I. Literatura podmiotu:

E. Bryll: Wciąż o Ikarach głoszą..., [w:] Ernest Bryll wiersze wybrane, Kraków 1978,
Z. Krasiński: Nie-Boska komedia, Warszawa 1983,
S. Lem: Solaris, Warszawa 2004,
A. Mickiewicz: Dziady cz. III, Warszawa 1980,
E. Orzeszkowa: Nad Niemnem, Warszawa 1984,
B. Prus: Lalka, Kraków 2002,
J. Słowacki: Kordian, Warszawa 1977,
S. Żeromski: Ludzie bezdomni, Warszawa 2004,
S. Żeromski: Siłaczka, Warszawa 1973.

Nie miałem problemu ze zmieszczeniem się w czasie. Przecież całych książek się nie odpowiada, tylko to, co w nich jest interesujące względem naszego tematu. Zmieściłem się przed czasem (zostało około 4 minut).
Myślę, że trzy to za mało. Chociaż do tematu totalitaryzmu świetnie nadaje się komiks "Polowanie", jednak, czy można by było go wykorzystać, to nie wiem. smile To tak, jakby ktoś coś takiego miał.

#28 2006-09-25 16:00:48

Nevistus
Użytkownik

A jakich dzieł waszym zdaniem powinienem użyc do tematu "Początek i koniec - wizja stworzenia świata i jego zagłądy w literaturze, malarstwie i filmie. Omów problem analizując włąściwe przykłady".

#29 2006-09-25 16:29:58

Turquoise
Użytkownik

Tia jak to wszystko czytam to aż mi szkoda że w moim temacie nie będe mogła użyć nic z mangi smile_big (nie da rady chyba że ktoś podpasuje do "Średniowieczne źródła etosu rycerskiego. Omów przykłady jego kontynuacji w postawach wybranych bohaterów literackich różnych epok" - smile_big Wszyscy się śmieją bo jedyna w całej szkole taki mam :/ )
Ważne że mnie to interesuje oczkod
Powodzenia luczek, będzie dobrze oczkod

Ps: I nie radze Ci żebyś jako większość źródeł wziął mangi... moja polonistka by powiedziała iż to "jedynie dodatek" i "niewystarczająco dogłębnie potraktowany temat" smile_big

Ostatnio edytowany przez Turquoise (2006-09-25 16:31:46)

#30 2006-09-25 17:07:06

luczek
Użytkownik

Turq jak tak mi zazdroscisz tematu, to mozemy go realizowac razem, przeciez nie mamy do siebie daleko oczkod (oferte prosze potraktowac powaznie ^_^)

Stopka forum

© Animesub.info 2024