#1 2006-09-26 16:09:43

uzumaki174
Użytkownik

Studia informatyczne

Hejka.
Juz niedlugo czekaja mnie studia, jak ten czas szybko leci. Ale zacznie sie nowy okres w zyciu.
Lecz obralem sobie ze pojde na ifnormatyke a uaj taka moja mala prosba do juz studiujajych lub tez zaczynajacych od przyszlego roku.
Jakie znacie dobre uczelnie oferujace studiowanie informatyki? Ale darmowe, bo juz patrzylem i jest wiele uczelni ale platnych kupe kasy za miesiac ( nie kazdego stac np 600zl/miech).
Moze znacie jakies dobre a zarazem ciekawe, nawet kazde jakie znacie i dobrze by bylo w wojewodztwie Mazowieckim.
Bede wdzieczny za pomoc.

userbarg.jpg

#2 2006-09-26 16:17:00

Obiwanshinobi
Użytkownik

Odp: Studia informatyczne

Uniwersytet Wrocławski. Matematyka na UW ma dobrą renomę, więc pewnie informatyka też daje radę. Egzamin jest ten sam na mat. i na inf. (tzn. można zdawać na mat. i na inf. za jednym zamachem - zawsze to jakaś asekuracja).
P.S. A Wrocław jest w pytkę miastem. Na inf. i tak nie będziesz miał czasu na studiowanie - za dużo nauki, więc to, czy uczelnia jest "ciekawa" nie jest takie istotne.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-09-26 16:21:35)

#3 2006-09-26 16:21:33

luczek
Użytkownik

Ja mature pisze pod wymogi politechnik. Praktycznie kazda wieksza politechnika zapewnia dobre wysztalcenie (P-Łódzka, P-Warszawska, P-Wrocławska, etc). Na polibude jest sie latwo dostac, tak wiec bez wiekszych problemow mozna zalapac sie na dzienne nieodplatne studia. Chyba, ze nie zdajesz fizyki, to wtedy zostaja ci uniwerki, a tam to juz normalnie masakra (fizyka na polibudzie to jednak przedmiot zaporowy odstraszajacy spora grupe ludzi). W ostatecznosci zostaja mniejsze miasta jak np. Kielce czy Czestochowa. Niestety co do wyboru uczelni w danym wojewodztwie, to ja odpadam, bo zwyczajnie nie bardzo wiem co tam kolo ciebie mozna ciekawego znalezc ^_^.

#4 2006-09-26 16:24:17

Obiwanshinobi
Użytkownik

luczek napisał:

wtedy zostaja ci uniwerki, a tam to juz normalnie masakra

Ekhm, ekhm, jak napisałem - inf. do postudiowania nadaje się tak sobie. Masakra? Oł, jea! Trzeba się uczyć, "bez tego nic".
P.S. Tzn. jeżeli ktoś nie zda egzaminu na mat./inf. na uniwersytet, to i tak nie ma czego szukać na owych kierunkach. Jeszcze powinien dziękować, że go NIE przyjęto. Ten egzamin ma sens.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-09-26 16:28:55)

#5 2006-09-26 16:32:04

raziel4ever
Użytkownik

~luczek   a skad wiesz ze na Uniwerkach jest masakra przeciez masz 18 lat  dopiero  wiec raczej nie studjujesz jeszcze   
uniwerki  nie roznia  sie  renoma  od polibud ( przynajmniej  lodzki  i warszawski uniwerek )  maja wysoki poziom ale znowu bez przesady  mozna spokojnie zaliczyc ewentualnie miec jeden  egzamin na wrzesien i jakos sie przejdzie  wiec uwazam  ze to nie jest taka znowu masakra
ps ja jestem  na uniwerku w  lodzi  (  eksoc )

#6 2006-09-26 16:34:28

luczek
Użytkownik

mowie o ilosci kandydatow na jedno miejsce. na polibude jest sie latwiej dostac.
[cytuj]18 lat dopiero[/quote]
no to ty masz max 23, czyli taki dziadek tez do konca nie jestes oczkod

Ostatnio edytowany przez luczek (2006-09-26 16:35:49)

#7 2006-09-26 16:42:54

Obiwanshinobi
Użytkownik

luczek napisał:

mowie o ilosci kandydatow na jedno miejsce. na polibude jest sie latwiej dostac.

Moim zdaniem nie ma sensu iść na informatykę tam, gdzie mało typa zdaje na jedno miejsce TYLKO z tego powodu (że mało typa zdaje). Lepiej sobie wbić zawczasu do głowy, że przejść przez rekrutację to małe piwo (w porównaniu z właściwymi studiami). Jeśli gdzieś wykładowcy i ćwiczeniowcy mniej dbają o studenta, to oznacza jedynie, że student będzie musiał sam zadbać o siebie. Materiał nie staje się łatwiejszy do opanowania przez to, że jest słabo wykładany.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-09-26 16:43:12)

#8 2006-09-26 16:47:52

luczek
Użytkownik

Oj nie rozumiesz. Na polibude zdaje znacznie mniej ludu nizej na uniwerek ze wzgledu na fizyke. Na uniwerek nie musisz miec zdanej - wystarczy matma, a na wiekszosci polibud brana jest pod uwage.

#9 2006-09-26 16:51:33

Mr_Gregor
Użytkownik

luczek napisał:

Na polibude zdaje znacznie mniej ludu nizej na uniwerek ze wzgledu na fizyke.

Ostatnimi latami to prawda, ze na Polibud coraz mniej jest chętnych. Ale fizyka wcale tak nie odstrasza, jakby Ci się zdawało. Wiadomo że znajda się jakies osoby które się przestrazą fizyki. Ale większość ludzi wie co chce robic po liseum i studiach i i wiedzą co muszą zdawać.

#10 2006-09-26 16:53:05

shinma
Użytkownik

co tak narzekacie na politechnike, sam tam juz 5 rok studiuje i nie jest tak zle
ps. warto sie tam dobrze uczyc bo stypednia sa wyzsze niz na UAM (w poznaniu)

#11 2006-09-26 16:53:23

czacha222
Zbanowany

Chyba pierwszy raz zgodzę się z Obiwanshinobim. Mimo tego, iż jestem w dość młodym wieku uważam, że studia są stworzone dla tych, którym nauka przychodzi z łatwością. Każdy musi poszerzać swoją wiedzę i udać się w kierunku bdb uczelni.
Więc jeśli już ma się iść na studia, to polecam Harvard <lol> (żarcik)

#12 2006-09-26 16:54:34

Mr_Gregor
Użytkownik

shinma napisał:

co tak narzekacie na politechnike, sam tam juz 5 rok studiuje i nie jest tak zle

Ja tam nie narzekam, bo sie na polibude wybieram jezor. Ale czy sie dostane, cóż zalezy wszsytko od matury (ale jestem dobrej myśli jezor )

#13 2006-09-26 16:59:53

Obiwanshinobi
Użytkownik

luczek napisał:

Oj nie rozumiesz. Na polibude zdaje znacznie mniej ludu nizej na uniwerek ze wzgledu na fizyke. Na uniwerek nie musisz miec zdanej - wystarczy matma, a na wiekszosci polibud brana jest pod uwage.

To chyba nie jedyna różnica między uniwerkiem i polidudą. Anbsolwenci politechniki mają się trochę różnić wykształceniem od absolwentów uniwersytetu. Ta fizyka na poli. chyba do czegoś się w trakcie studiów inf. przydaje? Tzn. lepiej zawczasu wiedzieć, czy chce się na poli., czy na uni. Co chce się po studiach umieć.

czacha222 napisał:

uważam, że studia są stworzone dla tych, którym nauka przychodzi z łatwością

Akurat studia mat./inf. stworzone są dla tych, którym chce się odrabiać lekcje.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-09-26 17:03:25)

#14 2006-09-26 17:55:30

Feniks_Ognia
Użytkownik

Politechnika przeraża ludzi i mają się czego bać smile A jesli oprucz matematyki na politechnike jest wymagana fiz na wydział to pewnie ze względu na kierunek i to że będzie się robić inżyniera a nie samego magistra. Ogulnie powiem wam tyle uczcie się od samego początku. Bo potem może być wielki problem! Wiem na własnym przykładzie.

#15 2006-09-26 19:02:53

wumi_szoda
Użytkownik

Mały żarcik z informy...
Na polibudzie nauczą cię, jak skonstruować algorytm do obliczania pola kwadratu o boku długości 2. Na uniwerku nauczą cię, jak konstruować taki algorytm dla kwadratu o boku długości n...
Taka to różnica.

#16 2006-09-26 19:25:00

Maniack
Użytkownik

No ja się właśnie zastanawiam nad informatyka... ale nie na polibudzie... ze względu na fizykę (mam w liceum nauczyciela który jest do bani, zresztą nie lubie fizy, nigdy nie byłem z niej dobry i napewno bym się do niej nie przygotował dostatecznie dobrze). Mam w planach Uniwersytet Wroclawski, zreszta doinformowalem się na temat tego uniwerku od osoby która tam studjuje, i powiedział (napisał) mi pare słów dot. politechniki, a uniwerku. A z matmy jestem bardzo dobry, więc studia mat./inf., są dla mnie bardodobrym rozwiązaniem.
Co więcej zostawiam sobie szeroki wachlarz wyboru, bo... zdaję matmę, gegrę i ang., wszystko na roz. poziomie (jeszcze nie jestem dostatecznie pewny co do roz. ang), tak więc jakby coś mi się pozmieniało, to zawsze mam jeszcze inne rozwiązania.

Ostatnio edytowany przez Maniack (2006-09-26 19:53:38)

#17 2006-09-26 20:38:17

Shima
Użytkownik

kilka cytatów i komentarzy [uwaga: moje wyjaśnienia opieram na obecnym roku -matura 2006]:

luczek napisał:

Na polibude jest sie latwo dostac, tak wiec bez wiekszych problemow mozna zalapac sie na dzienne nieodplatne studia. Chyba, ze nie zdajesz fizyki, to wtedy zostaja ci uniwerki, a tam to juz normalnie masakra (fizyka na polibudzie to jednak przedmiot zaporowy odstraszajacy spora grupe ludzi).

1) to że łatwo się dostać to trochę zbyt ogólnie powiedziane, owszem łatwo się dostać na samą politechnikę, gorzej jest z wymarzonym wydziałem/kierunkiem [konkurencja wszędzie jest duża]
2) odnośnie fizyki to zawsze jest jakieś wyjście jezor np. na AGHu [w Krakowie] zamiast fizy brany jest pod uwagę język obcy

luczek napisał:

Na polibude zdaje znacznie mniej ludu nizej na uniwerek ze wzgledu na fizyke.

1) jeśli wiesz co chcesz robić w przyszłości i myślisz o tym na poważnie, a nie że "aa zrobię studia byle jakie, bo po co mam harować jak głupi, w końcu i tak wyjadę do Irlandii i tam będę wywoził śmieci za 7 funtów/godzinę", to głupia fiza cię nie odstraszy {przykład wymyślony - zarobki mogą się nie zgadzać jezor}

raziel4ever napisał:

uniwerki nie roznia sie renoma od polibud [..] maja wysoki poziom ale znowu bez przesady mozna spokojnie zaliczyc ..

masz absolutną rację, jak to mówią: dla chcącego nic trudnego

wumi_szoda napisał:

Mały żarcik z informy...
Na polibudzie nauczą cię, jak skonstruować algorytm do obliczania pola kwadratu o boku długości 2. Na uniwerku nauczą cię, jak konstruować taki algorytm dla kwadratu o boku długości n...
Taka to różnica.

a propos Twojego przykładu to mam nadzieję, że użyłeś go po to by pokazać różnicę poziomów [a nie materiał nauczania]
w każdym bądź razie nie podzielam Twojego zdania i myślę, że ten żarcik jest mocno przesadzony

----------------------------
A teraz przejdę do tematu smile_big

Słuchaj @uzumaki174, po pierwsze musisz odpowiedzieć sobie na pytanie jakim chcesz być informatykiem, czy interesuje Cię programowanie, grafa, sieci, telekomunikacja, sprzęt, a może coś zupełnie innego. To jest najistotniejsze w doborze studiów.
A jeśli chodzi o możliwości studiowania informatyki w woj. Mazowieckim to naprawdę masz w czym przebierać :] Ja przybliżę Ci po troszku szkoły warszawskie:
1) Uniwersytet Warszawski - oferuje studia na naprawdę wysokim poziomie lecz dostać się na nie jest wielką sztuką [maturka musi pójść świetnie] nawiasem mówiąc nie wiem czy nie jest to najlepsza uczelnia informatyczna w kraju [państwowa=nieodpłatna -mówimy o studiach dziennych] o czym mogą świadczyć wyniku jej uczniów/absolwentów na ogólnoświatowych konkursach informatycznych
2) Politechnika Warszawska - tu do wyboru masz 3 wydziały:
- MiNI [Matematyki i Nauk Informacyjnych] - tzw. studia międzywydziałowe; Jak sama nazwa wydziału mówi duży nacisk leży na nauczaniu matematyki. Jeśli chodzi o informatykę to skupia się ona raczej na programowaniu [na pewno] oj duże jest tu programowania
- EiTI [Elektroniki i Technik Informacyjnych] {czytaj niżej}
- EE [Elektryczny] {czytaj niżej}
podane wyżej 2 wydziały w mniejszym stopniu są nastawione na programowanie ale ono też to się pojawi jezor więcej jest natomiast "sprzętu" [mówiąc tak ogólnie]. Matematyka jest również mnie znacząca, a miejsce bardziej dominujące odgrywa fizyka oraz przedmioty czysto wydziałowe [jakie? poczytaj nazwy wydziałów i sobie wymyśl przedmioty - gwarantuję Ci, że trafisz oczkod]
3) WAT [nic o nim nie wiem, więc nic nie napiszę jezor ale infy uczą tam na bank]

Jednak największą różnicę między politechniką a uniwersytetem [mówię ogólnie] jest fakt, iż:
- po polibudzie uzyskujesz wykształcenie [tytuł]: "magister inżynier" [oczywiście jeśli wybierzesz system studiów 2-stopniowy]
- a po uniwerku: "magister"

ps. to właśnie zadecydowało o tym, że studiuję na polibudzie

To by było na tyle, jeśli chodzi o to co mogę Ci powiedzieć [moją przygodę z polibuda rozpoczynam od października], ale jeśli temat będzie poruszony ponownie powiedzmy w lutym, to oczywiście mając za sobą pół roku studiów powiem Ci więcej.

W tym co napisałem starałem się być bezstronny, nie chciałem zachwalać polibudy tylko dlatego, że jest moją uczelnią, ale napisałem Ci to co wiem na temat nauczania informatyki w Wawie, ale pamiętaj wszystko o czym tu napisałem może okazać się fałszem, gdyż normy się zmieniają, a uczelnie co roku mają inne wymogi;
np. wymogi punktowe na infę na PW w tym roku za względu na wydział:
- MiNI - 172p. na 200
- EiTI - 170p. na 200
- EE - nie pamiętam jezor [na 200 oczkod]
czyli w przeliczeniu na wyniki matury to tak na oko [mogę się mylić]:
polak: pp.>29% jezor [oby zdać]
matma: pp.>90%; pr.>85%
fiza: pp.>80%; pr.>50%
mając takie wyniki z pewnością dostaniesz się na któryś z wydziałów

powodzenia

#18 2006-09-26 20:56:53

MuGen
Użytkownik

Ja powiem tak UŚ i wszystko jasne. Osobiście kształce się na kierunku Edukacja Techniczno Informatyczna na moim wydziale jest też Informatyka. Jeżeli chcesz czystą infe nie idź na mój kierunek jeżeli chcesz mieć studia gdzie się łatwo dostać i chcesz mieć infe to idź na mój kierunek. Biorą pod uwagę oceny z Maty Infy i Fizyki. Na Informe jest egzam. Tak więc jak chcesz mieć dobre studia skończone wal na mój kierunek prestiz i wszechstronne wykształcenie.

#19 2006-09-26 21:12:19

bommbel
Użytkownik

moim zdaniem informatyka to taki kierunek gdzie jesli interesujesz sie tematem to 50% zajec mozna portaktowac jako ciekawostke i przejda bez wiekszego wysilku 25% to zajecia gdzie trzeba znac regoly rzadzace matematyka i umiec liczyc a kolejne 25% zostawiam na zajecia gdzie trzeba bedzie sie jednak torche napocic i ew. odwiedzic uczelnie we wrzesniu smile

ale moge miec lekko skrzywione odczucia bo studiuje prywatnie

i co do tego co napisal Shima ... fakt mgr inż i moim zdaniem jest ciekawszym rozwiazaniem smile

#20 2006-09-26 21:39:43

MasterJabko
Użytkownik

Ja prawdopodobnie pójde na "polibude" albo na KUL(jeśli jest tam wogóle infa). Tak przy okazji z Czego trzeba zdawac mature by pójść na infe

Stopka forum

© Animesub.info 2024