Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
O ile dobrze zrozumiałem z wiadomości w pewnej rozgłośni radiowej (Google jeszcze nie dostarczył mi potwierdzenia tej nowiny), Dorocie Masłowskiej przyznano Nagrodę Nike za "Pawia królowej". Szacunek. Z mojego punktu widzenia to bardziej nobilitacja dla owej nagrody, niż dla pisarki, ale miło wiedzieć że szacowne grono przyznających NN jurorów (czy jak się tam oni zwą) potrafiło docenić znaczenie prozy Masłowskiej. Skoro Stanisław Lem nie żyje, wielkich rzeczy spodziewam się właśnie po Masłowskiej. Może na tego Najkacza trochę za wcześnie (tym bardziej, że autorka "Pawia..." chyba nie potrzebuje do pisania stymulacji podobnymi gestami), ale miło wiedzieć, że na tzw. salonach nie wszyscy ze szczętem och?jeli (nawet, jeśli opis "Pawia..." zamieszczony na stronie http://www.nike.ksiazki.pl/ jest wprost kuriozalny, że zacytuję fragment: "Dorota Masłowska wykreowała nową galerię pełnych humoru postaci, z których zabawnymi przygodami z pewnością zaprzyjaźnią się czytelnicy." - liczą się dobre chęci, którymi, jak skądinąd wiadomo, piekło jest wybrukowane).
eee ten tego hm na wp juz o tym mowili jakis czas temu, mi to tam zadnej roznicy nie robie mogla by i nobla dostac ale jakos nie trawie jej prozy kompletnie dlaczego nie wiem jakos tak po prostu jest
jakos nie trawie jej prozy kompletnie dlaczego nie wiem jakos tak po prostu jest
A wiesz chociaż, do czego służą kropki, przecinki itp. znaczki, oraz majuskuły?
Trzeci post i już offtop.
"Wojna polsko-ruska..." mi nie przypadła do gustu ale szczerze gratuluje Masłowskiej.
eee ten tego hm na wp juz o tym mowili jakis czas temu, mi to tam zadnej roznicy nie robie mogla by i nobla dostac ale jakos nie trawie jej prozy kompletnie dlaczego nie wiem jakos tak po prostu jest
Rekid (mimo zdeklarowanej niechęci) chyba w swoich postach podświadomie nawiązuje do stylu pisarstwa Masłowskiej. Frojdowskie to bardzo... A z drugiej strony świadczy o szerokim wpływie, jaki pisarka ma na nasze Społeczeństwo.
Wielkie gratulacje dla Masłowskiej. Wojna polsko-ruska była świetna, ale Paw Królowej to książka dużo lepsza i dojrzalsza. Mam nadzieje, że ta nagroda utrze nosa tym, którzy sądzili, że Wojna... to taki jednorazowy wybryk, średnio utalentowanego dziecka i że nie jest ona w stanie już nic dobrego z siebie wykrzesać. Żeby nie popadać w zbytni patos, Masłowska to może być przyszlość naszej literatury i przynajmniej ja będę ją cały czas bacznie obserwować. Zresztą napisała ostatnio jakąś sztukę, nie czytałem jeszcze, ale podobno świetne.
A ten opis Pawia na stronie http://www.nike.ksiazki.pl, rzeczywiście jakiś kuriozalny, bohaterowie są raczej żałośni i odpychający.
Trzeci post i już offtop.
Pozornie, tylko pozornie...
Ad1 >>> ~obi wiem do czego sluza znaczki, kropeczki i interpunkcja, a majuskuly nie wiem
i koniec of topa. Co do mojej pisowni zapewniam ze nie wzoruje sie na maslowskiej gdyz pisalem tak juz zanim ona wydala ksiazke
Co do mojej pisowni zapewniam ze nie wzoruje sie na maslowskiej gdyz pisalem tak juz zanim ona wydala ksiazke
A o "podświadomości" słyszałeś, zanim wumi_szoda się dopisał?
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-10-02 16:54:42)
A tak poza wszystkim, skoro już podominowaliśmy nad kolegą ~Rekidem, to ja jeszcze dodam, że w tym roku mamy Najki Episode 10. Tak więc nagroda dla Masłowskiej ma jeszcze niejako symboliczny, jubileuszowy wydźwięk. No i jeszcze mały pean na cześć laureatki. Moim zdaniem za wcześnie na nagrodę nie jest, ponieważ już teraz mało kto (albo zgoła nikt) z piszących w Polsce startu do niej nie ma. Zarówno jeśli chodzi o formę, jak i o treść utworów.
Ostatnio edytowany przez wumi_szoda (2006-10-02 21:08:21)
Tak à propos literatury współczesnej, nie omieszkam pochwalić się moim spełnionym proroctwem. Kilka miesięcy temu przepowiedziałem, że niebawem do kanonu lektur szkolnych trafią książki papieża Polaka. I voilà! Stało się (albo stanie się niebawem, bo ponoć pan Minister Edukacji Narodowej Roman Giertych "jak coś powie, to już powie").
Oto adekwatny cytat:
"Istotą zmian jest powrót Sienkiewicza do polskich szkół - powiedział Minister. Projekt rozporządzenia przewiduje bowiem ponowne włączenie do kanonu lektur szkolnych dla gimnazjów "Krzyżaków" i "Opowieści z Narnii" (część pierwsza). Natomiast dla liceów ogólnokształcących, liceów profilowanych, techników, uzupełniających liceów w zakresie kształcenia podstawowego listę tę wzbogaci "Potop" oraz dzieło Jana Pawła II "Pamięć i tożsamość"."
(http://www.men.gov.pl/menis_pl/wystapie … 021006.php)
Bez komentarza.
hm z tego co kojarze to "Opowieści z Narni" nie są Sienkiewicza wiem wiem, że nie o to chodzi hehe
Wracjąc do tejże sprawy IMHO to prawdę mowiąc jeden z niewielu dobrych pomysłów premiera edukacji i bardzo się ciesze że papieskie książki też wejdą do kanonu lektur
Biedniejsze od dzieł Ĺťeromskiego być chyba nie mogą.
Strony 1