#101 2006-10-04 01:07:44

pielgrzym
Użytkownik

Odp: Wysyp dyslektyków

@Obi
No to jeśli mówisz jabłko w taki sposób, w jaki napisałeś to musisz brzmieć strasznie bufoniaście. I nienaturalnie już, niestety. A z francuzami to była luźna dygresja. Chyba nawet Miodek nie mówi jabułuko. No ale nieistotne. Dyski sa dyskami, nie promuję ortoterroryzmu, po prostu nie lubię faszystów, którzy to tępią. Jakby nie było większych problemów w życiu i kraju. Można się obejść z ortami, z pewnymi innymi rzeczami - zdecydowanie ciężej. Tak naprawdę, to tylko głupia ortografia. Nic by się nie stało, gdyby urżnęli wszystkie ogonki i kreskowania i kropkowania. Skoro się tego nie używa i tak w mowie... Ja bym raczej wolał tępić brak logiki, głupotę czy też nowomowę powszechnie uprawianą :] No i, jakby to powiedzieć, merytorykę. Co mi z braku ortów, jak nie wiem co gość pisze. Albo pisze w sposób mocno durnowary. Orty nigdy nie przeszkadzają w przeczytaniu wypowiedzi. Z mojej strony, to tyle ;]

#102 2006-10-04 01:19:57

Obiwanshinobi
Użytkownik

pielgrzym napisał:

No to jeśli mówisz jabłko w taki sposób, w jaki napisałeś to musisz brzmieć strasznie bufoniaście. I nienaturalnie już, niestety. A z francuzami to była luźna dygresja. Chyba nawet Miodek nie mówi jabułuko.

Ani ja. Wyobraź sobie, że da się wymówić "bł" nie wstawiając między "b" i "ł" samogłoski "u".

#103 2006-10-04 14:43:28

Arry
Użytkownik

pielgrzym napisał:

Orty nigdy nie przeszkadzają w przeczytaniu wypowiedzi. Z mojej strony, to tyle ;]

W takim razie przyjmij wyrazy mojego uznania. Ja, jak czytam wypowiedź, w której jest więcej ortów niż wyrazów, to przepraszam, coś tu jest nie tak.
Jeden, dwa błędy ortograficzne na 4-5 zdań ścierpi chyba każdy, ale jak jest 4-5 błędów na zdanie, to po "dotarciu" do połowy odechciewa mi się tego czytać.
Ortografia została wymyślona, bo czemuś ma służyć. Cłowiek potrzebował światła, wynalazł ogień, potrzebował transportować różne rzeczy, wynalazł koło, potrzebował zapisywać różne rzeczy, wynalazł alfabet. Gdyby nie było ortografii, mielibyśmy jeden wielki zamęt. Wyobraźcie sobie, że słowo, które w jednej książce jest napisane właśnie tak, w innej byłoby zapisane inaczej, a w jeszcze innej różniłoby się od tamtych dwóch. Zamęt, chaos, paranoja. Nie dałoby się nic przeczytać! Po to została wymyślona ortografia, czy ci się to podoba, czy nie.
Dlaczego nikt nie wymyślił urządzenia, które pozwalałoby chodzić ci po suficie? (Nie mówię o żadnych badaniach laboratoryjnych, chodzi mi o zwykłą rzeczywistość.) Odpowiedź jest prosta, zwykły, szary Kowalski nie potrzebuje tego.
Gdyby ortografia była bezużyteczna, nie uczyłbyś się jej w szkole podstawowej. (Właśnie w podstawówce uczymy się samych potrzebnych rzeczy, w późniejszych etapach nauczania, można dyskutować nad przydatnością aktualnie przyswajanej wiedzy smile_big) Gdyby nie była potrzebna (ortografia), po prostu by jej nie było.
Tym pozytywistycznym akcentem kończę moją wypowiedź.

BTW: Dzięki za życzenia smile

90TLh

#104 2006-10-04 16:53:06

Cain
Użytkownik

pielgrzym napisał:

Orty nigdy nie przeszkadzają w przeczytaniu wypowiedzi. Z mojej strony, to tyle ;]

w takim razie gratólóje i proponóje pszeczytac ta wypowieć. Wiadomo rze czlowiek nie czyda tekstu literujac tylko sbogladajac na wyrazy i jesli trafia na wyras ktury wyglada tak jak czeba to po prostu muzg interpretóje go tak a nie inaczej. osopiscie nie mam ochoty domyslac sie czy ator postu zjadajac polow ltr i pszestwjawiąc ich 50% w teskcie dodatkowo robionc 4 blendy ortograwicne w 3-literowym wyrazie mial zamiar napisac:
WIDZEW ŁÓDŹ czy WIDZE LODA.
szczeże muwionc to jak w oczy żucza mi sie taki tekst jaki pszed chwilom splodzilem to nawet sie nie staram i olewam takom wypowieć.

Czy Ci, którzy twierdzą, że ortografia nie jest potrzebna dobrnęli bezproblemowo do końca ?? jeśli tak to gratuluje, ale nie każcie mi takich rzeczy czytać na publicznym forum. Od tego są Wordy i inne takie żeby jakoś tekst mógł wyglądać.
Wiadomo kilka błędów da się strzymać ale nie całą ich furę.

Ostatnio edytowany przez Cain (2006-10-04 16:53:44)

Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.

#105 2006-10-04 17:40:51

Arry
Użytkownik

Cain, ile pisałeś taki tekst?
Jakbym pisał takie "coś", to pisałbym to 2 razy dłużej niż normalnie. smile_big

90TLh

#106 2006-10-04 17:55:46

Cain
Użytkownik

Arry napierw napisałem poprawnie a później ten tekst "upiększyłem" smile czyli w sumie czas*2 smile_big

Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.

Stopka forum

© Animesub.info 2024