Nie jesteś zalogowany.
Witam, pytałem o to na forum kompowym i nie wiedza jak mi pomoc moze tu sie uda Mam gierke o nazwie Big Game Hunter 2006 Season, i po odpaleniu mijaja filmiki, gdy ma juz pokazc sie menu interfejsu, monitor (CRT) robi dziwny pstryk i włącza sie w stan czuwania, proba właczenia go powoduje ponowne przejscie w stan czuwania. W głosnikach słysze, ze gra dziala. A gdy wychodze z gry monitor znow sie włacza i jest wszystko oki? Co moge z tym zrobic? O co chodzi? pomozcie.
hmm to tak mialem kiedys taki problem i bylo to dosc dawno ale pamietam ze jest to zwiazane albo ze sterownikami karty graficznej albo z jakimis dziwnymi programamy zwiazanymi z grafika jezeli takie masz to wylacz w pasku na czas grania jezeli ich nie masz to sprawdz czy twoje sterowniki sa najnowsz (czasami jest tak ze trzeba miec starsze ale to sie zadko zdarza i napewno nie w grze z 2006) i spr koniecznie directx a najlepiej tez wejc na stronke tej gry czy przypadkiem nie ma tam jakies porady na ten temat albo latki do grafy
może po prostu monitor nie obsługuje rozdziałki w jakiej uruchamia się gra ???
Być może gra odpala się w rozdzielczości (albo w częstotliwości odświeżania ekranu) nieobsługiwanej przez monitor. Tzn. nawet, jeśli monitor powinien tę rozdziałkę, czy to odświeżanie obsługiwać, może (np. ze starości) stawiać opór.
Jeśli grę konfiguruje sie z zewnątrz, spróbuj odpalić ją w niskiej rozdzielczości, a nawet w oknie.
Masz sterowniki do tego monitora?
zwykle to nie rodzielczosc lecz czestotliwosc odswiezania. spotkalem sie z tym problem przy drugiej odslonie vampire the masquarade. radze w zaawansowanych ustawieniach nie pozwolic aplikacji na zmiane czestotliwosci (synchronizacja pionowa).
EDIT: (dla leniuchow)
Start->Ustawienia->Panel sterowania->Ekran->(jezeli korzystasz z ster. Nvidii to jest tam zakladka z nazwa karty graficznej)->Ustawienia wydajnosci i jakosci->Ustawienia globalne sterownika->Synchronizacja pionowa
Ostatnio edytowany przez shinma (2006-10-04 18:39:15)
W grze nie moge nic zmienic, wystarczy pokombinować we wł grafiki?
Albo jak odpalic gre w okienku? to moze cos wykombinuje
Ostatnio edytowany przez Zeus (2006-10-04 18:40:24)
Znajomy muj miał taki sam problem z grą Morrowind monitor wyłączał mu się jak wychodził ze statku zaraz na początku gry w jego przypadku pomogło ściągnięcie najnowszych sterowników od karty graficznej a ma on radeona ale nie pamiętam dokładnie jakiego, więc sprubuj ściągnąć sterowniki
Sprawdź, czy masz zainstalowany monitor, a jeśli nie - poszukaj sterowników do monitora. Kto wie? Może coś takiego pomoże.
Poszukaj też może na necie info, czy ta gra akurat nie ma jakichś problemów z jakimiś kartami grafiki (jeśli są, to od razu znajdziesz też pewnie info, co z tym zrobić - inne stery, jakiś patch może).
Najnowsze sterowniki mam, do monitora nigdy nie miałem sterownikow,a strone gry szukam bo jakos nie moge na zadna wejsc.
Poradzcie, czy mozna gierke jakos odpalic w okienku, bo moze wtedy udałoby mi sie jakos podziałac w jej opcjach i cos zmienic.
Ostatnio edytowany przez Zeus (2006-10-04 20:42:36)
A wpisz w Google np. tytuł gry i "problem", albo tytuł gry i "monitor". Poszukiwanie rozwiązania może być czasochłonne. Chodzi o to, że bardzo prawdopodobne jest, iż ktoś inny miał taki sam problem i znalazł rozwiązanie. Pytać należy dopiero, kiedy się nie znajdzie rozwiązania po wytrwałych poszukiwaniach (nie tylko na stronie gry).
P.S. Obawiam się, że nie ma uniwersalnego sposobu na uruchomienie aplikacji w oknie.
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-10-04 20:47:43)
Najnowsze sterowniki mam, do monitora nigdy nie miaĹem sterownikow,a strone gry szukam bo jakos nie moge na zadna wejsc.
Poradzcie, czy mozna gierke jakos odpalic w okienku, bo moze wtedy udaĹoby mi sie jakos podziaĹac w jej opcjach i cos zmienic.
StronÄ gry teĹź, ale zerknij na coĹ w rodzaju nforce'a czy isonews moĹźe.