#121 2006-10-04 11:31:19

nazghoul
Użytkownik

Odp: Dobra książka

a ja dorzuce cos od siebie oczkod

SF-FANSTASY: ja ze swojej strony moge polecic cykl "Ksiega nowego slonca" GENE WOLFE. bardzo przyjemna seria.

HORROR: a jesli ktos lubi horrory to CLIVE BARKER jest absolutnym 'to musisz przeczytac', szczegolnie "Ksiega krwi". jak dla mnie facet pisze duzo lepiej od Kinga co nawet sam sam King przyznal - "Widzialem przyszlosc horroru. To Clive Barker." smile

#122 2006-10-04 12:04:07

Robin Jones
Użytkownik

Polecić Wam dobra książkę o typowej Japonii?? Prosze bardzo:
KWAIDAN - Czyli opowieści niezwykłe.

Jeśli ktoś tego nie czytał nie może nazwać się prawdziwym wielbicielem Nipon. Autora niepamiętam, ale jest-był amerykaninem, który przeprowadził się do Japoni. Poza tym KWAIDAN to tytuł filmu Kobayashiego (też warte obejrzenia!!!!) Ten reżyser i Kurosawa byli kumplami, więc ich filmy sa takie same, czyli wspaniałe!!

#123 2006-10-04 12:06:30

liia
Użytkownik

Freeman napisał:

Ja ze swojej strony (Suchy, ty wiesz, że ja tak naprawde nie mam swojej strony oczkod smile_big , obok żelaznego zestawu Neuromancer (i reszta), Gra Endera (plus reszta Endera i Groszka) i Neal Stephenson (zaczynając od Zamieci, Diamentowego Wieku i Cryptonomiconu) polecam Hyperion Cantos (Hyperion, Fall of Hyperion, Endymion, Rise of Endymion). Naprawdę, chciałem to przeczytać odkąd pamiętam, ale u nas strasznie ciężko to zdobyć (egzemplarze na allegro chodzą po jakichś astronomicznych cenach generalnie), w związku z czym nabyłem potężne dwutomowe wydanie angielskie (za które, w przeliczeniu na polskie, zapłaciłem też dużo, ale w funtach jakoś się tego nie czuje) - stron chyba razem ze dwa tysiące, ale łyknąłem, jak to się mówi, niemal "na raz". Naprawdę książka jest fantastyczna (dosłownie i w przenośni). Świetna, wciągająca fabuła, chyba najbardziej "epicka" w skali i rozmachu, z jaką się zetknąłem (w książkach i filmach), niesamowicie napisana, nadzwyczajnie klimatyczna... (i jeszcze długo bym tak mógł). A do tego podróże w czasie, SI, kosmiczne bitwy, zły Kościół (hie hie) i Shrike smile

Zły kościół powiadasz[szpan];)... Już wyszukuję co, jak, dlaczego i gdzie można zdobyć, bo nie czytałam . Dzięki Freeman.

Co do Grahama Mastertona to czytałam kilka jego książek, z czego podobała mi się jedna (nie pamiętam która), a reszta tylko do połowy. Facet interesująco zaczyna, ale zakończenia są do bani. Bez pomysłu i logiki.
Clive`a Barkera Księgę Krwi przeczytałam, też już dosyć dawno, całkiem całkiem, ale Kingowi to on, moim zdaniem, do pięt nie sięga. Ale poszukam czegoś poza Księgą Krwi. Dzięki również.
"To" Kinga czytałam, świetne, polecam również.
I czekam na dalsze propozycje dobrych horrorów.

Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)

#124 2006-10-04 12:55:56

szefu
Zbanowany

przeczytaj sobie koszmary z ulicy wiązów hehee króciiutkie ale jeżeli lubi ktoś tego typu filmy na książeczce się nei zawiedzie:D

#125 2006-10-04 12:59:33

liia
Użytkownik

Do Fredka mam sentyment smile_lol, na pewno poszukam. Dzięki

Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)

#126 2006-10-04 13:09:50

Quithe
Użytkownik

Odnośnie Mastertona, to trzeba przyznać, że facet powiela schematy, niestety. Jednak i u niego znajdzie się kilka perełek: Bezsenni, Głód, Zaklęci. Muszę kolesiowi oddać sprawiedliwość, bo od niego wziąłem swój nick xD

Inni pisaże godni polecenia to:
Clive Barker - już wymieniony
James Herbert - np. Święte Miejsce, Nawiedzony, !!Ciemność!!
John Coyn - Hobgoblin - zobaczycie co może się stać, gdy jest się maniakiam rpg, czy karcianek, już nie pamętam)
F. Paul Willosn - Twierdza - klimatycznie o wampirach w Transylwanii
Dean Koontz - tak właściwie pisze thillery, ale swobodnie można kolesia polecić
Richard Matheson - Jestem Legendą - gdy zostajesz jedynym człowiekiem w okolicy...
Peter Straub - Upiorna Opowieść - coś prześladuje 3 staruszków, i to bynajmniej nie jest zabłąkany piesek

Chyba tyle xP

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#127 2006-10-04 13:51:56

nazghoul
Użytkownik

Masterton jest bardziej znany ze swoich poradnikow seksualnych niz horrorow. A te 'podobno' (jakos nie trafilem na nie nigdy smile ) sa swietne.

#128 2006-10-04 16:54:36

Obiwanshinobi
Użytkownik

nazghoul napisał:

a ja dorzuce cos od siebie oczkod

SF-FANSTASY: ja ze swojej strony moge polecic cykl "Ksiega nowego slonca" GENE WOLFE. bardzo przyjemna seria.

No bah! "Przyjemna", to mało powiedziane. Dzieła Wolfe'a najlepiej zacząć czytać od zbioru "Śmierć Doktora Wyspy", bo tam jest "Pieśń łowców".

#129 2006-10-04 17:37:32

Guard
Użytkownik

Była wymieniana książka "Cyfrowa Twierdza" ? Polecam.

#130 2006-10-04 19:16:59

liia
Użytkownik

nazghoul napisał:

Masterton jest bardziej znany ze swoich poradnikow seksualnych niz horrorow.

Może te horrory to pierwsze nieudane przymiarki do tego poradnika hehe

Freeman napisał:

polecam Hyperion Cantos (Hyperion, Fall of Hyperion, Endymion, Rise of Endymion).

LoL, poszukałam troszkę i faktycznie nigdzie nie idzie tego kupić, chyba, że w antykwariatach lub na allegro (cena za kpl. 300 zł, a to jeszcze nie był koniec aukcji smutny). Zobaczę w bibliotece. Podejrzewam, że dzieło to może posiadać mój kumpel, który generalnie jest lepiej zaopatrzony niż niejedna biblioteka, ale właśnie upomniała się o niego armia i pojechał na dwumiesięczne wakacje pobawić się w wojsko. Jak wróci to zrobię mu inwentaryzację;).

Quithe napisał:

Clive Barker - już wymieniony
James Herbert - np. Święte Miejsce, Nawiedzony, !!Ciemność!!
John Coyn - Hobgoblin - zobaczycie co może się stać, gdy jest się maniakiam rpg, czy karcianek, już nie pamętam)
F. Paul Willosn - Twierdza - klimatycznie o wampirach w Transylwanii
Dean Koontz - tak właściwie pisze thillery, ale swobodnie można kolesia polecić
Richard Matheson - Jestem Legendą - gdy zostajesz jedynym człowiekiem w okolicy...
Peter Straub - Upiorna Opowieść - coś prześladuje 3 staruszków, i to bynajmniej nie jest zabłąkany piesek

Herbert, Willson i Matheson mają świetne recenzje, na pewno sięgnę. Wielkie dzięki Quithe.
Przy okazji szperania po horrorowych stronkach wyszukałam powieść niejakiego Henry`ego Kuttnera pt. Księga Ioda (ioda, nie loda;)). wow Gość był uczniem i przyjacielem Lovercrafta. Zdziwiło mnie to bardzo, bo ja Kuttnera znałam tylko z bardzo zabawnego zbioru opowiadań sci-fi pt. "Stos Kłopotów" (polecam, niezły ubaw smile_lol) i troszkę nudnawej powieści z morałem pt. "Nieśmiertelni" (chyba, nie pamiętam dokładnie tytułu/ edit: dobrze pamiętałam).

Ostatnio edytowany przez liia (2006-10-05 10:53:31)

#131 2006-10-04 19:59:52

Freeman
Użytkownik

A na poprawę humoru to polecam niezmiennie "Autostopem przez galaktykę". Ta książka jest naprawdę śmieszna smile Far out! smile

liia napisał:
Freeman napisał:

polecam Hyperion Cantos (Hyperion, Fall of Hyperion, Endymion, Rise of Endymion).

LoL, poszukałam troszkę i faktycznie nigdzie nie idzie tego kupić, chyba, że w antykwariatach lub na allegro (cena za kpl. 300 zł, a to jeszcze nie był koniec aukcji smutny). Zobaczę w bibliotece. Podejrzewam, że dzieło to może posiadać mój kumpel, który generalnie jest lepiej zaopatrzony niż niejedna biblioteka, ale właśnie upomniała się o niego armia i pojechał na dwumiesięczne wakacje pobawić się w wojsko. Jak wróci to zrobię mu inwentaryzację;).

Niestety smutny
Ale uwierz mi na słowo i zapamiętaj ten tytuł, nie zawiedziesz się smile

Ostatnio edytowany przez Freeman (2006-10-04 20:11:03)

#132 2006-10-04 20:22:51

Obiwanshinobi
Użytkownik

Heinlein obrzydził mi ongiś swoją twórczość powieścią "Obcy w obcym kraju".

#133 2006-10-04 20:28:55

Freeman
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:

Heinlein obrzydził mi ongiś swoją twórczość powieścią "Obcy w obcym kraju".

Tu się zgodzę (i nawet niebo nie zwaliło mi się na głowę smile Nie dobrnąłem do końca tych flaków z olejem (w Fantastyce) smile Ale Starship Troopers fajne jest. I Have Space Suit, Will Travel też, z czym jeszcze mi się skojarzył, sam nie wiem czemu, niedoszły operator mechanicznych roztrząsaczy obornika Bill, ponoć też Bohater Galaktyki smile_big

#134 2006-10-08 06:38:56

Obiwanshinobi
Użytkownik

"Rękopis znaleziony w Saragossie" Potockiego wymiata, ale niestety - z większości bibliotek dawno tę książkę ukradziono.
P.S. Ja przeczytałem ją dzięki uprzejmości jednej z nielicznych posiadających egzemplarz owej xięgi osób, która jeśli przeczyta niniejszego posta - pewnie domyśli się, że o niej mowa.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-10-08 06:43:16)

#135 2007-03-11 22:41:52

Prince_Vegeta
Użytkownik

Odświeże ten temacik, bo dostałem dzisiaj wiadomość, która mnie BARDZO ucieszyła.

http://www.nzewcthulhu.gildia.pl/_vp_tw … zyk_czapli

PS. Jak już nieraz pisałem, że jest to moja ulubiona seria ;] i nie mogę się już doczekać, kiedy wpadnie mi w ręce ten 4 tom ; )

Ostatnio edytowany przez Prince_Vegeta (2007-03-11 22:49:19)

Oczami Fana Blog ;]

#136 2007-03-11 22:56:00

szefu
Zbanowany

Prince_Vegeta napisał:

Odświeże ten temacik, bo dostałem dzisiaj wiadomość, która mnie BARDZO ucieszyła.

http://www.nzewcthulhu.gildia.pl/_vp_tw … zyk_czapli

PS. Jak już nieraz pisałem, że jest to moja ulubiona seria ;] i nie mogę się już doczekać, kiedy wpadnie mi w ręce ten 4 tom ; )

pytanie tylko kiedy zrobią ekranizacje ;p chetnie obejrzal bym takea na duzym ekranie smile
i usłyszał słowicza podłoge ;p

#137 2007-10-26 22:25:50

Prince_Vegeta
Użytkownik

Anaka napisał:

Z książek z gatunku poznawczego polecam "Japoński wachlarz" J. Bator. Nie jest to taki bełkot jak u Buczkowskiego, bo pani Joanna ma wykształcenie w zakresie kulturoznawstwa i nauk społecznych, przez co jej książki mają pewien dystans naukowca. Mi tam dużo przyjemniej czytało się jej dzieło, niż Buczkowskiego. O ile "Bezsenność [...]" jeszcze jakoś można było czytać, o tyle "Singapur [...]" był już dla mnie całkowicie niestrawną papką. blee

"Japoński Wachlarz" miałbyć ciekawą lekturą, a od długiego czasu nie mogę się smusić do doczytania jej do końca, Autorka nanstop używa słowa  Tandeta, kicz ,(coś tam o kosmitach - od momentu "tokio jak Mars") i jeszcze kilka, których naszczęście już nie pamiętam, bo książkę próbowałem czytać kilka miesięcy temu.

"Singapur" czeka już na półce, ale wcześniej muszę dorwać 4 tom Opowieści rodu Otori- yahoo"Krzyk czapli"yahoo, który to ukaże się  22.11.2007
Już 8 miesięcy czekam na tę książkę, mam nadzieję, że się nie zawiodę[slina]

Oczami Fana Blog ;]

#138 2007-10-26 22:31:01

MaX
Użytkownik

jesli nie zmienią daty premiery. rok temu pisało ze wyjdzie w listopadzie 2006.

Stopka forum

© Animesub.info 2024