Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Witam.
Mam niemały problem. Przy zainstalowanym CCCP, gdy chcę włączyć sobie jakieś film przez VirtualDub mam taki oto komunikacik:
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6942e0e4181645af][/URL]
Jak nie trudno się domyślić, mojemu VirtualDubowi brakuje XviD'a do szczęścia.
I co z tym fantem zrobić?
Doinstalowywanie innych kodeków odpada więc jak nie da się inaczej to prosiłbym o polecenie jakiegoś małego programu, którym mógłbym wyciąć kawałek filmu.
Ostatnio edytowany przez pawel198804 (2006-10-02 21:19:20)
Imo to Xvida brakuje ,a nie divixa : P
Ale ja sie nie znam ;<
Ostatnio edytowany przez Sevortharte (2006-10-02 21:17:53)
A prĂłbowaĹeĹ z kodekami klite? Bo teĹź mi coĹ podobnego ostatnio wyskoczyĹo , to usuneĹem CCCP i zainstalowaĹem Kazaa Lite Codecs Pack(przy instalacji zaznaczajÄ c wszystkie 'komponenty')... Ĺmiga bezproblemowo
Ostatnio edytowany przez Karasu (2006-10-02 21:23:45)
Jak napisałem, zmiana kodeków nie wchodzi w grę.
Wiem, że na Klite wszystko działa dobrze w VirtualDubie, ale nie koniecznie wszystkie filmy działają tak jak trzeba.
Ostatnio edytowany przez pawel198804 (2006-10-02 21:22:14)
no to skoro braukje ci Xvida to se kurNa zainstaluj. :/ NO INNEGO WYJĹCIA NIE WIDZÄ
Ostatnio edytowany przez MistrzSztuki (2006-10-02 21:26:45)
no to skoro braukje ci Xvida to se kurNa zainstaluj. :/
Naucz się czytać... jak piszę, że DOINSTALOWYWANIE KODEKĂW NIE WCHODZI W GRÄ, to nie wchodzi w grę!!
Rozumiem, że masz sam CCCP i nie chcesz instalować osobno jeszcze XviDa?
W przypadku gdy odtwarzasz film używane są filtry/dekodery DirectShow.
Takie ma właśnie FFDShow (m.in. stąd nazwa FFDShow ), który jest w zainstalowanym przez ciebie CCCP.
Natomiast kiedy otwierasz w VirtualDub i tym podobnych programach, używana jest technologia Video for Windows (VfW), a nie DS. Dlatego też wywaliło Ci, że nie ma dekodera. Jednakże Ci, którzy korzystają tylko z FFDShow (lub CCCP) nie są zostawieni na lodzie. Pakiet ten ma też dekoder VfW będący warperem filtrów DS do VfW. W praktyce oznacza to, że FFDShow może dekodować w programach VfW za pomocą swoich filtrów. Wystarczy w VfW Video Configuration, w zakłądce Kodeki (Codecs) wybrać libavcodec przy odpowiedniej nazwie (tutaj XviD).
Mam nadzieję, że już wszystko jasne.
P.S.
Jeżeli z jakichkolwiek przyczyn to rozwiązanie nei chce działać, zawsze możesz użyć AVISynth i zapomocą DirectShowSource zapodać taki film do VirtualDub Mod.
Ostatnio edytowany przez Suchy (2006-10-02 21:34:48)
RĂłwnieĹź mam maĹy problemik...
mam VDM 1.5.10.2 i podczas gdy chcÄ w nim odtwrzyÄ plik z filmem w .mp4
wywala mi, iĹź "cannot detect file type of 'ĹcieĹźka do pliku'."
Z kodekdĂłw mam paczkÄ Klite... jakieĹ sugestie...
SzukaĹem w ustawieniach poniewaĹź miaĹem kiedyĹ coĹ podobnego z plikami w h264 jednak w tym przypadku nic nie zdziaĹaĹem...
1.instalujesz AviSyntha
2.w katalogu z filmem który chcesz wczytać tworzysz plik tekstowy o takiej samej nazwie jak plik *.mp4
3.zawartość pliku *.txt ma wyglądać tak:
DirectShowSource("nazwa pliku.mp4")
4.zmieniasz rozszerzenie tego pliku (*.txt) na *.avs
5.wczytujesz ten plik (*.avs) w VDM
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
To jest ostateczne roziwązanie. Zapodawanei materiału przez filtry DirectShow może (i zazwyczaj tak robi) powodować desynchronizacje wideo lub niejednolitość FPS.
Możesz przerobić MP4 do MKV, a następnie wyciągnąć z MKV strumień audio i wideo.
jak chcesz wyciąć kawałek filmu to czemu nie movie markerem??
To jest ostateczne roziwązanie. Zapodawanei materiału przez filtry DirectShow może (i zazwyczaj tak robi) powodować desynchronizacje wideo lub niejednolitość FPS.
Nie miałem z tym nigdy problemów a przerabiałem sobie School Rumble 2 za pomocą tego sposobu.
Natomiast jeśli te mp4 chcecie do AVI do dajcie znac na pm mam programik który podobno wszystko do avi potrafi skonwertować. Ogm i mkv sprawdzałem, działa. Można wybrac ścieżki, które usunąć.
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
Przy oglądaniu zazwyczaj nie, ale przy edycji już tak.
Zrób wgląd w rzeczywisty FPS (nie zaokrąglany) zapewnie nie będziesz miał 23.976 tylko np 23.975994893734
Oczywiśćie są sposoby by to obejść/naprawić itd, ale po co "psuć" by potem naprawiać, skoro można od azu lepiej zrobić.
P.S.
Zapewnie programik to SUPER. Póki nie dokonuje rekompresji strumienia, to jeszcze ujdzie.
OK dzięki panowie za pomoc... (dopiero wróciłem z pracy więc odpisuję )
Nie ma potrzeby przerabiania... póki co ^^
Skorzystałem z avisyntha, zresztą już go miałem od dawna tylko praktycznie nigdy nie korzystałem i sam na to nie wpadłem...
A potrzebne mi to było tylko żeby zrobić sobie dokładne synchro według ang. hardka co do klatki bo jakoś nie mam ochoty na zabawę z medusą ostatnio ^^
Jeszcze raz wielkie dzięki panowie :]
Strony 1