Nie jesteś zalogowany.
Mam pytanko. Czy ktoś z was wie jak można przyspieszyć pobieranie plików za pomoca tego programu ?? Z góry dzięki za porady.
parametrow lacza sie nie przeskoczy zalezytez czy masz wew czy zew ip no i ogolnie od rodzaju lacza , azuresu jest dobry przy zew ip a jesli masz wew ip to tylko bit comet lub jego pochodne
no i nie zapomnijmy tez o utorrent ( ktory jest lepszy od azureusa )
Fakt, BitComet ściąga dużo szybciej niż Azureus.
Ĺciąga szybciej bo łamie zasady P2P. Między innymi z tego powodu został zbanowany na kilku serwisach np: Polishtracker
Ja osobiście bardzo polecam azureusa.
A ja wole o wiele bardziej Azureusa od BitComenta ... A jeśli chodzi o przyśpieszenie to nie wiem moze zwiększ maksymalną liczbę połączenie jeśli masz mało nie wiem ile jest domyślnie ;p
Fakt, BitComet ściąga dużo szybciej.
... a przy okazji ściąga też dużo więcej niźli to konieczne.
Wracając do tematu to poszukaj na necie, sporo jest opisów i manuali co do Azureusa więc może znajdziesz coś co cie interesuje, jeśli nie to może dokładniej opisz swój problem tutaj sporo chętnych do pomocy:D:P
I przede wszystkim napisz ile jest seedów a ile peerów na torrencie który ściągasz.
Azureus czy Bitcomet, to przeciez tylko klienci P2P. Mam zainstalowane oby dwa programy i wedlug mnie predkosci sciagania sa na podobnym poziomie. Najwazniejsze jest jak dany torrent sie rozchodzi (z jaka predkoscia jest seedowany) oraz czy masz wpuszczone (przekierowane) porty TCP. Jesli masz zew. IP lub wew. IP i wpuszczone porty i nadal wolno sciaga, to zwieksz liczbe ilosci polaczen na poszczegolne zadanie. Nie zaszkodzi tez sprawdzenie jakiegos innego torerenta i upewnienie sie czy aby tylko na tym nie idzie wolno.
BTW Nie napisales jakie masz lacze. Jesli nie jest za szybkie, to upewnij sie czy przypadkiem nie wykorzystujesz jego maksimum, byc moze nie uda sie juz z niego wiecej wycisnac
Ja także wolę Azureusa od BitCometa według mnie jest najlepszym klientem torrentowym.
Czy ktoś z was wie jak można przyspieszyć pobieranie plików za pomoca tego programu ??
Na oficjalnej stronie Azureusa są podane konfiguracje do różnych rodzajów łącz: http://www.azureus-polska.pl/kategoria1.html - nie wiem jak one się sprawują bo ja sam Azurka konfigurowałem. A wyciągam nim max mojego łącza mimo że nie mam zew. IP.
Ale możliwe że ci to pomoże bo w przypadku Azureusa podstawą jest dobre skonfigurowanie ale jak się z tym uporasz powinnieneś muc się cieszyć z wysokich transferów.
Ostatnio edytowany przez DevilDrom (2006-10-18 21:34:13)
Ja mam Azureusa i zawsze ciągnę pełnym transferem:)
Edit:
Niestety jak ktoś ma gupią tpsa...
Ja mam "głupią tpsa" i jakoś mi to nie przeszkadza
Ostatnio edytowany przez lilith_ (2006-10-18 21:58:04)
"Chodź, poluj ze mną. Zostaw ból i bądź znowu wolny. Tu każdy czas jest teraźniejszością i wybór należy do ciebie. Wilki nie mają króla."
Niema znaczenia który masz program. Musisz mieć dobre ustawienia i niebyć skąpym. Czyli nie tylko ściągamy ale również udostępniamy. Niestety jak ktoś ma gupią tpsa i łoncza nie symetryczne to uzyskać odpowiednie proporcje dl/up jest trudno a od tego też zależy szybkość ściągania.
Używałem Bitcometa, potem próbowałem i Azerusa i utorrent i szybko przeprosiłem się z BitCometem. Po pierwsze idealnie pracuje za NAT-em a ponadto łączy się i sciąga od innych którzy sa poukrywani za NAT. Po drugie DHT, ile razy to już uratowało mnie cudowne DHT.
Jakie to miłe kiedy włączasz torrenta który w opisie ma 2 seed 4 lech a po chwili mam ich już 50 w kolejce...
Z czystym sercem polecam BC.
P.S>
Bardzo proszę o wyjaśnienie na czym polega łamanie zasad P2P przez BC, nie pytam złośliwie tylko naprawdę nie wiem.
Ostatnio edytowany przez mbell (2006-10-18 21:55:40)
gg - już działa
Google+ m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny
Korzystając z tematu. Mam (choć nie do końca ja:)) pytanie dotyczące optymalizacji transferów na torrentach; moja partnerka posiada pakiet: download 512 kb/s (w nocy 1 Mb/s); upload 128 kb/s; IP wewnętrzne.Dostawcą jest Aster (Warszawa). Średnio download to 12-20kB/s(niezależnie od ilości seedów). Ściąga Bitcommet'em.
Rozmawiałem z MBell'em dał mi kilka rad, które jutro będę miał okazję zastosować:) (ponownie dzięki:)).
Ale może ktoś optymalizował takie połączenie, i zna parametry konfiguracji. Bym był wdzięczny za każdą pomoc.
Ostatnio edytowany przez prorobo (2006-10-18 22:22:45)
Najnowszy Azureus juz też ma DHT. Ja z Azorka korzytam od czasu jak zacząłem ściągać torrentem i zawsze praktycznie osiągam maks mojego łącza.
Ja kiedy używałem azureusa miałem średnio szybszy upload niż download (a mam łącze 1 mbps download i 256 kbps upload), a jak teraz korzystam z BitCometa, jednak mam wyraźnie szybszy download. Nie wiem, może to przypadek, ale u innych zauważyłem podobną zmianę.
Ustawienie zbyt wysokiego uploadu, powoduje spadek w szybkosci transmisji danych przy pobieraniu. Osobiscie mam ustawiony upload na niskim poziomie, za to po sciagnieciu musze (chcac byc uczciwym) zostawic torrent, aby seedujac wyrownac ratio.
~mbell
Właśnie to cudowne DHT Powoduje ono mianowicie, że możesz sobie sciagac dane nawet gdy torrenta nie ma juz na trackerze (w sumie dobra rzecz ). Idac dalej na stronach gdzie liczy sie ratio osoba, ktora wysyla ci dane na jej koncie nie zostaje to odnotowane. Mozna sie niezle wkurzyc zostawiajac kompa na noc, zeby poseedowac ludziom i podniesc sobie statystyke, a rano okazuje sie, ze twoje ratio nie wzroslo
Ostatnio edytowany przez songoku (2006-10-18 23:42:18)
P.S>
Bardzo proszę o wyjaśnienie na czym polega łamanie zasad P2P przez BC, nie pytam złośliwie tylko naprawdę nie wiem.
Pierwszy "grzech" BC wyjaśnił ~songoku.Ja wyjaśnie drugi i trzeci a mianowicie BC wysyła kilkakrotnie więcej zapytań do trackera niż jakikolwiek inny klient P2P.Zapewne myślisz co w tym złego. A mianowicie to , że osoby go używające "wpraszają" się jako pierwsze do ściągania plików , powodując że osoby używające innych klientów są poszkodowane min. dłuższym czasem oczekiwania oraz mniejszym transferem. Zachwiana jest tu zasada równości wszystkich użytkowników.To tak jakbyś czekał w kolejce sklepowej na swoją kolej a tu raz za razem ktoś by wchodził przed ciebie.Ponadto bitcomet faworyzuje innych użytkowników posiadających bitcometa a mianowice kieruje do nich większość swojego uploadu co oczywiście powoduje zaniżenie transferu u użytkowników innych klientów.
Ja ściągam BitSpiritem - polecam