Nie jesteś zalogowany.
Czy można być prawym chrześcijaninem i jednocześnie wierzyć w anime?
Co sądzicie? Problem jest nurtujący, na przykład ze względu na jawne propagowanie jakże grzesznych postaw homoseksualnych (że wspomnę choćby "Ĺťelaznego pacyfistę Kurogane")...
LOL! [roftl][roftl][roftl]
Ostatnio edytowany przez Hatake (2006-10-29 13:16:03)
Hmm.. dla mnie to troche dziwne pytanie. Jestem chrzescijanka, ale wydaje mi sie ze zainteresowania/hobby, nie maja nic wspolnego z tym, czy sie w Boga wierzy czy nie.
Wierzyc w anime? Jak mozna wierzyc w anime... (lol/rotfl) Co do twojego pytania, to odpowiedz jest pozytywna. To nie jest zle, poki sam nie zaczniesz wprowadzac w zycie tego co dzieje sie w anime. Raz spytalem ksiedza, czy jesli wezme i przeczytam biblie satanistyczna, to czy zgrzesze, odpowiedz byla taka, ze nie, dopoki nie nie zaczne wyprawiac/wyznawac rzeczy w niej opisanych.
Ostatnio edytowany przez KAT (2006-10-29 13:18:43)
Nie potwierdzam, ani nie zaprzeczam.
P.S. A co z graniem w GTA na przykład?
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-10-29 13:24:51)
Ja nie rozumiem pytania.
wumi_szoda uznal chyba anime za religie?! W tym wypadku problem rzeczywiscie jest nurtujacy:D
Nie potwierdzam, ani nie zaprzeczam.
P.S. A co z graniem w GTA na przykład?
To samo, tyo nie grzech dopoki nie wyjdziesz z baseballem na ulice i nie zaczniesz rozjezdzac ludzi.
Ja wierzę, że kiedyś skończą się takie głupie pytania (mam na myśli źle sformułowane)
Równie dorze można się spytać w tym konteście do brazylijskich (portugalskich? hiszpańskich?) telenowel. Masa zdrad i innych wariactw. To samo inni mówią o anime.
PS: Jestem człowiekiem słabej wiary
Kisiel napisał:Ja wierzę, że kiedyś skończą się takie głupie pytania (mam na myśli źle sformułowane)
"Jeśli można tak mówić. Uważać trzeba, by nikogo nie obrazić."
Jak widać można. Wolność Kraju, wolność obyczaju.
A u mnie oberwanie chmury i grad pada 1 raz od daawna, wrocek to naprawdę dziwne miasto.
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2006-10-29 14:15:37)
Kurde ale jaja. A w jakie rzeczy z anime wiezysz
ja wierze ze bedzie kontynuacja inuyasha i rycerzy zodiaku, tenjio tenge, samurai champloo i school rumble 3 czekam juz od dawna i nietraca nadzieji
Pytanie nie jest błahe, ponieważ chodzi w nim o to, czy można angażować się emocjonalnie, albo propagować coś, czego przesłanie stoi w jawnej sprzeczności z fundamentami (bo podobno to są właśnie fundamenty) deklarowanego przez niektórych wyznania.
Raz spytalem ksiedza, czy jesli wezme i przeczytam biblie satanistyczna, to czy zgrzesze, odpowiedz byla taka, ze nie, dopoki nie nie zaczne wyprawiac/wyznawac rzeczy w niej opisanych.
"Bil Klinton palił trawę, ale się nie zaciągał"
Pytanie nie jest błahe, ponieważ chodzi w nim o to, czy można angażować się emocjonalnie, albo propagować coś, czego przesłanie stoi w jawnej sprzeczności z fundamentami (bo podobno to są właśnie fundamenty) deklarowanego przez niektórych wyznania.
KAT napisał:Raz spytalem ksiedza, czy jesli wezme i przeczytam biblie satanistyczna, to czy zgrzesze, odpowiedz byla taka, ze nie, dopoki nie nie zaczne wyprawiac/wyznawac rzeczy w niej opisanych.
"Bil Klinton palił trawę, ale się nie zaciągał"
chyba Clinton...
Poza tmy sam sobie odpowiadasz na pytanie: "albo propagować coś, czego przesłanie stoi w jawnej sprzeczności z fundamentami" Wiec chyba jak stoi w sprzecznosci i to propagujesz to jest zle, nie?
dobra robie się głupi z wiekiem bo nie wiem co mówisz
Polecanie różnych tam shounen-ai byłoby więc propagowaniem zachowań i postaw jawnie sprzecznych z fundamentami deklarowanego przez niektórych wyznania?
chyba Clinton...
I chyba też Bill, zapomniałeś dodać...
Poza tmy sam sobie odpowiadasz na pytanie: "albo propagować coś, czego przesłanie stoi w jawnej sprzeczności z fundamentami" Wiec chyba jak stoi w sprzecznosci i to propagujesz to jest zle, nie?
Ja, że zacytuję cytat "mam na ten temat swoje zdanie i zgadzam się z nim". Ciekaw byłem opinii Społeczeństwa.
[cytuj=Obiwanshinobi]Polecanie różnych tam shounen-ai byłoby więc propagowaniem zachowań i postaw jawnie sprzecznych z fundamentami deklarowanego przez niektórych wyznania?
Skoro, według niektórych propagowanie pacyfizmu jest równoznaczne z propagowaniem postaw homoseksualnych, a te jak wiadomo są grzechem, to propagowanie shounen-ai tym bardziej wpisuje się w nurt przeciwnego życiu liberalizmu i relatywizmu moralnego.
Ostatnio edytowany przez wumi_szoda (2006-10-29 15:07:26)
Obiwanshinobi:
Czemu? Przeciez nie nawolujesz do powielenia zadnych zachowan itp, tylko polecasz komus zeby sobie cos obejrzal. Z tym propagowaniem wyzej to troche nie tak mialo zabrzmiec... poza tym ja nie jestem ksiedzem i powiedzialem tylko to co kiedys ksiadz powiedzial mnie xD
Ostatnio edytowany przez KAT (2006-10-29 15:02:21)
Genialne pytanie, ale o co chodzi?
The best of best
Co sądzicie? Problem jest nurtujący, na przykład ze względu na jawne propagowanie jakże grzesznych postaw homoseksualnych (że wspomnę choćby "Żelaznego pacyfistę Kurogane")...
Moja odpowiedź jest jak niżej.
Ja nie rozumiem pytania.
I pytanie pomocnicze, w co chcesz wierzyć w anime? Bo tego za cholere nierozumiem. Twoje zgorszenie seriami Yaoi można jeszcze zrozumieć ale co to ma do wiary?