Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Otóż z filmu wyciągnąłem osobno ścieżkę dźwiękową, a osobno obraz, jak to zwykle czyniłem, po czym video przerobiłem w Cinem Craft Encoder i wyszeł plik o długości 6 sekund krótszej od pliku dźwiękowego. Gdy to wtrąbiłem do dvdlabpro, efekt końcowy jest taki, że audio i video zaczynają się rozjeżdeżać, czego powodem jest zapewne te 6 sekund różnicy. Gdzie tkwi problem?
mi sie zdaje ze poprostu dzwiek w filmie jest o te 6s krotszy i tyle, ze jak go skladasz to od innego miejsca niz jest oryginalnie w filmie. Poprostu tych 6s dzwieku niema ^^
Raczej nie, bo na początku idzie dobrze i z czasem się rozjeżdża...
Tak czy inaczej, czym obciąć plik ac3?
A nie da rady ustawić przy muxowaniu wartości delay (jeśli to stałe przesuniecie)?
ee tu chodzi o cos innego jesli dzwiek rozjezdza sie z obrazem to prawdopodobnie przyczyna jest to ze film z ktorego wyciagales audio i video ma fps 23.976 a standard DVD PAL ma 25 fps. Wiec na ktoryms etapie przerabiania avi->dvd nalezy zmienic fps na 25 jest to proste pewnie nie zmieniles fps audio na 25
btw. zmiana fps z 23.976 na 25 video praktycznie nie zmienia jakosci obrazu, ale zmiana fps audio pogarsza jakosc dzwieku
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2006-09-14 01:06:53)
ara ara...
Owszem, ale z opisu suzaku wychodzi żę przesunięcie jest o stałą wartość, a nie zmienia się liniowo. A w sytuacji, którą opisałeś zmiana byłaby liniowa (z upływem czasu coraz później, lub coraz wcześniej).
Owszem, ale z opisu suzaku wychodzi żę przesunięcie jest o stałą wartość, a nie zmienia się liniowo. A w sytuacji, którą opisałeś zmiana byłaby liniowa (z upływem czasu coraz później, lub coraz wcześniej).
cos zle przeczytales
Raczej nie, bo na początku idzie dobrze i z czasem się rozjeżdża...
stale przesuniecie to napewno niejest
ara ara...
Ok wszystko już gra, problem wystąpił przy konwersji audio z 44000 na 48000.
aaa.. racja nie doczytałem..
Z resztą pisałem o tym wczesniej suzaku na GG, że może to być przez zmianę częstości próbkowania
Zapytam w tym temacie ponieważ mam mały problem z DVD VIDEO
A więc postanowiłem wsadzić sobie w film DVD dodatkowo polskie napisy zrobiłem dokładnie wszystko tak jak mam opisane w tym FAQ tutaj jednak po dojściu do prawie samego końca, a mianowicie do programiku IFOedit natknąłem się na malutką minę...
Problem jest następujący:
film DVD mam zrzucony na dysk za pomoca DVD Shrinka w postaci dwóch folderów VIDEO_TS, AUDIO_TS gdzie w tym pierwszym znajdują się pliki IFO, BUP, VOB natomiast wcześniej wspomniany program odtwarza tylko pliki m2v.
Więc nie mam zielonego pojęcia co dalej aby uniknąć ripowania tego DVD, a później przerabiania go ponownie do DVD_Video
jeśli masz miejsce, możesz obejść się bez ripowania (tu w znaczeniu rekompresji), wystarczy, że zmienisz kontener z VOB na MP2. Możesz to zrobić za pomocą DGIndex (znany tez jako DGDecode lub DMPGEnc czy jakoś tak), albo też za pomoca TMPGEnc Plus.
Skorzystałem z tego programu i z pomocą tego poradnika tutaj przerobiłem na spróbę kawałek filmu...
Jednak teraz jak próbuję go otworzyć w IFOedit to mi się program sypie (wywala standardowe okienko z windowsa z raportem o błędach)...
Może to dlatego że ten DGIndex przerobił mi kawałek tego filmu do pliku d2v a nie m2v...
Jakieś sugestie?
Jeśli chcesz do pliku m2v to wybierz nie File->Save project lecz File->Save Project & demux video
Różncie są takie:
Przy "Save Project" otrzymujesz:
- plik ac3 (zawiera strumień ze ścieżką aduio - jeśli ustawiłeś demuxowanie ścieżki audio)
- plik d2v (zawiera odwołania i informacje o strumieniu video zawartym w VOB)
Przy "Save Project & Demux Video" otrzymujesz:
- plik ac3 (zawiera strumień ze ścieżką aduio - jeśli ustawiłeś demuxowanie ścieżki audio)
- plik m2v (zawiera strumień ze ścieżką wideo)
- plik d2v (zawiera odwołania i informacje o strumieniu video zawartym w pliku m2v)
W obu przypadkach przed zapisaniem projektu możesz przyciąć obraz, poprawić luminację, resamplować dźwięk itd. Ustawienia te będą zapisane w pliku d2v (czyli plik m2v będzie zawierał oryginalnie wyglądający materiał - bez przycięcia, korekty luminacji itd).
Ostatnio edytowany przez Suchy (2006-11-04 17:08:38)
Kolejny problem. Nie mogę wyciągnąć dźwięku z wideo virtualdubem bez jego skracania. Okazuje się , że na koniec audio jest o ok 2 sekundy krótsze, co powoduje rozjeżdżanie się obrazu z dźwiękiem. Dlaczego mi to skraca (mam tak w dwóch plikach).
A dźwięk to?
Bo zgadywanie formatu i parametrów do moich ulubionych zajęc nie należy.
MPEG Layer-3 127kb/s
Film zakodowany jest w DIV3 DivX3-Low Motion
Pozostałe dwa filmy, które przekodowało dobrze to:
MPEG Layer-3 128kb/s
Kodeki video: DX50 DivX 5
kolejne pytanie bo ciągle próbuję wsadzić te suby do tego filmu i ciągle coś mi nie idzie...
Czy może mi ktoś powiedzieć (kto miał styczność z IFOedit) czy za jego pomocą mając już zrzucony film w postaci plików IFO, VOB, BUP idzie wyedytować tylko plik IFO (przykład na screenie) i tylko dodać dodatkową(e) ścieżkę(i) bez konieczności cudowania z przerabianiem całego tego filmu z VOB na m2v i oddzielne pliki z dźwiękiem?
(jeśli nie ma takiej możliwości to pozostaje tylko Sonic Scenarist, którego nigdzie nie idzie znaleźć ponieważ tym sposobem opisanym w tym FAQ tutaj też coś nie idzie...
edit:
no nareszcie po wielu próbach w końcu udało mi się wsadzić te napisy do tego filmu tylko z kolorami coś nie wyszło zamiast białego suba z czarną obwódką wyszedł cały czarny, ale to już na pewno będzie łatwiejsze do naprawienia niż cały ten proceder wrzucania napisów :] screen
Ostatnio edytowany przez Isao (2006-11-08 19:33:58)
Strony 1