Nie jesteś zalogowany.
powiem tak. sciagnalem sobie Bakumatsu Kikansetsu Irohanihoheto od S^M, ale w wmv. Jako ze nie lubie tego formatu to zastanawialem sie jak mozna to przerobic na normalny format czyt. avi. Nie tego kompresowac, a jedynie zapisac to w avi, nie bawiadz sie w zadne kompresje, no moze jedynie w jakis filtr. Jesli ktos sie w to bawil, to moglby mnie poratowac?? bede wdzieczny.
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
AviSynth'em.
Tworzysz plik cokolwiek.avs i wpisujesz w nim:
DirectShowSource("anime.wmv")
Wczytujesz ten plik do VDuba i robisz z nim co chcesz
Usuwanie VFR z plików WMV, ASF, MKV, AVI, OGM
Mój sprawdzony sposób:
1. Wczytać plik do GraphEdita opcją Render Media file... w zakladce File. Po wczytaniu usuń wszystkie prostokąty (te zielone, jak i niebieskie) z kodekami i filtrami oprócz tego pierwszego.
1b. W przypadku plików AVI, MKV, OGM, wystarszy przemuxować to w MKVToolnix.
Teraz:
[cytuj]Graph -> Insert Filters -> Direct Show Source Filters -> Haali Matroska Muxer [/quote]
Dajesz insert filter, wyskoczy ci okno otwierania, ale to działa jak zapis wpisujesz nazwe "nazwa.mkv" i enter.
Teraz oba kwadraty połącz strzałką i u góry daj zieloną strzałkę Play, dzięki temu otrzymasz plik MKV bez dźwięku.
W tym samym folderze co powstało ci mkv, daj do tego folderu plik mkv2vfr.exe.
Ściągniesz go TUTAJ.
Pliki "nazwa.avi" i "timecodes.txt" tworzą się same przy wyciąganiu timecodes.
2. W międzyczasie robimy audio. Musisz mieć zainstalowane Windows Media Encoder 9 Series, i tam masz programik Stream Editor. Otwierasz nim ten plik WMV i wymuxowywujesz sam dźwięk. Masz w WMA, ale nic ci go nei wczyta, więc encodujesz go sobie ulubionym przez siebie programem do konwertowania dźwięku do formatu, jaki chcesz uzyskać (nie wiem, AAC, OGG, AC3, MP3, itp.) pamietaj, lepiej to zrób zanim zmienisz format pliku na AVI;]
3. Dalej video. Mamy wszystkie 4 pliki w jednym folderze, więc odpalasz windowsowy wiersz poleceń (cmd.exe), wpisujesz takie komendy by być w tym samym folderze co te pliki.
[cytuj](pliki zalecam dać na C, to wtedy starczy ci tylko dać komendę "cd../.." i już jesteś w C;])[/quote]
Jak już się znajdziesz w danym folderze, wpisujesz takie coś:
[cytuj]mkv2vfr.exe nazwa pliku.mkv nazwa pliku.avi timecodes.txt[/quote]
Enter.
Czekasz, aż ci zrobi timecodes w tym pliku timecodes.txt
4. Masz już timecodes, więc na jego podstawie usuwasz z pliku VFR AviSynth'em.
timecodes wygląda mniej więcej tak:
[URL=http://imageshack.us][/URL]
Więc piszesz skrypt AVS, na jego wzór. usuwasz VFR do 23.976 (najlepiej) więc skrypt powinien wyglądać mniej więcej tak:
[URL=http://imageshack.us][/URL]
Ale na początku skryptu, zamiast AviSource, polecam dać DirectShowSource, bo AviSource wymaga kodeków, a jak nie masz, to może ci nie odczytać w VDM, a DirectShowSource to wszystko wczyta, bo i tak przerabia ci obraz na YV12 ;].
To wszystko po bo, ponieważ, nie da się usunąć VFR bez kompresji, chciał nie chciał, i tak musisz rekompresować
Wyjaśnienia:
VFR - Variable Frame Rate - zmienna ilość klatek na sekundę. Stosuję się to po to, by zaoszczędzić miejsce na dysku. Działa to na zasadzie, że im bardziej ruchliwy obraz, tym więcej klatek, a w momencie statycznego obrazu, ilość tych klatek spada, więc jest ich tyle, ile potrzeba.
VDM - Virtual Dub Mod - program służący do kompresji video i jego edycji. Chyba nue muszę więcej pisać
AviSynth - program, który pozwala na tworzenie skryptów AVS.
AVS - AviSynth Script - Skrypt AviSynth'a
YV12 - jedna z gam kolorów dla obrazu (tak jak np. RGB)
Timecodes - plik tekstowy, zawierający spis klatek na sekundę dla poszczególnych klatekw obrazie.
POTRZEBNE PROGRAMY
MKV2VFR
Windows Media Encoder 9 Series
AviSynth
VirtualDubMod
GraphEdit
Haali Matroska Splitter
Free Audio Converter - pierwszy lepszy darmowy konwerter audio
Ostatnio edytowany przez Hatake (2007-02-22 18:28:53)
w tym samym folderze co powstało ci mkv musisz dac ten plik wmv, zmień temu wmv rozszerzenie na avi,
stwórz w tym samym folderze również plik "timecodes.txt"
po kiego, przecież mkv2vfr sam stworzy te dwa pliki, a tak tylko stracisz to co ściągnąłeś w wmv... bezsens...
Hatake napisał:w tym samym folderze co powstało ci mkv musisz dac ten plik wmv, zmień temu wmv rozszerzenie na avi,
stwórz w tym samym folderze również plik "timecodes.txt"po kiego, przecież mkv2vfr sam stworzy te dwa pliki, a tak tylko stracisz to co ściągnąłeś w wmv... bezsens...
moje doświadczenie jeszcze nie sięgnęło tworzenia obydwóch plików w mkv2vfr, a co do straty... jak stracić to co ściągnął? nie rozumiem... wystarczy, że zmieni rozszerzenie spowrotem na WMV i ma to co miał.[brakslow]
Ostatnio edytowany przez Hatake (2006-11-06 23:25:52)
czyli jest to jednak wyzsza szkola jazdy. Troche sie pogubilem z tymi programami. Ale bede probowal. Choc bylbym wdzieczny za wypisanie programow ktore sa mi potrzebne. Wlasnie szukam MWM9S
pomoc przy skrypcie avs:
=============================
edit. skrypt poprawiono
Ostatnio edytowany przez waski_jestem (2006-11-07 16:47:36)
gdyby tylko czlowiek mial troche wiecej czasu i lepiej znak angielski [z 2 mozna cos zrobic, z 1?]
ja sie poddaje, nie mam pojecia nic o skryptach i kodowaniu. A chcialem sobie jedynie zrobic z wmv=>avi
daj na koniec albo samo output, albo return output
moje doświadczenie jeszcze nie sięgnęło tworzenia obydwóch plików w mkv2vfr, a co do straty... jak stracić to co ściągnął? nie rozumiem... wystarczy, że zmieni rozszerzenie spowrotem na WMV i ma to co miał.[brakslow]
wystarczy że wpiszesz samo:[cytuj]mkv2vfr.exe nazwa_pliku.mkv nazwa_pliku.avi timecodes.txt
a mkv2vfr sam tworzy plik avi i txt...
jak to nie straci, przecież ten plik nie będzie już miał dźwięku (oraz inne sumy konrolne), a z własnego doświadczenia, wiem że lepiej zachować oryginał, dopóki nie będziemy zadowoleni z rekompresji...
pomoc przy skrypcie avs:
tutaj masz skrypcik co ci sam przerobi to z timecodes.txt do skryptu avs...
btw. ~Hatake, po kiego używać Stream Editor, jak można zrobić to w GraphEdit'cie (jeden program mniej) więcej tutaj, ale pewnie to znasz, bo twój opus bazuje na tym (nawet obrazki wziąłeś z tej strony)...
Faktycznie najlepszy sposób na zamianę wmv na avi to użycie tego skryptu avs.
Ja już ściągałem różne inne programy i całkowicie niepotrzebnie.
dobra przerobilem skrypt i zaladowalem do VDM i co dalej?? Przecie pisalem ze zielony jestem:D
Przecież wszystko ci powiedziałem.
Jak otworzyłeś skrypt przez VDM to wybierasz kodek xvid i bierzesz zapisz jako avi.
FAiM: aj czepiasz się szczegółów noo , sam przecież kiedyś też nie wiedziałeś:P a ja sam dopiero niedawno się tego nauczyłem i wyraznie u góry napisałem, że to mój własny sposób:), ale dzięki za kilka rad, to będe mógł skrócić, ten sposób;]
PS: jak ten dźwięk wyciągnać w graphedicie? tam jest jakiś filtr WAV Dest, ale jak go użyć...[braklow] graphedita dopiero co poznaję;] a dźwięk zrobiłem tak, bo mimo iż masz jeden program więcej, to łatwiej było to zrobić;]
EIDT: co do oryginału pliku, no tego nie wiedziałem, że usuwa z avika dźwięk, dzięki za poinformowanie, a wersje orygnalną pliku jako zapasową, zawsze zostawiam, więc się nie martwię;]
Ostatnio edytowany przez Hatake (2006-11-07 15:23:49)
dobra po 40 minutach konwersji xvidem okazalo sie ze avik "skacze" Czy ktos wie o co chodzi?? Poza tym jakie powinny byc ustawienia VDM i xvida?
wczoraj tak myślałem nad tym twoim timecodes, i mi się zdaje chyba, że na każdym końcu zamiast 23.976, powinno być 29.970, bo timecodes w niektórych momentach pokazywało pełny fps: 29.970
pozmieniaj i check
EDIT: i co? co musiałeś wpisać, żeby ten skrypt ci wczytało w VDM?
Ostatnio edytowany przez Hatake (2006-11-07 16:14:27)
a skrytp przerobilem wedlug strony ktora podal mi ~FAiM, wkleilem timecodes i dostalem skrypt. W takim razie dam wiekszy fps i zobacze jak to wyjdzie. Hatake, a moglbys napisac dalej co mam zrobic jak juz dostane wreszcie avi?? I jaka dac rekompresje w xvidzie?? Przy 4 dostaje plik 107MB a przy 2 185MB, poza tym robic szybka rekompresje, normalna czy full processing mode? Poza tym moze ktos by mi poradzil jakis filtr (i jak to zrobic?) a tutaj macie sam obraz.Wycinek okolo 1.5 minuty
Faktycznie najlepszy sposób na zamianę wmv na avi to użycie tego skryptu avs.
Ja już ściągałem różne inne programy i całkowicie niepotrzebnie.
gówno prawda, samo DirectShowSource nie załatwi sprawy jeśli masz w tym pliku vfr (a najczęściej w wmv jest), jeśli nie chce wam się bawić tymi programami, to użyjcie już tego skryptu:[cytuj]DirectShowSource("anime.wmv",119.88)
FDecimate()
jednak nie jest to najlepsze wyjście...
link do filtru Decimate v 1.0.1
~Hatake tego nauczyłem się na anfo (a dokładniej to od AdRo i Suchy]...
no ale mniejsza... zrób tak jak na tym rysunku: ten rysunek (jeśli wyciągasz sam dźwięk, to tylko zrób to z górnej linii, a jak będziesz robił i plik mkv to całość)
a dokładnie robisz to tak:
[cytuj]Graph -> Insert Filters -> Direct Show Source Filters -> WAV Dest
Graph -> Insert Filters -> Direct Show Source Filters -> File writer
przy drugim wykasuje okienko i wpisujesz nazwę pod jaka ma się zapisać, np temp.wav
teraz łączysz tak ja na zapodanym wcześniej obrazku, tyko nie zapomnij by było "WMAudio Decoder DMO", bo inaczej kicha wyjdzie...
a i jeszcze co do twojego sposobu, to u mnie nie da się połączyć pliku wmv z "Haali Matroska Muxer", ja używam (tak jak jest na zapodanym wcześniej obrazku):
[cytuj]Graph -> Insert Filters -> Direct Show Source Filters -> Matroska Muxer
[cytuj]Graph -> Insert Filters -> Direct Show Source Filters -> File writer
no i czasem "Infinite Pin Tee Filter" do rozdzielenia dźwięku jeśli robię mkv i wyciągam dźwięk, jak połączyć patrz wspomniany obrazek... btw. używając "Matroska Muxer" będziesz miał dźwięk w mkv
edit, ściągnąłem sobie GraphEdita z tej strony co we wcześniejszym poście podałem, bo miałem jakiegoś GE, które nie koloruje tych kwadratów xD
Ostatnio edytowany przez FAiM (2006-11-07 17:41:26)
FAiM no naprawdę uspokuj się bo widzę że bardzo podskakujesz.
Ja tak zrobiłem i nie widzę żadnych problemów.
Chociaż ciekawe jest to że ten plik który wyszedł był 2 razy większy od wmv.
a co w tym ciekawego.. wszystko zależy od ustawień kompresji