Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
To właśnie nie jest takie proste.
Bo np ustwiam na 1000 fps a wychodzi 3000.
nie widzisz, bo ślepy jesteś... jeśli masz vfr, to będziesz miał gówno, a nie płynny film... zresztą spytaj się każdego, kto się na tym zna...
1000 fps?? po jakiego tyle klatek na sekundę... wiem, pewnie chodziło o bitrate... a może o wielkość, bo wtedy trzeba uwzględnić ścieżkę dźwiękową...
zresztą rób co chcesz, ja do ściany nie będę mówił...
FAiM idź się leczyć na głowę jeśli już nie jest za późno.
Mówiłem o oczywiście o bitrate.
Ja niewiem czy miałem vfr czy nie ale film się odtwarzał płynnie po zamianie na avi.
Chociaż czy vfr ma wpływ na wielkość pliku po kompresji.
Chyba nie bo kompresowałem filmy bez vfr a też bitrate się nawet 3 krotnie zwiększało.
Coś chyba źle ustawiam w ustawieniach kodeka.
vfr ma wpływ na rozmiar
może nie tak wyraźny jak bitrate ale ma
rozmiar masz 3x większy bo kompresujesz z większym bitrate, lib masz źle kwantyzatory ustawione
Ale trzeba zaznaczyć że przy takich samych ustawieniach to jeden film wyjdzie o wiele większy a inny już tylko troszkę większy.
I niewiem od czego to zależy.
wielkość zależy od:
1. czasu filmu
2. rozdzielczości
3. fps
4. bitrate
5. kwantyzatorów
6. kompresowalnośći materiału
7. innych pomniejszych elementów
8. kodeka
Oczywiście nie od wszystkich na raz, ale w poszczególnych sytuacjach od danych elementów.
Sam sobie pokombinuj, które czynniki mają wpływ w twojej sytuacji.
FAiM - ta, też czytałem na ANFO, czytając to co piszesz, fakt rzeczywiście bym tak zrobił, TYLKO, problem w tym, że tego WAV Dest w ogóle nie mam (mam ten filter o rozszeżeniu ax, ale gdzie go dać?), no i jak daję Matroska Muxer, to nie czyta mi tak jak na tym screenie, z angielskiego tutoriala, tylko każe mi zapisywać plik do mkv, tak samo jak ten File Writer xD
to ty się lecz ~tom_21, ja nie możesz tego połapać... ~Suchy, weź to mu wytłumacz, bo ja już nie mam siły...
~Hatake, wgraj gdzieś ten plik (np. tam gdzie masz, tego GraphEdita), a następnie stwórz plik txt (nazwa obojętna) w tym samym folderze i wpisz tam "regsvr32 wavdest.ax /s", a następnie zmień rozszerzenie na bat i to uruchom... i masz już to zainstalowane... (a żeby odinstalować należy wpisać "regsvr32 wavdest.ax /u /s")
wpadłem na to dzięki wcześniejszej wersji GraphEdita, którą miałem, bo tam był taki plik... mam nadzieje, że się przyda...
tom_21: jeśli to jest VFR to samo DirectShowSource nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, gdyż tracisz płynność. Może i przy dość wąskim VFR nie jest to tak widoczne, ale przy szerszym już będziesz miał braki w animacji. Ponad to DirectShowSource powinno być ostatnią metodą wyświetlania poprzez AviSynth. Jeśli tylko da się jakoś innaczej "zaimportować" do AVISynth (np remuxing do MKV i późniejsze wyciągnięcie do AVI) to warto zrobić to właśnie innaczej). Czemu? Ano dlatego, że DirectShowSource będzie nam zapodawał do AVISynth materiał w takiej postaci jakbyśmy go zwyczajnie odtwarzali. To oznacza, że mają na niego wpływ wszelkie ustawienia jasności kontrastu ekranu, postprocessing (to dobry aspekt), ale także wszelkie utraty synchronizacji i klatek (to zły aspekt).
Ostatnio edytowany przez Suchy (2006-11-10 14:04:53)
A niby jak wmv zamienić na mkv ?
Możesz wymusić muxowanie do MKV poprzez GraphEdit.
A używając avisynth to jak ?
Jaki kod trzeba wpisać.
a o czym jest niby ten temat, wszystko było już podane...
no przecież napisałem wyżej... no nawet FAiM ci to samo powiedział...
~Hatake, zadziałało?
Mam takie pytanie czy jest sens przerabiać wmv do avi za pomocą WinAviConventer?? czy będzie duża strata na jakości??
Strata jakości teoretycznie będzie zawsze.. Chyba, że będziesz rekompresował do bezstratnego kodeka, ale wątpie byś tak robił. To czy będzie widoczna (a nie tylko teoretyczna/matematyczna) strata jakości, zależy przede wszystkim od parametrów rekompresji.
ja wlasnie proboje wmv->avi xilisoft video converter, ale ma strasznie malo opcji odnosnie pliku wynikowego wiec chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie znalezienie tego filmu w normalniejszej formie
chyba znalazlem rozwiazanie Konwersja RMVB, MOV, ASF, WMV do AVI przy pomocy MediaCoder
wycinek z artykulu "...MediaCoder, będący w stanie dokonać konwersji w/w formatów (i nie tylko) do kontenera AVI. Program w przeciwieństwie do innych tego typu aplikacji ma tą zaletę, że udostępnia opcje konfiguracyjne kodeków, dysponuje dodatkowymi filtrami wideo i audio, które mogą być zastosowane podczas procesu konwersji..."
tak chyba najprosciej
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2006-12-12 08:07:17)
ara ara...
kilgur normalnie błysnąłeś inteligencją
dawno na tym forum zarekomendowałem MediaCoder'a do obsługi konwersji praktycznie jaka tylko istnieje. Ma mnóstwo opcji konfiguracyjnych tak, że często będziesz z niego krozystał codziennie a po jakimś czasie odkrywał nowe. Do tego jest często aktualizowany.
Jednak dla mniej pojętnych jest programem zbyt trudnym moim zdaniem. Możesz w nim zmienić praktycznie wszystko i na każdy format. Ustawić bitrate, kodeki audio wideo, fps, kontener, dorzucić napisy i ścieżkę dźwiękową, filtry...
Minusem może się wydawać oparcie niektórych opcji o silnik mozilli i przy takiej mnogosci ustawień brak tłumaczeń na inne języki.
no stary przesadzasz :)program jest swietny i do tego wcale nie jest taki trudny, wiele prosciej i szybciej nim skonwertowalem wmv do avi niz przy skryptach z tego tematu niebanalna rzecza jest mozliwosc zapisania ustawien, pozniej tylko load i nie trzeba zmieniac wielu opcji, mozna tez konwertowac filmy do formatow ipodow, iriverow, telefonow itp ^^ dla mniej pojetnych to wiele rzeczy jest wyzwaniem ale ten jest dlatego swietny ze jest wmiare prosty, oczywiscie chcac wykozystac go w 100% trzeba juz znac sie dosc dobrze na kodowaniu , mi wystarczy ze w prosty sposob przekonwertowalem wmv do avi, po jakis 30 min od sciagniecia a nie uwazam sie za jakiegos eksperta, tylko wiem co nieco na ten temat
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2006-12-12 16:54:24)
ara ara...
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna