#21 2006-11-09 20:03:22

Obiwanshinobi
Użytkownik

Odp: Co sądzicie o moim opowiadaniu?

suzaku napisał:
Obiwanshinobi napisał:

Gdyby masakrowanie debiutantów itp. leżało w moich zwyczajach, tobym się wyżywał w komentarzach do napisów.

Nie uważaj się za takiego "ą-ę", dobrze?

A co? Będziesz się dąsał?

#22 2006-11-09 20:18:41

suzaku
Użytkownik

Nie, ale większość zgodzi się ze mną, że tylko szukasz, komu by przykleić łatkę. Twoją pasją jest wsadzanie kija w mrowisko. Skąd w tobie tyle jadu i goryczy?

#23 2006-11-09 20:23:51

Obiwanshinobi
Użytkownik

Za często jestem trzeźwy.

#24 2006-11-09 20:36:53

GhostofOrion
Użytkownik

Ej jak wstawić w poście link do opowiadanka bo sam też bym wam zaprezentował moje "próby" napisania czegoś fajnego ( a raczej czegoś co nie wywołuje odruchów wymiotnych)??

#25 2006-11-09 20:38:10

hikikomori
Użytkownik

Obiwanshinobi napisał:
hikikomori napisał:

Dziewczę to w lesie zbierało jagody, gdy na gniadym rumaku jechał ułan młody

"Zosia & ułani" - piosenka "Kabaretu starszych panów" (The Elder Masters) mi się przypomniała. "Gdzie tatusiów szwadron leży..."
P.S. "Kabaretu starszych panów" à propos: "My jesteśmy państwo tanie, państwo tanie niesłychanie..."

Dokładnie tak:D
Z kabaretowych "bonmotów", to zawsze aktualne: "co by tu jeszcze spieprzyć, panowie" i najlepsze co nasze państwo może spotkać po tych wszystkich, pożal się boże, naprawach ustrojowo-moralnych: "przyjdzie walec i wyrówna".

Co do wyżywania się na nieszczęsnych pisarzach: w długie, jesienne wieczory... nie ma to jak poznęcać się nad cudzą twórczością robiąc korektę z kubkiem grzańca w dłoni (który za jednym zamachem załatwia kwestie zimnych kaloryferów i niepożądanej trzeźwości:D)

#26 2006-11-09 20:38:33

Sevortharte
Użytkownik

GhostofOrion napisał:

Ej jak wstawić w poście link do opowiadanka bo sam też bym wam zaprezentował moje "próby" napisania czegoś fajnego ( a raczej czegoś co nie wywołuje odruchów wymiotnych)??

oO masz w opcjach odpowiedzi ikonkę "url", chyba prościej się nie da.

Ostatnio edytowany przez Sevortharte (2006-11-09 20:40:31)

#27 2006-11-09 20:51:02

almisael
Użytkownik

generalnie moja rada jest jedna. Nie piszcie, a jeśli już musicie to nie publikujcie tego.
:>

#28 2006-11-09 20:53:53

GhostofOrion
Użytkownik

Almisael nikt nie każe ci tego czytać. A jak jesteś taki mądry to napisz lepsze opowiadanka niż te umieszczone aktualnie.

Edit- Freeman ja nie muwie o tym że te utwory mają się podobać wszystkim ale o tym by ich nie krytykować w sposób całkowicie nie kostruktywny. Bo to jest najłatwiejsza rzecz, a chodzi o to by przeczytać i doradzić.

No dobra a teraz troche mojej opini na temat opowiadanka " Człowiek idealny dla każdego"
Okrzyk pielęgniarki zbyt długi jak na tekst samobójczyni. Ile ona leciała z tego okna że zdążyła tyle tekstu wygłosić?
Nie pisze się "popularny u obu płciach" tylko u obu płci (druga strona tekstu).
Literówka nie nad morzę tylko nad morze (strona trzecia tekstu.
Popraw opis koloru włosów opiekunki z strony trzeciej na trochę bardziej przejrzysty.
Trochę za dużo tekstów w stylu minęła sekunda a może kilka minut ( domyślam się co chciałeś przez to wyrazić ale brzmi to po dłuższym czytaniu trochę dziwnie).
Moment gdzie nie wiedziałeś czy napisać lekką erotykę czy hardcore to ja osobiście skłaniam się do lekkiej erotyki.
Jeżeli wybierzesz opcjonalne zakończenie ( to z powrotem Kasi) to radziłbym trochę jej wątek powiększyć i dodać jakieś jego tajemnicze przemyślenia na jej temat.

I kilka porad ogólnych:  W kilku zdaniach zauważyłem poprzestawianą kolejność wyrazów i niegramatyczną konstrukcję zdań ( nieprzytocze bo mi sie niechce w tekście szukać). Oraz masz kilka zdań typu " Jestem mężczyzną więc tak to musiało być tec. etc.
Ogólnie niejest źle. Opowiadanie fajne i nawet ciekawe ale rozwiązanie fabuły lekko niejasne i nie trzymające ani w napięciu a nie nie powiększające tajemniczości opowiadania.
Ardus 11 ( niewiem czy dobrze napisałem) jest to moja i tylko moja opinia na temat twojego opowiadania tak więc możesz ją mieć w "głębokim poważaniu" nawet jeśli ci się spodoba. Noi pisz więcej bo może z tego coś być. (Wszystkich forumowiczów przepraszam za błędy)

Ostatnio edytowany przez GhostofOrion (2006-11-09 21:17:56)

#29 2006-11-09 21:03:28

Freeman
Użytkownik

GhostofOrion napisał:

Almisael nikt nie każe ci tego czytać. A jak jesteś taki mądry to napisz lepsze opowiadanka niż te umieszczone aktualnie.

Osoby, które umieściły tu swoje teksty,zrobiły to po to, żeby każdy, kto chce, przeczytał je i ocenił. Nie mogą czytelników zmusić, żeby im się te utwory podobały, nie?

#30 2006-11-09 21:25:37

wumi_szoda
Użytkownik

suzaku napisał:

Nie, ale większość zgodzi się ze mną, że tylko szukasz, komu by przykleić łatkę. Twoją pasją jest wsadzanie kija w mrowisko. Skąd w tobie tyle jadu i goryczy?

To, że większość się z czymś zgodzi, nie znaczy wcale, że to większość ma rację. Swego czasu większość zgadzała się, że ziemia jest płaska, a teraz np, również większość, zgadza się co do tego, że ludzie pochodzą od małpy...

#31 2006-11-09 21:55:39

hikikomori
Użytkownik

Już po lekturze 2epa od suzaku. Uwagi jw. Generalnie:)
Detalicznie:
Od paneli biło przyjemne ciepło. Decyzja o zainwestowaniu w ogrzewanie podłogowe okazała się trafna. (czyżbyś znalazł sponsora?)
Izolda sunęła palcami po ścianie, aż natrafiła na obitą boazerią przestrzeń. (następnym razem może to być wyłożona marmurem pustka:))
Siłą woli przemogła się i przerzuciła biodra o 180o.  (?!)
Założyła jedną stopę na drugą sprawiając, że sukienka zsunęła się na uda, odsłaniając krwistą bieliznę. (takie gacie prababki, co? no, i ta krwistość... powstrzymam się od dalszego komentaza opartego na obrazowym skojarzeniu)
Nadpalony koniec papierosa strzepnęła nad dywanem. (a nie mogłaby po prostu strzepnąć popiołu na dywan?)
woda w wannie powlokła się pienistą osnówką (tylko sam autor może powiedzieć, co takiego miał na myśli)
Dumna, że mogła wprowadzić niedoświadczonego ogiera do stajni rozkoszy, odsłonić przed nim arkana sztuki kochania. (może skup się na takich tematach, a nie szukaj thrillerowych pretekstów?[hehe])

A poważniej: dlaczego piszesz głównie o kobietach? To zastanawiające. Wydaje Ci się, że dobrze je znasz, a zwłaszcza psychikę i emocje... właśnie... wydaje Ci się:P

Oczywiście wszystko jak najbardziej obiektywnie.

Ostatnio edytowany przez hikikomori (2006-11-09 21:59:04)

#32 2006-11-10 11:05:02

ardus_11
Użytkownik

~GhostofOrion takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałem. Miałem nadzieję że ktoś podpowie mi co robie nie tak a co może być. Twoje rady z pewnością się przydadzą i dziękuje ci za nie. I ogólnie, dziękuje wszystkim którzy przeczytali lub przynajmniej zaczęli czytać moje opowiadanie.

#33 2006-11-10 19:57:42

Zgrzyt
Użytkownik

Hmmmmm przeczytałem i się rozczarowałem.
Na początku jest dobrze jak wstęp do jkiegoś opowiadania SF lub cyber punk gdzie bohater to eksperyment lub cyborg. A tu taki lol. Sorka ale twurca chyba ma jakieś kompleksy i opisał tu swoje fantazje o facecie doskonałym którym by chciał być(no coś w tym stylu). Jak tak to czytałem było w cholere nawiązań do serii ecchi(wiem bo dużo oglądam smile_big) i hentai (no tu dużo nie oglądam ale się orientuje). Ta krótka lekturka w momentach(licznych) jest mdła a teksty sztuczne jak w romansach dla 60 latek (błeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee).
Radze nie czytać.

Stopka forum

© Animesub.info 2024