Nie jesteś zalogowany.
Mam prosbe. Macie moze jakies zdjecia japonek w kimonach? Np. japonka w kimonie w latach 70, 80, 90 i na poczatku 20 wieku.
Mam projekt z polskiego "Kobieta na przestrzeni lat" i musze znalezc jakies zdjecia. Mam z tym problem wiec zwracam sie z prosba do was. Chyba ze ktos mialby jakis inny pomysl, niz japonki w kimonach i moglby mi podpowiedziec.
Kimona Japońskie się nie zmieniają z modą, takie jakie były 100, 200, 300 lat temu takie są i dziś. No chyba że się mylę. A odnośnie twojego projektu to chyba chodzi o zachowanie niż ubiór
Nie chodzi o zachowanie.. chodzi o wyglad i ubior.
Czy nie łatwiejsze jest pokazanie Kobiet przed wojną i jaki wpływ na kobiety miała 1 i 2 wojna światowa i ile sie zmieniło w życiu kobiet po obydwu wojnach?
Kobieta przed wojna zachowywała sie zupełnie inaczej inaczej sie ubierała itp a przestrzeń czasu jest całkiem spora biorąc pod uwage czasy przedwojenne a współczesne.
Ostatnio edytowany przez nevistus (2006-11-11 16:21:54)
wiesz co.. masz racje. Chyba zrobie tak jak mowisz. Dziekuje.
Tylko raczej 1 i 2 wojna nie była przyczyną zmiany ubioru kobiet Co najwyżej ich dążenie do wolności i swobody to sprawiło.
Poczytaj se książkę (wydaną również w Polsce, pt. "Byłam gejszą" chyba) Lizy Dalby (http://en.wikipedia.org/wiki/Liza_Dalby), Amerykanki praktykującej swego czasu, można powiedzieć, w zawodzie gejszy. Jadźka jest antropologiem kultury i sporo ciekawych rzeczy napisała o Japonkach (także o ich wdziankach na różne okazje). Ciekawa książka to jest, tak w ogóle.
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-11-11 17:05:47)
Ogólem ubiór powojenny był inny niż ubiór przedwojenny i w pewnym stopniu wojna tez miała na to wpływ.
A na co wojna nie miała wpływu?
Obiwan ma racje.
Odnośnie Japonek, to mozna zestawić kobietę w kimonie i nastolatke z rodzaju tych co krecą się po Shibuyi (spalone na brąz, w plastikowycjh ciuszkach) chociaż sądzę że lepiej będize przedstawić to na przykładzie Europy/USA od początku XX w.
Zdjęcia powinny być łatwo dostepne na google (np: moda+1970), albo przejrzyj zdjęcia rodzinne.
Ostatnio edytowany przez opcy (2006-11-11 18:24:36)
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Moda nie oszczędza i kimon. O kimono można poczytać w Kimono. Jego dzieje i miejsce w kulturze japońskiej - Zborowskiej
Żadna szanująca się Japonka kimona już jednak nie założy, tylko ubierać się będzie tutaj i wyglądać będzie tak:
Ostatnio edytowany przez pausan (2006-11-11 18:43:16)
Ĺťadna szanująca się Japonka kimona już jednak nie założy
Hmmm... Bez przesady. Wciąż są stosowne okazje, żeby wdziać kimono, jeśli wierzyć stosunkowo niedawno powstałej literaturze faktu.
Kogo łatwiej spotkać na ulicach Tokio: kobiety ubrane w kimono czy może Gothic Lolity ?
Okazjonalnie to nawet kobiety w Ĺowiczu stroje łowickie mogą założyć
Kogo łatwiej spotkać na ulicach Tokio: kobiety ubrane w kimono czy może Gothic Lolity ?
Japonia nie składa się wyłącznie z ulic Tokio.