Nie jesteś zalogowany.
chciałem się zapytać, w jaki sposób wrenderować obrazek, który robi za logo do obrazu video, chodzi mi tu o np. loga grup fansuberskich jak są dodawane w openingu przy tytule anime.
narazie wiem tylko, że mogę dane logo zrobić w Photoshopie i nakładać klatka po klatce a potem złączyć w vdm, ale to zbyt czasochłonne.
zna ktoś jakieś prostrze sposoby? wiem, że jest jeszcze takie coś jak filtr Logo w VDM, ale nie potrafię tego obsłużyć...
mógłby mi ktoś wytłumaczyć (bo wtedy się ich nauczę) jakieś inne sposoby?
after effects odpada, odrazu mówię, nie posiadam tego softu, a logo mi potrzebne praktycznie na zaraz.
PS: może też być tak, że ktoś mi je zrobi (byłoby miło^^) i zapoda już wrenderowane;] tylko potem jakby ktoś mi wytłumaczył jak to zrobić, to nie będe się pytał wtedy 2 razy i prosił:D
Ostatnio edytowany przez Hatake (2006-09-24 17:42:46)
przygotuje fotke z artykułem
Ostatnio edytowany przez Cain (2006-09-24 17:54:11)
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
przygotuje fotke z artykułem
no jeśli mozesz, miło by bylo;]
A nie można by samego loga jako warstwty <plik PSD logo jako warstwa z kanałem alpha> dodać do ściezki video w np
Premierze?? To było by chgyba szybsze...(tylko pozostaje export tego do konkretnego formatu)..
Ot taki sobie (nie)zwykły człowiek...:)
gotowe
[URL=http://img291.imageshack.us/my.php?image=1000690bb6.jpg][/URL]
mam nadzieje ze czytelne i tym razem dasz rade obsluzyc filtr LOGO
Ostatnio edytowany przez Cain (2006-09-24 18:02:07)
no właśnie mówie, z rodziny Adobe posiadam tylko Photoshopa to jedno. a drugie to to, że, żeby dodać to logo to muszę je zanimować, znaczy się wlatuje a potem leciutko się powiększa, bo jakby było stałe to już dawno bym zrobił^^
gotowe
[URL=http://img291.imageshack.us/my.php?image=1000690bb6.jpg][/URL]
mam nadzieje ze czytelne i tym razem dasz rade obsluzyc filtr LOGO
dzięki niezmierne^^, już jesteś w creditsach;], swoją drogą, ciekawe, że taki artykuł znalazł się w PCFormacie;]
Ostatnio edytowany przez Hatake (2006-09-24 18:03:04)
no czaem PCF zamieszcza bardzo interesujące artukuły a przez pewien czas miałem darmowy dostep do tego czasopisma wiec kilka numerow mam
ciesze sie ze pomogłem
LINK - jest jeszcze taki sposób, praktycznie ten sam co twój Cain, tylko, że z pomocą AviSyntha ;]. kolega mi znalazł to. a podaję, bo pewnie ktoś będzie chciał skorzystać. dobra, zabieram się do lektury;]
OK ludzie next problem is exist. mam już w photoshopie zrobione logo, i chcę je zapisać do bmp, png czy tam tga z kanałami alfa, no ale nie mogę ;/ nie wiem czemu. zobacz ktoś co to może być, i jak komuś się uda to może mi podesłać gotowy;]
TUTAJ LOGO W *.psd: LINK
edit: chyba coś mi się udało. można w zapisanym pliku z alfa sprawdzić czy ma kanały alfa? jak tak, to gdzie?
Ostatnio edytowany przez Hatake (2006-09-24 20:36:14)
postaram Ci to wszystko zrobić chwile mi daj...
EDit
wszystko mi dziala, robie ostatnie korekty
/Problem rozwiązany pomyślnie
Ostatnio edytowany przez Cain (2006-09-24 22:18:52)
Może mnie ktoś oświecić i powiedzieć gdzie w tym filtrze logo w VDM można ustawić w jakim miejscu filmu ma się ono pokazywać i znikać bo za chiny nie mogę do tego dojść...
filters -> add -> logo -> justification , x,y offset
...justification , x,y offset
no tak ale to służy do ustawiania pozycji tego loga na ekranie...
Może źle się wyraziłem chodziło mi o to aby przykładowo pokazywało się od 1 np. do 300 klatki lub coś w tym stylu ^^
Musisz wyciac ten fragment, na którym chcesz miec logo (np. te 300 klatek) i zrobic (kodowac) go osobno. Pozniej polaczyc z reszta filmu i po sprawie. Inaczej w VDM sie nie da, a ten zabieg daje b. dobry efekt - zawsze tak robie jak chce miec logo w filmie.
BTW Pamietaj wycieciu tego fragmentu w klatce kluczowej.
EDIT
Alternatywa moze byc tez sposob podany w linku, który wstawil ~Hatake (ładowanie loga do VDM przez avisyntha).
Ostatnio edytowany przez songoku (2006-11-13 00:05:29)
Dobra jakoś dałem sobie radę z tym...
Dziękuję za pomoc panowie...
Może z innej beczki. A jaki znacie najlepszy waszym zdaniem program do robienia hardsubów oraz karaoke? Najbardziej ciekawią mnie te efekty, jakie widzimy przy japońskich robaczkach (kanji i kana). Rzućcie tylko nazwą i jakby ktoś był bardziej miłosierną duszyczką to linkiem do obsługi tego lub może tytułem książeczki z opisem programu. To zamówiłbym sobie. I jeszcze jedno... jaki serwer polecacie, aby wrzucić pliczki. Chodzi o koszta i przepustowość. Dzięki z góry za odpowiedź.
Ostatnio edytowany przez fillip75 (2006-11-13 07:22:08)
Masz tu podstawy i nie tylko i się ciesz.
Ja od tego "zaczynam".
W ogóle wypadałoby podziękować grupie GTW za umieszczenie takiej pomocy. Wielkie dzięki.
Jeszcze duuuuuuużo pracy przede mną... też interesują mnie te wypasione efekty.
Ostatnio edytowany przez MistrzSztuki (2006-11-13 10:07:51)
Suuuper sprawa Mistrzu-niu, ale z jakiego ty programu do robienia karaoke i subnapisków korzystasz? Po co mam popełniać te same błędy, skoro już jesteś niejako doświadczony... bynajmniej nie przez los Poradź chłopie, bom się jeszcze załamię, jak zapoznam się z tyloma programami? Będę musiał przerwać na parę miesięcy tłumaczenie anime. A tego nie chciałbym ani ja, ani jak sądzę korzytający z napisków. A żem, już staruszkiem jestem i już mnie w kościach łamie. To poradź, poradź z czego najlepiej korzystać. Co ma voll funkcji i tak szybko nie zbrzydnie.
Polecam Aegisub'a
Do efektów również bardzo dobrym programem jest Adobe After Effect...
...ale żeby coś w nim sklecić naprawdę dobrego to trzeba dość sporo czasu przy nim spędzić...
A co odo programów do kary/subów to w zasadzie wspomniany aegisub i medusa...