Nie jesteś zalogowany.
Może ktoś zna w miarę tanią metodę przelania na konto bankowe pieniążków. Z tym zastrzeżeniem, że to konto znajduje się w Niemczech. Chciałbym kupić parę magazynów Anime na eBay, ale jak słyszę ile kosztuje przelew z Polski do UE kasy to mnie krew zalewa. np. przy kwocie 30 euro
z PKO BP 25zł + ewentualnie dodatkowo nieprzewidziane koszty (40-250zł?!!!)
z PKO SA 0.5%kwoty, ale minimum 22zł plus od 30 do 250zł?!!!
Lukas Bank w ogóle nie robi takich przelewów.
Poradźcie jak zrobić taką płatność. Może powinienem założyć rachunek w zagranicznym banku? Na przykład Raiffeisen Bank? I w ten sposób nie wesprzeć polskich lichwiarzy?
Może ktoś już dokonywał takich przelewów? I ma metodę. Koperty nie wchodzą w grę, to musi być przelew na konto.
Jesli chodzi o IBAN to ceny sa kosmiczne przy malych sumach przelewanych pieniedzy. Jedynym wyjsciem jest wplata na konto adresata w oddziale tego zagranicznego banku w Polsce (jesli w ogole istnieje taki oddzial) - sprawdza sie na przykład w CityBanku. Innego rozwiazania nie znam. Mozna jeszcze kombinowac z osoba trzecia (posiadajaca konto bankowe w Polsce, a przebywajaca za granica), ale to juz dla hardcorowcow.
A nie lepiej PayPal'em?
Na eBay'u praktycznie kaĹźdy sprzedawca go oferuje (a nawet preferuje).
No właśnie jak działa ten PayPal?
Właśnie co udało mi się dowiedzieć, że posiadanie wypukłej karty kredytowej rozwiązuje mój problem. Ponoć operacje bezgotówkowe wykonywane per internet nie są obciążone dodatkowymi opłatami.
A teraz przybliżę sprawę. Chodzi mi o zakup dwóch magazynów "Koneko" oraz "Animania" z tejże stronki
Koszt wysyłki owych magazynów nie jest wygórowany, tak jak u innych sprzedawców, dlatego też i zdecydowałem się na niego.
Problem w tym, że tutaj nie obowiązuje opłata przy odbiorze Jakieś dwie godzinki temu obdzwaniałem banki w poszukiwaniu taniego przelewu międzybankowego, ale nic poniżej 52złotych nie udało mi się znaleźć. Co prawda uzyskałem informację w Raiffeisen Bank, że mój problem może rozwiązać wypukła karta. Niestety tam utrzymanie jest jest troszeczkę nie na moją kieszeń. Skierowałem swe myśli na Fortes Bank, w którym i tak miałem chętkę wyrobić kartę z jakimś ładnym ANIME , bo można u nich umieszczać własną graficzkę. Z tego co mi tam pani wyjaśniła, z którą dobry kwadrans porozmawiałem, to koszt takiej karty to jedynie 50złotych na dwa lata. Nie płaci się za utrzymanie konta, a oprocentowanie kredytu zaczyna dopiero działać po 23 dniach. Więc zdążę przelać kasę, by uregulować naleciałości.
Pytanie: Czy faktycznie kartą wypukłą VISA można opłacić transakcje PaiPal. Pytam jako kompletny laik, bo w życiu tego nie robiłem. A nie chcę zostać z kartą, która do niczego mi się nie przyda. (PS. Korzystam z Lukasa karty bankomatowej i opłacam rachunki per internet - używając tokena [miesięczny koszt utrzymania to 4 zł)
AceMan, czy możesz naświetlić mi jak działa to PaiPal?
Ostatnio edytowany przez fillip75 (2006-11-20 20:06:58)
No właśnie jak działa ten PayPal?
Właśnie co udało mi się dowiedzieć, że posiadanie wypukłej karty kredytowej rozwiązuje mój problem. Ponoć operacje bezgotówkowe wykonywane per internet nie są obciążone dodatkowymi opłatami.
Pytanie: Czy faktycznie kartą wypukłą VISA można opłacić transakcje PaiPal. Pytam jako kompletny laik, bo w życiu tego nie robiłem. A nie chcę zostać z kartą, która do niczego mi się nie przyda.
O ile dobrze sie orientuję PayPal to taki pośrednik w płatnościach. Wypukłą kartą kredytową Visa na pewno opłacisz transakcję PayPal. Ja raz tak płaciłam za bilety. Co do kosztów operacji, to każdy bank ma swoje opłaty manipulacyjne, więc przy wyrabianiu karty dowiedz się czy płatności tą kartą są obciążone jakimiś kosztami czy nie.
Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)
Z oplatmi manipulacyjnymi jest straszny walek, mieszkam w UK rozwiklalem ta sprawe juz dawno temu .
Wiec wysylajac kase z konta w UK na konto w PL pieniazki ida na dwa sposoby:
1. Jesli bank w UK na podpisana umowe z bankiem w Polsce kasa idze bezposrednio, jest przeliczana na zlotowki lub nie w zaleznosci od konta i tylko jest pobierana oplata za przelew.
2. Jesli bank w UK niema podpisanej umowy z bankiem w PL kasa idze poprzez posrednika i ta sa te tz. koszty nieprzewidziane, posrednik bierze duza kase i czesto jest to jakas smieszna firma nawet nie bank . Sytulacja wyglada tak prawdopodobnie tylko po stronie polskiej czyli np. wysylajac kase z UK do Francji taki posrednik niewystepuje, bo zajmuje sie tym bank centralny
Przelelwy w UE praktycznie wygladaja tak samo jak w UK, najlepiej placic karta jak kupuje sie cos ze sklepow internetwych, a na ebay funkcjonuje PayPal ktory doskonale sie sprawdza, funkcjonuje tez w polsce wiec nie powinno byc problemow.
Ostatnio edytowany przez Kilgur (2006-11-21 15:43:25)
ara ara...