#1 2006-11-28 14:27:24

Sansiro
Użytkownik

Marcinkiewicz za Giertycha?

Kazimierz Marcinkiewicz mógłby być doskonałym ministrem oświaty albo resortów gospodarczych - mówi Jarosław Kaczyński.

- Nie pozostawimy Marcinkiewiczaszukaj samego. Sądzę, że otrzyma propozycję stanowiska w rządzie - powiedział premier pytany w dzisiejszym programie radiowym, czy Prawo i Sprawiedliwość będzie miało propozycję dla byłego p.o. prezydenta Warszawy.

- Kazimierz Marcinkiewicz mógłby być z całą pewnością doskonałym ministrem oświaty, no ale to jest kwestia koalicji. I Kazimierz Marcinkiewicz jednocześnie wyspecjalizował się - choć z wykształcenia jest fizykiem - w problematyce gospodarczej, więc może być też doskonałym ministrem resortów gospodarczych. Zobaczymy - powiedział premier.

Kaczyński zaznaczył, że od Marcinkiewicza zależy czy propozycję przyjmie i kiedy. Jego zdaniem, Marcinkiewicz to "człowiek, którego trzeba wykorzystać dla dobra naszego wspólnego celu, czyli dla dobra Polski".

- Powiedziałbym, gdybym wiedział, ale się jeszcze nad tym nie zastanowiłem - tak sam Kazimierz Marcinkiewicz odpowiedział dzisiaj na pytanie o ewentualne objęcie stanowiska wicepremiera ds. gospodarczych.

- W sytuacji, kiedy odpowiem sobie na pytanie, co mam dalej robić, czy być obecnym w życiu publicznym czy usunąć się na bok i zająć się innymi sprawami, to wtedy będę odpowiadał na to pytanie - powiedział b. premier.

* Kurski: Marcinkiewicz do rządu

Konrad Piasecki w Kontrwywiadzie RMF zapytał posła PiS Jacka Kurskiegoszukaj, czy wypowiedź premiera na temat ewentualnej propozycji dla Marcinkiewicza w ministerstwie oświaty, któremu szefuje Roman Giertychszukaj, jest jakąś przygrywką przed koalicyjnymi problemami.

* PiS: Giertych gra przeciwko nam

- Zabił mi pan ćwieka. Wydaje mi się, że układ koalicyjny jest stabilny, na 3 lata i nie sądzę, by powrót Marcinkiewicza do rządu odbył się kosztem Romana Giertycha - przyznał Kurski.

Tymczasem dzisiejszy "Dziennik" pisze, że premier zaproponuje Marcinkiewiczowi prawdopodobnie powrót do rządu na szefa jednego z ministerstw lub tekę kolejnego wicepremiera.

* "Marcinkiewicz powinien zostać w polityce"

Sam Marcinkiewicz milczy jak zaklęty. Nie chce zdradzić, jakie ma plany i czy w ogóle po wyborczej porażce zamierza pozostać w polityce. Na razie chce od niej odpocząć. Jedyny plan na przyszłość, o którym mówi, to długi, grudniowy urlop z rodziną. Ale co potem? - Potem odpowiem sobie na pytanie, co chcę dalej robić - ucina wszelkie pytania.

Z informacji "Dz" wynika, że Jarosław Kaczyńskiszukaj chętnie widziałby Marcinkiewicza w swoim rządzie. Były premier ma bowiem atut nie do przecenienia - jest najpopularniejszym politykiem w Polsce. Jego wejście do rządu niewątpliwie poprawiłoby jego notowania.

Pytanie, co Kaczyński zaproponuje byłemu premierowi. Najlepsze resorty są zajęte, a ten najbardziej prestiżowy, czyli spraw zagranicznych, nie wchodzi w rachubę. - Na to nie zgodzi się prezydent. Bo gdy Kazik był premierem, iskrzyło między nimi w tych sprawach - tłumaczy jeden z rozmówców gazety.

* Marcinkiewicz żegna się z Ratuszem

Natomiast ofertę objęcia innego resortu, np. skarbu czy gospodarki, Marcinkiewicz mógłby odebrać jako degradację. W tej sytuacji realna staje się koncepcja stworzenia dla niego kolejnego, piątego już stanowiska wicepremiera - koordynatora resortów gospodarczych. To jednak grozi kolizją z Zytą Gilowskąszukaj, która pełni już taką funkcję - konkluduje "Dziennik".

interiapl

dla tych co chodza jeszcze do szkoly co o tym sadzicie:P

Ostatnio edytowany przez sansiro (2006-11-28 14:28:29)

#2 2006-11-28 14:28:39

Aizen
Użytkownik

Odp: Marcinkiewicz za Giertycha?

Eeetam , założy nową partię razem z Rokitą hehe

#3 2006-11-28 14:44:20

Freeman
Użytkownik

sansiro napisał:

dla tych co chodza jeszcze do szkoly co o tym sadzicie:P

A ty co tym sądzisz?

#4 2006-11-28 15:40:36

parara
Użytkownik

ja tam szkołę kończę w tym roku, ale jakby Marcinkiewicz został ministrem oświaty to spoko, ja tam do niego nic nie mam, to chyba jedyny polityk z pisuarów, ktorego akceputuję cool

KDE4 ssie

#5 2006-11-28 19:26:47

wiluS
Użytkownik

sansiro  napisał:

dla tych co chodza jeszcze do szkoly co o tym sadzicie?

Ja mysle ze nie ma mniej lub bardziej niewidomych...

...gdzie lepiej tam JA

Stopka forum

© Animesub.info 2024