Nie jesteś zalogowany.
Sprawa "Człowieka śmiechu" dobiegła końca. Jak to zazwyczaj bywa w przypadkach dotyczących najwyższych kręgów władzy, ci najbardziej winni nie zawsze ponoszą karę. "Układ Yakushimy" został odsunięty od władzy, po nowych wyborach wyborach tekę premierą objęła kobieta - Kayabuki a wraz z nią zmienił się kierunek japońskiej polityki oraz podejście administracji centralnej do podległych jej służb... Sekcja 9 została rozwiązana, ale o takich specjalistach się nie zapomina. Gdy terroryści, sami siebie nazywający "Samodzielną 11", zajmują chińską ambasadę, stawiając niemożliwe do zrealizowania warunki, a policja nie jest w stanie poradzić sobie z tą sytuacją, do akcji wkracza Major Kusanagi i jej zespół. Aramakiemu udaje się osiągnąć cel - odbudowanie Sekcji 9, ale cena za to będzie wyższa, niż ktokolwiek mógł się spodziewać. Od tej pory Sekcja nie będzie już zawsze tą stroną, która atakowała, w dodatku wykorzystując element zaskoczenia - ktoś posiadający władzę i możliwości ma co do niej własne plany...
Głównym problemem nowej administracji jest sprawa trzech milionów uchodźców, którzy przybyli do Japonii z krajów objętych ostatnimi wojnami. W przeciwieństwie np do Chin, Japonia witała ich z otwartymi ramionami - potrzebowano rąk do pracy przy odbudowie kraju. Po odzyskaniu przez Kraj Kwitnącej Wiśni mocarstwowej pozycji obywatele nagle zauważyli drugą stronę medalu - armię zarabiających grosze cudzoziemców, którzy odbierali im miejsca pracy i przejadali pieniądze z podatków... Uchodźcy, zgromadzeni w pięciu obozach, w żadnym wypadku nie zgadzali się na utratę zdobytych praw. Gdy nowa pani premier zapowiedziała zniesienie Ustawy o specjalnym statusie uchodźców, ich obozy stały się beczką prochu, a coraz częstsze przypadki ataków terrorystycznych, przeprowadzanych zarówno przez obywateli, pragnących po prostu wyrzucenia "darmozjadów" z Japonii, jak i przez uchodźców, broniących zdobytych ciężką pracą praw, mogły w każdej chwili stać się tą iskrą zapalną. Niepewne czasy tworzą swoich bohaterów - "samodzielni" odegrają jeszcze ogromną rolę w całej historii, choć możliwe, że nie taką, o jakiej sami myśleli... W tym chaosie jeden człowiek widział przyszłość Japonii - musiał tylko pchnąć lekko sprawy we właściwym kierunku, a potem obserwować, jak rodzi się nowe emergentne zjawisko. W swoim mniemaniu przewidział wszystko. Jednak niektórych zmiennych nie da się kontrolować...
Tak zaczyna się fabuła drugiej serii Ghost in the Shell: Stand Alone Complex, o podtytule 2nd Gig. Seria pierwsza bardzo wysoko zawiesiła poprzeczkę, jeśli chodzi o produkcje anime dla starszego odbiorcy, a seria druga... jeszcze ją podniosła. Futurystyczna historia, która jednak garściami czerpie z aktualnych problemów, jest jeszcze dojrzalsza i bardziej dopracowana, niż fabuła 1st Gig (tym razem przy jej powstawaniu brał udział sam Mamoru Oshii). Trzeba ją śledzić bardzo uważnie - tutaj nic nie dzieje się bez celu. Dodatkowo całość jest zdecydowanie mroczniejsza i poważniejsza, niż seria pierwsza. Szerzej opisuje także świat, w którym rozgrywa się akcja, a przy okazji ujawnia nowe szczegóły z życiorysów agentów Sekcji 9.
Technicznie, jak zawsze w przypadku GitS, mamy do czynienia z produktem z najwyższej półki.
Tą krótką recenzją chciałem przypomnieć o tym tytule wszystkim, którzy już go znają, i zachęcić do niego wszystkich, którzy nie mieli jeszcze przyjemności zagłębienia się w świat Ghost in the Shell. Płyta dvd z ostatnimi odcinkami pierwszej serii trafia właśnie do sklepów, ale, jak napisałem wyżej, na tym historia Sekcji 9 się nie kończy, o czym doskonale wie wydawnictwo IDG. Więcej informacji - już wkrótce.
Rozumiem, że plotki o wydaniu drugiej serii stają się rzeczywistością:). Świetnie. Gits SSS też IDG wyda...? BTW: wiadomo coś o wydaniu drugiej kinówki przez IDG? Ponoć miała być w kinach, ale słuch po niej zaginął... Tak czy siak... czekam na pierwszą płytkę.
Ps. Jak to jest z tym pudełkiem do 1 serii? Jest ono dostępne w kioskach, czy razem z ostatnim numerem? Pytam, bo dziś jeszcze w moim miescie nie dostali, więc nie wiem.
mam tylko nadzieje, że IDG nie zawyży ceny GITS SAC: 2nd Gig:) tak to na pewno kupię:)
No to znów trzeba odkładać pieniążki. Mam nadzieje, ze bedą wszystkie Tachikomy, bo na necie udało mi się dorwać tylko 16 z 2nd GiG. :]
Pieniążki na prenumeratę już czekają. Tak samo jak ja na ostatni vol z pierwszego sezonu.
BTW bardzo dobry wstęp Freeman. Sądze, że mniej zorientowanym pomoże bardziej zrozumieć fabułę drugiej dość skomplikowanej serii.
Jak sobie wyobrażasz wydanie bez Tachikom??
Co do SSS - niech każdy się o to modli do swojego boga
Zaś co do Innocence... Nie traćmy wiary
No i Freeman miał racje:) thx stary dzięki tobie już dziś zamówilem prenumerate (dałeś mi dużo czasu na zbieranie kasy):) O wydanie dalszych kinówek modle sie już od dluższgo czasu:P jakby to było miło mieć całego Gitsa na dvd na półce na dodatek legalnego:D
In my opinion GITS SAC 2ndGiG jest najlepszÄ seriÄ filmowÄ w historii kina. DoskonaĹa opowieĹÄ detektywistyczna, peĹna Ĺwietnej, PRZEMYĹLANEJ akcji i mĂłwiÄ ca o waĹźnych socjologicznych problemach. Tak wiÄc, na pewno bÄde kupowaĹ pĹyty DVD drugiej serii jeĹli siÄ pojawi.
ps. Gdzie sÄ twoje napisy do SSS'a Freeman bo siakoĹ nie mogÄ ich znaleĹşÄ? ;]
Mówimy o tym:
Super zaczne modlić się za zdrowie wszystkich członków IDG . Dziękuje za wytrwałą pracę żeby każdy fan taki jak ja miał potem mnóstwo radochy. Jeszcze raz wielkie dzięki dla ludzi którzy przygotowali pierwszą i przygotowują drógą serię .
DziÄki Freeman, jesteĹ wielki. Kaski jeszcze nie mam ale to rzecz tylko kilku dni i box'y z 2 seriÄ bÄdÄ mi bezproblemowo dostarczane do domciu^^
Ps. U mnie jeszcze nie ma 9 numeru 1 serii ale za to box ze wszystkimi odcinkami krÄ Ĺźy w Lublinie juĹź od dobrego tygodnia jak nie dĹuĹźej.
Ostatnio edytowany przez Eragon (2006-11-28 20:06:43)
Co do SSS - niech każdy się o to modli do swojego boga
Zaś co do Innocence... Nie traćmy wiary:)
O wielka Hanjuu Oyashiro... obdarz swą łaską panów z IDG, azeby wydali oni w końcu GITS Innocence oraz zabrali się za SSS. Jeśli chcesz to poświęce ku temu celowi jakiś dresiarzy (ich trzeba wytępić:P):-D:-D:-D.
A tak na poważne to czekam z niecierpliwością... do Grudnia jeszcze trochę xD
Ostatnio edytowany przez Virus (2006-11-28 20:16:32)
Ja już od dawna wiedziałem, że druga seria będzie wydawana Pewnie będzie tak jak z 1 serią, prawie cały rok, 9 wydań. Cena? Byłbym w stanie dołożyć 5-10zł więcej do ceny każdego wydania ze względu na to, że druga seria jest nowsza (i droższa w zakupie licencji).
Co do Innocence... Gdyby to było w kinie... Ludzie, byłbym w siódmym niebie!
prenumerata drugiej serii 149,90, będzie wychodzić od 15 grudnia do 29 czerwca 2007, własnie obejrzałem 9 krązek:D Snd Gig bedzie na 8 DVD, pierwsze dwie płyty po 4 odcinki następne po 3:D
Sorry Freeman nie mogłem się powstrzymać:D
Ostatnio edytowany przez teusz (2006-11-28 21:16:14)
A ja wam chciałem stopniować napięcie
Teraz będzie żałosny żart tłumaczącego:
Stoją sobie dwie Tachikomy w hangarze, technik coś w jednej majstruje, i ona do kolegi mówi tak:
- Coś mnie w środku skręca...
Ostatnio edytowany przez Freeman (2006-11-28 20:59:15)
czy z 2nd GIG będzie tak samo jak z pierwszą serią? tzn. na koniec okaże się, że można było poczekać z zakupem? :>
hy, właśnie sobie zamówiłem 4 ostatnie płytki z pierwszego SAC (wziąłbym całą paczkę, ale pierwszych 5 już mam to po co mi dubel...) no i czekam na 2nd GIG
Ĺwietna wiadomość... odkładałem oglądnięcie serii mając nadzieję, że zostanie ona wydana. I stało się!
Freeman spraw Nam prezent na Mikołaja i zdradź o jakim terminie tu mowa.
czy z 2nd GIG będzie tak samo jak z pierwszą serią? tzn. na koniec okaże się, że można było poczekać z zakupem? :>
Zawsze można zaczekać Za 5 lat boxa z SAC się pewnie dostanie za 40zł
@Beavis - no właśnie, o jaki termin Ci chodzi?
@Virus - SSS to "trzecia" część SAC, dziwnym byłoby zatem, gdyby np wydano to przed częścią drugą