#1 2006-11-28 20:51:52

Zgrzyt
Użytkownik

Air TV kompletne rozczarowanie

Temat dla tych co wiedzie serie ,będzie tu dużo spoilerów i jak mimo to czytasz dalej sam sobie winien jesteś
A tera zacznę od początku.
Na tym forum naczytałem się jakie to anime jest super i w ogóle wzruszające itp. itd.
Więc zaciekawiony sru całą serie pobrałem i zaczynamy.
Pierwsze odcinki by dość fajne lecz nie urzekły ale tak zazwyczaj jest na początku takich anime( co więcej miałem wrażenie że anime jest na poctawie jakieś gry z gatunku Eroge).
Ale mimo braku pierwszego zachwytu idziemy dalej i tak dochodzimy do 9 odcinka który był ostatnim z sensownych od 10 do 13 mamy kichę jak się patrzy najgorsze zakończenie jakie widziałem! Czemu? A bo :
1)    Yukito Kunisaki zniknął? Rozpłynął się?! Jakiś tekst i koniec bohatera. Ale czekaj czekaj ale on jest w tym kruku (chyba on) co za bezsens był on jako człowiek przy niej ale tak na prawdę był w ptaszysku? Ludzie paranoja
2)    Autorzy chyba nie wiedzieli co stworzyć i na czym się skupić. Z jednej strony chcieli stworzyć Dramat z elementami romantyzmu a zaś z drugiej cos z elegantami magicznymi , fikcji. Tak samo nie wiedzieli chyba czy się skupić na stosunkach miedzy Yukito i Misuzu czy Misuzu i Haruko i żeby nie było zmiksowali wszystko razem z opłakanym skutkiem
3)    Elementy mające wzruszać wywoływały raczej uczucie litości nad autorami. Wszystko było takie sztuczne takie plastikowe że ja p*******  np. motyw z śmiercią Misuzu idzie idzie bum umarła koniec zaczynamy nowe życie LOL
4)    Pyzatym 13 odcinek to tez nie porozumienie dali streszczenie całej seri , w ogóle to widać że w pewnym momencie autorzy zapomnieli co mieli zrobić i jakoś tak pociągnęli anime bez przekonania
5)    I jak się głębiej nad tym zastanowić to o czym to było? O Smutnej przyjaźni, miłości życiu o trudnych chwilach ?Jak dla mnie to było o śnię który narodził się w upitej głowie otaku.
Może pokładałem zbyt duże nadzieje w tym tytule i dlatego się rozczarowałem ale no cóż tak bywa jedyną zaletą tego anime  była oprawa graficzna i audio. Wezmę się za Air the Movie może będzie leprze.

ANIME te jest dla ludzi szukających dziury w całym.

Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2007-03-13 10:36:20)

#2 2006-11-28 21:19:26

Planeta
Użytkownik

Odp: Air TV kompletne rozczarowanie

Ja sie musze zgodzic ze Zgrzytem. Juz jakis czas temu na IRC poruszylem ten temat, jednak jakos sie nie dogadalem. W ogole nie czaje fabuly tego anime. Motyw zamiany goscia w kruka jest dla mnie totalnie beznadziejny. Najlepszy ogolnie byl 1 odcinek, bo naprawde rozbawila mnie naiwnosc Misuzu. Podobal mi sie jeszcze ten epizodzik niby z przeszlosci (o tej typiarze ze skrzydlami i jej matka), reszta jakos nie trzymala sie kupy. Jesli ktos zrozumial, o co chodzi w tym anime z checia przczytam i mam nadzieje bardziej docennie AirTV. Swoja droga kreska mnie sie podobala.

Ostatnio edytowany przez Planeta (2006-11-28 21:20:19)

#3 2006-11-28 21:49:46

GhostofOrion
Użytkownik

To "magiczna" opowieść o miłości która przetrwała wieki a conajmniej ja tak to zrozumiałem. O pragnieniu miłości i bólu, który stoi na przeszkodzie uczucia. O ciągłości prawdziwej miłości nawet na przestrzeni wieków, a na dodatek wszystko opowiedziane w spokojnym letnim miasteczku, otoczonym leniwym cykaniem świerszczy. Jak dla mnie to anime jest czystą poezją i będe go bronić.Ale szanuje że sie wam niepodoba, bo jak powiadają ilu ludzi tyle opini.
ps. Rysunek też jest perfekcyjny

#4 2006-11-28 21:56:37

Planeta
Użytkownik

Dobra, milosc miloscia, ale po co ten gosc sie w kruka zamienil? Moglbym ktos oprocz ogolnie "To >maczina< opowiesc o milosci" napisac cos konkretniej?

#5 2006-11-28 22:19:19

GhostofOrion
Użytkownik

A gdzie jest że on się w kruka zamienił? Tam jest jedynie zasugerowana taka możliwość.A apropo magicznej opowieśći to nie jest dla ciebie magiczne to że kilkaset lat przed wydarzeniami z mangi ich potomkowie też się w sobie zakochali, a po tych kilkuset latach na nowo historia zatacza koło?

#6 2006-11-28 22:21:23

Zgrzyt
Użytkownik

Troche przykre tyle osób wychwalało a teraz tylko jedna osoba broni :/

GhostofOrion napisał:

O pragnieniu miłości i bólu, który stoi na przeszkodzie uczucia.

Nie kapuje tego zdania. Że pragną w miłości cierpieć iiiiiii........... hmmmm starałeś się ale i tak jakoś nie poprawiło to mego spojrzenia na anime

GhostofOrion napisał:

A apropo magicznej opowieśći to nie jest dla ciebie magiczne to że kilkaset lat przed wydarzeniami z mangi ich potomkowie też się w sobie zakochali, a po tych kilkuset latach na nowo historia zatacza koło?

Nie, ani troche
Bo to nowe pokolenia, nawet nie mamy 100% pewności że to potomkowie ludków z tamtych dawnych  lat(po słowach tego kolesia na plaży w 13 odcinku.). I "na nowo historia zatacza koło" historia tu i tu jest inna i tylko treść miłości je łączy

Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2006-11-28 22:25:36)

#7 2006-11-28 22:32:42

Kopek
Użytkownik

ja po obejrzeniu AIR nic nie kapowałem o co biega ale i tak płakałem i byłem zachwycony smile_big i o to chodzi w tym anime nie ma sensu zastanawiac sie o co biega wazne ze przyciaga uwage widza i wywołuje silne emocje...

#8 2006-11-28 22:35:38

GhostofOrion
Użytkownik

Jak to niema pewności że są potomkami , przecież gł. bohater miał laleczke którą umiał poruszać no nie ??A z tym bulem to zapomnialem przecinka postawić chodzilo mi o to że jest o tym i otym a nie o obu rzeczach naraz .

#9 2006-11-28 22:39:53

constans73
Użytkownik

Srru fandzolisz jak najarany filmami akcji.

Się dotyczy twórcy tego tematu.

Ostatnio edytowany przez constans73 (2006-11-28 22:40:51)

#10 2006-11-28 22:40:16

Sevortharte
Użytkownik

Musze przyznac ze ten motyw z kurkiem tez mnie lekko zawiodl, inaczej sobie wyobrazalem zakonczenie, na poczatku mi sie podobalo ale na koncu lipa. Prawie przysypialem w niektorych momentach. Ogolnie- srednio.

Ostatnio edytowany przez Sevortharte (2006-11-28 22:45:17)

#11 2006-11-28 22:53:29

Zgrzyt
Użytkownik

constans73 napisał:

znowu zaczynasz idź sie zbunkruj wkońcu prawie zima. A co do "najarany filmami akcji" to przesadziłeś bo lubię też takie serie jak Ai Yori Aoshi czy Suzuka ,dobrym dramatem czy romansem nie pogardzę ale ta seria to po prostu pomyłka. A tak wogólę idź spać buraku późno już.

#12 2006-11-28 23:16:30

constans73
Użytkownik

Zgrzyt napisał:
constans73 napisał:

znowu zaczynasz idź sie zbunkruj wkońcu prawie zima. A co do "najarany filmami akcji" to przesadziłeś bo lubię też takie serie jak Ai Yori Aoshi czy Suzuka ,dobrym dramatem czy romansem nie pogardzę ale ta seria to po prostu pomyłka. A tak wogólę idź spać buraku późno już.

HEHE toś mnie pozytywnie zaskoczył tymi upodobaniami.:D
hehe no cóż pomyliłem się może, ale dla mnie pierwsze epki sa lepsze od filmu.

Burak do Buraka i pełna plantacja, nieprawdarz sąsiedzie z grządki.:P:D:P:D

Ostatnio edytowany przez constans73 (2006-11-28 23:18:58)

#13 2006-11-28 23:22:57

Feniks_Ognia
Użytkownik

Kopek napisał:

ja po obejrzeniu AIR nic nie kapowałem o co biega ale i tak płakałem i byłem zachwycony smile_big i o to chodzi w tym anime nie ma sensu zastanawiac sie o co biega wazne ze przyciaga uwage widza i wywołuje silne emocje...

Ja tam nie wiem czym się tak emocjonowałeś? Jak byś poszedł na wykład z matematyki o wielkim odkryciu ale nie miał zielonego pojęcia o co chodzi to też byś się emocjonował? hehehe dobre smile

Jeśli chodzi o Air ludzie dzielą się na 3 grupy, tych co uważają to za beznadzieje (choćby ja), tych co nie mają zbytnio zdania i takich co są zachwyceni nie wiadomo czym. A ile było rozmów na ten temat to hohoho

Ja się z Zgrzytem zgadzam a w szczególności:

Zgrzyt napisał:

3)    Elementy mające wzruszać wywoływały raczej uczucie litości nad autorami. Wszystko było takie sztuczne takie plastikowe że ja p*******  np. motyw z śmiercią Misuzu idzie idzie bum umarła koniec zaczynamy nowe życie LOL

Z tym w 100% i innymi podpunktami również, dodał bym jeszcze że pomysł z wycieczkami w przeszłość jak i kilka scen które niby miały wzruszać były albo beznadziejne albo bezdennie głupie jak choćby zabicie własnego dziecka.

A zawsze mnie zastanawia gdzie fani Air widzą tą jego głębie? Ja tam płyto płytką mieliznę widze.

#14 2006-11-28 23:33:26

Satanael
Użytkownik

Zgrzyt napisał:

A tera zacznę od początku.
(........................................................)
ANIME te jest dla ludzi szukających dziury w całym.

Ja sie pod tym wszystkim podpisuje obiema "rencami". Największa kicha anime jakie widziałe. Chyba już gdzieś to na tym forum pisałem - mogłem ogladac tylko jeden odcinek dziennie , bo na drugim zawsze już spałem. PORAŻKA.

#15 2006-11-28 23:34:26

pa3cja
Użytkownik

Ja rowniez sie ze Zgrzytem zgadzam. Tyle slyszalam o tej serii, a pozniej musialam sie przymuszac zeby obejrzec do ostatniego epka. (Jednak nie uwazam zeby byla to taka strasznie beznadziejna seria). Wielu rzeczy nie zrozumialam, np. tego motywu z tym calym krukiem i rozplynieciem sie Yukito brakslow. I nie lubie tego typu kreski.

constans73 napisał:

Burak do Buraka i pełna plantacja, nieprawdarz sąsiedzie z grządki.:P:D:P:D

smile_lol:D

Ostatnio edytowany przez pa3cja (2006-11-28 23:34:45)

#16 2006-11-28 23:55:48

mbell
Użytkownik

A ja się nie przymuszałem, zobaczyłem jeden i wiedziałem, że reszty już nie dam rady... smile

gg - już działa
Google+     m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny

#17 2006-11-28 23:57:42

Viader
Użytkownik

Pierwszy epek jeszcze dawał rade.

sygase9.jpg

#18 2006-11-29 00:05:20

Dżibril
Użytkownik

To anime z rodzaju tych mistycznych , dlatego nie ma sensu krytykować poszczególnych elementów fabuły , bo nie na tym twórcy chcieli się skupić. Co prawda w Wolf's rain-ie fabuła była całkiem całkiem , podobnie jak W Haibane Renmai , ale w tym wypadku akcję i fabułę potraktowano bardzo użytkowo - miała być tylko tłem dla uczuć bohaterów oraz problemów z jakimi się one wiążą.

#19 2006-11-29 00:20:19

Feniks_Ognia
Użytkownik

Dżibril napisał:

To anime z rodzaju tych mistycznych , dlatego nie ma sensu krytykować poszczególnych elementów fabuły , bo nie na tym twórcy chcieli się skupić. Co prawda w Wolf's rain-ie fabuła była całkiem całkiem , podobnie jak W Haibane Renmai , ale w tym wypadku akcję i fabułę potraktowano bardzo użytkowo - miała być tylko tłem dla uczuć bohaterów oraz problemów z jakimi się one wiążą.

Przyznam się nie widziałem całości ale połowę tak lecz niezbyt rozumiem o jakich uczuciach ty mówisz i problemach? Trzeba przyznać twórca starał się dać uczucia i problemy lecz całkowicie mu to nie wyszło a uczucia i problemy (jak dla mnie) są puste, bez wyrazu lub jakiejś dramaturgi.

Co prawda uważam że gdyby to inaczej ujęto, całą tą serię to naprawdę mogło by być z tego dobre anime. Lecz koncepcje z potencjałem całkowicie w moim mniemaniu zniszczono.

#20 2006-11-29 00:27:50

Axel_D
Użytkownik

Hmm a ja tego anime bronic musze i bedę. Zrobilismy hardsub tej serii wiec sila rzeczy widzialem je znacnzie wiecej nzi 1 raz i wcale tego nei załuję. Chodź od razu muszę powiedzieć, ze i mnie sam wygląd końcowych 2-3 odcinków nieco zawiodł. Nie zmienia to jednak mojej opini, że seria ta jest naprawdę piekna i wzruszająca.

1)Dla mnie uwagi z 1 punktu to jakies nieporozumienie. Nie jakis tekst tylko bardzo konkretna rozmowa z Misuzu. Ważna obietnica jaką jej składa. Ależ tak zniknął, rozpłyną się. BO czemu by nie? Skoro mogła na świecie istnieć magia, to czemu nie? Skoro mogła zniknąć Michiru (czego się nie czepiasz), skoto mogł miećmoc poruszania kukiełka... Traktował bym więc jego zniknięcie w bardziej symboliczny sposób. Nie uważam zeby to była paranoja. W tym anime możliwe jest wszystko.
2)Moim zdaniem udało im sie i jedno i drugie ze wskazaniem na Yukito i Misuzu. Strosunki HAruko z Misuzu zostały troche za bardzo spłycone poprzez upchneicie ich w jedynie 3 odcinkach oraz kilku scenach ze wczesniejszych epizodow.
3)Mnie wzruszały i nie powodowaly z mojej strony litosci. Podobały mi sie uczucia, troski, obawy oraz inne emocje ukazane w tym anime.
4)Odcinek recap'owy to calkiem nowmalne zjawisko w anime. Nie wiem czemu miala by to byc wada.
5)Dla mnie przede wszystkim o poszukiwaniu oraz o dązeniu do celu. Poszukiwaniu dziewczyny ze skrzydałami które zapoczątkowali Ryuuya wraz z Uraha a nastepnie kontynuowali ich potomkowie. Watek milosci tak naprawde zaistnial dopiero pod koniec (jesli nie liczyc Kano i Hijiri) i przeczywiscie muszę przyznac ze troche zepsol zakonczenie. Ale imo nie az na tyle zeby wieszac na nim psy.

ps o przepieknej muzyce i wspanialekj kresce nie bede pisal bo te atuty sa niezaprzeczalne.

APeople_member.gif

Stopka forum

© Animesub.info 2024