Nie jesteś zalogowany.
hmm... ogólnie.. to tak. Anime było bOskie pod względem przesłania, Kreski i Muzyki. fakt faktem , że niektóre odcinki mi sie dłużyły i naprawdę mnie nudziły. Jednak końcówka mnie zaskoczyła - imo ta droga którą ona przeszła na końcu to była metafora jej całego życia, jej trudnych chwil, nieszczęśliwej miłości, jednak uporem i silną wolą przeszła tą droge - dopełniła swój cel i umarła z myślą, że zrobiła wszystko by spełnic swoje marzenia.
co do cofnięcia się w tył do ich przodków to raczej nie ma co polenizować bo to zrozumiałe. patrz. komenta: ~GhostofOrion
" Motyw z krukiem, był dziwny - fakt. myślę, że ten kruk mógł być jakimś symbolem, może wolności or sth. może dla japończyków kruk ma jakies specjalne znaczenie, lub autor zastosował swój nowatorski pomysł. " o tym można by polenizować.
Ja jednak uważam, że Autorzy się postarali... Dla mnie było warte tych kilku godzinek przed komputerkiem.
ale o Gustach sie nie dyskutuje ^^
Ostatnio edytowany przez Tion (2006-11-29 00:42:38)
Najdziwniejsze jest to że przydtem wszyscy raczej bardziej chwalili te anime niz nie. Teraz nagle wszystkim sie nie podoba.
To troche takie niezbyt ładne.
Każde anime ma swoje wady ale po co tworzysz taki temat i zniechęcasz innych do obejrzenia.
Jak po co? Po to żeby wyrazic swoja opinie na temat tego anime.
Chyba ma do tego prawo.
Jedni robią tematy żeby chwalić jakis tytuł, drudzy na odwrót.
Burak do Buraka i pełna plantacja, nieprawdarz sąsiedzie z grządki.:P:D:P:D
mów za siebie ja jak już mogę być rolnikiem który patrzy jak zżerają cię szkodniki[hehe]
1)Dla mnie uwagi z 1 punktu to jakies nieporozumienie. Nie jakis tekst tylko bardzo konkretna rozmowa z Misuzu. Ważna obietnica jaką jej składa. Ależ tak zniknął, rozpłyną się. BO czemu by nie? Skoro mogła na świecie istnieć magia, to czemu nie? Skoro mogła zniknąć Michiru (czego się nie czepiasz), skoto mogł miećmoc poruszania kukiełka... Traktował bym więc jego zniknięcie w bardziej symboliczny sposób. Nie uważam zeby to była paranoja. W tym anime możliwe jest wszystko.
2)Moim zdaniem udało im sie i jedno i drugie ze wskazaniem na Yukito i Misuzu. Strosunki HAruko z Misuzu zostały troche za bardzo spłycone poprzez upchneicie ich w jedynie 3 odcinkach oraz kilku scenach ze wczesniejszych epizodow.
3)Mnie wzruszały i nie powodowaly z mojej strony litosci. Podobały mi sie uczucia, troski, obawy oraz inne emocje ukazane w tym anime.
4)Odcinek recap'owy to calkiem nowmalne zjawisko w anime. Nie wiem czemu miala by to byc wada.
5)Dla mnie przede wszystkim o poszukiwaniu oraz o dązeniu do celu. Poszukiwaniu dziewczyny ze skrzydałami które zapoczątkowali Ryuuya wraz z Uraha a nastepnie kontynuowali ich potomkowie. Watek milosci tak naprawde zaistnial dopiero pod koniec (jesli nie liczyc Kano i Hijiri) i przeczywiscie muszę przyznac ze troche zepsol zakonczenie. Ale imo nie az na tyle zeby wieszac na nim psy.
1) "BO czemu by nie?" bo to najgłupszy i najprostszy sposób na pozbycie się bohatera, rozpłynął się i dano nam do zrozumienia że jest w kruku tylko ma zaniki pamięci LOL(o Michiru miałem wspomnieć ale to też jest kosmiczny bezsens)
2) Udało się i uczucia nawet nie zdążyły się rozwinąć przez pierwsze odcinki widzimy budowanie przyjaźni(i do tego kulawe) a pod koniec jakieś tam coś się tworzy ale Yukito się rozpływa w powietrzu.
3) Że niby czym cię wzruszyły? (jakie sceny?) "uczucia, troski, obawy" jak dla mnie to było wymuszone i sztuczne jak na poziome brazylijskich telenowel
4) Ale taki odcinek był wcześniej tylko że w 13 dodali ostatnie 3 odcinki(czy jakoś tak)
5) Chyba 1 sensowna odpowiedź
dopełniła swój cel i umarła z myślą, że zrobiła wszystko by spełnic swoje marzenia.
No właśnie ale w jaki sposób umarła zeszła z wózka przeszła 3 metry i umarła ,równie dobrze mogła zginąć na klopie, lup polecieć w niebo i spaść.
Doprawdy zgrzycie przesadzasz zwłaszcza z tym
[3)Że niby czym cię wzruszyły? (jakie sceny?) "uczucia, troski, obawy" jak dla mnie to było wymuszone i sztuczne jak na poziome brazylijskich telenowel
Mam rozumieć że skoro dla Ciebie to było wymuszone , sztuczne itd to dla wszystkich innych to też powinno być wymuszone i sztuczne po to abyś Ty ich zrozumiał ?
No właśnie ale w jaki sposób umarła zeszła z wózka przeszła 3 metry i umarła ,równie dobrze mogła zginąć na klopie, lup polecieć w niebo i spaść.
Mogła też połknąć odbezpieczony granat , popełnić rytualne seppuku słuchając radia maryja oraz dostać choroby popromiennej podczas kąpieli w rzece , ale nie o tym wszak było to anime
PS: Serię Air uważam za znakomitą
Ostatnio edytowany przez Aizen (2006-11-29 13:24:54)
Nie czytałem całego tematu, bo po prostu nie mam czasu, ale powiem tyle...
Anime mi sie podobało, chociaż nie przeczę, pewne wady miało...
Zgrzyt, już udowodniłeś wiele razy, że wolisz Anime, w którym się piorą i zabijają dlatego takie anime po prostu miało małe szanse, aby ci sie spodobać.
Szanuje wszystkich, tych co chwalą to anime i tych co je mieszaja z błotem, wassze prawo!
To anime ma pewną dziwną i zarazem magiczną właściwość...
Podoba sie dopiero po pewnym czasie od zakończenia.
Oczywiście, aby zaczęło się wogule podobać, trzeba trochę nad nim pomysleć...
Dobra, kończę, bo nie lubie czytać zbyt długich postów, a mój zaczyna się do takich zaliczać
constans73 napisał:Burak do Buraka i pełna plantacja, nieprawdarz sąsiedzie z grządki.:P:D:P:D
mów za siebie ja jak już mogę być rolnikiem który patrzy jak zżerają cię szkodniki[hehe]
Sam zaczołęś z tymi przezwiskami jak dzieciak z podstawówki.
Ja nie jestem Burak ani ty.
Poprostu nie lubie jak krytykuje się coś wyjatkowego oceniając tylko wady, które sa mniejsze niż zalety.
Nie mówie że te anime jest doskonałe tylko wyjątkowe, i od takiego gadania nie straci z niej nic.
Wyjątkowe osoby i idee czy przedsięwziencia wymagają więcej wsiłku niz zwykłe.
I może dlatego są tak rzadkie.
Wyjątkowe osoby (...)wymagają więcej wsiłku niz zwykłe.
I może dlatego są tak rzadkie.
trudno spłodzić wyjątkowe dziecko bo mało czasu ludzie mają
Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2006-11-29 14:10:01)
Mi się bardziej podobał AIR niż Air myślę, Zgrzyt , że w twoim wypadku będzie podobnie.
Pozatym Air ma naprawdę piękne przesłanie(a) - życie bez miłości nic nie jest warte.
Mam tylko jedno pytanie czy Air the Movie ma identyczne zakończenie czy jakieś alternatywne?
Hmmm... z tego co pamiętam to alternatywne , i bardzo się różni od zwykłej serii Air.
Najdziwniejsze jest to że przydtem wszyscy raczej bardziej chwalili te anime niz nie. Teraz nagle wszystkim sie nie podoba.
To troche takie niezbyt ładne.
Masz kogos konkretnego na mysli?
constans73 napisał:Najdziwniejsze jest to że przydtem wszyscy raczej bardziej chwalili te anime niz nie. Teraz nagle wszystkim sie nie podoba.
To troche takie niezbyt ładne.Masz kogos konkretnego na mysli?
Chcialbym napisac cos ciekawgo, ale wypowiedz Axela zostala chyba dobrze przez Zgrzyta skomentowana. Nie liczac:
[cytuj]3) Że niby czym cię wzruszyły? (jakie sceny?) "uczucia, troski, obawy" jak dla mnie to było wymuszone i sztuczne jak na poziome brazylijskich telenowel[/quote]
[cytuj]No właśnie ale w jaki sposób umarła zeszła z wózka przeszła 3 metry i umarła ,równie dobrze mogła zginąć na klopie, lup polecieć w niebo i spaść. [/quote] Tutaj przesadziles troche.
Jak za pierwszym razem przeczytalem [cytuj]1)Dla mnie uwagi z 1 punktu to jakies nieporozumienie. Nie jakis tekst tylko bardzo konkretna rozmowa z Misuzu. Ważna obietnica jaką jej składa. Ależ tak zniknął, rozpłyną się. BO czemu by nie? Skoro mogła na świecie istnieć magia, to czemu nie? Skoro mogła zniknąć Michiru (czego się nie czepiasz), skoto mogł miećmoc poruszania kukiełka... Traktował bym więc jego zniknięcie w bardziej symboliczny sposób. Nie uważam zeby to była paranoja. W tym anime możliwe jest wszystko. [/quote] odrazu przyszla mi do glowy odpowiedz A. Toriyamy na pytanie : "Dlaczego w DB jest tyle sprzecznosci?" odpowiada on "Bo tak to sobie wymyslilem.".
Raczej slaby argument. Rozumiem magia itd., ale bez przesady. W mojej opini zamiana w kruka powinna byc uzasadniona w jakis sposob przez autorow. Najpierw buduja napiecie. Pokazuja, ze od pokolen juz rodzina tego typa szuka dziewczyny ze skrzydlami. A nastepnie gdy koles sie orientuje, ze to ona, to zamienia sie w kruka. Dla mnie deczko niepojeta sprawa.... Samo znikniecie Michiru jest uzasadnione przez autorow, a "kruk" nie.
PS: Sorki, ze nie jest napisane czyje to cytaty, ale pisalem w oknie szybkiej odpowiedzi. Ci, ktorzy to napisali wiedza.
Ostatnio edytowany przez Planeta (2006-11-29 17:26:28)
Doprawdy zgrzycie przesadzasz zwłaszcza z tym
Zgrzyt napisał:[3)Że niby czym cię wzruszyły? (jakie sceny?) "uczucia, troski, obawy" jak dla mnie to było wymuszone i sztuczne jak na poziome brazylijskich telenowel
Mam rozumieć że skoro dla Ciebie to było wymuszone , sztuczne itd to dla wszystkich innych to też powinno być wymuszone i sztuczne po to abyś Ty ich zrozumiał ?
Mu raczej chodziło o to że uczucia wyrażane przez bohaterów nie są realistyczne, ich postawy i zachowania mijają się z dramaturgią tego co widzimy co budzi uczucie sztuczności.
Czy w Air the movie jest jakaś logika i zachowany sens czy takie samo nie wiadomo co jak w serii tv?
W filmie , z tego co pamiętam mamy bardzo spójną fabułę i albo zero magii albo jej odrobina .
Mu raczej chodziło o to że uczucia wyrażane przez bohaterów nie są realistyczne, ich postawy i zachowania mijają się z dramaturgią tego co widzimy co budzi uczucie sztuczności.
Czy w Air the movie jest jakaś logika i zachowany sens czy takie samo nie wiadomo co jak w serii tv?
Nie są realistyczne? Według mnie są , a że postacie reagują inaczej niż oczekiwałbyś tego po nich to cóż , wolno im. Ludzie mają różne doświadczenia , różne myśli , różne reakcje i wrzucanie ich do jednego worka w którym wszyscy myslą , działają i reagują że się tak wyrażę według tych samych algorytmów jest troszkę dziwaczne
W AIR the movie podobnie jak w AIR tv jest logika i zachowany sens
Ostatnio edytowany przez Aizen (2006-11-29 16:06:36)
Ale w Air the movie nie uciekają się do magii . I film ma zdecydowanie lepszą kreskę.....
Zgrzyt, już udowodniłeś wiele razy, że wolisz Anime, w którym się piorą i zabijają dlatego takie anime po prostu miało małe szanse, aby ci sie spodobać.[los]
Proszę o konkrety ja osobiści jestem co do gatunków tolerancyjny bo lubię takie tytuły jak np. Ah! My Goddess ale tez takie jak Black Lagoon. Co do "w którym się piorą i zabijają" nie do końca trawie bo np. Tenjho tenge mnie odrzuciło.
Nie są realistyczne? Według mnie są , a że postacie reagują inaczej niż oczekiwałbyś tego po nich to cóż , wolno im. Ludzie mają różne doświadczenia , różne myśli , różne reakcje i wrzucanie ich do jednego worka w którym wszyscy myslą , działają i reagują że się tak wyrażę według tych samych algorytmów jest troszkę dziwaczne
LOL. Czyli nie nic dziwnego w naiwności, zachowaniu emocjonalnym na poziome 6 latka.
A ty sam spotkałeś się w życiu z tak sztucznymi rozmowami. BO prawda jest że NIKT tak nie mówi( chyba że pomyliło mu się anime z życiem ale to już inna bajka). Słowa, dialogi, sytuacje (chodzi o te pozbawione nadprzyrodzonych pierdół) są dość realistyczne? Zobacz Ningen Kousaten czy Koi Kaze a realistyczne zachowanie w anime diametralnie dla ciebie nabierze innego znaczenia
Ostatnio edytowany przez Zgrzyt (2006-11-29 16:53:34)