Nie jesteś zalogowany.
Co sądzicie o tym anime ? Bo ja szczerze mówiąc mam mieszane uczucia.
Jak ktoś lubi nudne anime to na pewno mu się spodoba ale mimo wszystko mi się podobało.
Bardzo fajny był pierwszy odcinek.
Tylko nic konkretnie nie wyjaśniono co było wcześniej.
Bo chyba ci wszyscy którzy tu są to umarli a to jest etap pośredni między niebem a ziemią.
tzw. czyściec, przecież każdy haibane musi mieć pracę. To jest swego rodzaju pokuta.
A wyraźnie mówili że to nie jest pokuta.
Tzn że skrzydła i aureola to nie jest pokuta na tym świecie.
PS:
Dziwne czy nikt tego nie oglądał czy są inne powody że prawie nikt nic nie pisze ?
Pokutować muszą ci którzy rodzą się z piętnem. Reszta ma szare skrzydła.
Dobra więc mam pytanie.
Czy ci wszyscy z szarymi skrzydłami to umarli i znaleźli się tu ?
Co to jest za miejsce.Czy akcja się dzieje na ziemi czy gdzie indziej ?
I co tu robią zwykli ludzie.Jeśli to są zwykli ludzie ?
Dobra więc mam pytanie.
I co tu robią zwykli ludzie.Jeśli to są zwykli ludzie ?
Od tego człowiek ma tzw. "inteligencje" by sam do tego doszedł[los]
tom_21 napisał:Dobra więc mam pytanie.
I co tu robią zwykli ludzie.Jeśli to są zwykli ludzie ?Od tego człowiek ma tzw. "inteligencje" by sam do tego doszedł[los]
A może on jest po prostu ciekaw interpretacji innych ludzi inteligentnych - tam nic nie było powiedziane wprost , więc przemyślenia na ten temat mogą być różne.
Głupi człowiek sądzi że jak ktoś zadaje takie pytania to nie jest inteligentny.
I może ktoś mi odpowie.
Zawsze pytam się o czyjąś interpretacje jeśli w danym przypadku nic nie jest do końca jasne.
Moje uczucia wobec tego anime... ? Bezbrzeżny zachwyt.
Tom_21, to anime nie ma na celu wyjaśniać ci czegokolwiek.
Właściwie składa się z samych pytań , a wnioski jakie wyciągamy to jedynie nasze spekulacje.
I im bardziej się nad wszystkim zastanawiasz tym więcej pytań się pojawia.
Przecież w treści dotyka taki spraw jak Niebo Zbawienie Pokuta Wina Śmierć.
Należy to tych anime które sprawiły, że moja fascynacja anime trwa do dzisiaj.
Ostatnio edytowany przez mbell (2006-11-29 13:49:45)
gg - już działa
Google+ m.bellon.atas@gmail.com
Aktualnie oglądane :
* Usagi Drop * Ao no Exorcist * Tiger & Bunny
Aczkolwiek to jest jego największa wada że nic nie wyjaśnia.Przez to się robi monotonne i nudne.Po obejrzeniu pierwszego odcinka spodziewałem się czegoś więcej po tym anime.
Bo interpretacja moja jest taka np to że Rakka popełniła samobójstwo skacząc z jakiegoś budynku i potem narodziła się w tym świecie już jako pośrednia istota między aniołem a człowiekiem (bo samobójstwo to grzech) gdzie musi zasłużyć na pójście w dalszą drogę czyli chyba do nieba.
Tylko co tu robią zwykli ludzie i gdzie się w ogóle dzieje akcja tego anime ?
To widocznie jest jakieś miasto Boga stworzone dla haibane żeby pomóc im dostać się do nieba.
Nie wiem czy dobrze mówię ale to chyba ma sens.
To nie ma znaczenia , jak powstało to miasto , kto je soowrzył , gdzie ono się znajduje , co działo się wcześniej - przed narodzinami Haibane.
To niech ktoś się wypowie dla kogo to ma znaczenie.
Ja napisałem swoją interpretację i raczej jest prawdziwa zwłaszcza że nie podajecie swojej.
Każde anime da się dokładnie wyjaśnić nawet to.Tyle tylko że można nie mieć 100 % pewności.
No w sumie ja też mam jedno pytanie : konsekwencją zapomnienia snu jest piętno , czy konsekwencją urodzenia się z piętnem jest zapomnienie snu. Wydaje mi się że to pierwsze , ale jeśli nie to całą moja chwiejna interpretacja anime idzie się .....
Ja napisałem swoją interpretację i raczej jest prawdziwa zwłaszcza że nie podajecie swojej.
Każde anime da się dokładnie wyjaśnić nawet to.Tyle tylko że można nie mieć 100 % pewności.
Wybacz tom_21 ale to jakbyś powiedział, że Boga da się opisać. Serio? Starszy pan z siwa brodą?
Twoja interpretacja zakłada : niebo, aniołów, życie po śmierci itd. a jeśli to nie o tym mowa.
To na pewno są ludzie? Pozatym z tego co wiem , to w tradycji chrześcijańskiej anioły i ludzie
to są dwa odrębne byty, idąc do "nieba" wcale nie stajemy się aniołami.
gg - już działa
Aktualnie oglądane :
Ja osobiście zinterpretowałem to sobie tak ( a raczej jest to jedna z wielu moich interpretacji) że haibane są jedynie "przenośnią". Nie są żadnym konkretnym bytem (aniolem czy też duszą w czyśćcu), a mają wyrażać osoby które niedorosły do życia w społeczeństwie. I dla tego właśnie istnieją takie zasady jak zakaz przekroczenia muru ( kiedy ktoś jest gotowy i go przekracza staje się dorosłym), bądź też zakaz rozmawiania z osobami które znajdowały się poza murem (w dużym uproszczeniu można to zorzumieć jako "dzieci i ryby głosu nie mają), a praca ma ich przygotować do wstąpienia w świat dorosłości. Co wy na taką interpretacje? Bo jeśli sie myle to wysnuje jakąś nową interpretacje tego anime.
Brawo.
gg - już działa
Aktualnie oglądane :
Całkiem dobra interpretacja GhostofOrion. Ja czasami uwazam że chodziło o osoby / byty które za życia za mało były zaangażowane w życie społeczenstwa i odrabiaja niejako zaległości, przed przejściem do dalszego etapu ewolucji duszy lub świadomości. Serial jest japoński, a integracja z resztą społeczeństwa, poczucie swojej przydatnosci ma dla Japończyka chyba spore znaczenie, pomimo pewnego dystansu jaki zachowują Japończycy względem siebie a który wynika bardziej z poszanowania cudzej prywatności. Ale interpretacje mogą byc różne, nie zgadzam sie generalnie że serial był nudny. Jest to anime którego nie da się zapomnieć.
Mbell to brawo to w moim kierunku bo jakoś niejestem pewien??
No jak się zastanowić , to nie ma do czego się przyczepić - oprócz "dzieci i ryby głosu nie mają " - tego nie rozumiem , co chciałeś przez to powiedzieć ?