#1 2006-12-07 22:23:29

Zeus
Użytkownik

Artykuł, ksiazka o źle w filmie...na mature pomocy

Witam, dawno tu nie zaglądałem. Jak juz napisałem w temacie, szukam do matury ustnej z polaka artykułu z jakiegoś pisma(najlepiej o filmie), badź książki o kunszcie filmowym w której znalazłbym jakiekolwiek informacje, o pokazywaniu zła w filmach. Chodzi mi o nastruj, muzyka itd. Mój temat maturalny to "Literackie i filmowe uosobienie zła", prosze o pomoc, tytuł ksiazki, badz artykuł z jakiejsc gazety o tematyce filmowej, jeśli jest taka mozliwosc to prosiłbym jesli ktos ma gazete z takim artykułem o skan tego artykułu. Za wszelaka pomoc bede wdzięczny.

P.s nie jestem leniwy sam szukam, ale nie mam żadnych gazet o tematyce filmowej a moze ktos z animowiczów kolekcjonuje takie gazety:) i mogłby mi delikatnie pomoc:)

#2 2006-12-07 22:32:12

Quithe
Użytkownik

Odp: Artykuł, ksiazka o źle w filmie...na mature pomocy

Radzę Ci przejrzeć książki Tomasza Raczka i Zygmunta Kałużyńskiego. Tam na pewno coś znajdziesz.
Masz tu link z bibliografią tego pierwszego: http://www.latarnik.com.pl/?s__karta_autorzy.id__8

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#3 2006-12-07 22:35:38

Obiwanshinobi
Użytkownik

"Seans z wampirem" Andrzeja Kołodyńskiego, raczej to późniejsze wydanie (z lat osiemdziesiątych ubiegłego stulecia). Rzecz o szeroko pojętym filmie grozy.
P.S. A w bibliotekach pytałeś? Jak czegoś nie wiesz, pytaj bibliotekarza.

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-12-07 22:36:49)

#4 2006-12-07 22:54:13

Zeus
Użytkownik

Wiesz, mieszkam w małej miejscowości, jest 1 miejska biblioteka:) i szkolne, ale to juz jakis trop. Poki co zbiertam materiały. Mam juz nawet filmy na ta prezentacje "Zło" . "Omen" , "Adwokat diabła" , "Milczenie owiec" i "Pasje", a jutro zamierzam zrobic skok na biblioteki, łatwiej znalesc opracowania ksiazek niz filmow wiec dlatego te "błaganie o pomoc":)

#5 2006-12-07 22:56:09

MistrzSztuki
Zbanowany

Powinno być ...książka o ZŁU
Taka mała korekta... w końcu... zdajesz maturę, no nie?

#6 2006-12-07 23:00:39

Zeus
Użytkownik

Zeus napisał:

Wiesz, mieszkam w małej miejscowości, jest 1 miejska biblioteka:) i szkolne, ale to juz jakis trop. Poki co zbiertam materiały. Mam juz nawet filmy na ta prezentacje "Zło" . "Omen" , "Adwokat diabła" , "Milczenie owiec" i "Pasje", a jutro zamierzam zrobic skok na biblioteki, łatwiej znalesc opracowania ksiazek niz filmow wiec dlatego te "błaganie o pomoc":)

Fakt, zdaje mature, ale z probnej miałem 64,5% z zerowym przygotowaniem wiec chyba nie jest zle, a moze ktos z was widzac filmy ktore wybralem doradzilby cos innego(oprocz filmow rzeźnickich) bo nie jestem wybitnym znawca kina i zapomniałem o jakims filmie, ktory by lepiej pasował do tematu:)

#7 2006-12-07 23:04:09

kornik15
Użytkownik

Zeus napisał:

Mam juz nawet filmy na ta prezentacje "Zło" . "Omen" , "Adwokat diabła" , "Milczenie owiec" i "Pasje", a jutro zamierzam zrobic skok na biblioteki, łatwiej znalesc opracowania ksiazek niz filmow wiec dlatego te "błaganie o pomoc":)

weś sobie jeszcze może któryś film z serii "Piątek Trzynastego" z moim zdaniem "najlepszym" uosobieniem zła Jasonem Voorheesem, trzyma w napięciu non stop, pozatym to klasyka gatunku

Ostatnio edytowany przez kornik15 (2006-12-07 23:07:17)

#8 2006-12-07 23:09:05

Zeus
Użytkownik

Chodzi mi raczej o cos w czym bohater nie smiga po ekranie z maczeta:) O film w którym tym uosobieniem zła jest ktos jak Haniball Lekter z milczenia owiec, Damien z Omena, Pasja to juz raczej nie trzeba przedstwiac "złego", mam watpliwosci co do filmu "Zło" i "Adwokat diabła":), ale chyba przy nich pozostane:)

Chciałbym aby to pasowało do literatury a Jason, raczej nie pasuje:D

Ostatnio edytowany przez Zeus (2006-12-07 23:12:00)

#9 2006-12-07 23:14:05

kornik15
Użytkownik

ale na zakończenie prezentacji mógłbyś zapodaćmoment z końca 1 filmu jak dziewczyna śpi pośrodku stawu w łudce a tu nagla z nikąd pojawia sie Jason i wciaga ją w głębiny, członkowie komisji pospadają z krzeseł gwarantuje smile

#10 2006-12-07 23:16:32

Obiwanshinobi
Użytkownik

"Noc myśliwego" chociażby, "Nie oglądaj się teraz", cykl filmów Rogera Cormana wg. twórczości Edgara Allana Poe... Ale w ch?j tytułów znajdziesz we wspomnianej książce Kołodyńskiego. To bardzo kompetentny znawca tematu.
P.S. "Nosferatu - symfonia grozy" Friedricha Wilhelma Murnaua Ăźber alles!

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-12-07 23:20:15)

#11 2006-12-07 23:19:10

Zeus
Użytkownik

Ale wiesz, mam t Lektera, ktory swym zachowaniem , otoczka, jest juz uosobieniem zła, Omen Damien, muzyka, i nastroj grozy, Pasja, łysol który kusi J.CH , w Adwokacie, Al Pacino:D, w "Zlu" ucznowie, a tu Jason na koncu wyskakuje:D poprostu nie pasuje mi to do koncepcji:D Jakbym takie cos robil to wziąłbym filmy takie jak:August underground mordum, Guinea Pig:D ale nie chce aby szanowna komisja sie pozygała:D

Dzieki Obi za tytuł, jutro poszukam, a jak nie to moze sciagne to z Wawy, bo ciezko cos znalesc sensownego o kinie grozy, a tymbardziej w małej miejscowosci:D Ale jak myslicie, te filmu ktore mam, były by dobre:)

Ostatnio edytowany przez Zeus (2006-12-07 23:21:28)

#12 2006-12-07 23:20:42

kornik15
Użytkownik

jak tam chcesz ale jak ja bym miał taki temat to bym "poszedł na całość" z Jasonem smile

Ostatnio edytowany przez kornik15 (2006-12-07 23:20:54)

#13 2006-12-07 23:20:53

Obiwanshinobi
Użytkownik

Nie chodzi o gore, tylko o zło.

#14 2006-12-07 23:22:14

Zeus
Użytkownik

Tamta wypowiedz wyzej była skierowana do kolegi kornik15:D

#15 2006-12-07 23:22:37

wumi_szoda
Użytkownik

Zamiast "Adwokata diabła" proponowałbym raczej film "Harry Angel"... Zdecydowanie ciekawszy. Cóż, nie należy również zapominać o wizerunkach bardziej popkulturowych, bo popkultura przecież również wizerunek zła wykorzystuje. Takie popkulturowe ikony zła są nawet bardziej znaczące niż solenne zło z filmów dla dorosłych. Darth Vader np byłby tu idealny, albo jacyś bohaterowie z komiksów o superherosach amerykańskich. To zło archetypiczne.

#16 2006-12-07 23:27:51

Zeus
Użytkownik

Bede musiał to przemyślec, bo fakt moze przydałoby sie cos z mego repertuaru zastapic:)Ale to sie zobaczy:D

#17 2006-12-08 02:12:11

bird5
Użytkownik

Może coś bardziej historycznego a nie wymyślone fikcyjne zło dla rozrywki. Może coś z filmów o faszystach, nazizmie itp. Albo filmy nawiązujące do dyktatorów i reżimów. Takie mocne powiazanie filmów z realną historią byłoby chyba dobrze odbrane przez egzaminatorów, ponadto łatwiej omawiac temat mając dwa punkty zaczepienia - film i historię.

#18 2006-12-08 02:39:25

Quithe
Użytkownik

Ja bym z filmów proponował: Czas Apokalipsy (motyw Brando i ogólnie zachowania amerykańskich żołnierzy), Kontrolerzy (tajemnicza postać mordercy z metra, którego personalia są nieznane, a także jako ukryte zło w każdym z nas), Monster (czy morderstwa mogą być usprawiedliwione, poruszenie tematu prostytucji i gwałtu), Sin City (nie dość, że nawiązanie w jakiś sposób do komiksu ;] to jeszcze wszelkiego rodzaju zło, oraz walczący z nim ludzie, którzy wykorzystują także "złe" metody ich zwalczania), Trainspotting (do jakiego zła mogą doprowadzić narkotyki), Zły Porucznik (stróż prawa, który nie powinien zasługiwać na to miano).

myhandhelds.pl - tam robię recki gier na Vitę i Switcha, zamiast tłumaczyć animu :V
Zakupy na Play-Asia $3 taniej z kodem MYPSVITA smile

#19 2006-12-08 03:06:01

Obiwanshinobi
Użytkownik

Była jeszcze taka murzyńska komedia "Zły numer" ("I Got the Hook Up").

#20 2006-12-08 03:17:16

themic
Użytkownik

Zeus na początku powinienneś zacząć od zdefiniownia pojęcia "zło"
( zło ogólne, zło jednostki, zło ogółu itd.). A jesli choci o materiały....
Oprócz wyżej przedstawionych przez szacowne gremium to jeszcze polecam...
(może to nie miec nic wspólnego ze złem dla niektórych) "Man o fire" (Człowiek w ogniu)
W tym filmie masz zło z wielu stron i pod wieloma formami...
<WAŻNE JEST BYŚ ZŁO NIE ZŁEM, A DOBREM ZWALCZAŁ> smile

Ot taki sobie (nie)zwykły człowiek...:)

Stopka forum

© Animesub.info 2024