Nie jesteś zalogowany.
no ta, ale i tak jak zrobisz screena, to na screenie tego nie zobaczysz:) "wypowiedź grejpruta, jak coś"
Czytałem testy i tam były takie screeny.I co ciekawe zazwyczaj jakość obrazu jest bardziej zła przy mniejszej zmianie rozdzielczości niż większej.
Sprawa jest prosta. Rozmaite playery standardowo wyświetlają filmy w rozdzielczości emulowanej - takiej, jaką monitor wyświetla w momencie uruchomienia filmu (z reguły wyższej, bo mało kto używa dziś do pracy rozdziałki 640x480). Ten zabieg nie pogarsza jakości obrazu - dotyczy to zarówno LCD, jak i CRT. Nie ma sensu zmiejszać rozdziałki specjalnie do wyświetlania filmu (chyba, że ktoś posiada pradawną kartę graficzną i w emulowanej wysokiej rozdziałce film się tnie). Jest regułą, że skalowanie obrazu do niższej rozdzielczości powoduje obniżenie jakości, ale skalowanie do wyższej - nie powoduje.
Obniżanie rozdziałki monitora specjalnie do oglądania filmu jest bez sensu, o ile nie ma po temu szczególnych powodów (np. wspomniana słaba grafika).
no, wreszcie ktoś mądrze to wytłumaczył:)
Jest regułą, że skalowanie obrazu do niższej rozdzielczości powoduje obniżenie jakości, ale skalowanie do wyższej - nie powoduje.
w Teorii nie powoduje, w praktyce obraz będzie ciut bardziej rozmazany aniżeli wyświetlany w skali 1:1 Ale to normalne. Przy skalowaniu w górę znaczenie ma sposób skalowania i algorytmy to robiące. Jedne powodują większe rozmazanie szczegółów inne nie (np Lanczos4Resize). Tak czy siak, często różnica jakości przy 1:1, a skalowaniem w góre nie jest na tyle wielka by załąmywać ręce.
To co piszecie to chyba jakieś żarty.
Chyba nie chcecie powiedzieć że film o rozdzielczości 640 x 480 powiększony do 1600 x 1200 będzie miał podobną jakość ?
Akurat jest tak że zmniejszenie wielkości np ze 100 % na 50 % powoduje poprawę jakości(czyli kompresja o wiele mniej widoczna)a zwiększanie wielkości okna filmu ponad jego rozdzielczość znacznie pogarsza obraz i każda najmniejsza wada obrazu jest wielokrotnie powiększana.
Chodzi mi właśnie o to żeby nie było tego widać ,a na moim crt właśnie robiłem porównanie i bez wątpliwości dużo lepiej jest ustawić w media player clasic zmianę rozdzielczości monitora podczas oglądania filmu( np do 640 x480 albo 800 x 600) bo wtedy film będzie w oryginalnej rozdzielczości a nie sztucznie rozciągnięty.
To co piszecie to chyba jakieś żarty.
Chyba nie chcecie powiedzieć że film o rozdzielczości 640 x 480 powiększony do 1600 x 1200 będzie miał podobną jakość ?
Akurat jest tak że zmniejszenie wielkości np ze 100 % na 50 % powoduje poprawę jakości(czyli kompresja o wiele mniej widoczna)a zwiększanie wielkości okna filmu ponad jego rozdzielczość znacznie pogarsza obraz i każda najmniejsza wada obrazu jest wielokrotnie powiększana.
Chodzi mi właśnie o to żeby nie było tego widać ,a na moim crt właśnie robiłem porównanie i bez wątpliwości dużo lepiej jest ustawić w media player clasic zmianę rozdzielczości monitora podczas oglądania filmu( np do 640 x480 albo 800 x 600) bo wtedy film będzie w oryginalnej rozdzielczości a nie sztucznie rozciągnięty.
Więc Twoje zdanie różni się od mojego zdania. Oczywiście, że kompresja pomniejszonego obrazka jest mniej widoczna, ale równie dobrze można sobie oglądać film z daleka - na jedno wyjdzie. Im mniejszy obrazek, tym mnie widać na nim szczegółów, ze śladami kompresji włącznie, za to mniej lub bardziej (właśnie w zależności od albgorytmów przeskalowujących) wyraźna staje się degenaracja konturów. Fakt, że ktoś nie podziela Twojego zdania, to wcale nie muszą być "żarty".
Tyle tylko że to nie moje zdanie ale fakty o których każdy powinien wiedzieć.
Oczywiście chodzi mi tylko o powiększanie filmu albo zmniejszanie rozdzielczości monitora.
A co filtrów.To jakiego użyć filtru aby wyostrzyć i zminimalizować widoczną kompresję filmu.
I jak użyć takiego filtru używając mpc ?
Tyle tylko że to nie moje zdanie ale fakty o których każdy powinien wiedzieć.
Oczywiście chodzi mi tylko o powiększanie filmu albo zmniejszanie rozdzielczości monitora.
E tam, fakty. Kto se odpali na CRT film w 640x480 - tyle będzie miał z tego, że zobaczy przeplot. Z daleka nie zobaczy, ale z daleka nie zobaczy też śladów kompresji.
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-12-09 19:13:08)
Standardowe telewizory mają rozdzielczość niższą niż 640 x 480 a komfortowo się na nich ogląda filmy na odtwarzaczu dvd.
Ale chyba mając wybór czy rozmazany obraz czy przeplot to chyba lepsze to drugie.
Standardowe telewizory mają rozdzielczość niższą niż 640 x 480 a komfortowo się na nich ogląda filmy na odtwarzaczu dvd.
Ale chyba mając wybór czy rozmazany obraz czy przeplot to chyba lepsze to drugie.
Na telewizorze filmy z reguły wyglądają lepiej, niż na monitorze, bo kineskopy telewizorów rozmywają piksele. Na monitorze - obojętnie - CRT, czy LCD - film będzie wyglądał biedniej niezależnie od rozdzielczości ekranu (nie mam na myśli HD, tylko rozdzielczości DVD i niższe).
Obraz w emulowanej wysokiej rozdziałce nie jest "rozmazany" (jeśli jest, to z winy dennych algorytmów).
Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-12-09 19:24:40)
tom_21 - i ty niby jestes studentem informatyki?
@tom_21: Wszystkiego, co zawsze chciałeś wiedzieć o telewizji, tylko bałeś się spytać - dowiesz się z czeskiego filmu "Akumulator 1"
I co z tego że jestem studentem informatyki.
Nie mam lcd więc dlatego się pytam.Ale tak w ogóle to chyba mało osób ma tu lcd żeby coś mądrego powiedzieć.
Oczywiście nawet nie dopuszczasz do siebie myśli, że te osoby, które się tu wypowiadały, powiedziały coś mądrego (rozumiem - ich słowa nie zgadzały się z Twoim wyobrażeniem prawdy absolutnej, czyli mówiąc prościej, miały inne zdanie, niż Ty).
Ĺťe co. Już to mówiłem że niech każdy pisze to co chce byle na temat.Ja mam swoje zdanie a pytam się innych żeby poznać ich zdanie.Więc nie zarzucaj mi że jest inaczej.
A jedyne do czego mogę mieć zastrzeżenia to lakoniczne odpowiedzi gdzie nie zawarto praktycznie nic takiego o co się pytałem.
Standardowe telewizory mają rozdzielczość niższą niż 640 x 480
Telewizory maja rozdzielczosc 576i...
Czyli niższą.
jesli by to porownac do progresive to by chyba bylo 360x288 ale tego nie widac...
I co z tego że jestem studentem informatyki.
Nie mam lcd więc dlatego się pytam.Ale tak w ogóle to chyba mało osób ma tu lcd żeby coś mądrego powiedzieć.
jako student informatyki, powinieneś to wiedzieć... to ja jestem dopiero w tech. inf. a to wiem, co prawda nie tak dobrze jak Suchy czy inni tutaj się wypowiadający, ale wiem.
PS: mniejsza? czyli jak ty to liczysz? bo dla mnie 576i to rozdzielczość 720x576...
Ostatnio edytowany przez Hatake (2006-12-13 15:58:08)