#21 2006-12-08 05:22:56

Kilgur
Użytkownik

Odp: Artykuł, ksiazka o źle w filmie...na mature pomocy

film lub ksiazka "Jądro ciemności" Josepha Conrada ^^
btw. "Czas apokalipsy" to wlasnie "Jadro ciemnosci" w realiach wietnamu

Ostatnio edytowany przez Kilgur (2006-12-08 05:25:44)

ara ara...

#22 2006-12-08 06:19:41

Phoeniks16
Użytkownik

Jakbym miał ci polecić filmy o uosobieniu zła to serie z laleczką chucky i serie filmów dzieci kukurydzy można też dodać do tego skowyt

Ostatnio edytowany przez Phoeniks16 (2006-12-08 06:21:09)

#23 2006-12-08 12:09:30

kirei
Użytkownik

"9 wrota" Polańskiego
SPOILER Szatan - kobieta. Orginalne. smile SPOILER

#24 2006-12-08 14:45:46

wumi_szoda
Użytkownik

"Dziecko Rosemary" Polańskiego.
A poza tym, to Twój temat jest dość często podejmowany w różnych opracowaniach naukowych, z dziedziny filozofii i socjologii np. Załączam linka do jednego z tekstów:
http://www.filozofia.pl/teksty/wichrowska.pdf
Zaznaczam, że pobieżnie go tylko przejrzałem, ale sądzę, że choćby z bibliografii możesz mieć pożytek.
Poza tym, sporo ciekawych publikacji możesz znaleźć w sieci (np artykułów z czasopism naukowych). Tylko nie należy szukać jak leci., bo śmiecia wszelkiego się pojawi bez liku. Powyższy tekst znalazłem, zaznaczając w wyszukiwaniu zaawansowanym (google) typ dokumentu: .pdf (to dość dobry filtr, bo publikacje naukowe udostępnia się najczęściej w tym formacie). Słowa kluczowe, to oczywiście film i zło.

#25 2006-12-08 17:34:26

opcy
Użytkownik

Myślę że ciekawym byłoby "tandetne" przedstawienienie zła takie jak w piatku trzynastego czy innym horrorze tej klasy chociaż nie wychodziłbym tutaj poza ramy dodatkowej ciekawostki. Mozna sięgnąć do histori kina i ukazać jak przedstawiano zło na przestrzeni dziejów, kiedyś naprzykład nie było w ogóle motywu szatana w filmach - pierszy zdaje się był Omen.
Wśród zaproponowanych pozycji barkuje mi filmu pokazującego zło naturalne, tkwiące w każdym z nas, nawet te w Czasie apokalipsy/Jądzre Ciemnosci jest już złem obłąkańczym (skondensowanym). Jako przykład dłabym tu film Siedem, chociaż gdyby udało ci się znaleść coś na krztałt filmowych "Rozmów z Katem" to byłoby to lepsze.

Na marginesie możesz rozważyć użycie filmu "Święci z Bostonu", tu nie ma ukazanego dobra i zła wszystko zależy od interpretacji widza.

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#26 2006-12-08 18:26:56

wumi_szoda
Użytkownik

opcy napisał:

Jako przykład dłabym tu film Siedem

E no, bez przesady... Nie chodziło chyba o złe filmy, tylko o zło w filmach.

#27 2006-12-08 18:33:54

Obiwanshinobi
Użytkownik

Skoro już padł tytuł "Siedem", to zlituję się i polecę "Dziką bandę" ("The Wild Bunch") Sama Peckinpaha.

#28 2006-12-08 18:39:24

opcy
Użytkownik

wumi_szoda napisał:
opcy napisał:

Jako przykład dłabym tu film Siedem

E no, bez przesady... Nie chodziło chyba o złe filmy, tylko o zło w filmach.

Chodziło mi bardziej o motyw że robiąc coś w dobrej wierze (lub kierując się samymi ideałami)można czynić zło, może rzeczywiście niefortunnie Siedem podałem jako przykład tego, ale po prostu nic innego nie przyszło mi do głowy... baka

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#29 2006-12-09 22:18:08

Zeus
Użytkownik

Wumi_szoda, dzieki za ten link, do tego tekstu, jest bardzo przydatny i pozwoli mi bardziej ogarnac sam temat zła. Poki co Dokładnie przestudiowałem film adwokat diabla i bardzo pasuje do tematyki mej prezentacji, mysle nad wyrzuceniem filmu Milczenie owiec, bo po obejrzeniu i zanotowaniu faktoiw ciezko jest mi poiwiedziec czy owe dzieło jest dobre, ale bede mial malo czasu na omowienie tematu wiec raczej nie bede sie zaglebial w szczegoly. Ogolnie dziekuje wszystkim , ktorzy odpisali mi w tym temacie, bo bardzo mi pomogliscie w taki czy inny sposob.

#30 2006-12-09 22:24:18

Obiwanshinobi
Użytkownik

Jeszcze nie widziałem, ale może pasować film "Siódma ofiara" wyprodukowany przez Vala Lewtona (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Seventh_Victim). Jest to, jak się zdaje, antycypacja podejmujących temat Szatana filmów z lat siedemdziesiątych. W sensie, iż zanim (jeśli w ogóle) omówisz "Dziecko Rosemary" i "Omen", nie zawadzi wspomnieć o starszym tytule.

#31 2006-12-09 22:40:49

wumi_szoda
Użytkownik

Jeśli wolno mi wyrazić prywatną opinię, to ja bym "Milczenia Owiec" nie wyrzucał. Zwróć również uwagę, że "Adwokat diabła" jest filmem dość wtórnym, czerpiącym obficie z wcześniejszych dzieł ("Omen", "Dziecko Rosemary", "Harry Angel"). Szczególnie "Dziecko" jest godne polecenia.

#32 2006-12-09 22:41:54

de99ial
Użytkownik

"Salo czyli 120 dni sodomy" film. Tak zaprezentowanego zła pewnie nikt z Was nie oglądał. Wytrzymałem pół filmu.

Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
2080373594486b3aebea620st2.jpg
16419124964943955504551.jpg

#33 2006-12-09 22:51:59

Obiwanshinobi
Użytkownik

Tak w ogóle, to w przedwojennycjh Niemczech powstało kilka pamiętnych ekspresjonistycznych filmów grozy o dość specyficznych bossach levelu ("Gabinet doktora Caligari", "Testament doktora Mabuse", wspomniany "Nosferatu - symfonia grozy")... Niektórzy sądzą, że te filmy przepowiadały nazizm. Powinno cię to zainteresować, bo temat szeroko omawiał choćby Siegfried Kracauer.
P.S. Siegfried Kracauer Od Caligariego do Hitlera. Z psychologii filmu niemieckiego (wydanie polskie 1958).

Ostatnio edytowany przez Obiwanshinobi (2006-12-09 22:57:27)

#34 2006-12-10 00:32:22

wiluS
Użytkownik

Wg mnie temat rozpatrujecie tylko w polowie. Przeciez zlo czecto zostaje wysmiane, przerysowane, ukazane z przymrozeniem oka. Najwiecej przykladow odnajdziemy szczegolnie w filmach. Amerykanienskie filmy klasy C sa czesto tak naiwne ze najbardziej przerazajacy sa ludzie ktorzy podpisuja sie pod takimi projektami. W tym momencie to my jestesmy atakowani(i przy okazji zdegustowani), a zlo wylewa sie z nas potokami. Konkretnych tytolow nie jestem w stanie podac poniewaz staram sie ich unikac ale znajac zycie beda mialy cos wspolnego z mutantami(ew mutacjami), wszelkiego rodzaju zwierzetami i duza iloscia sequel'i.
Zlem moze byc czlowiek, zlo moze byc w czlowieku, moze otaczac czlowieka, czlowiek moze czynic zlo etc. Mamy duze pole do dzialania i tylko/az 15min, zrobisz jak uwazasz...

#35 2006-12-10 01:43:23

Zeus
Użytkownik

Ogolnie ma koncepcja na cała prace poega na ukazaniu zła od poczatku istnienia człoweika, rozpoczynajac od sztanana w bibli, tu takze umieszcze film pasja, i pierwiastek zła w kazdym z nas. Milczenie owiec moze byc dobre, bo ukazuje, ze zło kryje sie w nas, nie widac go na wierzchu, jak to jest w tandetnych filmach gdy widzimy, ze ten oto osobnik jest zły. Niestety mam 15 min aby przedst temat wiec pewnie i tak zrezygnuje z 1 z filmów i jakiejsc ksiazki. Moze uzyje ktoregos z wyzej wymieniownych filmow, ale musze to przemyslec, bo  jednak bede mial tylko 15 min a 7 ksiazek i 5 filmow do omowienia:/ sporo. Pozatym nie miałem przyjemnosci ogladac wiekszosci podanych prez was filmow a zdobycie ich tez nie jest łatwe. Mozna zassac je z neta, ale to zajmuje czas a te filmy, ktore wyminiłem juz posiadam. Szkoda, ze na maturze jest limit czasu:p Tak moglbym o samym adwokacie diabła nawijac z godzine:D

Stopka forum

© Animesub.info 2024