Nie jesteś zalogowany.
Komu sa potrzebne do szczescia? Hmm.. np. osoba ktore sa wysmiewane w szkole z powodu gorszego ubioru. U mnie w szkole czesto tak sie zdarza. Albo sa tez potrzebne, bo nie kazdy ma ochote patrzec na 60 kg zywego miesa na wierzchu zamiast schowanego pod ubraniem.
ale zacznijmy od początku, minister giertych (specjalnie z małej litery) ogłosi przetarg na mundurki, wygra go firma zony lub innego krewnego, ewentualnie kolegii, mundurki zostanąuszute w Chinach a w Polsce będąkosztować ok. 200 zł, ale każdy uczeń potrzebuje minimum 2 mundurków więc jest to koszt rzędu 400 zł, pomyślmy ile taki mundurek jest wstanie wytrzymać w/g mnie około 1 semestruwięc na rok sąpotzrebne 4 mundurki czyli 800 zł.
A co z dziewczynami które posiadają obfite kształty i różnymi swetrami i luźnymi spodniami się maskują?
a wogule skąd pomysł na mundurki? z Japonii? Wałęsa obiecywał kiedyś drugą Japonie ale mu nie wyszło, a minister giertych najpierw luzuje pdarowując mature a teraz przykreca trujkami klasowymi, specjalnymi szkołami i mundurkami? coś tu nie gra
Przeciez to oczywiste ze jeden mundurek nie bedzie kosztal 200 zl!! Nikt by sie na to nie zgodzil! W szkole niedaleko mojego domu, mundurek szyty na miare kosztuje od 40-60 zl. Wiadomo ze jakas pulchna dziewczyna czy chlopak, nie dostanie mundurku za malego na siebie. Mysle ze zostana one tak dopasowane, zeby kazdemu odpowiadaly. Chociaz nigdy nic nie wiadomo. Ale jestem pewna ze mundurek nie bedzie kosztowal 200 zl.. nawet giertych (:)) jest czlowiekiem (poprawcie mnie jesli sie myle) i zdaje sobie on sprawe. ze wiekszosci polakow nie bedzie stac na wydanie 400 zl na mundurek dla jednego dziecka.
Przeciez to oczywiste ze jeden mundurek nie bedzie kosztal 200 zl!! Nikt by sie na to nie zgodzil! Ale jestem pewna ze mundurek nie bedzie kosztowal 200 zl.. nawet giertych (:)) jest czlowiekiem
no ja nie wiem, wiesz ilu ludzi musi na tym zarobić? : Chiczyk który je "uszyje", transport kilku milionów mundurków teżswoje kosztuje, firma kolegii giertych musi swoje zarobić, gierych też będzie chciał napewno działke za wygranie przetargu, no a potem mundurki trzeba rozprowadzićpo polsce
a co do mundurków po 40 zł to napewno są białe koszule i ciemne spudnice , szczyt mody, dobrzego smaku i gustu
Mundurek sam w sobie nie jest pomysłem złym ("mundurki" mogą być bardzo ładne, przynajmniej w krajach cywilizowanych; wszystko zależy od wyboru kroju, "mundurek" to słowo używane raczej na tej zasadzie, że nie ma innego), tyko uważam, że ten argument o likwidacji rewii mody i zatarciu różnic między biednymi a bogatymi jest chybiony (w naszym kraju, gdzie po prostu te różnice są zbyt duże), powinni się skupić na jakimś wątku reprezentacyjnym dla szkoły, czy tym, że łatwiej będzie wyłapać kogoś obcego na terenie szkoły. 40-60zł za komplet wydaje mi się nierealne (w tv kiedyś słyszałem rozmowę z jakimiś babkami, co to szyją; one mówiły o cenach rzędu 140-200zł).
Komu sa potrzebne do szczescia? Hmm.. np. osoba ktore sa wysmiewane w szkole z powodu gorszego ubioru. U mnie w szkole czesto tak sie zdarza.
Myślisz, że to jest prawdziwy powód nabijania się z tych osób? Że gdy wszyscy założą taki sam strój, to wyśmiewanie zniknie?
Albo sa tez potrzebne, bo nie kazdy ma ochote patrzec na 60 kg zywego miesa na wierzchu zamiast schowanego pod ubraniem.
A co z tymi, którzy mają ochotę patrzeć na 60kg żywego mięsa na wierzchu zamiast schowanego pod ubraniem?
Ostatnio edytowany przez Freeman (2006-12-12 12:33:25)
ja w sumie popieram ta akcje! jak chodziłem do szkoły zawsze chciałem ujzyć ładna normalna dziewczyne a nie pół kilo pudru na buzi:( Od tego az sa odruchy wymiotne A taki mundurek od razu to zmienni! Japończycy nosza ładne mundurki i nikt nie narzeka,a po szkole ubierają się jak im się podoba ;)Pierwsza zasada zeby mundurki sie przyjeły to napewno wyglad mundurka i cenna! jezeli dadza mundurki w stylu lat 70 to napewno nikt tego nie założy ;P a 400zł za 2 komplety to też paranoja! Z tego co ostatnio słyszałem w tv to mundurki wejda od wrzesnia i narazie tylko załapią sie szkoły podstawowe i gimnazjum jak to bedzie to zobaczymy.
tyko uważam, że ten argument o likwidacji rewii mody i zatarciu różnic między biednymi a bogatymi jest chybiony (w naszym kraju, gdzie po prostu te różnice są zbyt duże)
Moze dojsc do sytuacji podobnej jak z ubraniami komunijnymi. Ma byc alba - jest alba, ale z jakiego materialu, z jakimi dodatkami itp. to juz inna bajka. I znow dojdzie do klotni z udzialem naszych kochanych politykow, kto popelnil blad(brak konkretnych wzorcow). Jezeli sprawy obiora taki obrot to zanim zaczna zacierac sie roznice miedzy uczniami to mije dzieci beda konczyc gimnazjum;) Co bedzie jesli szkoly(czy kto tam jest za to odpowiedzialny) co roku(moze przesada)/co jakis czas beda zmieniac fason mundurkow(z gory zakladam ze beda okropne, niewygodne, niemodne, i beda zakrywaly wszystko co sie da). Za kazdym razem wydatek rzedu 300zlotych za 2komplety? Bedzie balagan i nowe problemy. Dobrze ze ta sprawa mnie bezposrednio nie dotyczy.
bo nie kazdy ma ochote patrzec na 60 kg zywego miesa na wierzchu zamiast schowanego pod ubraniem.
Nie wiem jak u was, ale moje szkola nie jest klimatyzowana. Nie zamierzam grillowac sam siebie a zapach poprzypalanych dzieci tez zabardzo mnie nie cieszy...
bo nie kazdy ma ochote patrzec na 60 kg zywego miesa na wierzchu zamiast schowanego pod ubraniem.
Nie wiem jak u was, ale moje szkola nie jest klimatyzowana. Nie zamierzam grillowac sam siebie a zapach poprzypalanych dzieci tez zabardzo mnie nie cieszy...
Summer Japan Mundur version. Coś ci to mówi?? Mini, biale koszule;) Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez sansiro (2006-12-12 13:25:15)
ja jeszcze pamietam czasy mundurków w podstawowce :]
dobrze ze miałem wtedy 7 lat i w zasadzie mi to nie przeszkadzało
ja jeszcze pamietam czasy mundurków w podstawowce :]
dobrze ze miałem wtedy 7 lat i w zasadzie mi to nie przeszkadzało
To się nazywało fartuszki i niestety nosiłam to paskudztwo przez prawie całą podstawówkę
Osobiście idea mundurków podoba mi się, jeśli są ładne to dodają splendoru szkole i uroku uczniom (a raczej uczennicom, zwłaszcza plisowane spódniczki:)):P. Ostatnio kumpela podesłała mi zdjęcia swojej córeczki z angielskiej podstawówki w prześlicznym mundurku. Jakby takie były w Polsce, to jak najbardziej jestem za. Niestety znając nasz pokręcony (czytaj: po[cenzura]olony) kraj, mundurki urodą grzeszyć nie będą, a poza tym znowu mocno po kieszeni dostanie się tym biedniejszym rodzinom z kilkorgiem dzieci. Nie dość, że trzeba wydać góry pieniędzy na podręczniki (ta ogromna ilość podręczników na rynku to naprawdę poroniony pomysł) to jeszcze niemałe pieniądze na mundurki, bo nie wierzę w ceny rzędu 40 zł, już prędzej w 100-150. Nie sądzę również, aby był to złoty środek na zniwelowanie różnic społeczno-finansowych pomiędzy uczniami.
jak chodziłem do szkoły zawsze chciałem ujzyć ładna normalna dziewczyne a nie pół kilo pudru na buzi Od tego az sa odruchy wymiotne A taki mundurek od razu to zmienni!
Raczej nie, w końcu mundurka nie nosi się na twarzy, więc raczej nie przeszkodzi to małoletnim pudernicom w pudrowaniu się:P
Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)
Heh. Jak jechalem kiedys w autobusie, to widzialem jak jakas kobieta czyta artykul na ten temat. I byl tam dosyc trafny naglowek ihmo, ktory brzmial mniej wiecej tak: "Czy dziewczyny w mundurkach (spodnicach?) nie beda jeszcze bardziej wyzywajace?" Tak w ogole to zalozmy, ze ktos ma np troje dzieci w wieku szkolnym. Sami sobie policzcie ile musi wydac na mundurki, nawet jesli owy ciuszek kosztowalbym 100 zloty i wypadaloby miec takich, jak ktos wyzej napisal po 2 na osobe. Skoro wprowadzaja przymusowe ubranie, to niech je sponsoruje szkola (a skad szkola wezmie na to $?). Rodzicie nie maja za co ksiazek kupywac ani wykarmiac dzieci. a ci jeszcze takie cos wymyslaja.
Ostatnio edytowany przez KAT (2006-12-12 14:05:58)
A do mundurka obowiązkowy moherowy beret w wersji młodzieżowej (czyli niczym się nie różniący od wersji near-death-experience
Dlatego pisałem, że u nas w kraju to niczego nie rozwiąże, a tylko wprowadzi nowe problemy. Najpierw powinni się zająć tym, żeby ludzi było stać na mundurki, a dopiero potem je wprowadzać. Zresztą jak znam życie, to tak to uchwalą, że każą wszystkim kupić, wszyscy kupią, po czym Trybunał Konstytucyjny stwierdzi, że nie musieli kupować. Zresztą o czym my w ogóle rozmawiamy? Szukamy jakiegoś sensu w Polsce?
Dlatego pisałem, że u nas w kraju to niczego nie rozwiąże, a tylko wprowadzi nowe problemy. Najpierw powinni się zająć tym, żeby ludzi było stać na mundurki, a dopiero potem je wprowadzać.
O, to, to... ten Pan ma rację!!
Zresztą o czym my w ogóle rozmawiamy? Szukamy jakiegoś sensu w Polsce?
Teraz to szukamy tatusia córeczki pani Anety Krawczyk
Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi. (Terry Pratchett - Maskarada)
skoro wprowadzili becikowe, to powinni zrobic tez "mundurkowe"
Freeman napisał:Dlatego pisałem, że u nas w kraju to niczego nie rozwiąże, a tylko wprowadzi nowe problemy. Najpierw powinni się zająć tym, żeby ludzi było stać na mundurki, a dopiero potem je wprowadzać.
O, to, to... ten Pan ma rację!!
Freeman napisał:Zresztą o czym my w ogóle rozmawiamy? Szukamy jakiegoś sensu w Polsce?
Teraz to szukamy tatusia córeczki pani Anety Krawczyk
Teraz to ja się zastanawiam, czy po prostu stąd wyjechać, czy wyjechać i zrzec się obywatelstwa. W ostatnim dziesięcioleciu w 100% skutecznie udało się władzy zrobić tylko jedno: zabić we mnie wszelkie uczucia patriotyczne.
Swoją drogą to myślałem że sprawa mundurkowa została wyciszona...
Ostatnio w szkole mi dowalili klasówek więc nie jestem na czasie z najnowszymi informacjami, jak by ktoś mógł rzucić jakimś linkiem był bym wdzięczny.
U mnie to wygląda bez sensu, ponieważ- Jest już prawie koniec 1 półrocza a od 2 chcą wprowadzić nam mundurki a po co ja mam kupować jeżeli jestem w 3 gimnazjum? Nie opłaca się jeszcze w dodatku, że kosztują mundurki 500zł zł, bo już pare osób zakupiło. Co do komórek też głupi pomysł. Jakieś 2 tygodnie temu coś się stało z autobusem był już wieczór nie miałem jak wrócić do domu poszedłem do szkoły i chciałem zadzwonić do domu a oni mi nie pozwolili.. Więc sprawa wygląda tak, że nawet nie mogę zadzwonić po rodzica żeby mnie ze szkoły odebrał, więc dlatego teraz nosze komórkę. Co do monitoringu nie taki zły pomysł ale przesada żeby w kiblach również były. Więc podsumowanie moje :
BĘDĘ nosił komórkę do szkoły bo jest mi potrzebna!
BĘDĘ nosił normalne ciuchy jakie chce bo nie będę wydawać tyle pieniędzy na mundurki. Mnie akurat stać bo mam dobrą sytuację ale niektórych w naszej szkole może nie stać i po co płacić za pół roku? Zresztą w szkole mamy taką pojebaną zastępce dyrektora, że o byle ciuch każe go zdjąć i nie przynosić do szkoły jak to nie poskutkuje to- Kontakt z rodzicami.
Monitoring nie taki zły, ale też mi się po części nie podoba. U nas w szkole akurat jest podobnie a ja sie dziwnie czuje monitorowany, a na lekcjach nie można ściągać.
Pozdrawiam i pozdro dla tego kto to całe przeczyta xD
Pewnie, że została wyciszona. Jak wszystkie wielkie projekty rządzących tak i ten stworzono pod publiczkę, żeby się pokazać ze dwa dni w tv po jakimś tragicznym wydarzeniu (vide ta żałosna szopka z górnikami, którzy zginęli w kopalni). Teraz co jakiś czas trafi w nas jakiś mały odprysk tego gów**. Nie ma się czym stresować (do następnej tragedii rozdmuchanej do rozmiarów igrzysk ogólnonarodowych), chwilowo padło na bobka z mundurkami. Z tego niestety jeszcze będzie zatwardzenie, jak jakaś matka sześciorga dzieci się obudzi z moherem w nocniku, gdy będzie musiała iść im te mundurki naprawdę kupić, a okaże się (jak zwykle), że ma o 5zł za wysoki dochód na głowę, żeby się załapać na dopłaty do mundurków dla "najbiedniejszych". Lepiej się uczyć w spokoju (zwłaszcza języków obcych).
Najgorsze wydaje mi się to, że Roman G. chce tych mundurków z pozycji "wszyscy uczniowie to degeneraci, i za karę gówniarstwo nosić będzie mundurki". Nie znam się jakoś specjalnie na psychologii itp, ale będąc uczniem, przeciwko tak postawionej sprawie buntowałbym się choćby tylko dla zasady.
Ostatnio edytowany przez Freeman (2006-12-12 15:47:43)
Teraz to ja się zastanawiam, czy po prostu stąd wyjechać, czy wyjechać i zrzec się obywatelstwa. W ostatnim dziesięcioleciu w 100% skutecznie udało się władzy zrobić tylko jedno: zabić we mnie wszelkie uczucia patriotyczne.
Moje uczucia patriotyczne ledwo dychają, ale jeszcze są. Nie chcę się tutaj wdawać w dyskusje o polityce, bo to temat rzeka, a i modki zaraz będą krzyczeć: offtop, offtop!, ale po prostu coś mi się w środku przewraca jak patrzę co z tą Polską wyrabiają, co za głąby, nieuki, oszuści i Giertych siedzą w naszym Sejmie, a praworządni (nie mylić z prawymi i sprawiedliwymi) ludzie omijają parlament z daleka żeby rąk w nie włożyć. Mam nadzieję, że doczekam czasów kiedy normalni, wykształceni, tolerancyjni ludzie zajmą się polityką i kiedy z czystym sumieniem postawię krzyżyk przy czimś nazwisku, z myślą, że to jest właściwy wybór (a nie mniejsze zło), a co mi się zdarzyło tylko raz.
Jesli poptrzeć na politykę na świecie, to jest ona tak samo brudna jak i u nas (o ile nie bardziej), tyle, że mniej nas to interesuje i po prostu nie zwracamy na to uwagi. A za granicą tylko jedno byłoby lepsze - ZAROBKI.
Rok czasu oglądałem szkockie wiadomości i czytałem szkockie gazety, i nawet w 10% nie byłem tak zdegustowany polityką tamtejszą tak, jak po miesiącu oglądania/czytania tutaj. Przykre, niestety, ale prawdziwe, i teraz już bardzo ciężko będzie mi zmienić swoje stanowisko (nie to, żebym w ogóle chciał).
Hehe jakby LPR rządziłą sama w kraju, to chyba się domyślam, jaki byłby jedyny dopuszczalny (i ofkors obowiązkowy) wzór mundur(k)ów
Ostatnio edytowany przez Freeman (2006-12-12 15:59:15)