#1 2006-12-11 17:20:57

Hatake
Użytkownik

Sklepy internetowe a poczta polska...

Wiem, wiem, bardzo głupi i łatwy do pojęcia temat, dla mnie też, ale jednak nie mam tej 100 % pewności. Pytanie to kieruję do ludzi głównie tych, którzy już mają w tym jakieś doświadczenie.
Chodzi o to, że pierwszy raz będe zakupywał jakiś podzespół do komputera przez internet.
Kupić chcę przez internet w sklepie komputerowym ProLine, kumpel polecił, że dobry sklep i tani - faktycznie.
I tu moje zapytanie: skoro to sklep internetowy sklepu komputerowego, to raczej nie wykiwają, tak?
Drugie zapytanie: oczywiście paczka z podsezpołem będzie szła do mnie pocztą polską, i czy jest możliwość, że mogą ten podzespół uszkodzić w jakiś sposób mimo iż jest w pudełku podczas transportu? A jeśli uszkodzą, to zwrócą mi pieniądze, lub wyślą drugą sztukę danego podzespołu?

Wybaczcie te pytania, ale naprawdę, nie mam pewności, pierwszy raz, wiadomo, a 130 zł to jednak nie tak mało jak się wydaję (przynajmniej dla mnie).

#2 2006-12-11 17:29:58

Falmax
Użytkownik

Odp: Sklepy internetowe a poczta polska...

na 1 i drugie pytanie mozna odpowiedziec " niewiadomo" jezor sklep na 99% nie wykiwa ale znam przypadki gdzie ludzie wyslali kase a towaru ani widu ani slychu, co do poczty jesli to element elektroniczny to podczas transportu moga wystapic rozne wyladowania elektrostatyczne itp zwlaszcza pdczas stransportu poczta, ja wolalbym doplacic pare zl wiecej i miec pewniaka od kuriera.

#3 2006-12-11 17:37:49

Piter666
Użytkownik

Na podzespoły w sklepach komputerowych wydałem kilka patyków - nigdy nie było problemów, zarówno przy przesyłce kurierem jak i pocztą - płaciłem różnie, zazwyczaj przelewem przez neta. Z kurierem jest dobry myk bo przy odbiorze możesz sobie sprawdzić czy towar nie jest uszkodzony fizycznie. Jeśli jest to się spisuje odpowiedni protokół i kasa albo sprawny towar wraca.

#4 2006-12-11 17:53:57

taipan
Użytkownik

Według prawa polskiego jest tak, że nie ważne kto uszkodził towar czy sprzedawca czy poczta polska. Towar do Ciebie dotarł uszkodzony, więc sprzedawca ma obowiązek go wymienić lub zwrócić pieniądze. Ty nie zwracasz się do Poczty Polskiej o nic, to sprzedawca może wysuwać jedynie roszczenia co do Poczty.

#5 2006-12-11 18:01:21

Hatake
Użytkownik

czyli mówicie, że: nie oszukają, urządzenie jak coś to brać kurierem, bo najbezpieczniej, a ktoś mi na gg napisał, że normalnie też można wziąć, bo oni to tak ładnie pakują i zabezpieczają, że nic się temu nie może stać:P

#6 2006-12-11 18:14:00

de99ial
Użytkownik

Ale ProLine odradzam - tani jest to fakt, ale mają chu...owy serwis. Będzie OK jak dostaniesz towar sprawny ale jak coś będzie nie OK to zaczną się mocne kłopoty. Kumple na innym forum ostrzegali. Pod tym względem Komputronik jest dużo lepszy, mimo, że droższy - serwis mają prawdziwie fachowy.

Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
2080373594486b3aebea620st2.jpg
16419124964943955504551.jpg

#7 2006-12-11 19:05:05

Hatake
Użytkownik

de99ial napisał:

Ale ProLine odradzam - tani jest to fakt, ale mają chu...owy serwis. Będzie OK jak dostaniesz towar sprawny ale jak coś będzie nie OK to zaczną się mocne kłopoty. Kumple na innym forum ostrzegali. Pod tym względem Komputronik jest dużo lepszy, mimo, że droższy - serwis mają prawdziwie fachowy.

wiem, kolega polecił komputronik i wlasnie na oczy widać, że lepszy, ale nie taki drogi, niezłą płyte główną i procesor wybralem pod nią i wyszło mi 294 zł brutto wliczając w to kuriera smile

Ostatnio edytowany przez Hatake (2006-12-11 19:05:20)

#8 2006-12-11 19:22:25

Zgrzyt
Użytkownik

ProLine go gówno jakich mało!! pojechałem do mediamarkt i było taniej poszedłem do 3 innych sklepów i co różnice w cenach klawiatur wynosiły nawet do 40zł na inny sprzęt to już wogóle masakra smile odradzam a zakupy przez neta to zaje****a sprawa smile

#9 2006-12-11 19:31:15

plecak
Użytkownik

ja wszystkie konsole jakie kiedykolwiek posiadałem kupiłem na allegro (no poza psx'em) min DC, ps2, Snes, Saturn, n64 a nawet monitor CRT 17 i komputer, wszystko przybyło pocztą polską i na szczęście całe i zdrowe, nawet monitor który był zapakowany tylko w tektórowe pudło (!!!) bez zadnych styropianów etc dotarł w idealnym stanie. Tak więc o uszkodzenie przedmiotu jesli bedzie dobrze zapakowany raczej bym się nie obawiał. Aczkolwiek słyszałem o przypadku gdzie "ktoś" ukradł z podróżującej paczki ok 10 oryginałów na Xa i zostawił samą konsolke. Pamiętajcie aby zawsze co bardziej wartościowe paczki pakować w domu, by nie kuśić potencjalnych zbujników przygotowywaniem ich tuż przed ich oczyma..

Ostatnio edytowany przez plecak (2006-12-11 19:31:50)

#10 2006-12-13 04:23:25

fuchikoma
Użytkownik

Zgrzyt napisał:

ProLine go gówno jakich mało!! pojechałem do mediamarkt i było taniej poszedłem do 3 innych sklepów i co różnice w cenach klawiatur wynosiły nawet do 40zł na inny sprzęt to już wogóle masakra smile odradzam a zakupy przez neta to zaje****a sprawa smile

mediamarkt to nie sklep komputerowy,
to parodia sklepu komputerowego baka

#11 2006-12-13 06:20:23

Kilgur
Użytkownik

Zgrzyt napisał:

heh ja nigdy nie narzekalem na proline szybko, sprawine, co prawda nigdy nic nie kupowalem unich internetowo, ale kupilem unich wsumie 10 komputerow i zaden z ludzi ktorym skladalem kompy nie narzekali na serwis.
btw jesli interesuja cie szcze goly jak wysyla proline to tu jest wszystko ladnie opisane, krotko 2 dni dostawa kurierem paczka dobrze zabezpieczona smile

ara ara...

#12 2006-12-13 10:06:15

tomxxx
Zbanowany

Ja kupiłem części za kilkaset złotych w komputronik.To chyba najlepszy sklep w Polsce.Ceny ma średnie.

#13 2006-12-13 10:26:01

themic
Użytkownik

Cos na temat poczty (pracuje tam... <no comments>)
Jeśli paczka to tylko wartościowa, ale w przypadku uszkodzenia to i tak
nadawca (sklep) musi złożyć reklamację...a pieniądze zwrócą, czy podzespół będą Ci musieli wymienić
(rękojmia, czy jakoś tak..)
(Ja osobiście polecam kuriera np DHL, czy coś w tym stylu)

Natomiast co do zakupów w necie... nie wiem w tym sklepie nie kupowałem...
więc radzę się odnieść do rad szacownego gremium powyżej..

Ot taki sobie (nie)zwykły człowiek...:)

Stopka forum

© Animesub.info 2024